Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vasile Blaga, interpelare către Comisia Europeană: ”Este legată aderarea României la spațiul Schengen de MCV sau nu?”. Ce răspuns a primit?

Published

on

Unul din principalele obiective ale noului guvern de la București este respectarea condiționalităților cuprinse în raportul MCV, a afirmat eurodeputatul Vasile Blaga (PNL, PPE), membru în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, în cadrul unei ședințe a Comisiei LIBE în care au fost prezentate și dezbătute rapoartele MCV privind Bulgaria și România, date publicității de Comisia Europeană la 22 octombrie. Mai mult, Blaga a interpelat Comisia Europeană, solicitând o clarificare cu privire la legătura creată între aderarea celor două țări la spațiul Schengen și monitorizarea lor sub MCV.

”Mulțumim domnului director Sleath pentru raportul prezentat. Felicit Bulgaria pentru succesele obținute. În același timp, tonul raportului pentru România era previzibil pentru că de trei ani de zile românii sunt în stradă pentru apărarea statului de drept. De aceea, ori de câte ori statul de drept este încălcat, eu am fost de acord cu menținerea acestui mecanism, chiar dacă actualul raport conține multe inexactități”, a spus Vasile Blaga, în intervenția sa din Comisia LIBE.

Fost ministru de Interne care a contribuit la eliminarea condiționalităților din domeniul justiție și afaceri interne în contextul aderării României la Uniunea Europeană, Blaga a subliniat că la București există un nou guvern, ”iar unul din principalele obiective este tocmai acesta – respectarea condiționalităților cuprinse în raportul MCV pe de-o parte, și sigur și a obiectivelor prezentate de Comisia de la Veneția, pe de altă parte”.

Eurodeputatul liberal a reamintit, în context, că România și Bulgaria nu sunt complet integrate în Uniunea Europeană atâta timp cât nu sunt în Spațiul Schengen, criticând corelarea aderării la Spațiul Schengen a celor două țări de Mecanismul pentru Cooperare și Verificare.

”Am fost ministrul de interne care a îndeplinit încă din anul 2011 toate condițiile tehnice fiind dați pe numite zone, cum ar fi protecția frontierelor maritime, exemplu de țară de bune practici, în timp ce state membre au căzut. Ori, este legată aderarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen de MCV sau nu? Pun această întrebare pentru că toți, pe de-o parte, spunem că nu, dar pe de altă parte vedem că da. De aceea aș vrea să știu care este poziția domnului director Sleath cu privire la această problemă”, a mai declarat Vasile Blaga. 

William Sleath, directorul general în cadrul Direcției Generale a Comisiei Europene pentru cetățeni, migrație și uniune a securității, a afirmat că nu este legătură între cele două chestiuni, aderarea la spațiul Schengen și monitorizarea în cadrul MCV.

După cum știți, Comisia Europeană a fost mereu consecventă în ceea ce privește faptul că nu este corect să se facă o legătură între Schengen și MCV pentru că fiecare are propria sa logică”, a spus Sleath, în reacția sa la întrebarea eurodeputatului Vasile Blaga.

Comisia Europeană a publicat la 22 octombrie, la Strasbourg, noul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare privind România și Bulgaria, un document în care executivul european critică evoluțiile în domeniul judiciar și în privința luptei anticorupție în cazul României și salută progresele înregistrate de Bulgaria, creând premisele pentru ridicarea MCV în cazul țării vecine.

În privința României, Comisia Europeană arată, în raportul MCV, că ”evoluția situației în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisie”.

Pe de altă parte, și președintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, ”diferențierea crasă” facută de Comisia Europeană în rapoartele MCV privind Bulgaria și România.

Amintim faptul că atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European au evaluat că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la spațiul Schengen începând cu anul 2011, în vreme ce președintele Comisiei Europene din mandatul 2014-2019, Jean-Claude Juncker, a afirmat în multiple rânduri că își dorește ca Bulgaria și România să adere la spațiul Schengen și să scape de monitorizarea din cadrul MCV.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vizită de lucru în Africa de Sud în scopul valorificării lânii din România

Published

on

© Daniel Buda/Facebook

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PMP) se află în această săptămână într-o vizită de lucru în Africa de Sud, fiind invitat de Isak Staats, director general al Asociației Mondiale a Lânii.

Cu acestă ocazie eurparlamentarul liberal reafirmă importanța stabilirii de parteneriate cu structurile din mediul asociativ, universitar dar și de afaceri, în vederea valorificării lânii din România. 

Asociația Mondială a Lânii a fost înfiinţată în anul 1930 și reuneşte crescători din întreaga lume, având sute de membri.

Reamintim că în luna mai a acestui an, deputatul european Daniel Buda a organizat  în România, o întâlnire între liderii din sectorul de creștere a ovinelor din țara noastră și reprezentanții Asociației Mondială a Lânii, în vederea stabilirii unor relații pentru importul de lână din țara noastră.

”Prin Asociația Mondială a Lânii, fermierii români au posibilitatea să creeze oportunități pentru acest produs atât de răspândit în sectorul zootehnic românesc. Lâna românească trebuie să își găsească locul și rostul în economia mondială a lumii”, subliniază Daniel Buda.

Potrivit evaluărilor oficiale, în România se poate colecta o cantitate de aproximativ de 36.000 de tone de lână de la un efectiv de circa 10 milioane capete ovine.

”Din păcate, astăzi nu se reușește să se dea o valoare adăugată acestui produs principal, care până mai ieri reprezenta o sursă importantă de venit pentru proprietarii de oi. Astăzi, dealurile și văile sunt pline “de munți întregi” de lână, în timp ce fabricile noastre de produse din lână importă din alte țări. Să nu mai vorbim de faptul că puțina lână folosită din România este spălată în Turcia și adusă înapoi în România”, scrie Daniel Buda pe pagina oficială de Facebook.

 

 

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Delegația eurodeputaților români din grupul PPE, condusă de Rareș Bogdan, găzduiește în Parlamentul European expoziția ”30 years of Freedom in Romania”

Published

on

Delegația română din grupul PPE din Parlamentul European găzduiește marți, la sediul PE din Bruxelles, o expoziție dedicată marcării a 30 de ani de la căderea comunismului în România.

Intitulată ”30 years of Freedom in Romania. Exbihition opening”, expoziția va fi deschisă de eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE în Parlamentul European.

Tot din partea grupului PPE va lua cuvântul și eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, precum și alți membri din cadrul delegației române din grupul PPE.

De asemenea, vor susține intervenții și reprezentanți ai asociațiilor revoluționare, Doru Mărieș, Lucian Căldăraru și Toma Velici, precum și jurnaliștii Oreste Teodorescu și Paul Cozighian.

România marchează anul acesta, alături de celelalte țări din fostul bloc comunist, 30 de ani de la prăbușirea regimurilor totalitariste în Europa de Est și începutul procesului de unitate europeană.

Din cadrul delegației române din grupul PPE fac parte zece eurodeputați PNL (Rareș Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureșan, Daniel Buda, Gheorghe Falcă, Vasile Blaga, Dan Motreanu, Cristian Bușoi, Marian-Jean Marinescu și Vlad Nistor), doi europarlamentari PMP (Traian Băsescu și Eugen Tomac) și doi eurodeputați UDMR (Iuliu Winkler și Vincze Lorant).

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vasile Blaga (PNL, PPE): ”Integrarea României în Schengen este o chestiune exclusiv politică care trebuie rezolvată urgent începând de anul viitor”

Published

on

© Vasile Blaga

Eurodeputatul PPE Vasile Blaga a afirmat în cadrul unei întâlniri organizată la Bruxelles cu 50 de lideri locali din Județul Bihor că problema rămasă nerezolvată a integrării României și Bulgariei în spațiul Schengen a rămas una care depinde doar de consensul politic de la nivelul Consiliului Uniunii Europene.

”România îndeplinește încă din anul 2011 criteriile tehnice de aderare la Schengen. În calitatea mea de Ministru de Interne la acea vreme, m-am asigurat că România nu mai are nicio problemă din punctul de vedere al condiționalităților cu privire la Schengen. La momentul lui 2011, România era dată drept exemplu de bună practică în privința criteriilor tehnice. Franța, de exemplu, nu stătea prea bine la acel moment. Și, cu toate astea, la 8 ani distanță, suntem în același stadiu, în lipsa unui consens politic la nivelul Consiliului Uniunii Europene”, a spus Blaga, conform unei declarații remise CaleaEuropeană.ro.

”Anul 2020 poate fi, însă, un moment de cotitură pentru noi, în sensul în care putem realmente să punem o mai mare presiune pentru deblocarea dosarului Schengen. În acest sens, cred că este realist să spunem că la anul putem să realizăm o integrare a frontierelor maritime și aeriene, pentru ca în 2021 să definitivăm integrarea cu frontierele terestre”, a mai afirmat în cadrul întâlnirii europarlamentarul Vasile Blaga. 

Vasile Blaga are o vastă experiență politică, ocupând în mai multe rânduri funcția de ministru: Ministru al Administrației și Internelor, Ministrul Dezvoltării Regionale și Locuinței, Vice-prim-ministru. Între anii 1996-2016 a fost senator, iar între 2011-2012 a fost Președinte al Senatului. Din punct de vedere politic, Vasile Blaga a fost unul dintre artizanii fuziunii dintre Partidul Democrat-Liberal și Partidul Național Liberal, unul dintre cele mai importante efecte ale acestei decizii fiind aderarea Marelui Partid Național Liberal la Partidul Popular European, cea mai mare familie politică europeană. Totodată, ca ministru de Interne a avut o contribuție esențială la eliminarea condiționalităților din domeniul justiție și afaceri interne în contextul aderării României la Uniunea Europeană.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending