Connect with us

Victor Negrescu

Eurodeputatul Victor Negrescu a depus la Parlamentul European petiția „Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană”, semnată de 50.000 de susținători

Published

on

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, S&D) a depus la Parlamentul European petiția „Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană”. Documentul este însoțit de 50.000 de semnături de susținere. Demersul inițiat de Partidul Social Democrat, cu sprijinul PES activists România, cuprinde o descriere a situațiilor în care drepturile lucrătorilor români au fost încălcate în contextul crizei COVID-19 și solicită demararea unei anchete a instituțiilor europene cu privire la cele întâmplate.

„Această petiție este foarte importantă întrucât prezintă cazuri concrete de încălcări ale drepturilor lucrătorilor români care au condus inclusiv la îmbolnăvirea unora dintre aceștia cu coronavirus. Prin acest demers solicităm demararea unor anchete din partea instituțiilor europene pentru a vedea responsabilii pentru cele întâmplate, dar și pentru a ne asigura că așa ceva nu se va mai întâmpla pe viitor. Ne dorim ca Uniunea Europeană să își îmbunătățească cadrul legal de protecție a lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri, dar și să reacționeze clar când guvernele, cum a fost cazul în România, iau decizii care conduc la astfel de situații”, a explicat eurodeputatul Victor Negrescu.

Acest demers se înscrie în linia mai multor inițiative ale europarlamentarului Victor Negrescu, prin care a solicitat implicarea, în sprijinul lucrătorilor români, a Ombudsmanului European (avocatul poporului european) și a Agenției Europene pentru Muncă. Suplimentar, eurodeputații români au avut în ultimele luni dezbateri la care a participat Comisia Europeană și au adoptat o rezoluție a Parlamentului European.

„Petiția prezintă, de asemenea, modul în care Guvernul României a generat multe dintre problemele semnalate. Ne referim la suspendarea activității autorităților care se ocupau de protecția muncii, dar și la acordurile bilaterale care au creat condiții speciale și au facilitat plecarea lucrătorilor sezonieri fără respectarea normelor sociale și medicale. Executivul liberal poartă vina pentru aceste decizii care au condus la crearea situațiilor semnalate de către presă, dar și pentru punerea în pericol a mii de români”, a detaliat eurodeputatul român.

Petiția a fost semnată de peste 50.000 de persoane din țară și străinătate iar dacă va fi acceptată va fi dezbătută în a doua parte a acestui an în comisia de resort a Parlamentului European.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Solicitarea eurodeputatului Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură, de a aloca 2% din Planul european de relansare către sectorul creativ și cultural, inclusă în rezoluția Parlamentului European

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Solicitarea vicepreședintelui Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, de alocare a 2% din Planul european de relansare către sectorul creativ și cultural a fost inclusă în rezoluția care a fost aprobată joi de Legislativul european.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, eurodeputatul român a solicitat alocarea acestei sume către acest sector grav afectat de pandemie care, înainte de criză, contribuia cu aproape 10% din PIB-ul României și angaja peste 300.000 de persoane.

”Salut adoptarea de către plenul Parlamentului European a rezoluției privind sprijinul de care sectorul creativ și cultural are mare nevoie în aceste momente. Am susținut activ această rezoluție și încă din luna iulie am solicitat Comisiei Europene și reprezentanților statelor membre alocarea a 2% din Planul european de relansare pentru salvarea acestui sector puternic afectat de criza coronavirus. Votul de astăzi demonstrează că această solicitare a avut ecou la nivelul Parlamentului European și sper ca vocea tuturor celor care activează în domenii precum cinematografia, teatrul, muzica, literatura, fotografia sau industria cărții, arhitectura, publicitatea, design sau divertisment să fie auzită de către liderii europeni și de către guvernele statelor membre”, a declarat europarlamentarul român.

Victor Negrescu consideră că rezoluția promovată de Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European este o formă de respect și de solidaritate cu oamenii de cultură și susține o intervenție mai amplă din partea Uniunii Europene și a statelor membre pentru susținerea sectorului creativ și cultural.

”Este o formă de solidaritate și o modalitate de a ne arăta respectul pentru oamenii de cultură și pentru cei care activează în industriile creative. Toți aceștia trebuie să știe că le suntem aproape și că încercăm să le oferim perspective pentru un viitor mai bun. Există și inițiative de sprijin de la nivelul societății, așa cum este și platforma CulturaDeAcasa.ro, pe care am lansat-o împreună cu colegii din PES activists România și care încearcă să promoveze cultura, oferind un spațiu ce reunește informații despre activități, soluții, evenimente și proiecte culturale. Dar este nevoie de intervenții mai ample și mai consistente din partea Uniunii Europene și a statelor membre. Și nu este vorba doar despre sprijin financiar, ci și despre un cadru european care să ofere garanții celor care activează în sectorul creativ și cultural”, a precizat Victor Negrescu.

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European a punctat în încheiere că pasul următor trebuie făcut de către Comisia Europeană și guvernele statelor membre, pentru a salva acest sector care reprezenta în medie 4% din PIB-ul european și angaja 7,8 milioane de persoane.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Victor Negrescu: În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură din PE privesc cu tristețe cum România a ajuns din nou codașa Europei

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

În contextul în care pandemia de coronavirus a afectat funcționarea normală a sistemului educativ la nivel național, dar și european, începerea școlii a reprezentat un adevărat test la care autoritățile din România s-au pregătit mai mult să îl pice.

În acest sens, europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, S&D) îi reamintește ministrului educației Monica Anisie că mai sunt și oameni politici care vin cu soluții și nu doar critică.

„În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European privesc cu tristețe cum România a ajuns din nou codașa Europei. Noroc cu miile de profesori, părinți, elevi, aleși locali, reprezentanți ai societății civile și mediului privat care au acționat. Educația trebuie să devină o adevărat prioritate”, a scris Victor Negrescu pe Facebook.

„Doamna Ministru a Educației afirmă că este supărată pentru că toată lumea o critică și nu se vine cu soluții constructive. Am trecut astăzi pe la minister și, chiar dacă cineva a avut grijă să trimită portarul de la o firmă privată să ne spună să nu filmăm pe trotuarul din fața instituției, am profitat de ocazie pentru a reaminti soluțiile oferite:

  1. am creat prima tabletă educațională românească oferind sute în toată țara;
    am publicat încă la începutul pandemiei soluțiile oferite de alte state europene, inclusiv soluțiile de finanțare din fonduri europene;
  2. am creat un canal video dedicat educației reamintind faptul că Estonia ne oferă gratuit platforma lor, mai ales că noi nu avem;
  3. am generat un proiect pilot în valoare de 1,2 milioane de euro din bani europeni pentru accesibilizarea zonelor fără acces la Internet;
  4. am dus Internetul în zonele izolate din Munții Apuseni arătând că se poate;
  5. am donat echipamente de protecție pentru multe școli din România;colegii mei, aleși locali, au modernizat școli, au introdus testarea pentru profesori și elevi, au asigurat măști și au oferit tablete copiilor;
  6. colegii din Parlament vor să dea înapoi măririle salariale promise profesorilor oferind un sprijin suplimentar din bani europeni și au creat o lege privind oferirea de tablete tuturor copiilor și profesorilor din zone defavorizate;
  7. am pus România pe harta digitalizării educației prin raportul meu din Parlamentul European;
  8. am solicitat 10% pentru educație din Planul European pentru Relansare Economică în rezoluția privind educația pe care am inițiat-o;”

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Unitatea medicală de urgență la nivelul UE, propusă de eurodeputatul Victor Negrescu, susținută de Comisia pentru bugete din Parlamentul European

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Proiectul eurodeputatului Victor Negrescu de creare a unei unități medicale de urgență la nivelul UE ar urma să fie inclus în programul de măsuri pentru sănătate al Uniunii Europene, în urma votului de marți din Comisia pentru Bugete a Parlamentului European.

“Comisia pentru Bugete a adoptat astăzi opinia cu privire la programul UE de acțiune în domeniul sănătății – EU4Health, care conține și inițiativa mea referitoare la crearea unui corp medical european pentru intervenții în situații de urgență. În luna aprilie am propus crearea unei astfel de structuri permanente, pe care am numit-o EU Blue Medical Corps, iar acum acest obiectiv este tot mai aproape în a deveni o realitate, prin susținerea colegilor mei. Această unitate de urgență va fi compusă din personal medical din diferite țări UE și va oferi suport pentru intervenții în crize medicale transfrontaliere și pan-europene, ilustrând solidaritatea europeană în acțiune”, arată Victor Negrescu, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Eurodeputatul afirmă că propunerea sa a avut la bază colaborările dintre țări pe bază de voluntariat din perioada crizei COVID-19, finanțate de Mecanismul UE de Protecție Civilă: „Au fost cooperări punctuale, care au demonstrat ce rezultate extraordinare se pot obține prin solidaritate. Extinderea și permanentizarea acestui mecanism este un pas absolut necesar, iar experiența acestor luni arată că bazele cooperării există deja”.

Programul EU4Health semnifică întărirea acțiunii UE în zona de sănătate, rezervată până acum aproape exclusiv statelor membre. „Criza COVID-19 ne-a arătat că e nevoie de acțiune comună și coordonată, pentru ca statele să se sprijine reciproc la nevoie, ca să prevenim deficitul de echipament medical, de personal medical și de resurse medicale din diferite zone ale Uniunii”, consideră Victor Negrescu.

Eurodeputatul (care este raportor alternativ din partea Grupului S&D pe această opinie) a obținut susținere și pentru alte amendamente propuse, care vizează asistență tehnică acordată statelor membre, finanțări în domeniul infrastructurii medicale precum construcția de spitale, atenție mai mare acordată regiunilor mai puțin dezvoltate, coordonarea măsurilor din domeniul sănătății cu politica de coeziune a Uniunii.

Continue Reading

Facebook

Marian-Jean Marinescu14 mins ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu susține reducerea emisiilor de carbon în toate domeniile, dar cu condiția protejării locurilor de muncă în zonele afectate

U.E.30 mins ago

Consiliul Competitivitate: Miniștrii cercetării și inovării din UE discută marți chestiunile financiare nesoluționate privind programul Orizont Europa

COMISIA EUROPEANA42 mins ago

Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a intrat în izolare și așteaptă rezultatul testului COVID-19

Dacian Cioloș1 hour ago

Liderul Renew Europe Dacian Cioloș, despre rezultatul alegerilor locale: A câștigat România sănătoasă

ROMÂNIA2 hours ago

Presa internațională, după alegerile locale din România: Matematicianul Nicușor Dan pune capăt celor 12 ani de dominație a stângii la București

POLITICĂ2 hours ago

Alegeri locale 2020 | Constanța: Senatorul PNL Vergil Chițac câștigă funcția de primar după o competiție strânsă cu candidatul USR PLUS Stelian Ion

POLITICĂ3 hours ago

Alegeri locale 2020 | Iași: Mihai Chirica câștigă un nou mandat de primar. Ministrul Costel Alexe, ales președinte al Consiliului Județean

POLITICĂ11 hours ago

Alegeri locale 2020 | Emil Boc, reales primar al Clujului pentru a cincea oară consecutiv, promite să mențină orașul “în liga campionilor în materie de inovare”

POLITICĂ12 hours ago

Alegeri locale 2020 | Dominic Fritz (USR PLUS), originar din Germania, a fost ales primar al orașului Timișoara: “Am scris împreună istorie”

POLITICĂ15 hours ago

Alegeri locale 2020 | Rezultate exit-poll: Nicușor Dan – 47,8%; Gabriela Firea – 38,2%. Candidatul comun PNL – USR PLUS, noul primar general al Capitalei

Marian-Jean Marinescu14 mins ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu susține reducerea emisiilor de carbon în toate domeniile, dar cu condiția protejării locurilor de muncă în zonele afectate

CONSILIUL EUROPEAN6 days ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA2 weeks ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș2 weeks ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.2 weeks ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Advertisement
Advertisement

Trending