Connect with us

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu, despre rezultatele întâlnirii Trump-Iohannis: România şi-a asumat o interdicţie stabilită de preşedintele SUA

Published

on

© Partidul Miscarea Populara/ Facebook

Fostul președinte al României și actual vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, Traian Băsescu, este de părere că România trebuie să își îmbunătățească climatul investițional în domeniul energie pentru ca Exxon să continue să investească în exploatarea și extracția gazelor din Marea Neagră.

Prezent la B1 TV, unde a analizat vizita președintelui Klaus Iohannis la Washington și Declarația Comună adoptată împreună cu Donald Trump, fostul șef al statului a spus că declarația este o listă consistentă de asumări, referindu-se deopotrivă la dezvoltarea tehnologiei 5G și la securitatea energetică, inclusiv în ce privește dezvoltarea domeniului energiei nucleare civile în România.

Referitor la punctul din declaraţie privind comunicaţiile 5G şi implicarea investitorilor chinezi, Băsescu a spus că “aici România şi-a asumat o interdicţie stabilită de preşedintele Trump”.

Fostul şef al statului s-a referit şi la capitolul din declaraţia comună care prevede analizarea unor modalităţi de îmbunătăţire a climatului investiţional în domeniul energiei în beneficiul ambelor ţări. 

“Trebuie să îmbunătăţim climatul investiţional că altfel Exxon nu vine să scoată gazele. Deci mesajul este clar şi trebuit citit ca atare”, consideră Traian Băsescu, eurodeputat PMP și PPE.

Fostul preşedinte a vorbit şi despre încurajarea colaborării în domeniul energiei nucleare civile prevăzută în declaraţia comună, spunând, în context: “Deci noi facem reactoarele şi nu China”.  

În Declarația Comună semnată de președinții Statelor Unite și României și care marchează 30 de ani de la prăbușirea comunismului în România și 15 ani de la aderarea țării noastre la NATO, principalele elemente de noutate ale acestui document sunt reflectate de opoziția celor două țări față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe europeni dependenți energetic față de Rusia, evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G și colaborarea în domeniul energiei nucleare civile din România.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PPE

Eurodeputatul Traian Băsescu: Actuala criză este diferită de cea din 2008. România are nevoie ca Germania, principalul său partener comercial, să își reia producția la 100%

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Traian Băsescu a explicat, joi seară, că existo o diferență majoră între criza financiară de acum un deceniu și cea provocată în prezent de pandemia de COVID-19, precizând că principala problemă a provocărilor actuale nu este determinată de lipsa finanțărilor, ci de faptul că nu există cerere de cumpărare.

“Noi toți trebuie să ne rugăm să își reia producția la 100% Germania, pentru că era cel mai mare partener al nostru – 23% din exporturi le făceam în Germania. La fel de importantă e Italia, cu 12,5%. Deci marea noastră problemă nu este că n-ar fi bani pe piață, sunt bani, ci marea problemă e cui vindem. Aceasta este problema tuturor”, a spus Băsescu la B1 TV.

Criza aceasta e cu totul diferită față de cea din 2008-2019, la fel și motivația ei, a mai spus fostul președinte.

“Este cu totul alt tip de criză decât cea din 2008-2010. Și motivația crizei este alta, și ieșirea din criză este alta. Spre exemplu, toate guvernele împrumută bani, dau garanții de stat. Vă pot spune, spre exemplu, situația de ieri. Până ieri, Comisia Europeană dăduse aprobări de garanții de stat în valoare de 1.900 de miliarde. Vă imaginați ce înseamnă 1.900 de miliarde garanții de stat? Sunt garanții care se duc către societăți. Marea problemă este că politicul a fost foarte deschis, excesiv de deschis, aș spune nesăbuit, și dă aceste garanții pentru credite, pe care să le ia societățile, fără să știe dacă acele societăți vor avea desfacere”, a mai subliniat Traian Băsescu.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Traian Băsescu, despre autonomia Ținutului Secuiesc: Cea mai neagră şi ruşinoasă zi din istoria Camerei Deputaţilor, care umilește poporul român

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Fostul președinte și actualul europarlamentar Traian Băsescu consideră că adoptarea tacită a legii care legalizează autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă cea mai neagră şi ruşinoasă zi din istoria Camerei Deputaţilor.

“Glorioşilor! Fugiţi ca iepurii! Nimeni nu-şi asumă nimic! Toţi se scuză. Bieţii politicieni aflaţi în fruntea Camerei Deputaţilor au prilejuit poate cea mai neagră şi ruşinoasă zi din istoria Camerei Deputaţilor prin adoptarea tacită a legii care legalizează autonomia Ţinutului Secuiesc. Sunt sigur că legea va fi respinsă la Senat. Va rămâne însă în istoria Camerei Deputaţilor ruşinea de a fi adoptat o astfel de lege, care pur şi simplu umileşte şi România şi poporul român”, a scris Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

 

Europarlamentarul PMP subliniază că liderii de grupuri parlamentare au fost avertizaţi în data de 12 martie 2020 de președintele executiv al Partidului Mișcarea Populară, Marius Paşcan, că se apropie termenul de adoptare tacită.

“PSD cu cinci oameni în biroul permanent și PNL-ul cu 3 oameni s-au făcut că nu aud mesajul aproape disperat al lui Marius Pașcan. Iar ce a urmat astăzi arată că politicienii de la vârful partidelor sunt doar niște nulităţi politice, care nu își asumă atitudinea politică groaznică care a prilejuit trecerea legii autonomiei ținutului secuiesc prin Camera Deputaților. Astăzi, în spațiul public s-a răsturnat căruța cu oameni politici lași, incapabili să își asume propriile fapte. Ca să spălați rușinea actului politic ruşinos pe care l-ați făcut, voi PSD-iști: Marcel Ciolacu, Olguța Vasilescu, Florin Iordache, Marius Budăi, Ileana Mihălcescu, Daniel Suciu și Nicolae Bănicioiu și voi liberalii: Cristian Buican, Gabriel Pirtea și Laurențiu Leoreanu, adevărată falangă USL-istă, ar trebui să demisionaţi din Birou. Ce ați făcut rămâne în istorie parlamentarismului din România. “Glorioşilor”!”, a mai scris Traian Băsescu.

Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, un proiect de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc. Inițiativa legislativă a fost depusă de deputați UDMR cu o zi înainte de Crăciun, în 2019. Proiectul va intra în dezbaterea Senatului care este forul decizional în acest caz.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu, interviu pentru cel mai important think tank din Estonia: Fără NATO, tancurile Rusiei lui Putin ar putea veni oricând peste țările din flancul estic

Published

on

© Arhivă personală - Traian Băsescu

Rusia este o ameninţare reală pentru toate statele de la Marea Neagră, iar fără NATO, tancurile președintelui rus Vladimir Putin ar putea veni oricând peste ţările din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, a declarat fostul președinte și actualul europarlamentar Traian Băsescu într-un interviu acordat Centrului Internaţional pentru Apărare şi Securitate din Estonia.

“Toată lumea îşi poate imagina, în acest moment, ce s-ar întâmpla pe frontierele estice ale alianţei dacă NATO şi UE nu ar exista. Fără ei, am aştepta să sosească tancurile lui Putin în orice zi. Acesta este motivul pentru care încerc să susţin menţinerea capacităţii NATO. Dacă cineva doreşte să creeze o armată europeană, banii trebuie găsiţi în altă parte, deoarece orice reducere a resurselor va reduce şi capacităţile NATO”, a avertizat Băsescu, citat de Adevărul.ro.

Fostul președinte al României a precizat că după evenimentele din 2008 în Georgia şi 2014 în Ucraina, care au culminat cu anexarea Crimeei şi cu războiul în estul Ucrainei, s-a înțeles faptul că Rusia reprezintă o ameninţare reală pentru securitate, nu una teoretică.

“De aceea, am aplicat măsuri adecvate, de exemplu achiziţionarea de echipamente militare. Evident, nimeni nu crede că ne-am putea apăra singuri, dar România îşi asumă responsabilitatea în NATO, pentru a-şi consolida capacitatea de apărare. Rusia are o flotă foarte puternică în Marea Neagră.(…) Este clar că Rusia este o ameninţare pentru toate statele din Marea Neagră”, a spus, între altele, Traian Băsescu în interviul acordat Centrului Internaţional pentru Apărare şi Securitate din Estonia.

Centrul Internaţional pentru Apărare şi Securitate este principalul think-tank din Estonia, specializat în probleme de politică externă, securitate și apărare.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending