Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vasile Blaga: Eliminarea diferențelor de gen din piața europeană a muncii, o prioritate a Parlamentului European

Published

on

© Vasile Blaga / Facebook

Eliminarea diferențelor de gen din piața europeană a muncii a fost prioritate a agendei plenarei de săptămâna trecută, a afirmat luni europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE).

Ultima plenară din acest an a Parlamentului European a pus pe agendă inegalitățile de gen de pe piața europeană a muncii. Statisticile arată că, la nivelul Uniunii, se constată încă o diferență de remunerare între bărbați și femei de peste 14 procente (14,1%), dar și o diferență mai consistentă între pensii, de aproape 30 de procente, ambele în defavoarea femeilor. Mai mult, raportul supus votului în ultima plenară a Parlamentului European constată și faptul că femeile se confruntă cu o situație precară în câmpul muncii.

”Am votat, alături de Grupul PPE din Parlamentul European, în favoarea raportului privind egalitatea de gen pentru a atrage din nou atenția asupra faptului că statele membre trebuie să vină cu propuneri concrete pentru a reduce la minimum inegalitățile de gen și pentru a susține cu determinare drepturile femeilor în Uniunea Europeană”, a afirmat eurodeputatul PPE pentru CaleaEuropeană.ro.

Raportul adoptat în Parlamentul European pune accent și pe eradicarea violenței împotriva femeilor, fenomen care, în perioada pandemiei, s-a intensificat sensibil.

”Abuzurile împotriva femeilor trebuie urmărite cu fermitate, iar autorii acestora trebuie anchetați și pedepsiți, fără nicio ezitare. Mai mult, programele de monitorizare și protecție a victimelor violențelor domestice trebuie perfecționate pentru reducerea la minimum a acestui fenomen”, a mai adăugat Vasile Blaga.

Într-un raport fără caracter legislativ adoptat miercurea trecută cu 500 de voturi pentru, 105 împotrivă și 87 abțineri, eurodeputații au reamintit că remunerarea egală și egalitatea de tratament reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru ca femeile să se bucure de drepturi egale, independență economică și împlinire profesională.

Ei solicită statelor membre să ia măsuri practice pentru a se asigura că femeile au acces egal la piața muncii și la locurile de muncă și că beneficiază de remunerare egală și drepturi egale ca lucrători. De exemplu, pentru a obține acest lucru, ar trebui impuse sancțiuni companiilor care nu respectă dreptul muncii. Eurodeputații salută, în acest sens, propunerea Comisiei de măsuri obligatorii de transparență salarială. Ei subliniază, însă, că transparența salarială, de una singură, nu va fi suficientă pentru a soluționa niște inegalități de gen adânc înrădăcinate.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Este nevoie de măsuri pentru a atinge obiectivele Uniunii Europene, pentru a asigura reziliența sistemelor alimentare, dar nu cu costul fermierilor, în mâinile cărora se află bunăstarea ecosistemelor agricole și care se află în prima linie în lupta pentru asigurarea securității alimentare, a subliniat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European.

Acesta a participat la o dezbatere privind refacerea naturii în cadrul comisiei mai sus menționate.

”Se propune ca până în 2030, 25.000 km de râuri să fie transformate în râuri cu curgere liberă. Cum rămâne cu banii care s-au investit până acum în regularizarea acestor cursuri de râuri pentru prevenirea inundațiilor? Să se întreprindă acum măsuri prin care să le refacem și să le aducem la matca inițială, înseamnă punerea în pericol a vieților omenești”, și-a exprimat surprinderea Daniel Buda.

El a arătat că ”evoluțiile geopolitice recente au subliniat și mai mult necesitatea de a proteja securitatea alimentară și reziliența sistemelor alimentare”.

”În această ordine de idei e important să evaluăm corect poziția fermierilor în ecosistemul agricol. Îi vedem ca fiind parte a soluției sau parte a problemei?”, a întrebat eurodeputatul.

Așadar, ”Comisia Europeană trebuie în mod ferm să-și definească calea de acțiune”, consideră Daniel Buda.

”Dacă vom vedea fermierii ca fiind parte a problemei, ca fiind dușmanii mediului, înseamnă că suntem într-o fractură de logică incomensurabilă”, a semnalat europarlamentarul.

Din punctul său de vedere, sarcinile administrative trebuie să fie însoțite de ”resurse financiare” pentru a evita ”relocarea producției agricole din interiorul UE în alte state din afara UE”. 

”Vom importa alimente care nici pe departe nu au calitatea pe care le au cele produse în UE”, a atras atenția Daniel Buda asupra probabile realități. 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rareș Bogdan îi cere lui Manfred Weber să-i unească pe popularii europeni pentru ”a face presiuni în sensul măririi compensațiilor” pentru fermierii români afectați de invazia rusă din Ucraina

Published

on

© Rareș Bogdan/ Facebook

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, liderul delegației române din Grupul PPE din Parlamentul European, a discutat cu Manfred Weber, președintele acestei formațiuni din legislativul european și lider al Partidului Popular European, despre ”problema fermierilor români, care au primit compensații de 25 de ori mai mici decât au cerut pentru pierderile suferite după din invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin”.

Am avut o întâlnire extrem de plăcută dimineață cu Manfred Weber, președinte al Popularilor Europeni și al EPP Group din Parlamentul European. Manfred este nu doar un creștin adevărat, dar și un om cu o energie rară. Am deschis problema fermierilor români, care au primit compensații de 25 de ori mai mici decât au cerut pentru pierderile suferite după din invadarea Ucrainei de către Putin Vladimir. L-am rugat să poziționăm EPP, de orientare creștin-democrată și conservatoare, recunoscut ca fiind apărătorul fermierilor din Europa, pentru a face presiuni în sensul măririi compensațiilor de 56 de milioane de euro pentru trei țări la 500 de milioane, suma anunțată inițial de Comisie” a precizat Rareș Bogdan într-un mesaj publicat pe Facebook.

Demersul eurodeputatului vine să completeze apelul lansat liderilor UE, acela de a decide plata unor compensații pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”.

Aceste compensații au fost anunțate de comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Ele se ridică la 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), defalcate după cum urmează: Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane şi României 10,05 milioane.

Chiar dacă aceste trei state membre au undă verde de a dubla acest sprijin prin ajutoare de stat, fermierii și-au exprimat nemulțumirea, considerând că suma este prea mică, în contextul în care 60% din cerealele ucrainene au tranzitat România, conform mențiunilor președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei ședințe PPE ce a avut loc săptămâna trecută.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu: Delegația PPE a făcut eforturi pentru sprijinirea fermierilor români, dar aceasta trebuie să fie și lupta Ministerului Agriculturii. Compensațiile de doar 10 milioane de euro, un eșec

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) a afirmat marți că delegația eurodeputaților români din grupul PPE a făcut eforturi pentru sprijinirea fermierilor, dar că suma de 10 milioane de euro pe care România o va primi drept compensație pentru fermierii afectați de importurile de grâne din Ucraina reprezintă un eșec al negocierilor Ministerului Agriculturii cu Comisia Europeană.

“România va primi doar 10,05 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primește 29,5 de milioane de euro și Bulgaria, care primește 16,75 milioane de euro, potrivit propunerii prezentate de Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Delegația PPE România a făcut eforturi pentru sprijinirea fermierilor români. Însă, această luptă trebuia să fie și lupta Ministerului Agriculturii. Răspunderea pentru prezentarea documentelor necesare revine Ministerului Agriculturii”, a scris Motreanu, pe pagina sa de Facebook.

 

Prim-vicepreședintele PNL a amintit că a solicitat Comisiei Europene, împreună cu eurodeputatul Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale.

“Scrisoarea trimisă Comisiei Europene a fost semnată de 48 de europarlamentari. Am susținut necesitatea sprijinirii fermierilor români și într-un discurs ținut în plenul Parlamentului European. Am obținut promisiunea sprijinului pentru fermierii români, din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la întâlnirea recentă de la grupul PPE. Am făcut tot ceea ce ține de atribuțiile noastre de europarlamentari, dar sumele pentru compensații se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei țări”, a explicat Motreanu.

Potrivit acestuia, România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina.

“Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a afirmat că 60% din grânele din Ucraina au tranzitat România”, a declarat Motreanu.

“Acum, Petre Daea promite că Guvernul României va oferi în plus o sumă echivalentă cu sprijinul UE, adică încă 10,05 milioane de euro. De asemenea, spune că a solicitat ieri la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, revizuirea formulei de calcul. Încearcă sa îndrepte lucrurile pe ultima sută de metri, în loc să acționeze profesionist din timp”, a declarat europarlamentarul.

România, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi Polonia au cerut Comisiei Europene, la sfârșitul lunii ianuarie, să adopte măsuri, inclusiv despăgubiri pentru fermieri, invocând supra-oferta de cereale creată de importurile ieftine din Ucraina.

Ministrul Agriculturii a declarat marți că suma de 10,05 milioane de euro a fost propunerea Comisiei Europene, fără să existe o negociere, adăugând că Cehia, Ungaria și Slovacia n-au primit niciun cent. Acesta a adăugat că va cere refacerea formulei de calcul.

Potrivit europarlamentarului Dan Motreanu, exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar prețul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro în contextul în care transporturile de grâne din Ucraina sunt scutite de taxe vamale.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA4 mins ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

La propunerea României, Consiliul European solicită Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Acord istoric al liderilor europeni: UE Va livra urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune

MAREA BRITANIE16 hours ago

A fost lansat forumul bilateral româno-britanic: România invită Marea Britanie să se implice în Inițiativa celor Trei Mări

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Subcomisia pentru sănătate publică înființată de Parlamentul European și-a început activitatea. Trei eurodeputați români fac parte din SANT

REPUBLICA MOLDOVA17 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Parlamentului R. Moldova: Împreună putem trece cu bine peste momentele dificile. Dorim să consolidăm punțile dintre noi

ROMÂNIA18 hours ago

Spitalele din România, printre cele care au oferit îngrijire celor 2000 de pacienți ucraineni transferați de la începutul războiului prin Mecanismul de protecție civilă al UE

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Reconstrucția Ucrainei se ridică la 383 de miliarde de euro, arată un raport comun al Guvernului de la Kiev, Comisiei Europene, Băncii Mondiale și ONU

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

NATO20 hours ago

Marea Britanie și România au semnat o nouă Declarație Comună a Parteneriatului Strategic și au lansat prima ediție a forumului bilateral: Vom consolida apărarea pe termen lungă a NATO pe flancul estic și la Marea Neagră

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA1 day ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO2 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA1 week ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Team2Share

Trending