Traian Băsescu
Eurodeputatul Traian Băsescu: Noile reguli europene riscă să transforme România, o țară independentă energetic, într-o țară care va trebui să recurgă la importuri masive de energie electrică
Published
4 years agoon

Limitările impuse de legea climei și de regulamentul de taxonomie votate la nivel european înseamnă o eliminare de aproximativ 60% a resurselor energetice ale României în următoarele decenii, a declarat joi, în plenul Parlamentului European, eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), acesta avertizând că România ar putea fi transformată “dintr-o țară independentă energetic într-o țară care va trebui să recurgă la importuri masive de energie electrică”.
Raportul prezintă situația de ansamblu, fără a analiza diferențele de resurse de care dispun statele membre. Dacă analizăm limitările impuse de legea climei proaspăt votată în Parlament și de Regulamentul de taxonomie, constatăm că în timp trebuie să eliminăm energia produsă din cărbune, din hibrocarburi, inclusiv din gaze naturale, și energia nucleară. Asta înseamnă, spre exemplu, pentru o țară ca România să elimine în următoarele decenii circa 60% din sursele de energie pentru populație și pentru industrie, ceea ce o transformă dintr-o țară independentă energetic într-o țară care va trebui să recurgă la importuri masive de energie electrică. De asemenea, dacă privim la Fondul pentru o tranziție justă, constatăm că este o mare discrepanță între obiectivele pe care le-am stabilit și resursele pe care le punem la dispoziție pentru ca tranziția să fie posibilă și să afecteze în mod apropiat și în mod egal toate state Uniunii Europene”, a spus Băsescu, în cursul unei dezbateri la Bruxelles privind Starea Uniunii Energetice.
“De aceea, cred că se impun două concluzii. Una, și cea mai importantă, este că trebuie să ne stabilim obiective realiste. Și cea de-a doua concluzie: obiectivele pe care ni le stabilim să fie în deplin acord cu resursa financiară pe care o alocăm”, a mai adăugat fostul președinte.
Parlamentul European a votat la precedenta sesiune plenară în favoarea unui obiectiv obligatoriu juridic de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană cu 60% în următorul deceniu, în perspectiva atingerii neutralității climatice în Uniunea Europeană până în 2050.
Parlamentul și-a oficializat poziţia privind această ţintă într-un vot final referitor la Legea europeană a climei cu 392 de voturi pentru, 161 împotrivă și 142 abțineri. Noua lege urmărește să transforme în obligație promisiunile prin care Uniunea s-a angajat să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Astfel, cetățenii și companiile europene vor beneficia de temeiul juridic și predictibilitatea de care au nevoie pentru a se pregăti să facă față schimbărilor aferente.
Eurodeputații au mai invitat Comisia să propună un obiectiv intermediar pentru 2040. Acesta ar urma să fie stabilit după o evaluare a impactului, pentru a garanta că Uniunea se înscrie în parametrii necesari pentru a-și atinge obiectivul pentru 2050.
Aflat săptămâna trecută la Consiliul European, președintele Klaus Iohannis a afirmat Propunerea Comisiei Europene cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 este una foarte ambițioasă, care ar putea fi acceptată de către România, în anumite condiții. Șeful statului a reiterat faptul că stabilirea mix-ului energetic trebuie să rămână o competență națională, context în care este necesară adaptarea, la nivel național, a măsurilor de conformare la noile obiective din domeniul schimbărilor climatice.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung
UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan
UE propune ca țările europene să își reducă dependența de SUA în privința echipamentelor militare esențiale din punct de vedere strategic (proiect de document)
Eurodeputatul Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale UE
UE și Africa de Sud demarează negocierile privind un „parteneriat pentru investiții și comerț curat” în valoare de 4,7 mld. de euro
Nemulțumire în Parlamentul European față de intenția CE de a ocoli instituția pentru aprobarea mai rapidă a noului instrument financiar SAFE destinat consolidării capacităților de apărare ale țărilor din UE
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Maia Sandu l-a primit la Chișinău pe Traian Băsescu pentru a-i mulțumi pentru “grija față de soarta R. Moldova”. Fostul lider de la Cotroceni apreciază că “viitorul președinte al României ar putea fi un președinte al Unirii”
Published
10 months agoon
May 29, 2024
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut marți, la Chișinău, o întrevedere cu fostul președinte al României și actual europarlamentar, Traian Băsescu, căruia i-a mulțumit pentru grija și preocuparea constantă față de Republica Moldova.
“Azi am avut bucuria să-l reîntâlnesc pe ex-președintele României și deputatul în Parlamentul European Traian Băsescu și să-i mulțumesc pentru grija călduroasă și preocuparea constantă față de soarta Moldovei. Președintele Băsescu a avut mereu și continuă să aibă încredere în puterea noastră, a cetățenilor Republicii Moldova, de a ne reafirma demnitatea națională, libertatea și aspirațiile europene”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, unde a publicat și fotografii de la întâlnirea cu Traian Băsescu.
Potrivit imaginilor difuzate, Băsescu a fost însoțit la întrevedere de președintele Partidului Mișcarea Populară, eurodeputatul Eugen Tomac.
Ulterior, potrivit presei de peste Prut, fostul președinte al României a fost invitat la postul de televiziune public Moldova 1, unde a spus că “s-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii”, relatează site-ul de știri Jurnal.md.
Potrivit fostului lider de la Cotroceni, situația de securitate din regiune s-ar putea schimba, iar pentru Republica Moldova ar fi mai avantajoasă Unirea cu România, astfel încât să devină automat stat membru NATO. De asemenea, ex-președintele României spune că Republica Moldova este bine privită de la Bruxelles, însă nimeni nu trebuie să-și facă iluzii că Uniunea Europeană va accepta o zonă de conflict militar pe teritoriul său.
Ex-președintele României, Traian Băsescu, a evitat să spună dacă pentru Republica Moldova este mai avantajos să înceapă negocierile de aderare la pachet cu Ucraina sau cele două state ar trebui decuplate. Fostul președinte a menționat doar că Uniunea Europeană nu va accepta niciodată zone de conflict militar pe teritoriul său.
“Haideți să înceapă negocierile și vedem pe urmă chestia cu desprinderea de Ucraina. Însuși gestul făcut de Uniunea Europeană săptămâna trecută cu acordul pentru apărare și securitate este un gest făcut individual, doar pentru Republica Moldova. Un gest care presupune finanțare, nu doar oportunități pentru securitatea Republicii Moldova din punctul de vedere al achizițiilor, al managementului frontierelor, comunicaților. Deci, se pot lua și măsuri specifice pentru fiecare țară în parte. Dar nimeni nu trebuie să spere că Uniunea Europeană va prelua pe teritoriul său o zonă de conflict militar. Este exclus. Prin tratat”, a spus ex-președintele României, Traian Băsescu, în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune.
De asemenea, ex-președintele Traian Băsescu a menționat că, în condițiile imprevizibilității situației de securitate regională, pentru Republica Moldova ar putea fi mai avantajos scenariul Unirii cu România.
“S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii, împreună cu viitorul președinte al Republicii Moldova. Vom vedea. Dar s-ar putea ca, în condițiile în care România nu va putea interveni pe teritoriul Republicii Moldova datorită prevederilor Tratatului Nord-Atlantic, la un moment dat, din motive de securitate, să fie mai bine ca Republica Moldova să fie unită cu România”, a mai spus Traian Băsescu.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Într-o rezoluție a cărei negociere a fost coordonată de Traian Băsescu, PE solicită Rusiei să returneze României tezaurul național, iar subiectul să fie inclus pe agenda diplomatică UE-Rusia
Published
1 year agoon
March 14, 2024
Într-o rezoluție adoptată joi în plenul de la Strasbourg, Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze integral României tezaurul național, subliniind că această situație reprezintă o încălcare a normelor și cutumelor internaționale.
Eurodeputaţii au dezbătut joi dimineață în plenul Parlamentului European o rezoluție inițiată de europarlamentarul Eugen Tomac și a cărei negociere a fost coordonată de fostul președinte Traian Băsescu prin care se solicită Rusiei să returneze integral tezaurul României şi se solicită sprijinul Comisiei Europene şi al altor instituţii europene abilitate pentru a face tot posibilul pentru a sprijini acest demers.
“Tezaurul a fost stocat în Rusia cu garanția explicită în acordurile bilaterale oficiale că va fi restituit integral Restituirea este esențială pentru protejarea valorii universale a patrimoniului cultural Situația necesită un dialog diplomatic substanțial, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul forurilor internaționale”, se arată în rezoluția adoptată.
Potrivit textului, Parlamentul regretă că Rusia nu a restituit integral României tezaurul său național, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor și cutumelor internaționale.
Eurodeputatul Eugen Tomac le-a mulţumit eurodeputaţilor pentru sprijinul acordat pentru organizarea dezbaterii şi adoptarea unei rezoluţii şi în special lui Traian Băsescu pentru că a coordonat miercuri negocierile “pentru a avea un document cu valoare istorică în PE”.
“Sunt onorat că avem în PE o dezbatere dedicată exclusiv acestui subiect, întrucât este unic în istoria relaţiilor internaţionale”, a spus Tomac, care a vorbit în numele grupului Partidului Popular European.
La rândul său, europarlamentarul Traian Băsescu, care își va încheia cariera politică după acest mandat, a subliniat că Rusia este responsabilă de trei momente nefaste din istoria României: instaurarea regimului comunist, sechestrarea tezaurului și raptul teritorial al Basarabiei prin pactul criminal Ribbentrop – Molotov.
Eurodeputații subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia. Acesta este un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească, adaugă eurodeputații.
Parlamentul salută eforturile substanțiale ale UE de a proteja patrimoniul național, cultural și istoric prin punerea în aplicare a legislației și a mecanismelor de cooperare care reglementează restituirea bunurilor culturale și de patrimoniu însuşite ilegal de pe teritoriile țărilor Uniunii, precum și eforturile sale de combatere a traficului cu bunuri culturale.
Deputații solicită Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să includă restituirea patrimoniului național român pe agenda bilaterală diplomatică care reglementează relațiile UE-Rusia, de îndată ce contextul regional permite reluarea dialogului politic între părți.
În timpul Primului Război Mondial, între 1916 și 1917, România a trimis în Rusia țaristă tezaurul național pentru a fi protejat în cazul ocupației teritoriului național. Tezaurul cuprindea în total 91,5 tone de aur fin, care făceau parte din rezerva Băncii Naționale a României, colecții regale de bijuterii și monede rare, precum și bunuri de importanță culturală și istorică neprețuite, cum ar fi arhive de stat, documente, manuscrise istorice prețioase, picturi de patrimoniu, cărți rare și colecții ale multor instituții publice și private. După instalarea la putere a regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul și a refuzat înapoierea acestuia, o mare parte din valori rămânând nerestituite până în ziua de astăzi.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Traian Băsescu îl condamnă pe Vladimir Putin: Crede că poate reface URSS, îngenunchind popoare ce doresc să trăiască în țări guvernate de valori europene
Published
3 years agoon
February 27, 2022By
Andreea Radu
Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP, PPE) îl condamnă pe președintele rus, Vladimir Putin, pentru decizia de a invada Ucraina, „îngenunchind popoare libere ce doresc să trăiască în ţări suverane şi independente şi guvernate de valori europene”.
„“Bătăuşul de la Kremlin”, suferind grav de un sindrom al puterii discreționare, crede că poate reface defunctul URSS, îngenunchind din nou popoare libere ce doresc să trăiască în ţări suverane şi independente şi guvernate de valori europene”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Traian Băsescu a reamintit că Republica Moldova are parte din teritoriu ocupat de “trupe de menţinere a păcii” ale Federaţiei Ruse care de fapt susţin regimul separatist din Transnistria, iar în Georgia armata rusă a ocupat în 2008 provinciile Aphazia şi Osetia de Sud.
Mai mult, eurodeputatul a precizat că în Ucraina, armata rusă a ocupat încă din 2014 Crimeea şi parte din regiunile Doneţk şi Lugansk unde, Rusia susţine regimuri separatiste.
„Acum câteva zile, “Bătăuşul de la Kremlin” a anunţat şi a trimis “trupe de menţinere a păcii” sub bombele cărora sunt ucişi mii de ucraineni, copii, femei, bărbaţi iar zeci de mii de femei şi copii se refugiază în ţările vecine abandonându-şi căminele. „Trupele de menţinere a păcii” trimise în Ucraina supun populaţia acestei ţări unui genocide ordonat de Putin. Putin a făcut din Federaţia Rusă un stat terorist, iar el este şeful suprem şi autoritar al acestui stat”, a conchis Traian Băsescu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah

Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”

Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”

Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Bolojan se va consulta cu Guvernul înainte de summitul Consiliului European: Vor fi două categorii de fonduri pentru apărare, unele gestionate la nivel național și altele integrat european

Raport Comisia Europeană: 70% dintre consumatorii europeni au încredere că drepturile lor sunt respectate de comercianți, însă riscurile online persistă

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

Premierul Marcel Ciolacu: Când românii mai aud vreun mistic care le spune că nu avem nevoie de banii europeni, să se gândească cum ar fi arătat astăzi România fără această sursă importantă de finanțare
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Înfrângere pentru Trump la o zi după discursul din Congres: Curtea Supremă a respins decizia liderului SUA de a opri ajutoare externe de 2 miliarde de dolari prin USAID
- BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago
CEO Renault, Luca de Meo, semnalează: Centrul de greutate al industriei auto s-a transferat în China. Este timpul ca Europa să renunțe la reglementările ce constrâng capacitatea de inovare a companiilor
- ROMÂNIA1 week ago
Marcel Ciolacu îi va transmite Ursulei von der Leyen că este de acord cu alocarea suplimentară de fonduri pentru armament: „Cu condiția ca banii să ajungă la fabrici din industria românească de apărare”
- ROMÂNIA1 week ago
INTERVIU Directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță: Proiecte americane de 15 miliarde de dolari implementate în România în parteneriat cu SUA. Continuăm proiectele începute în primul mandat al președintelui Donald Trump