Connect with us

Vasile Blaga

Eurodeputatul Vasile Blaga: România îndeplinește de 11 ani toate condițiile Schengen și acceptarea noastră tot întârzie

Published

on

© Vasile Blaga/Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga, membru în Comisia pentru Libertăți Civile din Parlamentul European, a luat cuvântul în cadrul reuniunii Comisiei LIBE de azi, 15 iulie, iar cu acest prilej a atins în intervenția sa o „latură politică” în timpul dezbaterii despre MCV.

„Această latură politică se referă la integrarea României în spațiul Schengen și legătura dintre MCV și amânarea intrării noastre în Schengen. Am fost ministrul de interne care s-a ocupat de eliminarea clauzei de salvgardare și securizarea frontierelor în vederea aderării României la UE”, a precizat deputatul european în timpul reuniunii. 

De asemenea, eurodeputatul liberal a reamintit că România administrează aproape 2000 de kilometri de frontieră UE și îndeplinește de 11 ani toate condițiile Schengen: „Și totuși, acceptarea României întârzie fără a se spune deschis de ce. Desigur, s-a negat în mai multe rânduri că integrarea în Schengen ar avea legătură cu criticile din rapoartele MCV. Realitatea, însă, contrazice acest lucru. Consider că amânarea unei decizii politice privind acceptarea României în Schengen este o restanță nedreaptă pe care Uniunea Europeană o are față de țara mea”, a mai adăugat acesta.

„Îmi exprim speranța că încheierea MCV pentru România va înlătura orice obstacol, declarat sau nedeclarat, din calea integrării României în Schengen”, a conchis Vasile Blaga.

 Întreaga intervenție a deputatului european poate fi urmărită aici.

Parlamentul European a adoptat pe 8 iulie, cu 505 voturi pentru, 134 împotrivă și 54 abțineri, raportul anual privind funcționarea spațiului Schengen în care susține, din nou, că România și Bulgaria trebuie integrate cu drepturi depline în spațiul Schengen, precizând totodată că și Croația îndeplinește cerințele tehnice. 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: Criza din Afganistan, mai ales în dimensiunea ei socială, trebuie să aibă un răspuns ferm din partea UE

Published

on

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) susține că actuala criză din Afganisan trebuie să fie o temă prioritară pe agenda instituțiilor euroepene, care și-au reluat activitatea după vacanța de vară.

Într-o declarație pentru CaleaEuropeană, eurodeputatul Vasile Blaga a menționat că această criză din Afganistan, mai ales în dimensiunea ei socială, „trebuie să aibă un răspuns clar și ferm din partea Uniunii Europene.”

„Parlamentul European și-a trecut pe agendă în această sesiune criza din Afganistan. Mă aștept ca toate dezbaterile referitoare la situația din Afganistan să conducă la soluții privind grava situație umanitara pe cale să se producă în Afganistan. UE dar și statele membre, individual, au de onorat datorii către cetățeni afgani care își văd brusc amenințată securitatea lor și a familiilor lor”, a adăugat europarlamentarul PPE.

Uniunea Europeană a început în această săptămână să discute despre implicațiile evenimentelor recente din Afganistan pentru securitatea și migrația în cadrul Uniunii celor 27 de țări.

Președinția slovenă a Consiliul UE a convocat astăzi, 31 august, o reuniune extraordinară a miniștrilor afacerilor interne din UE cu privire la situația actuală din Afganistan.

„Dorim să avem o poziție coordonată a UE cu privire la modul în care să răspundem la situația din Afganistan, dar și la impactul privind migrația și securitatea în UE”, a declarat ministrul Aleš Hojs.

Maine, 1 septembrie, deputații europeni din Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) vor dezbate, alături de reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă, ultimele evoluții din Afganistan. 

Situația din Afganistan se va regăsi și pe agenda Comisiei LIBE din Parlamentul European. La dezbatere sunt invitați să prezinte ultimele evoluții ale crizei din Afganistan: Directorul General pentru Migrație și Afaceri Interne din Comisia Europeană, Monique Pariat, și responsabilul pentru Asia și Pacific din Serviciul European de Acțiune Externă, Paola Pampaloni.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: Răspunsul UE la viitoarele crize sanitare și stadiul PNRR-urilor, teme importante în atenția PE din această toamnă

Published

on

©Vasile Blaga/ Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) susține că sesiunea plenară a Parlamentului European din septembrie trebuie să dezbată cu prioritate instrumentele UE în fața crizelor sanitare și umanitare, dar și stadiul PNRR-urilor.

Potrivit deputatului, Parlamentului European pune pe agendă teme extrem de important pentru viitorul Uniunii.

„Consider vitală o reacție a UE în urma efectelor pandemiei generată de COVID 19. Viitorul Uniunii trebuie să ne găsească pregătiți în fața potențialelor amenințări sanitare similare cu pandemia de coronavirus. Vedem cu toții că o urgență sanitară de anvergura celei prezente nu poate fi gestionată decât prin măsuri comune adoptate de toate statele membre. Această experiență nefericită a ultimilor doi ani ne-a arătat fragilitatea UE în fața amenințărilor sanitare externe. Trebuie să învățăm din asta pentru ca, în viitor, efectele negative sociale și economice să nu se mai repete”, a transmis Vasile Blaga într-o declarație pentru CaleaEuropeană.

O a doua prioritate, susține eurodeputatul PPE, este cea legată de o redresare accelerată a economiilor Uniunii Europene: „Planurile naționale de redresare și reziliență trebuie urgent ajustate și aprobate pentru ca politicile de investiții să devină motoare de dezvoltare la nivelul fiecărui stat membru și, în ansamblu, să pornească economia UE în ansamblu. Parlamentul European trebuie să urmărească îndeaproape, și în această sesiune, progresul planurilor naționale de redresare și modul în care fiecare stat membru cheltuiește sumele alocate prin PNRR pentru atingerea obiectivelor listate în facilitatea de redresare și reziliență”, a adăugat Vasile Blaga.  

Reamintim că în luna septembrie a fiecărui an, președintele Comisiei Europene rostește, în fața Parlamentului, discursul privind starea Uniunii Europene, prilej prin care trece în revistă realizările anului precedent și prezintă prioritățile pentru anul următor.

În egală măsură, oficialul european expune soluțiile Comisiei la cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană și idei pentru conturarea viitorului UE.

Anul acesta, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen își va susține cel de-al doilea discurs privind starea Uniunii pe 15 septembrie.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: Republica Moldova are toate premisele pentru a se înscrie definitiv pe drumul european

Published

on

©Vasile Blaga/ Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) salută desemnarea noului premier al Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, de către președinta Maia Sandu.

„Republica Moldova are, în acest moment, toate condițiile pentru reușită: conducători deschiși cu opțiuni pro-europene, un vot popular majoritar care le asigură susținere, Uniunea Europeană și România alături. Putem visa că vom fi din nou împreună sub umbrela UE în viitor. Urez succes fraților moldoveni și conducătorilor lor!”, a transmis eurodeputatul PPE, într-o declarația pentru CaleaEuropeană.ro.

Potrivit europarlamentarului, „rezultatul alegerilor din Republica Moldova și viitorul guvern, alături de președintele Maia Sandu, reprezintă exact premisele de care frații noștri de peste Prut aveau nevoie pentru o reală dezvoltare și modernizare. De-a lungul istoriei ultimilor ani, de prea multe ori, din păcate, politicienii care au condus Moldova mai mult au simulat modernizarea țării. De regulă totul s-a rezumat la discursuri frumoase care nu s-au materializat”.

Citiți și: Președinta Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița să formeze un nou Guvern în Republica Moldova

Fost ministru al finanţelor în guvernul condus de Maia Sandu (8 iunie-14 noiembrie 2019), Natalia Gavriliţă fusese propusă de două ori în februarie pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele Republicii Moldova în ideea respingerii candidaturii sale de către majoritatea parlamentară condusă de socialiştii lui Igor Dodon pe fondul bătăliei duse de Maia Sandu pentru declanşarea alegerilor legislative anticipate, potrivit Agerpres.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ONU7 hours ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

SUA8 hours ago

SUA și Franța dezamorsează criza submarinelor: Joe Biden și Emmanuel Macron au decis să lanseze un proces de consultări. SUA recunosc importanța unei apărări europene complementare cu NATO

Dragoș Pîslaru11 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Criza submarinelor. De la Washington, Boris Johnson încearcă să-l calmeze pe Emmanuel Macron în “frangleză”: “E timpul să își revină. Donnez-moi un break”

ONU11 hours ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

CHINA12 hours ago

Sondaj ECFR: Europenii cred că un nou Război Rece este în desfășurare între SUA și rivalii China și Rusia și văd “UE drept cel mai de nădejde aliat al Americii”

Daniel Buda12 hours ago

Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului Daniel Buda privind sprijinirea turismului în UE

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană a adoptat propunerea privind îmbunătățirea instrumentului comercial unilateral care facilitează accesul la piața unică a produselor din țările cu venituri mici

MEDIU13 hours ago

Octavian Berceanu: Prioritatea mea nu se schimbă. Voi milita în continuare pentru protejarea mediului

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană propune revizuirea normelor UE în materie de asigurări pentru a favoriza investițiile pe termen lung ale societăților de asigurări în redresarea Europei

ONU7 hours ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

Dragoș Pîslaru11 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

ONU11 hours ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

INTERVIURI14 hours ago

INTERVIU Președinta Fondului de Investiții al celor Trei Mări: Înființarea fondului, posibilă prin cooperarea cu România. Este esențial să prezentăm investitorilor întreaga regiune prin fiecare țară în parte

ONU21 hours ago

Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Valorile democratice și ordinea bazată pe reguli, fundamente ale unui viitor mai bun. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei

INTERNAȚIONAL1 day ago

Joe Biden invocă, în primul său discurs la ONU, “alianța sacră NATO” și “parteneriatul fundamental cu UE”: Suntem în zorii unui deceniu decisiv. Începem o nouă eră de diplomaţie neobosită

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Ministrul adjunct de externe al Poloniei: România și Polonia sunt liderii principali ai Inițiativei celor Trei Mări. Trebuie să fim o parte mai puternică a UE

INTERVIURI5 days ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA5 days ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

Team2Share

Trending