Connect with us

Victor Negrescu

Eurodeputatul Victor Negrescu: Social-democrații europeni nu sunt de acord cu diferențierea între statele membre din zona euro și cele din afară care nu au acces la soluțiile de redresare economică agreate de cele dintâi

Published

on

© European Union 2016 - Source : EP

Social-democrații europeni nu sunt de acord cu diferențierea între statele membre din zona euro și cele din afară care nu au acces la soluțiile de redresare economică agreate de cele dintâi și solicită un răspuns medical mai puternic și o cooperare consolidată între statele membre pentru gestionarea efectelor pandemiei de coronavirus, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D), în contextul unui webinar organizat de Biroul Parlamentului European în România cu privind răspunsul coordonat al UE la pandemie.

 

„La nivel european există o dezbatere privind soluțiile care trebui implementate pentru a rezolva această criză, dar punctez că nu toți suntem de acord cu ele. Noi, social-democrații, ne dorim un răspuns mai puternic din partea statelor membre. Pe de-o parte, noi nu credem că ar trebui să existe o diferență între statele din zona euro și statele din afara zonei euro, pentru că, în primă instanță statele din zona euro au agreat asupra unor măsuri financiare care nu sunt disponibile și statelor din afara zonei euro”, a transmis eurodeputatul S&D.

De asemenea, Victor Negrescu a precizat că social-democrații europeni nu sunt de acord nici cu amploarea răspunsului medical, pe care și-l doresc mai puternic. În acest sens, eurodeputatul a făcut referire la crearea unui Fond Social destinat Sănătății în valoare de 10 miliarde de euro sau transpunerea conceptului <Europa sănătății> prin Tratatul de la Lisabona. În plus, el a menționat că „se poate extinde cooperarea, dar în sensul acesta există o reticență din partea unor state membre privind o evoluție suplimentară și cred că ar trebui să susținem în prim plan noi inițiative și proiecte”.

Acesta a menționat că a inițiat o serie de proiecte pilot și că lucrează la diferite demersuri, inclusiv crearea unui corp medical la nivel european, amintind aici medicii români care s-au deplasat în Italia, și extinderea RescEU, „un proiect care a fost aprobat în timpul președinției române a Consiliului, dovadă că România s-a implicat în cooperarea în domeniul medical anticipând, poate, nevoia unei mai bune cooperări în acest plan între statele membre”.

În ceea ce privește soluțiile privind revenirea economică, eurodeputatul a spus că România a primit aprobarea din partea Comisiei Europene pentru a demara un program de ajutor de stat pentru IMM-uri, dar foarte târziu.

„Putem crea la nivel național scheme de finanțare pentru operatorii din turism care nu presupun împrumuturi precum IMM Invest, ci soluții de granturi. Eu personal și noi cei din familia social-democraților susținem nevoia de a sprijini investițiile în domeniul turistic; dacă lucrurile sunt blocate în prezent, ar fi bine să generăm investiții în repararea infrastructurii hoteliere, în îmbunătățirea soluțiilor turistice și acest lucru se poate face cu personal de acel profil și făcând în așa fel încât după această criză sectorul turismului să fie adaptat la noile cerințe”, a susținut Victor Negrescu.

De asemenea, Victor Negrescu este de părere că același lucru trebuie să se întâmple și în alte sectoare, precum cel al industriei culturale și creative.

„Ca membru în Comisia de resort am inițiat o serie de demersuri pe lângă Comisia Europeană, cât și pe lângă autoritățile naționale pentru că nu exista, din nefericire, o soluție agreată la nivel european. Lucrurile au început să se miște zilele acestea și Comisia Europeană a propus statelor membre câteva soluții pentru digitalizarea acestei industrii care reprezintă, în cazul nostru, 10% din PIB-ul României”, a încheiat acesta.

Biroul Parlamentului European în România a organizat, miercuri, 29 aprilie, o dezbatere online privind răspunsul coordonat al Uniunii Europene la pandemia de coronavirus și acțiunile Parlamentului European. La webinar au luat parte trei eurodeputați români – Cristian Bușoi (Grupul Partidului Popular European), Victor Negrescu (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților) și Ramona Strugariu (Grupul Renew Europe).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Victor Negrescu

Comisia Europeană a avizat pozitiv trei scheme de sprijin pentru educație, IMM-uri și digitalizarea întreprinderilor, propuse de europarlamentarul Victor Negrescu

Published

on

© Guvernul României

Trei proiecte-pilot propuse Comisiei Europene de eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D) au primit evaluări pozitive la Bruxelles, având șanse de a fi aprobate în cel mai scurt timp. Proiectele sunt gândite ca scheme de sprijin pentru zone greu afectate de criza coronavirus în România – comunitățile sărace cu școli fără acces la educația online, IMM-urile neadaptate încă la noile condiții ale pieței și sectoarele industriale slab digitalizate, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„În România sunt multe comunități și mulți oameni greu loviți de criza ce a dominat aceste luni. Am creat aceste proiecte ca soluții concrete de sprijin pentru trei categorii pe care le consider de importanță vitală pentru societate și economie. Mulți copii au întrerupt total școala, iar acest lucru nu trebuie să se mai repete în toamna viitoare sau în anii următori – în acest scop am propus Comisiei Europene un proiect-pilot de sprijinire a comunităților dezavantajate, precum zonele rurale sau montane, pentru a avea acces la instrumente necesare procesului de învățământ de la distanță. Nevoile sunt mari și această măsură ar veni în completarea celorlalte proiecte pe care le-am demarat în domeniu alături de parteneri români și europeni – prima tabletă educațională din România, care a început deja să fie distribuită în școli, sau grupul de lucru privind educația la nivelul Parlamentului European”, precizează Victor Negrescu.

Eurodeputatul a fost desemnat și raportor al Comisiei de resort a PE pentru politicile privind educația digitală în Europa.

Proiectul-pilot dedicat IMM-urilor propune crearea unei platforme online de educație antreprenorială, unde companiile să poată găsi resurse pentru a se adapta mai ușor noilor exigențe ale pieței – de exemplu, soluții de finanțare europeană, consultanță gratuită, cursuri, exemple de bune practici, adaptate la specificul fiecărei țări.

„Potrivit estimărilor europene, suntem pe ultimele locuri în UE în ce privește digitalizarea întreprinderilor și doar unul din 10 IMM-uri face vânzări online. Cerințele pieței s-au schimbat brutal și companiile au nevoie de ajutor pentru a supraviețui. O asemenea platformă le-ar oferi suportul necesar, inclusiv prin resurse financiare”, adaugă eurodeputatul social-democrat.

Un alt proiect pilot este destinat sectoarelor industriale unde gradul de digitalizare este insuficient pentru a permite munca de la distanță, urmărind să creeze soluții pentru adaptarea activităților la cerințele perioadei actuale, prin integrarea tehnologiilor digitale. Valoarea totală a proiectelor se ridică la 3,6 milioane de euro. Două dintre acestea au primit calificativul A iar unul calificativul B, făcându-le eligibile pentru aprobarea de către Parlamentul European. În urma evaluării pozitive, proiectele urmează să fie introduse ca amendamente în viitorul buget european, urmând să fie aprobate definitiv de către Parlamentul European în luna septembrie.

Europarlamentarul Victor Negrescu a fost, în mandatul anterior, deputatul european cu cele mai multe proiecte pilot aprobate de Uniunea Europeană, cu o valoare totală, după implementare, de aproximativ 60 de milioane de euro.

Continue Reading

Victor Negrescu

Ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor: Victor Negrescu propune implicarea organizațiilor de tineret pentru a absorbi mai mulți bani europeni din cele 300 milioane de euro alocate României

Published

on

© European Union 2016 - Source : EP

Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D) propune implicarea organizațiilor de tineret pentru a absorbi mai mulți bani europeni din cele 300 milioane de euro alocate României pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, în contextul în care țara noastră se află pe ultimul loc la rata de absorbție, cu doar 0,8%, la nivelul Uniunii Europene.

 

Citând un raport recent al Comisiei Europene referitor la inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, Victor Negrescu precizează că România se află pe ultimul loc la rata de absorbție, cu doar 0,8%. Practic, spune acesta, conform datelor din iunie, România a accesat doar 2 milioane de euro din cele 300 de milioane alocate.

Eurodeputatul social-democrat mai spune că aceste cifre sunt dezastruoase în contextul în care rata șomajului în rândul tinerilor este de aproximativ 17% și se află în creștere în contextul COVID-19. Mai mult, el atrage atenția că perspectivele sunt sumbre în accesarea acestor fonduri întrucât avem proiecte selectate în valoare de circa 12% din fondurile alocate României.

„Știu ce o să se zică. Alții sunt de vină. Însă în ultimele 7/8 luni de guvernare liberală acest program a fost total ignorat. Ca dovadă, el nu este menționat în programul economic de relansare. Probabil, tinerii nu sunt o prioritate”, menționează Victor Negrescu. Cu toate acestea, el propune ca, „în loc să ne pierdem în dispute politice sterile, să implicăm organizațiile de tineret și să lucrăm împreună eficient pentru a atrage acești bani importanți pentru România”.

Continue Reading

S&D

Victor Negrescu: Accesul egal la educație, dezvoltarea competențelor digitale și investițiile masive în educație trebuie să fie priorități pentru autoritățile naționale și europene

Published

on

© European Union 2016 - Source : EP

Accesul egal la educație, dezvoltarea competențelor digitale și investițiile masive în educație trebuie să fie priorități pentru autoritățile naționale și europene, susține eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D), într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Mai mulți bani pentru programul Erasmus+ dedicat tinerilor, investiții publice masive în sistemele de învățământ, alfabetizare digitală pentru toate generațiile și acces la educație pentru toți copiii: sunt principalele direcții de acțiune în domeniul educației susținute de Grupul socialist din Parlamentul European, eurodeputatul român Victor Negrescu fiind unul dintre autorii strategiei.

Grupul S&D din Parlamentul European a adoptat astăzi documentul de poziție „Spațiul european al educației: realitatea noastră pentru 2025”, avansând 16 propuneri pentru creșterea calității, a caracterului incluziv și echității sistemelor de educație din Uniunea Europeană. Documentul, care a fost transmis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, atrage atenția asupra faptului că propunerea actualizată privind bugetul pe termen lung al UE și Planul european de redresare economică nu iau în considerare provocările actuale la adresa educației.

Europarlamentarul Victor Negrescu, raportor al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European privind construirea politicii în domeniul educației digitale și membru în grupul de lucru care a realizat strategia adoptată de Grupul S&D, consideră că statele membre au nevoie de acțiuni și de politici comune astfel încât sistemele de educație din Europa să poată răspunde mai eficient în fața unor crize precum cea generată de virusul SARS-COV-2.

„Deși politicile privind educația se decid mai ales la nivel național, provocările cu care sistemele educaționale din Europa se confruntă, cum ar fi digitalizarea, nu cunosc granițe. Pandemia de coronavirus a pus în evidență punctele slabe ale sistemelor de învățământ din UE. Educația a ajuns într-un impas și mulți elevi nu au avut acces la învățământul online, în condițiile în care educația digitală este încă departe de a fi o realitate în majoritatea statelor membre”, susține Victor Negrescu.

Europarlamentarul social-democrat consideră că atât bugetul UE, cât și bugetele naționale trebuie să susțină mai mult educația, în special educația digitală și instruirea continuă pe toată perioada vieții.

„Sper că toată lumea înțelege că astăzi competențele digitale sunt esențiale pentru ca toți cetățenii să beneficieze de servicii digitale și să progreseze în plan profesional. Prin urmare, Grupul S&D solicită includerea alfabetizării media și digitale la toate nivelurile educaționale și pentru toate generațiile, precum și fundamentarea Planului de acțiune pentru educația digitală și a Agendei pentru competențe în Europa pe nevoile reale ale societății contemporane, precum echitatea, coeziunea, egalitatea de șanse, cetățenia activă, creativitatea și inovarea”, afirmă eurodeputatul român.

Documentul de poziție al Grupului S&D solicită acces egal la educație pentru toți copiii, recunoașterea diplomelor la nivelul UE, alocarea de către statele membre a unui procent de 10% din PIB pentru educație și excluderea investițiilor în domeniu din calculul deficitului bugetar și Guvernanței economice. De asemenea, social-democrații europeni critică nerespectarea de către Comisia Europeană a promisiunii de a face alocări suplimentare pentru educație și de a susține corespunzător programul Erasmus+ și se angajează să tripleze bugetul pentru acest program în cadrul financiar multianual 2021-2027.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending