Connect with us

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE) propune un program de redresare a economiei românești, a cărei instabilitate macroeconomică s-ar accentua odată cu declanșarea anticipatelor

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE) propune implementarea unui program de redresare a economiei românești, a cărei instabilitate macroeconomică s-ar accentua în contextul declanșării de alegeri anticipate, potrivit unei postări pe Facebook.

„Nu-ţi trebuie mult timp să constaţi că partidele parlamentare şi Guvernul României sunt decuplaţi total de la realităţile ţării. Priorităţile lor sunt legate de încercarea creării unei crize politice artificiale pentru a putea declanşa alegeri anticipate.
Cu inconştienţă şi lipsă de profesionalism, politicienii puterii vor patru luni de instabilitate politică în condiţiile în care toţi pilonii stabilităţii macroeconomice sunt frânţi deja”, constată fostul președinte al României.

Traian Băsescu pune la dispoziție în postarea sa și o serie de cifre care indică fragilitatea economiei românești în ultimele 11 luni:

1. Deficit comercial la 11 luni – 15,5 miliarde Euro, creştere cu 16 la sută faţă de 2018;
2. Deficit de cont curent la 11 luni – 10,0 miliarde Euro, creşte cu 21 la sută faţă de 2018;
3. Datoria externă a crescut, în primele 11 luni, cu 7,262 miliarde Euro;
4. Deficitul bugetului consolidat – 4 la sută, adică 8,8 miliarde Euro;
5. Dobânzi foarte mari la împrumuturi pe termen lung – 4,6 la sută. Comparaţia cu dobânzile aplicate ţărilor din regiune, după cum urmează: Bulgaria – 0,32 la sută/ Croaţia- 1,36 la sută/ Grecia-2,67 la sută/ Ungaria-2,74 la sută.
6.Creşterea economică în scădere accentuată, ajungând la 0,5 la sută în trimestrul 3 faţă de trimestrul 2;
7. Cheltuielile curente la 11 luni au crescut cu 13,2 la sută faţă de 2018;
8. Cheltuielile cu personalul bugetar la 11 luni au crescut cu 19,1 la sută faţă de 11 luni din 2018;
9. Cheltuielile cu asistenţa socială la 11 luni au majorat cu 11,5 la sută faţă în 11 luni din 2018 faţă de aceeaşi perioadă din 2018.

În aceste condiţii, atrage atenția eurodeputatul PMP, „ intrarea într-o criză severă este uşor de anticipat”. Astfel, fostul șef de stat propune implementarea unui program de redresare simplu, uşor de pus în practică şi uşor de controlat care ar putea avea următoarele elemente:

a. Stimularea exporturilor prin acordarea de facilităţi fiscale exportatorilor, inclusiv prin deprecierea monedei naţionale;
b. Stimularea, prin facilităţi fiscale şi ajutoare de stat, a investiţiilor româneşti şi străine directe, pentru reducerea deficitului de cont curent şi crearea de locuri de muncă;
c. Repornirea petrochimiei prin acordarea de ajutoare de stat (dacă este nevoie) şi asigurarea cantităţii de gaze naturale necesare (5 din 7 combinate petrochimice au aviz de mediu, dar sunt oprite);
d. Amânarea şi/sau reeşalonarea oricărei creşteri de cheltuieli bugetare până la restabilirea echilibrelor bugetului de stat;
e. Trecerea la împrumuturi de la populaţie pentru internalizarea împrumuturilor şi pentru reducerea datoriei externe;
f. Reducerea cheltuielilor prin reduceri consistente de personal bugetar în condiţiile în care riscul creşterii şomajului este mic din cauza crizei de forţă de muncă din sectoarele economice, reducerea cheltuielilor materiale ale instituţiilor bugetare şi reducerea cheltuielilor cu asistenţa socială care stimulează nemunca;
g. Program prioritar pentru informatizarea activităţii ANAF ca singură soluţie pentru încasarea integrală a TVA şi a altor taxe ale bugetului de stat;
h. Pregătirea caietelor de sarcini şi a proiectelor şi lansarea licitaţiilor publice pentru lucrări de investiţii finanţate cu bani europeni, astfel ca, în anul 2021, să fie absorbite pentru investiţii 4 – 6 miliarde Euro din fondurile europene.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Traian Băsescu pledează în PE pentru creșterea finanțării fermierilor români: Subvenția pe hectar în România este de 190 de euro, iar în Franța de 420

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP, PPE) pledează pentru creșterea finanțării fermierilor români, în contextul în care piața europeană între agricultori este ”profund deformată de nivelul de subvenții”.

Prezent la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strabourg, fostul șef al statului a subliniat că agricutlura, ”una dintre activitățile economice ale Europei, dar și în România”, este afectată de un fenomen caracterizat prin inechitate în rândul subvențiilor. 

Traian Băsescu a făcut referire la diferența de finanțare pe hectar acordată României, respectiv Franței: ”Din păcate, concurența, competiția,  pe piața europeană între agricultori este profund deformată de nivelul de subvenții acordate, spre exemplu, în România la hectar subvenția este de 190 de euro, în Franța de 420 de euro.”

În intervenția sa în plen, Traian Băsescu a menționat că nu dorește micșorarea subvenției în agricultură pentru Franța: ”Sigur, nu pledez pentru micșorarea subvenției în Franța, dar pledez pentru creșterea subvenției pentru fermierii români.”

Totodată, Traian Băsescu a subliniat în discursul său că același fenomen de dezechilibru subvențional se regăsește și în creșterea de animale: ”Au ajuns cei din industrie să importe din țările vechi ale Uniunii Europene materie primă, iar materia primă nu se vinde în România, pentru că este mai scumpă decât cea din celelalte state membre.”

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu, liderul care a negociat bugetul UE 2014-2020 pentru România, critică țările ”net contributoare”: Este nejustificată reticența lor și este nedrept să se reducă programele de coeziune

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE) a criticat miercuri, în plenul Parlamentului European, reticența nejustificată a statelor membre care au statut de contributor net la bugetul Uniunii Europene, anume țările care alocă mai mulți bani pentru vistieria europeană decât primesc prin programe de finanțare și anvelopele bugetare de la nivelul UE.

Băsescu a luat cuvântul în plenul de la Strasbourg în cadrul unei dezbateri privind prioritățile bugetului pe termen lung al Uniunii și summitul extraordinar al liderilor europeni, programat pentru 20 februarie la Bruxelles și destinat exclusiv negocierilor pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

”Astăzi am avut o dezbatere care arată cât de departe suntem unii de alții. Mai mult decât atât, constatăm că se lărgește nivelul de ambiții și de proiecte noi și se micșorează sursa de finanțare a proiectelor vechi și noi. Cred că suntem într-o situație extrem de curioasă”, a spus eurodeputatul PMP.

Fostul președinte al României, poziție din care a negociat în Consiliul European, în numele României, alocările financiare pentru CFM 2014-2020, Băsescu a precizat că soluția corectă pentru finanțarea echilibrată atât la vechilor politici, cât și a noilor priorități, este alocarea a 1,3% din Venitul Național Brut, propunere înaintată de Parlamentul European.

”Soluția corectă este ca atât Consiliul, cât și Comisia să țină cont de punctul de vedere al Parlamentului, o finanțare de 1,3% pentru a ne putea permite menținerea programelor de coeziune, a politicii agricole comune și, mai ales, pentru a putea implementa și noile programe extrem de importante”, a spus eurodeputatul român.

Traian Băsescu a conchis, criticând statele membre care au statutul de ”contributor net”.

”Aș mai face o ultimă observație. Este nejustificată reticența contributorilor neți. Ei trebuie să țină cont că statele membre noi le-au dat o piață, trebuie să țină cont faptul că România, de exemplu, a pierdut 16.000 de medici și 220.000 de ingineri care sunt în statele net contributoare. Este nedrept să se reducă programele de coeziune”, a încheiat el.

Parlamentul European a dezbătut miercuri prioritățile privind noul Cadru Financiar Multianual al UE care trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021. Dezbaterea a avut loc cu o săptămână înainte ca șefii de stat sau de guvern să se întrunească într-un Consiliu European extraordinar dedicat exclusiv negocierilor viitorului buget.

Pentru a putea fi adoptat, Cadrul Financiar Multianual are nevoie de acordul în unanimitate al statelor membre. 

În urma obținerii unanimității în Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene își definește poziția ținând cont de deciziile adoptate de liderii europeni. De asemenea, pentru a închide procesul decizional pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual este nevoie și de aprobarea Parlamentului European.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu propune Comisiei Europene ca implementarea rețelei 5G să fie făcută cu tehnologii produse în UE

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP, PPE) a făcut luni un apel, în plenul Parlamentului European, la solidaritatea țărilor membre ale UE în edificarea tehnologiei 5G și a solicitat Comisiei Europene să realizeze un plan de implementare pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

”Zilele trecute, aveam sentimentul că cel mai puternic lucru de care avem nevoie este solidaritatea. Tehnologia 5G ne prilejuiește ocazia să ne arătăm solidaritatea. Din acest motiv, pentru a nu crea discrepanțe între statele membre, propun Comisiei Europene să aibă în vedere realizarea unui plan de implementare uniform pe întreg teritoriul Uniunii Europene, cu utilizarea unei tehnologii strict produsă în Uniunea Europeană și cu reglementări strict emise la nivelul Uniunii Europene valabile pentru toate statele. Sunt convins că o astfel de abordare va consolida coeziunea între toate statele Uniunii Europene”, a spus Băsescu, într-o intervenție avută în plen luni seară.

Comisia Europeană a aprobat la 29 ianuarie setul comun de instrumente cuprinzând măsuri de atenuare convenite de statele membre ale Uniunii pentru a răspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G, a cincea generaţie de reţele mobile.

Acest lucru vine în urma solicitării Consiliului, instituția statelor membre, de a se elabora o abordare concertată cu privire la securitatea reţelelor 5G şi a adoptării de către Comisie, în martie 2019, a unei recomandări în urma solicitării respective. În acest răstimp, statele membre au identificat riscurile şi vulnerabilităţile la nivel naţional şi au publicat o evaluare comună a riscurilor la nivelul UE. Prin intermediul setului de instrumente, statele membre se angajează să avanseze împreună pe baza unei evaluări obiective a riscurilor identificate şi a unor măsuri proporţionale de atenuare. Odată cu comunicarea adoptată miercuri, Comisia Europeană face apel ca măsurile-cheie să fie puse în aplicare până la 30 aprilie 2020.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending