Victor Negrescu
Eurodeputatul Victor Negrescu, desemnat negociatorul-șef al bugetului UE pentru 2025. Prioritățile se focalizează pe fonduri suplimentare pentru îmbunătățirea nivelului de trai și dezvoltarea agriculturii
Published
1 year agoon

Negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul de anul viitor al Uniunii Europene, eurodeputatul Victor Negrescu, a prezentat în Comisia pentru Bugete direcțiile de acțiune ale legislativului european ca autoritate competentă în domeniul bugetar.
“În contextul dificil actual, Uniunea Europeană are nevoie de un buget care se focalizează pe oameni, care este echitabil și incluziv. Este nevoie, mai mult ca niciodată, ca Parlamentul European să fie unit și să acordăm prioritate la ce contează cu adevărat pentru cetățeni. Resursele sunt limitate, dar trebuie să fim pragmatici și creativi în același timp pentru a concepe un buget anual robust, flexibil și rezistent, care este vizibil și tangibil pentru cetățenii UE. Prioritatea mea este ca fondurile alocate statelor membre să nu scadă, mai exact să protejăm resursele alocate deja României, în contextul în care se renegociază bugetul european pe termen lung. Totodată, am solicitat suplimentarea fondurilor pentru agricultură și mediul rural, acțiuni suplimentare pentru educație și sănătate, dezvoltarea programelor pentru seniori, lucrătorii din diaspora și pentru tineri precum și pentru susținerea antreprenorilor și IMM-urilor europene. Am subliniat în mod particular nevoia de a implementa măsuri active pentru scăderea prețurilor și facilitarea accesului la medicamente și aparatură medicală de ultimă generație, dar și suplimentarea fondurilor alocate pentru lupta împotriva bolilor cardiovasculare. Am solicitat colegilor mei din Parlamentul European să facem tot ce este posibil pentru ca fermierii europeni să nu mai fie nevoiți să protesteze în stradă pentru un trai decent. În ultimii ani, ca urmare a amendamentelor depuse și aprobate, am obținut deja zeci de milioane de euro în plus pentru agricultură și zonele rurale, însă în bugetul UE de anul viitor am solicitat completarea substanțială a acestor sume în mod special pentru tinerii fermieri și pentru a-i ajuta pe agricultori să facă față inflației, noilor standarde de producție, lipsei irigațiilor în contextul schimbărilor climatice și deficitului forței de muncă. În același timp, vreau să mă asigur că bugetul UE pentru anul 2025 va include resursele necesare pentru a susține aderarea completă a României la spațiul Schengen și că cele aproape 40 de miliarde de euro neutilizate din perioada de finanțare 2014-2020 să fie redistribuite statelor membre, inclusiv României, care au o rată de absorbție ridicată”, a susținut la Bruxelles, în Comisia pentru Bugete, eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Reprezentantul României în Parlamentul European are mandat să coordoneze negocierile legislativului european privind bugetul european cu celelalte instituții europene, Consiliul UE și Comisia Europeană. Bugetul anual al UE stabilește toate cheltuielile și veniturile Uniunii Europene pentru un an, și prevede finanțarea politicilor și programelor UE în conformitate cu prioritățile politice.
Mai mult, negocierile privind exercițiul bugetar 2025 se desfășoară într-un context complex, dat fiind anul electoral, nemulțumirile exprimate de anumite categorii profesionale la nivel european, precum și incertitudinile în ceea ce privește revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021 – 2027, care ar putea reduce fondurile europene.
Europarlamentarul Victor Negrescu a fost în ultimii trei ani responsabilul grupului social-democrat pentru bugetul european. Prioritățile Parlamentului European privind bugetul anual al UE pentru anul 2025 vor fi votate în luna martie în Comisia pentru Bugete și în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Angel Tîlvăr, întrevedere cu comisarul european pentru apărare: „Investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene”
Premierul Ciolacu, la funeraliile Papei Francisc: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și lider. Pentru poporul român a avut întotdeauna un gând bun
Ministrul Bogdan Ivan: România are o strategie clară – accelerarea creșterii economice prin investiții, extinderea sectorului tech și diversificarea bazei industriale
La întrevederea cu comisarul european pentru buget, Victor Negrescu a susținut interesele României și a reiterat necesitatea unor fonduri europene mai bine adaptate realităților din teren
Guvernul aprobă programul național pentru achiziții ecologice. Premierul Marcel Ciolacu: „Va fi un avantaj uriaș pentru firmele românești”
”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu
Victor Negrescu
Vicepreședintele PE Victor Negrescu le-a solicitat instituțiilor europene măsuri specifice pentru a sprijini recuperarea rapidă a pieselor furate din tezaurul dacic
Published
3 months agoon
January 26, 2025
Vicepreședintele Parlamentului European, eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, le-a solicitat instituțiilor europene măsuri specifice pentru a sprijini recuperarea rapidă a pieselor furate din tezaurul dacic, subliniind semnificația istorică și culturală a acestuia, precum și caracterul său transfrontalier.
„Jaful de la Muzeul Drents, de unde au fost furate piese valoroase din tezaurul dacic al României, reprezintă un incident de o dimensiune europeană având în vedere semnificația istorică și culturală a artefactelor furate cât și caracterul său transfrontalier. Uniunea Europeană trebuie să pună în aplicare rapid mecanismele existente în cazul unor astfel de incidente care vizează patrimoniul cultural și să acționeze cu determinare folosind instituțiile specifice existente la nivel european”, a afirmat Victor Negrescu, într-un mesaj pe Facebook.
Subliniind faptul că protejarea patrimoniului cultural european nu este doar o problematică națională, ci o responsabilitate europeană, Victor Negrescu, în calitate de vicepreședinte al Parlamentului European responsabil de transparență și de lupta împotriva corupției, a adresat următoarele solicitări instituțiilor europene:
– măsurile specifice pe care le are în vedere de Comisia Europeană pentru a îmbunătăți colaborarea între statele membre, Europol și Eurojust în cazul jafului din Olanda și prevenirea unor astfel de situații pe viitor;
– demersurile pe care le vor face instituțiile europene, ca urmare a acestui incident, pentru a asigura o implementare eficientă a Planului de acțiune al UE împotriva traficului de bunuri culturale, adoptat în 2022, la care a lucrat împreună cu colegii social-democrați în mandatul precedent de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație, astfel încât să se prevină astfel de furturi și să se sprijine recuperarea rapidă a artefactelor furate.
„Anul trecut am avut plăcerea să vizitez, la Roma, expoziția cu artefactele dacice și vă pot spune că sunt o adevărată comoară care impresiona toți vizitatorii. Trebuie să facem tot ce se poate pentru a o recupera”, a conchis vicepreședintele PE.
Extragerea pieselor de patrimoniu a fost făcută în urma unei explozii care a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare.
Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.
De asemenea, ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții de sâmbătă o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România.
Ulterior, în cursul zilei, președintele Klaus Iohannis a avut un schimb de mesaje cu premierul olandez Dick Schoof, care l-a asigurat că autoritățile olandeze desfășoară toate demersurile necesare pentru identificarea făptașilor și recuperarea tezaurului. Șeful statului consideră că este extrem de importantă readucerea în siguranță în țară în cel mai scurt timp posibil a exponatelor sustrase, care au o importanță culturală și istorică excepțională pentru patrimoniul românesc, conform sursei citate.
Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol.
Ministerul Afacerilor Externe păstrează legătura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale olandeze competente.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Victor Negrescu consideră necesar ca instituțiile UE din domeniul polițienesc și al justiției să funcționeze „fără greșeală și în deplin acord cu valorile europene”
Published
7 months agoon
October 1, 2024
Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD/S&D), în calitate de vicepreședinte al Parlamentului European responsabil de politicile de transparență și combaterea corupției, a avut recent întâlniri de lucru cu reprezentanți de top ai instituțiilor europene din acest domeniu, pentru a discuta despre buna funcționare a acestora și consolidarea încrederii cetățenilor în UE și mecanismele sale.
Printre cei cu care s-a întâlnit se numără Catherine De Bolle, Directorul Executiv al Europol, Laura Codruţa Kövesi, Procurorul-şef al Parchetului European, Directorul Agenției pentru Drepturile Fundamentale a UE, Sirpa Rautio, Directorul Administrativ Eurojust, Vincent Jamin și Hans Leijtens, Directorul Executiv al Frontex.
Negrescu a subliniat importanța acestor discuții, anunțând că a obținut finanțări suplimentare pentru aceste instituții. „Trebuie să ne asigurăm că acestea funcționează fără greșeală și în deplin acord cu valorile europene, dacă vrem să crească încrederea în Uniunea Europeană și mecanismele ei”, a declarat eurodeputatul.
Finanțările suplimentare au fost destinate consolidării capacității acestor structuri de a preveni și combate corupția, de a proteja drepturile fundamentale și de a asigura securitatea la nivel european.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Victor Negrescu: Comisia Europeană sprijină aderarea României la spațiul Schengen până la finalul anului, însă avem nevoie de sprijinul total al partenerilor europeni
Published
7 months agoon
September 30, 2024
Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD/S&D), vicepreședinte al Parlamentului European, a anunțat într-o postare pe Facebook că a primit reconfirmarea sprijinului Comisiei Europene pentru aderarea României la spațiul Schengen, ideal până la sfârșitul acestui an, în cadrul unei întrevederi avute luni cu comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.
Ulterior întâlnirii, Negrescu a prezentat trei scenarii privind posibilitățile de aderare:
- Scenariul optimist: Un vot tehnic favorabil României în perioada următoare, profitând de contextul post-electoral, similar cu situația Olandei.
- Scenariul precaut: Un vot în decembrie sau anul viitor, în speranța că un guvern pro-european, incluzând social-democrații, va susține aderarea.
- Scenariul negativ: Riscul unei coaliții anti-europene și pro-ruse care s-ar opune complet aderării României la Schengen.
De asemenea, vicepreședintele Parlamentului European a subliniat că România are în continuare șanse reale de a adera complet la Schengen și a promis să continue demersurile în acest sens, la fel ca anul trecut, când instituția a avut un rol important. El a mai precizat că, la următorul Consiliu Justiție și Afaceri Interne din 10 octombrie, Comisia Europeană va saluta rezultatele României în ceea ce privește securizarea frontierelor și participarea la air-Schengen.
Totuși, Negrescu a avertizat că este este necesar „sprijinul total al partenerilor europeni” pentru atingerea acestui obiectiv, fiind necesar să se țină cont de influența forțelor politice anti-europene din unele state membre.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Macron și Tusk vor semna la Nancy pe 9 mai, de Ziua Europei, un “tratat premium” Franța-Polonia privind apărarea și securitatea

Aderarea Ucrainei la UE: Robert Fico și Viktor Orban se opun abolirii unanimității în deciziile de politică externă

70 de ani de la aderarea Germaniei la NATO: A trecut vremea când Alianța dorea să “țină Germania la pământ”. Acum “germanii s-au ridicat”, exact ceea ce ne trebuie în fața unui pericol mai mare

Viitorul cancelar german avertizează că „Europa unită este amenințată” atât de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern

Comisia Europeană este în contact cu autoritățile din Spania și Portugalia pentru ”a înțelege cauza principală și impactul” întreruperii majore de curent

Angel Tîlvăr, întrevedere cu comisarul european pentru apărare: „Investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene”

Ministrul energiei, după întreruperile majore de curent în Spania și Portugalia: România nu are nicio problemă în sistemul energetic național

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ7 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA7 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA7 days ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE7 days ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA4 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice