Connect with us

Victor Negrescu

Eurodeputatul Victor Negrescu, noi demersuri pe lângă instituțiile UE și partenerii europeni privind aderarea României la Schengen

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D) a întreprins noi demersuri la început de an pe lângă instituțiile UE și partenerii europeni privind aderarea României la spațiul Schengen, se arată într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Pentru atingerea acestui obiectiv important pentru țară, eurodeputatul social-democrat subliniază că aderarea României la spațiul Schengen trebuie abordată „cu mai mult profesionalism și curaj”. „Ceea ce facem, ca țară, în aceste prime luni ale anului este esențial pentru a reuși să atingem acest deziderat până la alegerile europene din anul 2024”, punctează acesta.

Prin urmare, la acest început de an, Victor Negrescu a întreprins următoarele demersuri pe lângă instituțiile și partenerii europeni ai României:

  • a solicitat comisarului social-democrat Ylva Johansson să susțină aderarea României la spațiul Schengen la întâlnirea informală a miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne, forul care trebuie să adopte o decizie cu privire la extinderea zonei de liberă circulație: „Ministerul de resort trebuie să ridice acest subiect în cadrul reuniunii”;
  • a contactat oficialii din Suedia pentru a solicita ca aderarea României la spațiul Schengen să rămână un subiect prioritar pe agenda europeană: „Trebuie demarate, odată cu terminarea alegerilor locale, negocieri moderate de preşedinția suedeză cu Austria şi statele reticente”;
  • a fost în contact cu oficiali din Olanda pentru a ne asigura că veto-ul aplicat Bulgariei nu mai împiedică aderarea României la spațiul Schengen: „Trebuie să ne asigurăm că veto-ul Olandei nu va bloca România, fiind direct implicați în sprijinirea Bulgariei”;
  • a mulțumit ministrului grec de interne pentru sprijinul oferit în aderarea la spațiul Schengen: „Trebuie să dezvoltăm, împreună cu Grecia, o strategie comună de convingere a statelor reticente”;
  • a intrat în contact cu reprezentanți din mediul politic și cu reprezentanți ai sectorului nonguvernamental din Austria pentru a încerca o schimbare de poziționare din partea guvernului de dreapta austriac: „Trebuie demarată o campanie de lobby şi advocacy în Austria pe lângă toți cei care pot influența decizia”;
  • a discutat cu reprezentanți ai executivului spaniol, care urmează să preia Președinția Consiliului UE: „Vom efectua o vizită de lucru la Madrid. Contactele instituționale cu Spania trebuie intensificate”;
  • a propus o amplă consultare între cei interesați de definirea unei strategii naționale privind aderarea la spațiul Schengen „întrucât subiectul nu trebuie politizat, iar toate competențele trebuie folosite în interesul României”: „Trebuie evitată personalizarea aderării prin realizarea unei echipe largi de negociere sau de coordonare”;
  • i-a scris președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru a solicita folosirea tuturor mijloacelor legale posibile, inclusiv atacarea la Curtea de Justiție a UE a veto-ului aplicat de Austria împotriva aderării României la spațiul Schengen: „Trebuie folosite toate mijloacele existente pentru a pune presiune în vederea adoptării unei decizii”;
  • a sprijinit petiția inițiată de români privind atacarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a deciziei privind refuzul aderării la spațiul Schengen. Aceasta urmează să fie dezbătută în comisia de resort a Parlamentului European în luna martie: „Cetățenii trebuie implicați direct şi ascultați mai mult”;
  • a propus o coordonare și o colaborare mai bună cu partenerii din Bulgaria pentru a face demersuri comune, întrucât scenariul decuplării a fost ratat, iar țara vecină pare să aibă o abordare mai incisivă: „Trebuie setată o strategie comună şi definite axele comune de acțiune. De altfel, merită să discutăm și cu partenerii din Croația pentru a vedea cum putem aborda demersul la fel de eficient ca ei”.

Pentru ca toate aceste inițiative să conducă la efectul scontat, Victor Negrescu precizează că „este esențial ca la nivel național să fie menținută stabilitatea coaliției guvernamentale, iar responsabilii din Guvernul României să iasă din defensivă și să întreprindă acum, la începutul anului, toate demersurile necesare pentru a menține acest subiect pe agenda europeană”. „Nu doar discuții, ci acțiuni concrete”, subliniază eurodeputatul social-democrat.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Victor Negrescu

Vicepreședintele PE Victor Negrescu le-a solicitat instituțiilor europene măsuri specifice pentru a sprijini recuperarea rapidă a pieselor furate din tezaurul dacic

Published

on

© European Union 2025 - Source : EP

Vicepreședintele Parlamentului European, eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, le-a solicitat instituțiilor europene măsuri specifice pentru a sprijini recuperarea rapidă a pieselor furate din tezaurul dacic, subliniind semnificația istorică și culturală a acestuia, precum și caracterul său transfrontalier. 

„Jaful de la Muzeul Drents, de unde au fost furate piese valoroase din tezaurul dacic al României, reprezintă un incident de o dimensiune europeană având în vedere semnificația istorică și culturală a artefactelor furate cât și caracterul său transfrontalier. Uniunea Europeană trebuie să pună în aplicare rapid mecanismele existente în cazul unor astfel de incidente care vizează patrimoniul cultural și să acționeze cu determinare folosind instituțiile specifice existente la nivel european”, a afirmat Victor Negrescu, într-un mesaj pe Facebook.

 

Subliniind faptul că protejarea patrimoniului cultural european nu este doar o problematică națională, ci o responsabilitate europeană, Victor Negrescu, în calitate de vicepreședinte al Parlamentului European responsabil de transparență și de lupta împotriva corupției, a adresat următoarele solicitări instituțiilor europene:

– măsurile specifice pe care le are în vedere de Comisia Europeană pentru a îmbunătăți colaborarea între statele membre, Europol și Eurojust în cazul jafului din Olanda și prevenirea unor astfel de situații pe viitor;
– demersurile pe care le vor face instituțiile europene, ca urmare a acestui incident, pentru a asigura o implementare eficientă a Planului de acțiune al UE împotriva traficului de bunuri culturale, adoptat în 2022, la care a lucrat împreună cu colegii social-democrați în mandatul precedent de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație, astfel încât să se prevină astfel de furturi și să se sprijine recuperarea rapidă a artefactelor furate.

„Anul trecut am avut plăcerea să vizitez, la Roma, expoziția cu artefactele dacice și vă pot spune că sunt o adevărată comoară care impresiona toți vizitatorii. Trebuie să facem tot ce se poate pentru a o recupera”, a conchis vicepreședintele PE.

Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr. și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate în cursul dimineții de 25 ianuarie din Muzeul din Drents, Olanda, în care are loc expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României.

Extragerea pieselor de patrimoniu a fost făcută în urma unei explozii care a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare.

Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.

De asemenea, ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții de sâmbătă o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România.

Ulterior, în cursul zilei, președintele Klaus Iohannis a avut un schimb de mesaje cu premierul olandez Dick Schoof, care l-a asigurat că autoritățile olandeze desfășoară toate demersurile necesare pentru identificarea făptașilor și recuperarea tezaurului. Șeful statului consideră că este extrem de importantă readucerea în siguranță în țară în cel mai scurt timp posibil a exponatelor sustrase, care au o importanță culturală și istorică excepțională pentru patrimoniul românesc, conform sursei citate.

Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol.

Ministerul Afacerilor Externe păstrează legătura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale olandeze competente.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu consideră necesar ca instituțiile UE din domeniul polițienesc și al justiției să funcționeze „fără greșeală și în deplin acord cu valorile europene”

Published

on

© Victor Negrescu/Facebook

Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD/S&D), în calitate de vicepreședinte al Parlamentului European responsabil de politicile de transparență și combaterea corupției, a avut recent întâlniri de lucru cu reprezentanți de top ai instituțiilor europene din acest domeniu, pentru a discuta despre buna funcționare a acestora și consolidarea încrederii cetățenilor în UE și mecanismele sale.

Printre cei cu care s-a întâlnit se numără Catherine De Bolle, Directorul Executiv al Europol, Laura Codruţa Kövesi, Procurorul-şef al Parchetului European, Directorul Agenției pentru Drepturile Fundamentale a UE, Sirpa Rautio, Directorul Administrativ Eurojust, Vincent Jamin și Hans Leijtens, Directorul Executiv al Frontex.

 

Negrescu a subliniat importanța acestor discuții, anunțând că a obținut finanțări suplimentare pentru aceste instituții. „Trebuie să ne asigurăm că acestea funcționează fără greșeală și în deplin acord cu valorile europene, dacă vrem să crească încrederea în Uniunea Europeană și mecanismele ei”, a declarat eurodeputatul.

Finanțările suplimentare au fost destinate consolidării capacității acestor structuri de a preveni și combate corupția, de a proteja drepturile fundamentale și de a asigura securitatea la nivel european.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu: Comisia Europeană sprijină aderarea României la spațiul Schengen până la finalul anului, însă avem nevoie de sprijinul total al partenerilor europeni

Published

on

© Victor Negrescu/Facebook

Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD/S&D), vicepreședinte al Parlamentului European, a anunțat într-o postare pe Facebook că a primit reconfirmarea sprijinului Comisiei Europene pentru aderarea României la spațiul Schengen, ideal până la sfârșitul acestui an, în cadrul unei întrevederi avute luni cu comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

Ulterior întâlnirii, Negrescu a prezentat trei scenarii privind posibilitățile de aderare:

  1. Scenariul optimist: Un vot tehnic favorabil României în perioada următoare, profitând de contextul post-electoral, similar cu situația Olandei.
  2. Scenariul precaut: Un vot în decembrie sau anul viitor, în speranța că un guvern pro-european, incluzând social-democrații, va susține aderarea.
  3. Scenariul negativ: Riscul unei coaliții anti-europene și pro-ruse care s-ar opune complet aderării României la Schengen.

De asemenea, vicepreședintele Parlamentului European a subliniat că România are în continuare șanse reale de a adera complet la Schengen și a promis să continue demersurile în acest sens, la fel ca anul trecut, când instituția a avut un rol important. El a mai precizat că, la următorul Consiliu Justiție și Afaceri Interne din 10 octombrie, Comisia Europeană va saluta rezultatele României în ceea ce privește securizarea frontierelor și participarea la air-Schengen.

Totuși, Negrescu a avertizat că este este necesar „sprijinul total al partenerilor europeni” pentru atingerea acestui obiectiv, fiind necesar să se țină cont de influența forțelor politice anti-europene din unele state membre.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
MAREA BRITANIE9 hours ago

Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah

G710 hours ago

Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”

CONSILIUL EUROPEAN12 hours ago

Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung

NATO13 hours ago

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

U.E.14 hours ago

“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”

RUSIA15 hours ago

Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

U.E.15 hours ago

UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan

ROMÂNIA15 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

CONSILIUL EUROPEAN16 hours ago

Bolojan se va consulta cu Guvernul înainte de summitul Consiliului European: Vor fi două categorii de fonduri pentru apărare, unele gestionate la nivel național și altele integrat european

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Raport Comisia Europeană: 70% dintre consumatorii europeni au încredere că drepturile lor sunt respectate de comercianți, însă riscurile online persistă

ROMÂNIA15 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ4 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Când românii mai aud vreun mistic care le spune că nu avem nevoie de banii europeni, să se gândească cum ar fi arătat astăzi România fără această sursă importantă de finanțare

Trending