Connect with us

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu, despre situația din Republica Moldova: Maia Sandu trebuie să facă rapid o alianță cu Pavel Filip. Este nevoie de un guvern cu orice preț

Published

on

© Traian Băsescu/ Facebook

Fostul președinte al României, eurodeputatul Traian Băsescu, susține că deputații blocului ACUM ar trebui să formeze cât mai repede o nouă majoritate parlamentară în Republica Moldova împreună cu fracțiunea democraților, pentru a nu admite ascensiunea la guvernare și dominarea partidului pro-rus al socialiștilor. Mai mult, eurodeputatul român avertizează că este nevoie de ”un guvern cu orice preț”, întrucât există riscul unei noi blocări a asistenței tehnice din partea Uniunii Europene.

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, Traian Băsescu a spus că democrații rămân a fi un partid pro-european și că singura soluție pentru depășirea crizei politice este formarea unei noi majorități, ”de data aceasta pro-europeană în totalitate”, și instalarea unui guvern tehnocrat, care va fi salutat și de partenerii occidentali ai Republicii Moldova.

Traian Băsescu mai crede că alegerile parlamentare anticipate ar fi dezastruoase pentru țară – nu ar îmbunătăți scorul formațiunilor pro-europene și i-ar avantaja doar pe socialiștii pro-ruși.

”Maia Sandu poate câștiga, făcând rapid alianță cu Pavel Filip. Eu am prevenit politicienii din Republica Moldova, politicienii din alianța ACUM că, dacă nu vor face ei alianță cu Pavel Filip, o va face Dodon”, a mai declarat fostul președinte român Traian Băsescu în interviul pentru Europa Liberă.

”Eu știu PD-ul lui Filip. Filip nu est pro-rus orice i-ai face, nu este pro-moscovit. Eu cred că soluția corectă este ca dna Maia Sandu să înceapă imediat discuțiile cu Pavel Filip și să realizeze o majoritate de data asta pro-europeană în totalitate”, a mai spus Băsescu, potrivit sursei citate.

Guvernul Maia Sandu a picat, după cinci luni de la învestire, în urma moțiunii de cenzură depuse de partenerii de coaliție, socialiștii președintelui Igor Dodon. Moțiunea de cenzură depusă de PSRM a primit sprijinul deputaților din Partidul Democrat (PD), care a părăsit guvernarea în iunie, trecând cu 63 de voturi.

Avertismente au venit deopotrivă de la București și de la Bruxelles. Președintele Klaus Iohannis a precizat că sprijinul României pentru Republica Moldova ”va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”. De asemenea, premierul Ludovic Orban a spus că România va continua ”orice program de susţinere a cetăţenilor din Republica Moldova”, însă a avertizat că disponibilitatea de cooperare va fi foarte mică dacă Bucureștiul nu va avea garanţia învestirii unui guvern pro-european.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu, despre cele 80 miliarde de euro obținute de România: Sunt bani excelenți. 10 miliarde de euro ar trebui să meargă la crearea societății digitale

Published

on

© Traian Băsescu/ Facebook

Fostul președinte Traian Băsescu declarat marți că banii obținuți de România la negocierile din Consiliul European pentru relansarea economică în urma crizei generate de COVID-19 sunt “bani excelenți”. Actualul eurodeputat din partea PMP a precizat că o potențială destinație de investiții prin aceste finanțări ar trebui să fie digitalizarea.

Sunt bani excelenți, gândiți-vă că din cei 33 de miliarde care sunt din Next Generation UE, este programul de împrumut, de 750 de miliarde din care nouă ne revin 33 de miliarde, din care o jumătate din granturi, bani nerambursabili. Cealaltă jumătate sunt bani rambursabili, pe termen lung și cu dobândă de 1% sau 0,5% pentru că-i va împrumuta o instituție cu triplu A, adică Comisia Europeană, mă tem că împrumutul va fi chiar cu 0% dobândă. Deci sunt bani foarte buni care adăugați la ceea ce ni se cuvine din cadrul general multianual, de unde ne mai revin vreo 46 de miliarde iată că fac 80 de miliarde. Este avantajul acestui timp de criză. În 2009-2010 am avut o criză a lipsei de bani, acum avem o criză în care există bani dar nu există consum, nu există comenzi, sunt întrerupte lanțurile de aprovizionare, dar bani sunt și atunci s-au pus la dispoziție bani”, a spus Băsescu, care în calitate de președinte al României a negociat în 2013, pentru cadrul financiar multianual 2014-2020, regula de N+3 care permitea României și altor state membre să beneficieze de 

“Dacă aș avea putere acum aș stabili că 10 miliarde merg la crearea societății digitale. Ne trebuie 5G-ul și ne trebuie extinderea rețelelor și în mediul rural”, a declarat Traian Băsescu, la Digi24.

Citiți și Klaus Iohannis anunță un rezultat istoric pentru România: 79,9 miliarde de euro au fost obținute din acordul privind bugetul și relansarea UE

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți dimineață, de la Bruxelles, că România a obținut 79,9 miliarde de euro din acordul privind bugetul și relansarea UE convenit de liderii statelor membre ale Uniunii Europene. Șeful statului a spus că România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene, indicând construcţia de spitale, şcoli, modernizarea marilor sisteme publice, precum şi reconstrucţia economică.

“Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România. (…) Am obținut pentru România o sumă impresionantă: 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene”, a spus Iohannis, după unul dintre cele mai lungi summit-uri din istoria Uniunii Europene care a început pe 17 iulie și s-a încheiat pe 21 iulie.

Citiți și Surse europene: Cum vor fi distribuite cele 79,9 miliarde de euro pe care le va primi România din planul de redresare a UE. Aproximativ 63 de miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile

Cele 79,9 miliarde de euro anunțate marți dimineață de președintele Klaus Iohannis în urma unor negocieri care au durat patru zile și patru nopți vor proveni după cum urmează: 33,5 miliarde de euro din cadrul NGEU și 46,4 miliarde de euro din cadrul CFM, au declarat surse europene pentru CaleaEuropeană.ro. Sursele citate au mai precizat că alocarea de 79,9 miliarde de euro este calculată la prețurile de referință din 2018, însă în prețuri curente pachetul va ajunge la 84 de miliarde de euro.

În ce privește cele 46,4 miliarde de euro fonduri nerambursabile din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, României îi sunt alocate 26,8 miliarde de euro pentru politica de coeziune; 18,7 miliarde de euro pentru politica agricolă comună, 760 de milioane de euro din Fondul pentru o tranziție justă și 160 de milioane de euro pentru pescuit.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputații PMP Traian Băsescu și Eugen Tomac: Guvernul german este obligat să găsească soluții la nivel european pentru a-i proteja pe muncitorii sezonieri

Published

on

© Partidul Mișcarea Populară

Datorită implicării și propunerilor reprezentaților PMP în Parlamentul European, Traian Băsescu și Eugen Tomac, românii care merg la muncă în Germania vor avea garantate condiții sigure de muncă, cazare și protejarea sănătății, informează Partidul Mișcarea Populară într-o postare pe Facebook.

“Faptul că există companii care au confundat libertatea pe piața forței de muncă cu exploatarea forței de muncă obligă Guvernul de la Berlin să identifice soluții eficiente la nivel european pentru a-i putea proteja pe muncitorii care desfășoară activități temporare în diferite state ale Uniunii Europene, în agricultură, turism sau în industria alimentară. Consider că în continuare a fost o eroare expunerea nejustificată a cetățenilor români care au plecat la muncă în Germania în plină stare de urgență. Cu toate acestea, nu pot să nu remarc că nemulțumirile, justificate bineînțeles, au fost recunoscute și se lucrează temeinic pentru ca cetățenilor români să le fie respectate toate drepturile atunci când pleacă să muncească în altă țară din Uniunea Europeană”, a declarat, în context, eurodeputatul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară.

Tomac a făcut aceste precizări în condițiile în care Germania a preluat, la 1 iulie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar ministrul german al muncii, Hubertus Heil, a anunțat că va efectua o vizită în România, în luna august.

Parlamentul European a aprobat luna trecută o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene și statelor membre luarea de măsuri urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de lucru echitabile pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul COVID-19. Rezoluția a fost adoptată la 19 iunie cu o majoritate covârșitoare, 593 voturi pentru, 34 împotrivă și 38 abțineri.

Parlamentul European îndeamnă Comisia Europeană să evalueze situația generală a ocupării forței de muncă și condițiile de sănătate și de siguranță ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv rolul agențiilor de muncă temporară, al agențiilor de recrutare, al altor intermediari și al subcontractanților, pentru a identifica lacunele de protecție și eventuala necesitate de a revizui cadrul legislativ existent.

Textul solicită, de asemenea, un acord rapid și echilibrat privind coordonarea sistemelor de securitate socială, care este necesară pentru combaterea fraudei sociale și încălcării drepturilor sociale ale lucrătorilor mobili.

Deputații solicită Comisiei să prezinte noi orientări specifice pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul COVID-19, să propună soluții pe termen lung pentru a face față practicilor abuzive de subcontractare și să se asigure în mod prioritar că Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) devine pe deplin operațională. Statele membre trebuie să consolideze capacitatea inspecțiilor muncii și să asigure locuințe de calitate, care ar trebui decuplate de la remunerația lor, afirmă textul.

Comisia Europeană urmează să prezinte în scurt timp orientări pentru protejarea lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri.

În 2018, cel mai mare număr de lucrători transfrontalieri a plecat din Polonia pentru a lucra în Germania (125 000 de persoane, dintre care multe lucrează în construcții), din Franța în Luxemburg (88 000), din Germania în Luxemburg (52 000), din Slovacia în Austria (48 000, majoritatea fiind femei care lucrează în sectorul asistenței medicale) și din Franța în Belgia (46 000).

Aproximativ 800 000 până la un milion de lucrători sezonieri sunt angajați în fiecare an în UE, în principal în sectorul agroalimentar: 370 000 în Italia, 300 000 în Germania, 276 000 în Franța și 150 000 în Spania.

Lucrătorii sezonieri și cei transfrontalieri pot fi angajați în alt stat membru al UE pe baza dreptului lor la liberă circulație pe teritoriul UE. Legislația statelor membre gazdă se aplică în temeiul principiului tratamentului egal. Accesul la ajutorul de șomaj și protecția socială sunt reglementate prin coordonarea sistemelor de securitate socială, în prezent în curs de revizuire.1.3 de milioane de persoane din UE trăiesc într-un stat membru și lucrează în altul.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Traian Băsescu, mesaj către premierul Ludovic Orban: Ai toate instrumentele legale, fie că sunt europene, fie că sunt naționale sau ținând de ONU, să acționezi pentru diminuarea efectelor pandemiei COVID-19

Published

on

Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP, PPE) i-a transmis premierului Ludovic Orban că are toate instrumentele legale pentru a lua măsurile concrete împotriva pandemiei, făcând trimitere la documentele internaționale.

Într-un mensaj publicat pe Facebook, fostul președinte al României a amintit că  România este semnatara ”Tratatului Interguvernamental transpus în legislația română prin HG nr.758/2009 şi operaţionalizat prin ordinul ministrului nr.1638/2014, pentru punerea în aplicare a Regulamentului Internaţional de Sănătate 2005 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)”.

În același timp, eurodeputatul român a explicat că există ”Decizia COM (2011/866 – 2011/0421), care transpune Regulamentul Internaţional de Sănătate şi dezvoltă la nivel european un sistem de alertă pentru lupta împotriva transmiterii epidemiilor şi pandemiilor şi care este parte a sistemului global coordonat de OMS”.

”Ai deci şi un Tratat Interguvernamental şi o Decizie a Parlamentului European şi a Consiliului, privind ameninţările tranfrontariele grave pentru sănătate. Aşadar, ai toate instrumentele legale să acţionezi pentru diminuarea efectelor pandemiei COVID-19. Dacă o faci sau nu, depinde doar de tine, instrumentele legislative le ai”, a scris Băsescu.

Conform acestuia, ”toate documentele de reglementare, fie că sunt europene, fie că sunt naționale sau ținând de ONU, ca Tratat Interguvernamental, asigură elementele esențiale și obligatorii de punere în aplicare a mecanismuelor de luptă împotriva epidemiilor și pandemiilor”.

”Tu şi Guvernul, dispuneţi de toate mijloacele legale pentru protejarea propriului popor de epidemii şi pandemii şi în acelaşi timp aveţi obligaţii majore faţă de comunitatea internaţională. Nu mai sta inutil la mâna PSD-ului, care nu face decât un joc de extindere a pandemiei în populaţia ţării. ACŢIONEAZĂ! Dacă nu, «hasta la vista baby»! Vezi titlul”, i-a mai transmis Băsescu premierului.

Apelul fostului președinte al României către premierul Ludovic Orban apare în contextul în care senatorii au decis vineri să amâne pentru luni dezbaterile Comisiei juridice a Senatului asupra proiectului de lege privind carantinarea și izolarea, amânare solicitată de Partidul Social Democrat care a acuzat Guvernul că a trimis în Parlament ”o lege făcută pe picior”.

Amintim că duminică au fost confirmate 456 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, după ce, cu o zi în urmă, România a înregistrat cel mai mare număr de cazuri cu SARS-CoV-2 de la apariția primului caz, la finalul lunii februarie, și anume 698 de persoane au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending