Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor a depus două amendamente pentru a completa și clarifica concluziile raportului anual asupra democrației și drepturilor omului pe glob

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) a depus două amendamente „mai mult decât necesare” pentru a completa și clarifica concluziile raportului anual asupra democrației și drepturilor omului pe glob pentru 2019, prezentat în cadrul Sucomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European, potrivit unui mesaj pe Facebook. 

Primul amendament se referă la menținerea echilibrului dintre asigurarea sănătății publice și a locurilor de muncă în contextul măsurilor restrictive adoptate de statele membre pentru combaterea pandemiei de coronavirus:

„În cadrul subcomisiei DROI din Parlamentul European, a fost prezentat raportul anual asupra situației drepturilor omului și a democrației pe glob pentru 2019. Raportul, în totalitatea sa, este unul consistent și bine organizat, ce acoperă toate ariile de interes pentru Uniunea Europeană în materie de drepturi ale omului. Am considerat însa că două amendamente sunt mai mult decât necesare, pentru a clarifica și completa cele prezentate acolo de către raportor, doamna deputat Isabel Santos.
Primul punct face referire la măsurile adoptate de majoritatea guvernelor ca reacție la pandemia Covid-19 și salută punerea dreptului la viață al populației mai presus de considerentele economice. Sunt deplin de acord cu această abordare, însă consider că este esențial să avem în vedere și dreptul la muncă și la asigurarea unui venit suficient pentru fiecare cetățean și să ne asigurăm că o recuperare economică rapidă și viguroasă este menționată în textul raportului”, precizează Vlad Nistor. 

De asemenea, eurodeputatul PNL a mai depus un amendament cu privire la susținerea dreptului de a protesta și a dreptului de asociere spontană în sprijinul unor idei, în care a subliniat necesitatea prevenției degenerării în violență și al încălcării legilor prin intermediul dialogului. 

„Mai departe, raportul salută demostrațiile ce au avut loc anul acesta pe mapamond și în special mobilizarea tineretului pentru justiție socială și acțiune în probleme climatice. Din nou, susțin pe deplin dreptul fundamental al cetățenilor de a protesta și liberatea de asociere spontană pentru susținerea unor idei. În acelasi timp, sunt îngrijorat de ușurința cu care multe dintre aceste proteste degenerează în violență și de modul în care sunt încălcate legi menite să apere întregul corp cetățenesc al unui stat. Abordările unilaterale, cu atât mai mult cele violente, sunt de evitat si condamnat. Singura solutie pentru a progresa în aceste momente complexe este calea dialogului. Prin amendamentul meu, îndemn la susținerea principiului non violenței și insist pe găsirea unor soluții negociate ca singura opțiune viabilă pentru îndreptarea unor erori, fie ele și istorice, și pentru asigurarea armoniei sociale”, a mai punctat Vlad Nistor. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Vlad Nistor

Acordurile Abraham. Eurodeputatul Vlad Nistor, intervenție în PE: UE trebuie să preia inițiativa pentru a produce rezultate tangibile, mai ales când este vizată regiunea din vecinătatea sa extinsă

Published

on

© vladnistor.ro

UE trebuie să renunțe la poziția eminamente reactivă, să acționeze strategic și asertiv în probleme geopolitice și să preia inițiativa pentru a produce rezultate tangibile, în special când este vizată regiunea din vecinătatea sa extinsă, a transmis eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European în cadrul intervenției sale în plenul reunit în format online al Legislativului european, care a organizat marți o dezbatere despre consecințele Acordurilor Abraham asupra regiunii Orientului Mijlociu.

Eurodeputatul român a salutat în acest context rolul activ pe care l-au jucat Statele Unite în acest proces și efortul acestora în vederea identificării unei soluții negociate.

”Acordurile Abraham pot reprezenta un pas util în stabilizarea Orientului Mijlociu, o etapă a unui proces cuprinzător menit să asigure cooperarea și, eventual, pacea în regiune. Statele Unite au jucat un rol esențial în acest proces și salut efortul lor constant pentru căutarea unei soluții negociate. Potențialul pozitiv pentru cooperare regională există”, a menționat Nistor.

Acesta a atras totuși atenția că ”prin limitările sale, acordul ar putea avea și efecte destabilizatoare”.

”Dezvoltarea unor tensiuni între statele arabe nu poate fi exclusă. Exisă diferențe de abordare între țările care au fost în război deschis cu Israelul și cele care nu au participat direct în conflictele trecute. Trebuie avut în vedere și conținutul Inițiativei pentru pace a Ligii arabe din 2002, reactivată în 2007. Neincluderea Autorității Palestiniene în discuție este dăunătoare, și nu doar pentru procesul de pace în ansamblu, dar și pentru echilibrul intra-palestinian, Fatah-Hamas. Negocierile viitoare trebuie deschise către toate părțile implicate în confruntare cu politica adoptată de Uniunea Europeană ce are ca deziderat soluția celor două state”, a semnalat europarlamentarul român.

Amintim că la mijlocul lunii august, Israelul și Emiratele Arabe Unite (EAU) au semnat, sub egida Statelor Unite ”un acord de pace istoric” în urma căruia și-au restabilit relațiile diplomatice, EAU fiind cea de-a treia țară arabă care au reluat astfel de legături cu Israelul după ce Egipt a făcut acest pas în 1979, urmat de Iordania, în 1994.

La distanță de o lună, Bahrein a urmat exemplul Emiratelor Arabe Unite, semnând acorduri de normalizare a relațiilor în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat tot la Washington, pe peluza Casei Albe, în prezența președintelui american Donald Trump.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a semnat la Casa Albă acorduri bilaterale cu ministrul de Externe al EAU, şeicul Abdallah bin Zayed Al-Nahyan, şi cel al Bahrein, Abdel Latif al-Zayani, potrivit Digi24

Cei trei responsabili şi liderul SUA au semnat, de asemenea, o declaraţie comună.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că acordurile de normalizare cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein ”pot pune capăt o dată pentru totdeauna conflictului arabo-israelian”.

De cealaltă parte, Donald Trump nu a exclus posibilitatea ca un acord să-i includă şi pe palestinieni. ”Palestinienii vor deveni cu siguranţă membru, nu spun asta ca să bravez, vă asigur că palestinienii vor fi parte la momentul oportun”, a menționat președintele SUA la acel moment, care a adăugat că alte ”cinci sau șase” noi țări arabe se pregătesc să încheie acorduri de normalizare a relațiilor lor cu Israelul.

Stabilirea unor relaţii diplomatice depline între Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein a marcat primul astfel de acord major între ţările arabe şi statul israelian într-un sfert de secol.

Continue Reading

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor, despre relațiile București-Washington după alegerea lui Joe Biden: România, partener important și coerent într-o parte a lumii în care SUA au nevoie de aliați

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Relațiile București-Washington după alegerea lui Joe Biden nu vor aduce mari schimbări pentru România, care va rămâne un partener important și coerent într-o parte a lumii în care SUA au nevoie de aliați, a declarat pentru caleaeuropeana.ro eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), profesor emerit al Universității București și membru în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

 

Vlad Nistor a subliniat că victoria candidatului democrat Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA este incontestabilă și recunoscută de cei mai importanți partneri ai Americii, în ciuda încercărilor lui Donald Trump de a denunța procesul electoral care nu s-a încheiat cu un rezultat în favoarea sa.

„Pentru orice om rațional este deja clar cum stau lucrurile acolo, pentru că numărătoarea este destul de evidentă și toate încălcările din procesul electoral denunțate de Donald Trump nu au fost în niciun fel probate, iar faptul că președintele în execițiu se leagă de un drept constituțional al cetățenilor americani, acela de a vota prin corespondență, mai ales în vremea pandemiei, este absolut hilar. Dincolo de asta, nu trebuie scăpat din vedere că toți partenerii SUA care contează l-au felicitat pe președintele-ales, Joe Biden, dar și ultimul președinte republican, George W. Bush, oricât de adversar politic ar fi”, a spus eurodeputatul, care mai crede și că Trump va recunoaște mai devreme sau mai târziu, în mod public, că tranziția va avea loc, în special după ce chiar consilierul pe securitatea națională al acestuia a recunoscut victoria lui Joe Biden și a declarat că este pregătit să înceapă procedurile pentru translatarea puterii între președintele în exercițiu și președintele ales. 

În acest context, Vlad Nistor a explicat că, în vreme ce relația SUA cu România va continua să urmeze aceeași parametri pozitivi de dezvoltare, relația cu Europa va necesita o relansare după mandatul lui Donald Trump. 

„În ceea ce privește relația SUA cu România, oricare dintre cei doi candidați ar fi câștigat alegerile, diferențele nu ar fi fost prea mari, deoarece România este un partener important și coerent într-o parte a lumii în care SUA au nevoie de aliați.  Situația stă, însă, diferit cu Europa în ansamblul său, administrația Joe Biden va aduce o reașezare a relațiilor în raport cu administrația Trump, care este necesară pentru că relația cu cea mai puternică democrație a lumii trebuie să fie în continuare aceea de aliați globali”, a precizat eurodeputatul PNL. 

Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA și candidatul democrat la funcția de președinte al țării va deveni cel de-al 46-lea președinte din istoria Statelor Unite și cel de-al 14-lea fost vicepreședinte care preia funcția supremă în statul american. În egală măsură, Kamara Harris, partenerul politic al lui Biden, va deveni prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.

Potrivit rezultatelor prezentate de mass-media americane, Biden, care a condus majoritatea cursei, a câștigat în state considerate cheie, precum Wisconsin, Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania, în final obținând sprijinul a 306 electori, în timp ce rivalul său republican Donald Trump a obţinut doar 232, din totalul celor 538 ai Colegiului Electoral, conform proiecţiilor media după anunţarea, vineri, a rezultatelor scrutinului în Carolina de Nord și Georgia, ultimele două state în care nu se încheiase numărătoarea voturilor. 

De asemenea, Biden a câștigat și votul popular, cu aproximativ 77,9 milioane de voturi, fața de cele 72,6 milioane ale lui Trump, devenind totodată cel mai votat candidat din istoria alegerilor prezidențiale americane.

În 2016, Trump a fost devansat la votul de popular de Clinton. Președintele republican a obținut atunci 62,9 milioane de voturi, iar candidata democratică 65,8 milioane.  În schimb, în 2016, Trump a obţinut 306 electori şi a învins-o pe Hillary Clinton.

În 2020, liderul de la Casa Albă refuză să recunoască rezultatul alegerilor din 3 noiembrie, pe care le numește “fraudate” și, pe cale de consecință, nu a demarat procesul firesc de tranziție.

Continue Reading

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: Armenia și Uniunea Europeană sunt perdanții conflictului din Nagorno-Karabah

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European (AFET), a prezentat în cadrul unui interviu realizat de Calea Europeană,  o analiză a situației recente din zona de conflict Nagorno-Karabah. 

Potrivit deputatului european, situația încă este ”foarte complicată”, însă este cert că perdanții acestui conflict sunt Armenia și Uniunea Europeană: „Situația este foarte complicată, zvonurile sunt foarte ciudate. Dincolo de faptul că Federația Rusă a reușit să își impună controlul, controlul ei fiind și mai consistent astăzi, nu sunt deloc sigur că Republica Turcia nu are și ea avantaje la capătul acestei confruntări, oricum ar fi, Armenia a pierdut, și cu siguranță Uniunea Europeană care nu este pe nicăieri astăzi acolo, a pierdut și ea. Uniunea Europeană face un singur lucru, la capătul unor asemenea exerciții plătește o parte din costuri”, a explicat europarlamentarul PNL pentru Calea Europeană.

În urmă cu o lună, Armenia și Azerbaidjan au ajuns la un acord de încetare a focului începând cu amiaza zilei de 10 octombrie, după aproape două săptămâni de lupte acerbe pe teritoriul disputat.

Citiți și: Eurodeputatul Vlad Nistor, despre conflictul din regiunea Nagorno-Karabakh: Soluțiile nu sunt la Bruxelles

Continue Reading

Facebook

U.E.20 mins ago

Franța: A murit fostul președinte Valéry Giscard d’Estaing, sub auspiciile căruia au fost create G7 și Consiliul European și cel care a prezidat Convenția Europeană pentru Tratatul Constituțional

U.E.12 hours ago

Comisia Europeană solicită ca Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi să fie operațional la 1 martie 2021

NATO12 hours ago

Jens Stoltenberg, despre creșterea prezenței NATO pe flancul estic și la Marea Neagră: Plănuiesc să prezint recomandări strategice pentru liderii aliați la summitul de anul viitor

NATO13 hours ago

Jens Stoltenberg, despre intenția României de a înființa un Centru euro-atlantic pentru reziliență: NATO trebuie să evalueze consecințele investițiilor Chinei în infrastructura noastră critică

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

COVID-19: Comisia Europeană a prezent strategia privind rămânerea în siguranță în cursul iernii: În acest an, salvarea de vieți omenești trebuie să aibă prioritate față de sărbătoriri

Cristian Bușoi16 hours ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru Programul EU4Health: În PNRR trebuie incluse proiecte de sănătate competitive și care pot fi implementate în patru ani pentru a primi finanțare de la UE

U.E.17 hours ago

Premierul Ludovic Orban, interviu pentru Le Monde în care critică Ungaria și Polonia pentru blocarea pachetului financiar de 1.824 de miliarde de euro: Toate țările UE trebuie să respecte statul de drept

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, discuție cu omologul italian Luigi di Maio despre măsurile luate pentru buna desfășurare în Italia a alegerilor din 5-6 decembrie

U.E.17 hours ago

Donald Tusk cere, din nou, excluderea, partidului lui Viktor Orban din PPE: Ce altceva mai trebuie să facă pentru a vedea că nu se potrivesc cu familia noastră?

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană prezintă instrumente digitale adaptate și extinde oferta de formare judiciară pentru modernizarea sistemelor de justiție din UE

Cristian Bușoi16 hours ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru Programul EU4Health: În PNRR trebuie incluse proiecte de sănătate competitive și care pot fi implementate în patru ani pentru a primi finanțare de la UE

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA5 days ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE1 week ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.2 weeks ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu2 weeks ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Advertisement
Advertisement

Trending