Connect with us

Vasile Blaga

Eurodeputatul Vasile Blaga: „La fel ca strategia comună privind vaccinarea, UE are nevoie de o strategie unică în implementarea certificatelor de vaccinare”

Published

on

© Vasile Blaga/Facebook

La fel ca strategia comună privind vaccinarea, UE are nevoie de o strategie unică în implementarea certificatelor de vaccinare, consideră eurodeputatul Vasile Blaga (PNL, PPE), potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Vasile Blaga propune elaborarea unei politici comune a UE privind certificatele de vaccinare care să ducă la eliminarea restricțiilor de circulație neuniforme în spațiul comun.

„Revitalizarea economică a Uniunii Europene nu poate fi realizată în afara unei strategii solide privind libera circulație a cetățenilor UE, iar aceasta se poate face mult mai rapid prin implementarea certificatelor de vaccinare. În acest sens, de exemplu, relansarea turismului, care are o legătură directă cu revitalizarea sectorului HORECA, ar putea fi ajutată direct de succesul campaniei europene de vaccinare coroborată cu implementarea certificatelor de vaccinare la nivelul Uniunii. Practic, o politică comună UE privind certificatele de vaccinare reprezintă o alternativă mult mai viabilă la actualele restricții privind libera circulație – restricții care sunt în prezent eterogene la nivelul statelor membre”, spune eurodeputatul PNL.

Însă, mai adaugă politicianul, este evident că implementarea acestei strategii privind certificatele de vaccinare trebuie să fie corelată cu studiile privind imposibilitatea transmiterii COVID-19 de către persoanele deja vaccinate. „Este nevoie de certitudine fundamentată științific cu privire la acest aspect”, precizează Vasile Blaga.

În opinia sa, o strategie coerentă a Uniunii Europene de implementare a certificatelor de vaccinare poate reprezenta un imbold la adresa statelor UE unde campania de vaccinare funcționează mai lent.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PPE

Eurodeputatul Vasile Blaga: Redresarea turismului trebuie să fie o componentă majoră în cadrul PNRR în toate țările UE

Published

on

©Vasile Blaga/ Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) reiterează importanța redresării sectorului turismului cu ajutoul Planului Național de Redresare și Reziliență.

”Consider că relansarea turismului este fundamentală pentru ieșirea din criza generată de pandemia COVID 19. Nu mai puțin importantă este conturarea unei strategii comune pentru întreaga Uniune Europeană privind turismul prin stabilirea unor criterii unitare privind siguranța sanitară a călătoriilor și limitarea pe cât posibil a măsurilor restrictive de carantinare, considerate a fi un ultim resort în calea răspândirii COVID 19”, a declarat europarlamentarul PPE, într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

În cadrul sesiunii plenare de săptămâna trecută, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care legislativul uniunii recomandă tuturor statelor UE să includă strategii de relansare a turismului în cadrul planurilor individuale de redresare și reziliență. Una dintre măsurile amintite ar putea fi reducerea TVA pentru serviciile turistice post-pandemie, alături de un certificat comun de vaccinare.

Parlamentul European face apel la criterii clare pentru călătorii sigure și curate, o adeverință comună de vaccinare și o marcă UE de certificare a igienei care să fie incluse într-o nouă strategie UE privind turismul.

Rezoluția referitoare la o strategie a UE pentru un turism sustenabil, adoptată joi cu 577 de voturi pentru, 31 împotrivă și 80 abțineri, constată că epidemia de COVID-19 a paralizat sectorul turismului din UE, 6 din 27 milioane de locuri de muncă fiind în pericol.

Eurodeputații au subliniat că sectorul turismului și al călătoriilor reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul UE. Prin urmare, aceștia îndeamnă țările UE să îl includă în planurile lor de redresare și să ia în considerare reducerea temporară a TVA-ului pentru aceste servicii.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: Certificatele verzi digitale, un pas înainte pentru sectorul turistic

Published

on

© Vasile Blaga/Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) salută rezultatul votului din sesiunea plenară a Parlamentului European pentru inițierea procedurii de urgență privind introducerea certificatelor verzi digitale.

„Acestea vor reprezenta, mai ales pentru sectorul turistic, un pas înainte, în perspectiva unui viitor în care cetățenii europeni vor călătorii mult mai în siguranță”, a precizat Vasile Blaga în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

Potrivit deputatului european, proiecția este ca certificatele să fie complet funcționale, într-o bază de dată comună la nivel european, în luna iunie, „la timp cât turismul acestei veri să mai fie cât de cât salvat”: „Totuși, trebuie precizat că acest certificat nu este obligatoriu, nu funcționează ca o pre-condiție călătoriei, însă vor apărea regulile impuse de fiecare stat pentru cei care nu sunt înregistrați în baza de date a certificatului verde european”, a mai adăugat acesta.

Comisia Europeană a propus în urmă cu câteva săptămâni crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Propunerea acestei adeverințe face parte dintr-o comunicare adoptată de Colegiul Comisiei Europene înaintea reuniunii liderilor europeni din 25 martie, prin care Comisia invită statele membre să se pregătească pentru o abordare coordonată a ridicării treptate a restricțiilor determinate de COVID-19 atunci când situația epidemiologică o va permite. 

Adeverința electronică verde, supranumită certificat sau pașaport de vaccinare în timpul dezbaterilor din ultima perioadă, va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: Accelerarea procesului de vaccinare la nivelul fiecărui stat european, esențială pentru ieșirea din criză 

Published

on

©Vasile Blaga/ Facebook

În contextul pregătirii certificatului verde de vaccinare pentru cetățenii europeni, europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) susține că accelerarea campaniei de vaccinare la nivel european rămâne o condiție ”esențială” pentru ieșirea cât mai rapidă din criza generată de COVID-19.

„Ceea ce este esențială, însă, lucru precizat și de grupul PPE din care fac parte, este accelerarea procesului de vaccinare la nivelul fiecărui stat european. Problemele legate de termenele de livrare ale vaccinului furnizat de compania Astra Zeneca trebuie să dispară, iar vaccinarea să continue într-un ritm și mai alert. Orice perspectivă de ieșire din criza generată de pandemie depinde de cât de rapid va fi drumul până la imunizarea majorității cetățenilor europeni”, a precizat europarlamentarul Vasile Blaga într-un comunicat, remis CaleaEuropeana.ro.

Premierul Florin Cîțu a anunțat ieri, 29 martie, că în luna aprilie vom avea în plus 4,5 milioane de doze de vaccin, se va crește capacitatea de a vaccina la 100.000 de persoane zilnic și, față de planul initial, dacă acest calendar de livrare a vaccinurilor se păstrează, se va putea putea vorbi de o vaccinare a 10 milioane de cetățeni în luna august față de luna septembrie”. 

Citiți și: Florin Cîțu: În aprilie vom avea în plus 4,5 milioane de doze de vaccin și vor fi vaccinate pâna la 100.000 de persoane zilnic

În România au fost administrate până pe 28 martie aproape 3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.

Liderul Grupului PPE, Manfred Weber, avertizează că Europa nu trebuie să fie naivă și să nu uite de obiectivul major pe care l-a promis că îl va livra, și anume, vaccinarea cetățenilor europeni până la sfârșitul verii.

„41 de milioane de doze pentru 33 de țări. Europa este furnizorul principal de vaccinuri în lume. Putem fi mândri de acest lucru. Dar nu ar trebui să fim naivi. Lumea s-a schimbat. Simpla încredere în partenerii noștri nu mai este suficientă, trebuie să ne apărăm interesele cu mai multă agresivitate în ziua de azi”, a transmis Manfred Weber într-un mesaj video postat pe contul de Twitter al Grupului PPE.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

COMISIA EUROPEANA3 mins ago

Ursula von der Leyen: Pfizer-BioNTech creşte cu 50 milioane de doze cantitatea de vaccin anti-COVID livrată UE în a două jumătate a anului

PPE41 mins ago

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 hour ago

Banca Europeană de Investiții aprobă un împrumut de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

U.E.2 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE unde producția industrială a înregistrat un declin semnificativ în luna februarie

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ2 hours ago

Studiu al Băncii Centrale Europene: Europenii doresc ca euro digital să fie confidențial, sigur și ieftin

NATO2 hours ago

Șeful diplomației SUA, la NATO: Acesta este un moment important pentru Alianța noastră. Forțele NATO vor pleca împreună din Afganistan

RUSIA2 hours ago

Germania acuză Rusia de provocări prin mobilizarea de trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană dezvăluie strategia de finanțare care va permite contractarea împrumuturilor de până la 800 mld. de euro necesare redresării

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Digitalizării, întâlnire de lucru cu echipa președintelui interimar al ADR, Octavian Oprea, pentru a pune la punct detalii legate de colaborare: Digitalizarea este apolitică

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA7 days ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending