Connect with us

Vasile Blaga

Eurodeputatul Vasile Blaga: Guvernul României, determinat să finalizeze toate reformele necesare pentru suspendarea MCV 

Published

on

©Vasile Blaga/ Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) a participat astăzi, 15 iulie, în cadrul reuniunii Comisiei pentru Libertăți Civile din Parlamentul European și a precizat care este direcția României după ultimul raport MCV.

„Ultimul raport MCV pentru România arată clar că la București există voință politică pentru realizarea efectivă a ultimilor pași de reformă care să conducă la suspendarea acestui mecanism pentru România. De-a lungul celor 14 ani de evaluare, ne-am aflat în ingrata situație de a repara lucrurile moștenite de la guvernările care ne-au precedat, cum e cazul și în prezent. Ultimul raport MCV invocă progresele pozitive ale României din ultimii 2 ani de zile. Accentuez faptul că la București avem o coaliție guvernamentală determinată să finalizeze toate reformele necesare”, a explicat Vasile Blaga colegilor săi eurodeputați.

De asemenea, eurodeputatul liberal reamintește că România militează în continuare pentru evitarea dublei evaluari privind Mecanismul privind Statul de drept: „Vreau să scot în evidență faptul că există o așteptare reală pentru finalizarea Mecanismului de cooperare și verificare și evaluarea sa pe baza acelorași criterii aplicate tuturor statelor membre, adică prin Mecanismul privind Statul de drept. România pledează, în continuare, pentru evitarea acestei duble evaluări.”

 Întreaga intervenție a deputatului european poate fi urmărită aici.

Comisia Europeană a adoptat în data de 8 iunie cel mai recent raport al său privind evoluția situației din România în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV), constatând că România a înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV și că îndeplinirea tuturor recomandărilor este esențială pentru încheierea acestui mecanism.

 

 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputații Nicu Ștefănuță și Vasile Blaga cer explicații directorului Aeroportului din Viena privind dublul control de securitate discriminatoriu pentru români

Published

on

Europarlamentarii Vasile Blaga (PNL, PPE) și Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană) au adresat marți o scrisoare directorului Aeroportului Internațional din Viena, pentru a cere explicații legate de politica discriminatorie a Aeroportului privind trecerea a doua oară prin filtrul de securitate a pasagerilor veniți din afara spațiului Schengen. 

“Am observat că pasagerii care vin din București sunt puși să treacă prin filtrul de securitate și după ce aterizează, lucru care nu e necesar și nu știu să se fi întâmplat și la alt aeroport din spațiul Schengen. Le amintim austriecilor că faptul că România în afara Schengen nu înseamnă un control dublu de securitate. Acest lucru este umilitor pentru pasagerii români. Uniunea Europeană a susținut dintotdeauna libertatea de circulație a cetățenilor ei. Le cer celor de la Viena să oprească această politică discriminatorie”, a declarat Nicu Ștefănuță, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În scrisoarea adresată, cei doi europarlamentari au cerut mai multe explicații care țin de necesitatea și legalitatea acestei măsuri, întrebând directorul Aeroportului Internațional din Viena dacă nu cumva acest dublu control aparține vreunei reglementări uitate a pandemiei.

În plus, s-a cerut și punerea la dispoziție a regulamentului Aeroportului care prevede efectuarea acestei duble verificări.

Contactat de CaleaEuropeană.ro, europarlamentarul Vasile Blaga a calificat drept “regretabil demersul de supra-control exercitat asupra cetățenilor români care vin de la București.

“Am solicitat mai multe lămuriri conducerii aeroportului de la Viena pentru că nu mi se pare normal ca un cetățean român și, evident, european aflat în tranzit să fie supus unui control suplimentar, de altfel nefiresc si umilitor, chestiune pe care nu am mai întâlnit-o în niciun alt aeroport din Uniunea Europeană. Așteptăm cu interes un punct de vedere al celor de la aeroportul de la Viena”, a adăugat el

După ce oficialii aeroportului vor transmite răspunsul, acesta va fi făcut public, iar demersul de a opri această politică discriminatorie va continua. 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vasile Blaga atrage atenția asupra tendinței de relativizare a războiului din Ucraina: Servește agresorului. Nu există nicio umbră de argument care să justifice ”glasul” bombelor lansate peste civili

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Relativizarea războiului din Ucraina servește agresorului, a evidențiat eurodeputatul Vasile Blaga (PNL, PPE) într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”La un an de la declanșarea agresiunii Federației Ruse în Ucraina, se simte nevoia unor clarificări – ca răspuns la o multitudine de manipulări care nu fac altceva decât să relativizeze un subiect care nu este nici relativ, nici ambiguu. Pe scurt: un stat suveran este atacat fără nicio rațiune de către un alt stat (agresor) – cu costuri inimaginabile – umane și economice – care afectează întreaga lume. Nu există nicio umbră de argument care să justifice <<glasul>> bombelor lansate peste cartierele civile din orașele ucrainene sau crizele umanitare generate de război. Orice dispute legate de probleme de vecinătate între România și Ucraina au, evident, legitimitate, dar nu au nicio legătură cu războiul și consecințele acestuia”, a tranșat situația eurodeputatul.

Acesta a explicat că decizia UE, SUA și a aliaților de a se implica în acest război în favoarea Ucrainei ”are legătură exclusiv cu injustețea, cruzimea și lipsa de rațiune a unui act de agresiune care trimite la vremuri demult apuse”.

”Ce vrea agresorul? Simplu, să relativizeze subiectul pe modelul: <<nu există buni și răi>>, <<problema e mai complicată decât pare>>, <<și cel agresat are partea lui de vină>>, <<chiar dacă îi ajutăm, ei nu apreciază>>, <<sunt nuanțe care trebuie luate în seamă în decizia Federației Ruse de a ataca Ucraina>> etc. Am văzut multe astfel de exemple de discurs într-o anumită zonă politică de la noi”, a explicat Blaga.

Așadar, concluzia este simplă, consideră europarlamentarul: ”relativizarea și nuanțarea nu fac decât să servească agresorului. De aceea trebuie să separăm definitiv temele – războiul declanșat de Federația Rusă este subiectul principal și nu are nuanțe. Celelalte subiecte, desigur, trebuie discutate. Nu există nicio problemă în a aborda teme diverse legate de vecinătăți, este dreptul oricui, dar și al mass-media, de a dezbate astfel de subiecte. Însă cele două nu pot fi nicidecum legate sau interdependente”, a conchis Vasile Blaga.

Prezent la summitul de la Varșovia, desfășurat la 22 februarie, președintele Klaus Iohannis a atras atenția că cei care se bucură de nemulțumirile româno-ucrainene legate de canalul Bîstroe se află la Moscova și a dat asigurări că sprijinul țării noastre pentru Ucraina nu se va schimba.

Așa se face că la 24 februarie șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, în frunte cu Klaus Iohannis, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, au emis o declarație comună prin care condamnă agresiunea rusă și au transmis că ”nu vom avea liniște până în ziua în care pacea și integritatea teritorială a Ucrainei sunt restabilite”.

În egală măsură, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care a solicitat Rusiei să pună capăt ostilităților și să-și retragă trupele din Ucraina.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vasile Blaga: Un război comercial UE-SUA ar veni în cel mai prost moment posibil, dar ”UE trebuie să rămână atractivă pentru investițiile în energia verde”

Published

on

© Vasile Blaga/ Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) a salutat marți planul Comisiei Europene de contracarare a politicilor anti-inflație ale Statelor Unite, subliniind că un război comercial între UE și SUA ar veni în cel mai prost moment posibil.

“Pentru Uniunea Europeană este, probabil, destul de greu să renunțe la politicile stricte ale pieței unice, însă noua logică economică în care ne-a aruncat pe toți atacarea Ucrainei de către Rusia impune măsuri radicale. Și este bine că, fie și cu întârziere, Uniunea Europeană are în vedere măsuri care să țină inovația și producția de produse din energiile regenerabile în Europa. Legea privind combaterea inflației (IRA) adoptată în SUA anul trecut, cu un pachet de 367 de miliarde de dolari sub formă de subvenții pentru stimularea producției în Statele Unite, risca să conducă la relocarea a mare parte din producția sau noile investiții în energia verde din UE. Un război comercial între SUA și UE ar veni în cel mai prost moment posibil, având în vedere agresiunea Rusiei asupra Ucrainei care ar trebui să ne unească pe toți”, a declarat Vasile Blaga.

Uniunea Europeană pregătește un plan de relaxare a ajutoarelor de stat pentru sprijinirea investițiilor din sectoarele verzi. Ajutoarele includ, de asemenea, și simplificarea accesului întreprinderilor la credite fiscale.

Proiectul mai cuprinde și extinderea regimului de ”excepții” prin care se permite un ajutor de stat diferențiat anumitor sectoare, fără aprobări prealabile de la Comisie. În acest sens, statele membre ar putea subvenționa mai ușor capacitățile de producție a hidrogenului verde sau a biocombustibililor.

“Totul este încă în stadiu de proiect, lucrurile sunt încă în discuție. Uniunea Europeană trebuie să vină și cu o soluție pentru a preîntâmpina posibile dezechilibre în piața unică cauzate de posibilitățile financiare diferite ale statelor membre. UE trebuie să aibă în vedere și o componentă de finanțare în noul plan”, a mai spus Vasile Blaga.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA6 hours ago

Ziua Suveranității R. Moldova. Președinta Maia Sandu: Poporul este suveran și decide soarta țării. Va decide și la referendumul privind aderarea la UE, din această toamnă

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Eforturi franco-americane pentru situația din Gaza. Ministrul israelian al Apărării este așteptat în SUA de omologul american. Macron îl primește luni pe regele Iordaniei pentru a discuta despre nevoia încetării focului

CONSILIUL UE10 hours ago

Marcel Boloș, prezent la întâlnirea Consiliului Guvernatorilor BEI și ECOFIN pentru a face auzită vocea României: Este esențial să menținem o putere financiară robustă, asigurând astfel stabilitatea financiară a BEI

ROMÂNIA11 hours ago

Accederea României în programul Visa Waiver, printre principalele teme abordate în cea de-a noua reuniune a Dialogului Strategic România-SUA

CONSILIUL UE13 hours ago

Premierul Viktor Orban: Vom face din problema migrației punctul central al viitoarei președinții a Ungariei la Consiliul UE

INTERNAȚIONAL1 day ago

Extremiștii și populiștii târăsc Europa spre ”statul sălbatic”, semnalează secretarul general al Consiliului Europei: Nu fără motiv, după cele două războaie mondiale, decizia a fost de a urma calea multilateralismului

CHINA1 day ago

Sprijinul oferit de China Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este principalul motiv al deteriorării relațiilor economice dintre Berlin și Beijing, semnalează vicecancelarul german Robert Habeck într-o vizită în China

MAREA BRITANIE1 day ago

Ministrul Cătălin Predoiu a discutat cu ambasadorul Marii Britanii despre combaterea criminalității organizate transfrontaliere, pledând pentru noi inițiative de cooperare bilaterală

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Luminița Odobescu: Sprijinirea Ucrainei este o condiție indispensabilă, dar insuficientă. În absența unei abordări regionale, riscăm ca peste câțiva ani să ne confruntăm cu o nouă agresiune la Marea Neagră

GALA PREMIILOR MARII LOJI2 days ago

Gala Premiilor MLNR ediția a XI-a 2024. Șapte români de excepție au fost premiați pentru contribuția la dezvoltarea cunoașterii și progresului social

NATO2 days ago

Antony Blinken: SUA sunt recunoscătoare României și lui Klaus Iohannis pentru donarea unui sistem Patriot Ucrainei și pentru rolul jucat ca NATO să se axeze pe flancul estic

NATO2 days ago

Marea Neagră este un punct de inflexiune geopolitică, afirmă Odobescu la întâlnirea cu Blinken: Contăm pe decizii la summitul NATO pentru întărirea apărării la Marea Neagră

ROMÂNIA4 days ago

Întâlnire Ciolacu-Mattarella: Cooperarea economică, valorile comune și conexiunile între cetățenii noștri fac și mai puternice relațiile româno-italiene

ROMÂNIA5 days ago

Prima ședință comună de guvern România-Bavaria. Ciolacu: Memorandumul de Înțelegere pentru promovarea spiritului antreprenorial și în sprijinul IMM-urilor, menit să aducă și mai mult dinamism cooperării noastre bilaterale

ROMÂNIA6 days ago

În fața ascensiunii extremismului și populismului, Nicolae Ciucă face apel la curaj decizional pentru a asigura ”dezvoltarea regimului democratic”, singura ”garanție reală pentru libertatea noastră ca indivizi”

NATO1 week ago

Nume de cod “NSATU”: NATO va înființa o misiune de coordonare a ajutorului militar pentru Ucraina, cu comandament în Germania și noduri logistice în estul Alianței

G71 week ago

Biden și Zelenski au semnat la summitul G7 un pact bilateral de securitate pe 10 ani, acord precursor al aderării Ucrainei la NATO

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

Trending