Connect with us

Vasile Blaga

Eurodeputatul Vasile Blaga: Guvernul României, determinat să finalizeze toate reformele necesare pentru suspendarea MCV 

Published

on

©Vasile Blaga/ Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) a participat astăzi, 15 iulie, în cadrul reuniunii Comisiei pentru Libertăți Civile din Parlamentul European și a precizat care este direcția României după ultimul raport MCV.

„Ultimul raport MCV pentru România arată clar că la București există voință politică pentru realizarea efectivă a ultimilor pași de reformă care să conducă la suspendarea acestui mecanism pentru România. De-a lungul celor 14 ani de evaluare, ne-am aflat în ingrata situație de a repara lucrurile moștenite de la guvernările care ne-au precedat, cum e cazul și în prezent. Ultimul raport MCV invocă progresele pozitive ale României din ultimii 2 ani de zile. Accentuez faptul că la București avem o coaliție guvernamentală determinată să finalizeze toate reformele necesare”, a explicat Vasile Blaga colegilor săi eurodeputați.

De asemenea, eurodeputatul liberal reamintește că România militează în continuare pentru evitarea dublei evaluari privind Mecanismul privind Statul de drept: „Vreau să scot în evidență faptul că există o așteptare reală pentru finalizarea Mecanismului de cooperare și verificare și evaluarea sa pe baza acelorași criterii aplicate tuturor statelor membre, adică prin Mecanismul privind Statul de drept. România pledează, în continuare, pentru evitarea acestei duble evaluări.”

 Întreaga intervenție a deputatului european poate fi urmărită aici.

Comisia Europeană a adoptat în data de 8 iunie cel mai recent raport al său privind evoluția situației din România în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV), constatând că România a înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV și că îndeplinirea tuturor recomandărilor este esențială pentru încheierea acestui mecanism.

 

 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vasile Blaga: Autoritățile din România trebuie să continue “în ritm alert și accelerat” compania de comunicare pentru ca oamenii să se vaccineze

Published

on

© Vasile Blaga / Facebook

Campaniile de comunicare și informare desfășurate de autoritățile din România trebuie să continue într-un ritm și mai accelerat pentru a convinge cât mai mulți oameni să se vaccineze, a declarat joi europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) pe fondul acutizării valului 4 al pandemiei de COVID-19 și al ratei de vaccinare din România, a doua cea mai scăzută din UE.

“România traversează în aceste zile cel mai sever val al pandemiei Covid 19. În acest moment, avem imaginea clară a consecinței procentului scăzut al campaniei de vaccinare din România. Vaccinurile disponibile în România sunt, cel puțin la acest moment, singura soluție pentru a proteja cetățenii de complicațiile severe ale bolii”, a spus Blaga, într-o declarație remisă CaleaEuropeană.ro.

El a făcut trimitere la statisticile europene, care arată că în țările cu procentele cele mai mari de vaccinare sunt cele mai mici cifre în materie de decese și cazuri grave.

“Portugalia, țara care în acest moment are cel mai mare procent de vaccinare din Europa, 83% cu schema completă de două doze, media zilnică a deceselor este de 4. Amintesc că Portugalia a plecat în februarie, la debutul campaniei de vaccinare, de la o medie de 290 de decese zilnic. Nu există niciun argument rațional pentru respingerea vaccinării”, a subliniat eurodeputatul român.

În acest context, el a insistat: “Campaniile de comunicare și informare desfășurate de autoritățile din România trebuie să continue într-un ritm și mai accelerat pentru a convinge cât mai mulți oameni să se vaccineze.

Potrivit lui Blaga, România a avut șansa, prin apartenența ei la UE, de a avea acces la vaccinuri în același moment cu celelalte state membre.

“Nu există niciun motiv, altul decât nevaccinarea, pentru care avem acum atât de multe victime ale Covid 19. În plus, să nu uităm că un sistem de sănătate sufocat de pacienți Covid este un sistem care nu se poate ocupa pacienții cu alte patologii”, a conchis Vasile Blaga.

În total, în România, au fost administrate 10.237.524 de doze de vaccin anti-coronavirus. 5.383.893 de români sunt vaccinați cu schema completă. Alți 94.067 de români s-au vaccinat cu a treia doză.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga, despre adoptarea PNRR: Suntem în ”block start” pentru demararea proiectelor de dezvoltare

Published

on

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) salută adoptarea Planului Național de Redresare și Reziliență de către Comisia Europeană și subliniază că această etapă reprezintă pentru Româna „pasul înainte pentru dezvoltare și reforme.”

„Planul Național pentru Redresare și Reziliență al României a fost aprobat zilele trecute de Comisia Europeană. Suntem, deci, în block start pentru demararea proiectelor de dezvoltare. Între cele 15 componente prevăzute în PNRR, precizez că cele legate de dezvoltarea infrastructurii, sănătate, educație și digitalizare sunt fundamentale pentru următorii ani. Cele aproape 30 de miliarde de euro trebuie să pună îm mișcare aceste proiecte vitale pentru România. Estimările specialiștilor de la Comisie cu privire la impactul asupra economiei României vorbesc despre o creștere a PIB-ului între 1,8 și 2,9% în următorii ani”, a precizat europarlamentarul liberal, într-o declarație pentru CaleaEuropeană.ro.

De asemenea, deputatul european a făcut referire și la trei domenii esențiale dine PNRR: Avem 7,6 miliarde de euro alocate pentru infrastructura de transport, 2,5 miliarde de euro pentru sănătate și 3,6 miliarde pentru educație. Găsesc că aceste trei domenii sunt prioritare pentru România iar faptul că sume așa de mari vin pentru proiecte clare prin PNRR este absolut salutar. Dacă completăm aceste finanțări, condiționate, ce este drept, și de anumite reforme, cu cele 49 de miliarde de euro alocate României prin fondul de coeziune pentru reducerea decalajelor față de UE, realizăm că avem toate condițiile pentru a ne dezvolta accelerat în următorii ani. Trebuie doar să nu ratăm aceste șanse iar acest lucru trebuie să ne responsabilizeze pe toți, mai ales pe oamenii politici – de la Guvern până la consilierii locali”, a adăugat eurodeputatul PPE.

Un moment istoric pentru cronologia apartenenței României la Uniunea Europeană a avut loc luni la București. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat undă verde, în mod simbolic, Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin intermediul căruia România va putea beneficia de 29,2 miliarde de euro, granturi și împrumuturi, pentru a-și redresa economia și a-și construi reziliența ca urmare a pandemiei, printr-o tranziție verde și digitală. Acest plan a fost posibil ca urmare a acordului istoric Next Generation EU convenit de Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE la 21 iulie 2020, după patru nopti și patru zile de negocieri maraton, care prevede o punere în comun a datoriilor în virtutea solidarității și relansării economice și sociale europene, și ca urmare a întregului procesului decizional care a cuprins aprobarea Mecanismului de redresare și reziliență de către Parlamentul European și Consiliu.

Citiți și: Moment istoric pentru apartenența României la UE: Președinta Comisiei Europene a dat undă verde, la București, PNRR-ului de 29,2 miliarde de euro

Formal, Comisia Europeană a adoptat luni, 27 septembrie, o evaluare pozitivă a planului de redresare și de reziliență al României, un pas esențial care deschide calea pentru ca UE să plătească 14,24 miliarde de euro sub formă de granturi și 14,94 miliarde de euro sub formă de împrumuturi în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR), informează un comunicat publicat de instituția de la Bruxelles.

În prezența președintei Comisiei Europene, a președintelui Klaus Iohannis și a prim-ministrului Florin Cîțu, care au semnat simbolic PNRR, România a devenit cea de-a 20-a țară din Uniunea Europeană care a primit undă verde din partea executivului european pentru planul său de redresare. Locul ales pentru desfășurarea acestui moment, Spitalul Universitar de Urgență București, este unul cu însemnătate pentru planul ce va fi aprobat României. SUUB va putea beneficia de fonduri prin intermediul PNRR în cadrul pilonului consacrat sănătății.

Sunt încântată să anunț aprobarea de către Comisia Europeană a Planului de redresare și reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde EUR. Fiind axate pe asigurarea tranziției verzi și a tranziției digitale și mergând de la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor până la îmbunătățirea conectivității și a competențelor digitale, măsurile prevăzute în plan au potențialul să producă o transformare autentică. Vă vom fi alături în anii următori pentru a ne asigura că investițiile și reformele ambițioase prevăzute în plan sunt implementate integral“, a spus von der Leyen.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: Criza din Afganistan, mai ales în dimensiunea ei socială, trebuie să aibă un răspuns ferm din partea UE

Published

on

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) susține că actuala criză din Afganisan trebuie să fie o temă prioritară pe agenda instituțiilor euroepene, care și-au reluat activitatea după vacanța de vară.

Într-o declarație pentru CaleaEuropeană, eurodeputatul Vasile Blaga a menționat că această criză din Afganistan, mai ales în dimensiunea ei socială, „trebuie să aibă un răspuns clar și ferm din partea Uniunii Europene.”

„Parlamentul European și-a trecut pe agendă în această sesiune criza din Afganistan. Mă aștept ca toate dezbaterile referitoare la situația din Afganistan să conducă la soluții privind grava situație umanitara pe cale să se producă în Afganistan. UE dar și statele membre, individual, au de onorat datorii către cetățeni afgani care își văd brusc amenințată securitatea lor și a familiilor lor”, a adăugat europarlamentarul PPE.

Uniunea Europeană a început în această săptămână să discute despre implicațiile evenimentelor recente din Afganistan pentru securitatea și migrația în cadrul Uniunii celor 27 de țări.

Președinția slovenă a Consiliul UE a convocat astăzi, 31 august, o reuniune extraordinară a miniștrilor afacerilor interne din UE cu privire la situația actuală din Afganistan.

„Dorim să avem o poziție coordonată a UE cu privire la modul în care să răspundem la situația din Afganistan, dar și la impactul privind migrația și securitatea în UE”, a declarat ministrul Aleš Hojs.

Maine, 1 septembrie, deputații europeni din Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) vor dezbate, alături de reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă, ultimele evoluții din Afganistan. 

Situația din Afganistan se va regăsi și pe agenda Comisiei LIBE din Parlamentul European. La dezbatere sunt invitați să prezinte ultimele evoluții ale crizei din Afganistan: Directorul General pentru Migrație și Afaceri Interne din Comisia Europeană, Monique Pariat, și responsabilul pentru Asia și Pacific din Serviciul European de Acțiune Externă, Paola Pampaloni.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
NATO2 hours ago

Pentagonul, înainte de vizita secretarului apărării Lloyd Austin la București: România face cam tot ceea ce am putea cere de la un aliat NATO

NEWS3 hours ago

Recep Tayyip Erdogan anunță că Turcia discută cu SUA pentru a achiziționa avioane de luptă F-16, după ce țara sa a fost exclusă din programul F-35

MAREA BRITANIE4 hours ago

Regatul Unit dorește să-și revizuiască legislația privind drepturile omului pentru a împiedica CEDO ”să-i dea ordine”

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Republica Moldova trimite luni la Lețcani, Iași, o echipă formată din 22 de medici și asistenți medicali pentru a ajuta România în lupta cu pandemia

CONSILIUL UE7 hours ago

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de externe de la Luxemburg. Relațiile UE cu statele din regiunea Golfului și perspectivele Parteneriatului Estic, temele principale pe agendă

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Parlamentul European se reunește în sesiune plenară (18-21 octombrie). Situația statului de drept în Polonia și accelerarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, printre principalele teme

U.E.10 hours ago

”Operațiunea Santinela”: Europol, OLAF, Parchetul European, Eurojust și 19 state membre, printre care și România, își unesc forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor NextGenerationEU

U.E.11 hours ago

În ultima vizită oficială în Turcia, Angela Merkel a salutat ”foarte buna colaborare” cu acest ”important partener”, fără a omite criticile privind drepturile omului și libertățile individuale

Dan Motreanu1 day ago

Ziua mondială a alimentației. Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE: FAO cheamă toate guvernele să adopte politici noi care să încurajeze producția durabilă de alimente

POLITICĂ1 day ago

Președintele PMP: Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s nu laudă Guvernul, iar ratingul stabil nu se datorează unor politici deștepte

ROMÂNIA1 day ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA2 days ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA2 days ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA2 days ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 days ago

Guvernul a aprobat memorandumul privind contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro de la BEI pentru construirea Spitalului Regional Cluj

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită Comisiei Europene ca statele UE să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile neutilizate din exercițiul 2014-2020

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Comisarul european pentru energie, interpelat de Marian-Jean Marinescu în Comisia ITRE din PE: Care va fi necesarul de energie în 2030 dacă prevederile pachetului ”Fit for 55%” rămân neschimbate

ROMÂNIA3 days ago

Asociația Română a Magazinelor Online organizează vineri a doua ediție a Zilei Naționale a Comerțului Electronic (LIVE, 15 octombrie, ora 10:15)

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru: Tinerii și copiii pot beneficia de investiții pentru viitorul lor în valoare de 40 miliarde de euro prin intermediul celor 25 de PNRR-uri

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru, apel către Autoritatea Europeană a Muncii: Muncitorii nu trebuie să mai fie supuși practicilor de sclavie modernă!

Team2Share

Trending