Connect with us

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu, despre rezultatele întâlnirii Trump-Iohannis: România şi-a asumat o interdicţie stabilită de preşedintele SUA

Published

on

© Partidul Miscarea Populara/ Facebook

Fostul președinte al României și actual vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, Traian Băsescu, este de părere că România trebuie să își îmbunătățească climatul investițional în domeniul energie pentru ca Exxon să continue să investească în exploatarea și extracția gazelor din Marea Neagră.

Prezent la B1 TV, unde a analizat vizita președintelui Klaus Iohannis la Washington și Declarația Comună adoptată împreună cu Donald Trump, fostul șef al statului a spus că declarația este o listă consistentă de asumări, referindu-se deopotrivă la dezvoltarea tehnologiei 5G și la securitatea energetică, inclusiv în ce privește dezvoltarea domeniului energiei nucleare civile în România.

Referitor la punctul din declaraţie privind comunicaţiile 5G şi implicarea investitorilor chinezi, Băsescu a spus că “aici România şi-a asumat o interdicţie stabilită de preşedintele Trump”.

Fostul şef al statului s-a referit şi la capitolul din declaraţia comună care prevede analizarea unor modalităţi de îmbunătăţire a climatului investiţional în domeniul energiei în beneficiul ambelor ţări. 

“Trebuie să îmbunătăţim climatul investiţional că altfel Exxon nu vine să scoată gazele. Deci mesajul este clar şi trebuit citit ca atare”, consideră Traian Băsescu, eurodeputat PMP și PPE.

Fostul preşedinte a vorbit şi despre încurajarea colaborării în domeniul energiei nucleare civile prevăzută în declaraţia comună, spunând, în context: “Deci noi facem reactoarele şi nu China”.  

În Declarația Comună semnată de președinții Statelor Unite și României și care marchează 30 de ani de la prăbușirea comunismului în România și 15 ani de la aderarea țării noastre la NATO, principalele elemente de noutate ale acestui document sunt reflectate de opoziția celor două țări față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe europeni dependenți energetic față de Rusia, evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G și colaborarea în domeniul energiei nucleare civile din România.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu, despre situația din Republica Moldova: Maia Sandu trebuie să facă rapid o alianță cu Pavel Filip. Este nevoie de un guvern cu orice preț

Published

on

© Traian Băsescu/ Facebook

Fostul președinte al României, eurodeputatul Traian Băsescu, susține deputații blocului ACUM ar trebui să formeze cât mai repede o nouă majoritate parlamentară împreună cu fracțiunea democraților, pentru a nu admite ascensiunea la guvernare și dominarea partidului pro-rus al socialiștilor. Mai mult, eurodeputatul român avertizează că este nevoie de ”un guvern cu orice preț”, întrucât există riscul unei noi blocări a asistenței tehnice din partea Uniunii Europene.

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, Traian Băsescu a spus că democrații rămân a fi un partid pro-european și că singura soluție pentru depășirea crizei politice este formarea unei noi majorități, ”de data aceasta pro-europeană în totalitate”, și instalarea unui guvern tehnocrat, care va fi salutat și de partenerii occidentali ai Republicii Moldova.

Traian Băsescu mai crede că alegerile parlamentare anticipate ar fi dezastruoase pentru țară – nu ar îmbunătăți scorul formațiunilor pro-europene și i-ar avantaja doar pe socialiștii pro-ruși.

”Maia Sandu poate câștiga, făcând rapid alianță cu Pavel Filip. Eu am prevenit politicienii din Republica Moldova, politicienii din alianța ACUM că, dacă nu vor face ei alianță cu Pavel Filip, o va face Dodon”, a mai declarat fostul președinte român Traian Băsescu în interviul pentru Europa Liberă.

”Eu știu PD-ul lui Filip. Filip nu est pro-rus orice i-ai face, nu este pro-moscovit. Eu cred că soluția corectă este ca dna Maia Sandu să înceapă imediat discuțiile cu Pavel Filip și să realizeze o majoritate de data asta pro-europeană în totalitate”, a mai spus Băsescu, potrivit sursei citate.

Guvernul Maia Sandu a picat, după cinci luni de la învestire, în urma moțiunii de cenzură depuse de partenerii de coaliție, socialiștii președintelui Igor Dodon. Moțiunea de cenzură depusă de PSRM a primit sprijinul deputaților din Partidul Democrat (PD), care a părăsit guvernarea în iunie, trecând cu 63 de voturi.

Avertismente au venit deopotrivă de la București și de la Bruxelles. Președintele Klaus Iohannis a precizat că sprijinul României pentru Republica Moldova ”va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”. De asemenea, premierul Ludovic Orban a spus că România va continua ”orice program de susţinere a cetăţenilor din Republica Moldova”, însă a avertizat că disponibilitatea de cooperare va fi foarte mică dacă Bucureștiul nu va avea garanţia învestirii unui guvern pro-european.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Traian Băsescu: ”Chișinăul trebuie să voteze cu Andrei Năstase. Acesta va aduce perspectivă Republicii Moldova spre România, Uniunea Europeană și spre prosperitate”

Published

on

© Traian Băsescu/ Facebook

Eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, este alături de cetățenii Republicii Moldova și îi îndeamnă ca în turul doi al alegerilor locale să îl voteze pe Andrei Năstase, lider al coaliței proeuropene ACUM: “Chișinăul trebuie să voteze Andrei Năstase!”

Potrivit fostului președinte al României, Andrei Năstase este singurul candidat pentru primăria Municipiului Chișinău care poate menține un parcurs proeuropean Republicii Moldova și care poate pune capăt haosului care a dominat capitala Chișinău: ”Ion Ceban este expresia vremurilor trecute, când erați în Uniunea Sovietică, în timp ce Andrei Năstase vă aduce perspectiva spre România, spre Uniunea Europeană, spre prosperitate.”

Cel de al doilea tur al alegerilor locale îi are în finală pe Andrei Năstase, lider al coaliției proeuropene ACUM și Ion Ceban, reprezentant al Partidului Socialiștilor proruși.

Alegătorii cu drept de vot din Republica Moldova sunt convocaţi din nou, duminică, la urne pentru al doilea tur al alegerilor locale, în cadrul cărora urmează să fie aleşi 384 de primari, dar principala miză o constituie alegerea primarului municipiului Chişinău, unde lupta se dă între reprezentantul socialiştilor Ion Ceban şi Andrei Năstase, unul dintre liderii Blocului ACUM (PAS plus PPDA, proeuropean),

Reamintim că în primul tur de scrutin pentru funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban şi Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma ‘Dreptate şi Adevăr’ (PPDA), au obţinut cele mai multe voturi, 41% şi, respectiv, 31%, rezultate similare cu cele obţinute la alegerile din mai 2018. Atunci, în turul doi, Andrei Năstase l-a învins pe Ion Ceban, dar rezultatele alegerilor au fost invalidate de instanţele judecătoreşti, informează Agerpres.

Traian Băsescu subliniază că alegerile de astăzi ”au o miză uriașă pentru Republica Moldova”: În politică am recomandat și am acționat întotdeauna în funcție de ce este mai bine pentru cetățeni.”

”Mă adresez tuturor locuitorilor municipiului Chișinău, dar și din localitățile limitrofe care votează pentru Primarul General.

Deputatul european îi roagă pe locuitorii capiatalei Chișinău să se implice în aceste alegeri și să nu permită, prin neimplicare, ”ca acest oraș simbol să devină o nouă cucerire a propagandei agresive ruse.”

”Maia Sandu și Andrei Năstase au scos Republica Moldova de sub Plahotniuc, a venit timpul sa o scoată și de sub Dodon și ai lui”, a mai adăugat acesta.

Continue Reading

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu: Raportul MCV, o decizie politică urâtă împotriva României. Aş fi întors masa Consiliului European în plină şedinţă!

Published

on

© Traian Băsescu/ Facebook

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, actualmente europarlamentar, a catalogat cel mai recent raport MCV ,,o decizie politică urâtă împotriva României”, în contextul în care Bulgaria a fost lăudată pentru progresele în sistemul de justiție și se află cu un picior în afara mecanismului de cooperare și verificare, potrivit declarațiilor făcute vineri seara la TVR1. 

Cel mai recent raport MCV este „o decizie politică urâtă împotriva României, nu e în regulă ce s-a întâmplat”, a declarat fostul președinte, citat de DigiFM

Raportul publicat marți de Comisia Europeană face un bilanț al evoluției situației din sistemul judiciar și în privința luptei anticorupție în România din luna noiembrie 2018 până în prezent. În raport se constată că, în perioada care s-a scurs de la ultimul raport, Comisia a trebuit să își exprime în mai multe rânduri preocupările legate de statul de drept în contextul dialogului purtat cu autoritățile române cu privire la evoluția situației în materie de reformă a sistemului judiciar și de luptă împotriva corupției. De fiecare dată, Comisia a constatat o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți, situație care constituie o sursă de preocupare majoră. De cealaltă parte, Comisia Europeană a salutat progresele înregistrate de Bulgaria, creând premisele pentru ridicarea MCV în cazul țării vecine.

„Nu poţi să-i ridici MCV-ul Bulgariei şi s-l laşi României. Bulgarii au refuzat să facă DNA, au refuzat să facă ANI, a făcut însă un lucru: politicienii au plătit bine presa să nu vorbească de corupţie şi treaba-i bună”, a explicat Traian Băsescu.

Aceasta a mai spus că este ,,nedrept şi jenant să vezi Bulgaria, unde încă se împuşcă ziarişti şi se omoară oameni de afaceri că i se ridică MCV-ul şi în România nu. Să vezi Croaţia, care numai ce a intrat în Uniunea Europeană că este primită în Spaţiul Schengen”.

,,Credeţi-mă, aş fi întors masa Consiliului European în plină şedinţă”, a afirmat fostul preşedinte al României vineri seara. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending