Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Victor Negrescu recomandă crearea unei echipe ministeriale de experți în atragerea fondurilor europene pentru ca România să valorifice cele 80 mld. EUR pentru redresare

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

La inițiativa europarlamentarului Victor Negrescu, cu sprijinul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, a avut loc astăzi conferința privind viitorul buget european și planul de relansare economică. Conferința a reprezentat o invitație la dialog, adresată societății civile, actorilor sociali și celorlalte partide politice, privind modul în care fondurile europene ar trebui utilizate la nivel european și național, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, evenimentul fiind transmis LIVE simultan în limba română și engleză pe pagina de Facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro.

“România nu își permite să rateze această oportunitate istorică de dezvoltare. Fără un plan clar privind accesarea banilor europeni, fără un plan de relansare coerent, realizat prin consens și dialog, cu societatea civilă, actorii sociali și partidele politice, România poate pierde acest moment. Planul nu poate fi realizat doar de un partid politic în spatele ușilor închise. Viitorul buget european și planul de relansare trebuie să fie motorul modernizării României. În acest sens, susțin recomandările pe care le-am impus la nivel european, de a investi 10% din planul de relansare în educație și formarea continuă și 20% în digitalizare și formarea competențelor. Aceste oportunități europene de finanțare momentan sunt doar pe hârtie, dar pentru accesarea banilor europeni este nevoie de un efort consolidat și de un plan de acțiune. Dacă proiectul prezentat Comisiei Europene nu respectă recomandările instituțiilor europene, acesta nu va fi avizat, iar din cifrele și datele prezentate public, cel puțin până în prezent, există aceste temeri. Întârzie să apară acest plan și acest lucru este regretabil. Calendarul de implementare stabilit la nivel european arată că cei mai mulți bani europeni sunt disponibili în primii ani din următorul ciclu financiar, când trebuie să accesăm atât planul de relansare cât și bugetul multianual european. Pentru asta susțin ferm crearea unei echipe speciale compusă din experți în atragerea fondurilor europene, cunoscuți publicului, din toate ministerele, remunerați corespunzător, cu putere de decizie, dar și cu responsabilitatea atingerii unor obiective și prezentării transparente și permanente a rezultatelor” a declarat eurodeputatul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European și vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură.

Citiți și Eurodeputatul Victor Negrescu face apel la un consens național pentru a fructifica cele 80 de miliarde de euro alocate României de UE: Dacă pierdem acest moment, pierdem șansa la dezvoltare

În vederea expunerii acestor obiective, europarlamentarul S&D a inițiat un studiu complex privind impactul planului european pentru relansare asupra României și identificarea unor obiective de dezvoltare pe care grupul progresist din Parlamentul European le va susține la nivelul instituției europene. Studiul pune accent pe nevoia de a realiza un plan de dezvoltare sustenabilă a României, cu direcții clare, corelate cu recomandările specifice de țară, în așa fel încât resursele europene să fie folosite coerent și eficient, dar mai ales să genereze un impact concret și pozitiv asupra nivelului de trai al populației. 

Documentul prezentat astăzi subliniază necesitatea de a implica societatea civilă și actorii sociali în elaborarea Planului Național de Relansare și Reziliență, accentuează importanța investiției în educație și în capitalul uman și digital, și invită actorii relevanți să iasă din sfera sloganurilor politice pentru a fructifica această oportunitate.

Cu ocazia acestei conferințe au existat mai multe mesaje importante transmise de invitați relevanți în zona bugetului european și fondurilor europene. Un aspect inedit a fost mesajul transmis de Comisarul European pentru Bugete, Johannes Hahn, care a mulțumit europarlamentarului Victor Negrescu pentru implicare și organizarea acestei conferințe într-un moment extrem de important pentru bugetul european.

„Cu acest acord demonstrăm că Europa poate să facă față provocărilor și că instituțiile europene se ridică la înălțimea responsabilității pe care o au în fața acestei crize fără precedent. Regiuni, întreprinderi, cetățeni, se confruntă cu pandemia. Vom avea o nouă Europă care va fi mai ecologică, mai digitalizată și mai bine pregătită pentru provocările prezente și viitoare. Acordul dinamizează modernizarea politicilor noastre. Vor fi alocate finanțări considerabile pentru cercetare-dezvoltare, pentru schimbările climatice prin Fondul pentru o Tranziție Justă, pentru pregătirea, redresarea, reziliența Europei prin facilitatea specifică, pentru sănătate, prin RescEU și noul program pentru sănătate” a transmis Comisarul European pentru bugete, Johannes Hahn.

Citiți și Comisarul european pentru buget Johannes Hahn: Eurodeputații S&D au avut un rol foarte constructiv în negocierile pentru viitorul buget al UE

Prezentă la eveniment, raportorul Grupului S&D privind bugetul european, vicepreședinta Comisiei pentru Bugete, Margarida Marques, a declarat:

“Această solidaritate și răspunsul responsabil oferit erau necesare. Cetățenii așteptau acest răspuns de la Uniunea Europeană și, prin soluția găsită, liderii europeni mențin coeziunea între statele membre. Programele europene Erasmus, programul de cercetare, Creative Europe, programul pe valorile comune, sunt programe-cheie pentru Uniunea Europeană pentru că, până la urmă, programele europene generează o valoare adăugată europeană. De aceea, prima prioritate a Parlamentului a fost aceea de a crește contribuția financiară pentru programe”.

Citiți și Margarida Marques, raportorul grupului S&D privind viitorul buget UE: Respingând mecanismul pentru statul de drept, guvernele Poloniei și Ungariei blochează accesul cetățenilor lor la banii pentru redresare

La cele declarate, liderul delegației europarlamentarilor PSD din Parlamentul European, Dan Nica, a adăugat că:

“Pentru relansarea economică, aș vrea să vă menționez că acești bani nu sunt dați în general. Trebuie să fie investiții publice mature, să fie promovate investiții private, inclusiv reforme relevante, să faciliteze relansarea alocărilor pentru infrastructura publică în transportul durabil, în energie curată, în infrastructura de mediu și serviciile digitale. Semnalul pe care vreau să-l dau, alături de colegii mei, este că pregătirea planurilor naționale pentru tranziția justă trebuie să fie făcută imediat și ele trebuie să respecte aceste criterii care au fost stabilite. Orice plan sau orice alte criterii care se încearcă să fie introduse nu vor putea să beneficieze, în cel mai bun caz, de finanțare, dar lucrul cel mai rău este că se poate merge la respingerea planului respectiv și la neaccesarea acestor bani”.

Coordonatorul studiului realizat cu sprijinul Grupului S&D din Parlamentul European, analistul Radu Magdin, a oferit la toate aceste aspecte o dimensiune analitică

“Studiul vizează aspecte cheie de avut în vedere în ceea ce privește efortul național de atragere a banilor europeni aferenți planului european de relansare. Este necesară o consultare puternică și activă a ecosistemului de societate civilă și industrial din România în gândirea Planului Național de Relansare și Reziliență. De asemenea, atenție la componenta educație și la capitalizarea planurilor europene de relansare verde și digitală. Este importantă ieșirea din sfera sloganurilor și intrarea în sfera implementării accelerate pentru a fructifica această oportunitate istorică de dezvoltare”.

La eveniment au mai participat deputatul Roxana Mînzatu, fost ministru al fondurilor europene, care a subliniat importanța corelării planului de relansare economică cu recomandările specifice de țară și analistul economic, Adrian Câciu, care a accentuat nevoia de a corela fondurile europene cu realitățile economice și problemele de dezvoltare pe care le are România.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Este vremea României europene! Avem la dispoziție 85 mld. de euro pentru modernizare și dezvoltare

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) reamintește că „este vremea României europene”, având la dispoziție bani europeni în valoare de 85 miliarde de euro pentru modernizare și dezvoltare în următorii șapte ani. 

Resursele la care se referă eurodeputatul PNL provin din alocările din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, Mecanismul de Redresare și Reziliență și din instrumentul SURE (Instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență).

7 ani, 2021-2027, pentru relansarea și dezvoltarea României. Fondurile europene acoperă Reziliența și Relansarea – 30,46 miliarde euro, Politica de coeziune – 30,5 miliarde euro, Politica agricolă – 19,34 miliarde euro și SURE – piața muncii – 5 miliarde euro. Acum este momentul ca România să acceseze toți acești bani, să se modernizeze și să se dezvolte! Acum e vremea României europene”, scrie Gheorghe Falcă, într-o postare pe Facebook. 

Amintim că România a primit deja 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană, reprezentând prima tranșă a împrumutului de 4,1 miliarde de euro în cadrul Instrumentului SURE, bani pentru susținerea a 9 mãsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, precum scheme de ocupare, sprijin pentru lucrători și firme. Menționăm că împrumutul de 3 miliarde de euro are o maturitate de 14,5 ani.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Published

on

© US Embassy Bucharest/ Facebook

Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, a avut luni o întrevedere cu însărcinatul  cu afaceri al Ambasadei SUA, David Muniz, în cadrul căreia au discutat despre importanța relației bilaterale româno-americane și angajamentul de a continua consolidarea legăturilor dintre România și Statele Unite.

Potrivit unei postări a Ambasadei SUA la București, liderul Renew Europe, Dacian Cioloș și oficialul american au discutat și despre ”prioritățile țării noastre referitoare la reformele necesare în mai multe domenii și importanța strategică a securității la Marea Neagră, inclusiv stabilitatea energetică”.

Tot luni, ministrul de interne, Lucian Bode, a avut o întâlnire cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cu acest prilej, cei doi au discutat despre colaborarea strânsă dintre cele două țări privind combaterea criminalității, inclusiv prevenirea traficului de persoane, precum și despre alte arii de interes comun, în baza Parteneriatului Strategic.

Anterior, David Muniz l-a asigurat pe premierul Florin Cîțu în cadrul unei întrevederi care a avut loc la Palatul Victoria că “relația SUA-România va rămâne puternică în timpul administrației Biden”.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) a prezentat marți, 26 ianuarie, Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România, în Comisia de Muncă din Senat, la invitația președintelui comisiei, senatorul Ștefan Pălărie (PLUS). 

Există voință politică pentru rezolvarea problemei structurale privind sărăcia în muncă. Rămâne de văzut care va fi forma finală și partajarea competențelor între UE și statele membre pe această problemă. Pentru România este un lucru cheie, dezbaterea fiind necesară în țară, în paralel și în legătură cu cea europeană”, a transmis eurodeputatul Dragoș Pîslaru, într-o postare pe Facebook.
Această directivă stabilește un cadru la nivelul UE pentru a se asigura că salariile minime sunt stabilite la un nivel adecvat, iar lucrătorii au acces la protecția salariului minim, sub forma unui salariu minim statutar sau a salariilor stabilite prin negocieri colective.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Joe Biden, avertisment către Vladimir Putin în prima lor convorbire telefonică: SUA vor reacționa ferm la acțiunile Rusiei împotriva noastră și a aliaților

NATO3 hours ago

Veste bună pentru România: Joe Biden reafirmă angajamentul SUA pentru articolul 5 din Tratatul NATO într-o convorbire cu secretarul general al Alianței

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Emmanuel Macron evocă “principiul umanității” la Forumul de la Davos: Capitalismul și-a dovedit succesul, dar a creat și inegalități sociale. Lumea post-COVID poate fi reconstruită dacă învățăm că nimic nu depășește valoarea umană

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Angela Merkel, la Forumul de la Davos: Europa și SUA trebuie să fie foarte rapide în a răspunde provocărilor digitalizării și a preveni monopolurile globale

ROMÂNIA4 hours ago

România, primul aliat SUA care îl felicită pe noul secretar de stat Antony Blinken. Bogdan Aurescu: Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru consolidarea Parteneriatului Strategic

SUA4 hours ago

SUA au un nou secretar de stat. Antony Blinken, confirmat de Senat drept noul șef al diplomației americane

ROMÂNIA5 hours ago

Premierul Florin Cîțu i-a transmis telefonic omologului olandez că România este „pe deplin pregătită” să intre în Schengen

Gheorghe Falcă6 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Este vremea României europene! Avem la dispoziție 85 mld. de euro pentru modernizare și dezvoltare

Dacian Cioloș6 hours ago

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Dragoș Pîslaru7 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

ROMÂNIA9 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE6 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending