Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor a depus două amendamente pentru a completa și clarifica concluziile raportului anual asupra democrației și drepturilor omului pe glob

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) a depus două amendamente „mai mult decât necesare” pentru a completa și clarifica concluziile raportului anual asupra democrației și drepturilor omului pe glob pentru 2019, prezentat în cadrul Sucomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European, potrivit unui mesaj pe Facebook. 

Primul amendament se referă la menținerea echilibrului dintre asigurarea sănătății publice și a locurilor de muncă în contextul măsurilor restrictive adoptate de statele membre pentru combaterea pandemiei de coronavirus:

„În cadrul subcomisiei DROI din Parlamentul European, a fost prezentat raportul anual asupra situației drepturilor omului și a democrației pe glob pentru 2019. Raportul, în totalitatea sa, este unul consistent și bine organizat, ce acoperă toate ariile de interes pentru Uniunea Europeană în materie de drepturi ale omului. Am considerat însa că două amendamente sunt mai mult decât necesare, pentru a clarifica și completa cele prezentate acolo de către raportor, doamna deputat Isabel Santos.
Primul punct face referire la măsurile adoptate de majoritatea guvernelor ca reacție la pandemia Covid-19 și salută punerea dreptului la viață al populației mai presus de considerentele economice. Sunt deplin de acord cu această abordare, însă consider că este esențial să avem în vedere și dreptul la muncă și la asigurarea unui venit suficient pentru fiecare cetățean și să ne asigurăm că o recuperare economică rapidă și viguroasă este menționată în textul raportului”, precizează Vlad Nistor. 

De asemenea, eurodeputatul PNL a mai depus un amendament cu privire la susținerea dreptului de a protesta și a dreptului de asociere spontană în sprijinul unor idei, în care a subliniat necesitatea prevenției degenerării în violență și al încălcării legilor prin intermediul dialogului. 

„Mai departe, raportul salută demostrațiile ce au avut loc anul acesta pe mapamond și în special mobilizarea tineretului pentru justiție socială și acțiune în probleme climatice. Din nou, susțin pe deplin dreptul fundamental al cetățenilor de a protesta și liberatea de asociere spontană pentru susținerea unor idei. În acelasi timp, sunt îngrijorat de ușurința cu care multe dintre aceste proteste degenerează în violență și de modul în care sunt încălcate legi menite să apere întregul corp cetățenesc al unui stat. Abordările unilaterale, cu atât mai mult cele violente, sunt de evitat si condamnat. Singura solutie pentru a progresa în aceste momente complexe este calea dialogului. Prin amendamentul meu, îndemn la susținerea principiului non violenței și insist pe găsirea unor soluții negociate ca singura opțiune viabilă pentru îndreptarea unor erori, fie ele și istorice, și pentru asigurarea armoniei sociale”, a mai punctat Vlad Nistor. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PPE

Eurodeputatul Vlad Nistor: Josep Borrell ar fi trebuit să se urce în avion și să plece la Bruxelles când a aflat despre expulzarea diplomaților europeni la Moscova

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Într-o declarație pentru caleaeuropeana.ro, eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), istoric și profesor universitar la Universitatea din București, a criticat atitudinea Înaltului Reprezentant al UE din timpul vizitei la Moscova, pe care nu a încheiat-o de îndată ce Uniunea a fost umilită prin expulzarea unor diplomați din trei state membre. 

Obiectivul central al vizitei șefului diplomației europene la Moscova  a fost de a exprima direct condamnarea puternică din partea UE a tentativei de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navlanîi, precum și arestarea acestuia, urmată de proteste masive de stradă, reprimate în forță de autoritățile ruse, și de a aborda, prin diplomație principială, procesul de înrăutățire rapidă a relației Uniunii cu Rusia și de a ajuta la pregătirea viitoarelor discuții ale Consiliului European privind relațiile cu Kremlinul. 

 

Menționăm că Vlad Nistor s-a alăturat demersului inițiat de colegul estonian din grupul PPE, Riho Terras, de a se adresa președintelui Comisiei Europene și de a cere demisia Înaltului Reprezentant al UE sau acțiuni ferme împotriva șefului diplomației din UE. 

Potrivit declarațiilor ulterioare, Josep Borrell a aflat despre incident de pe rețelele sociale și nu a reușit să aibă o reacție. De altfel, în scrisoarea inițiată de Riho Terras și semnată de eurodeputați din diferite grupui politice ale Parlamentului European, aceștia își exprimă stupoarea că Înaltul Reprezentant nu a încheiat vizita la Moscova de îndată ce Uniunea a primit acea palmă din partea Rusiei, prin expulzarea unor diplomați. 

În acest sens, Vlad Nistor a atras atenția că Înaltul Reprezentant nu a transmis cu fermitate dezaprobarea UE față de acțiunile agresive și în opoziție cu dreptul internațional ale Rusiei așa cum a făcut-o noul președinte american Joe Biden, într-o convorbire recentă cu omologul rus, Vladimir Putin. 

„Statele Unite ale Americii, administrația Biden mai exact, încă de la început și-a manifestat în mod deschis și ferm dorința unei noi relații cu țările membre ale Uniunii Europene, reașezarea acestei relații pe cu totul alte baze decât s-a aflat în ultimii ani, pe de-o parte. Pe de altă parte, chiar Joe Biden a atras atenția asupra unor abuzuri în sensul drepturilor omului, legate de cazul Navalnîi pe care Federația Rusă le practică astăzi, și a precizat că, spre diferență de predecesorul său, nu va mai tolera acțiunile agresive ale Rusiei. Cu toate că Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene a ajuns la Moscova, nu a avut o atitudine la fel de fermă. Unul dintre colegii mei, autorul scrisorii despre care vă spuneam, atrăgea atenția că în momentul în care domnul Borrell a aflat despre expulzarea diplomaților europeni, ar fi trebuit să se ridice. Ar fi trebuit ca această discuție diplomatică cu domnul Lavrov să înceteze, să se urce în avion și să plece la Bruxelles. Aceasta ar fi fost, cred eu, o atitudine demnă de calitatea de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pe care Josep Borrell o are”, a precizat eurodeputatul român. 

Vlad Nistor pare să sugereze o schimbare de optică în ceea ce privește relaționarea cu rivali strategi ai UE și ai lumii euroatlantice, atrăgând atenția că reprezentarea pe plan extern a Uniunii Europene a avur parțial de suferit și din cauza viziunii politice a tuturor Înalților Reprezentanți de până acum, care au făcut parte doar din familia politică a socialiștilor europeni.

„Atrag din nou atenția, toți cei patru înalți reprezentanți pe care politica externă europeană i-a avut au venit dintr-o singură parte a spectrului politic. Mai mult sau mai puțini socialiști. Toți cei patru reprezentanți, chiar dacă au avut prestații diferite, au reprezentat același spectru politic și din punctul de vedere al relațiilor dintre Uniunea Europeană și țări precum Republica Populară Chineză sau Federația Rusă, tradiția apartenenței la acest grup politic nu poate rămâne fără urme”, a explicat Vlad Nistor. 

Potrivit unei declarații anterioare, Vlad Nistor spunea că prestația reprezentanților politicii externe a UE a urmat o linie descendentă după mandatului lui Javier Solana, atingând un prag negativ cu vizita în Rusia a lui Josep Borrell, iar motivul pentru acest declin este identificat în incapacitatea diplomaților de vârf de a promova și menține reputația pozitivă a Uniunii pe plan extern.

Continue Reading

PPE

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Published

on

© vladnistor.ro

Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru Uniuniea Europeană, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor, istoric și reputat profesor universitar la Universitatea din București, într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro. De asemenea, Vlad Nistor s-a alăturat demersului inițiat de colegul estonian din grupul PPE, Riho Terras, de a se adresa președintelui Comisiei Europene și de a cere demisia Înaltului Reprezentant al UE sau acțiuni ferme împotriva șefului diplomației din UE. 

„E foarte clar deja pentru noi ce s-a întâmplat acolo. Există o scrisoare inițiată de un coleg de grup parlamentar cu mine, astăzi, pe care au semnat-o deja foarte mulți eurodeputați, m-am adăugat și eu mai târziu, când am aflat despre scrisoare, prin  care se cere demisia sau dacă nu, demiterea domnului Borrell din calitatea sa de Înalt Reprezentant; pentru că așa cum scrisoarea cu pricina menționa, vizita sa la Moscova este din toate punctele de vedere umilitoare pentru Uniunea Europeană, pentru standardele democratice pe care Uniunea Europeană trebuie să le apare în lume și pentru întregul set de valori pe care această minunată construcție îl reprezintă”, a declarat eurodeputatul român. 

Vlad Nistor consideră că prestația reprezentanților politicii externe a UE a urmat o linie descendentă după mandatului lui Javier Solana, atingând un prag negativ cu vizita în Rusia a lui Josep Borrell, iar motivul pentru acest declin este identificat în incapacitatea diplomaților de vârf de a promova și menține reputația pozitivă a Uniunii pe plan extern:

„Discutam mai devreme cu unul dintre colaboratorii mei, foarte informat în politică externă, cât de bizar este ca Uniunea Europeană să își fi ales în istoria ei nu tocmai recentă, întotdeauna, în această poziție, socialiști. Unii dintre acești socialiști chiar cu antecedente comuniste, cum era doamna Mogherini, care a debutat în politică la tineretul comunist. Sigur că dacă ne uităm la prestațiile celor patru, Javier Solana, Catherine Ashton, Frederica Mogherini și Borrell, senzația pe care oricine o are superficial asupra acestei realități, este aceea a unui cerc declin. Aproape că este o linie dreaptă care exprimă picajul, pentru că sunt două lucruri  care contează în această poveste. Pe de-o parte, expertiza și priceperea diplomatică a titularului și în niciun caz Javier Solana nu poate fi acuzat de inexistența acestei dimensiuni. Pe de altă parte, menținerea unor criterii de respectabilitate pentru cei pe care îi reprezintă Uniunea Europeană. Din nou, Javier Solana merită foarte puține reproșuri din acest punct de vedere, în oarecare măsură chiar și Catherine Ashton, care chiar dacă a debutat prost nu a încheiat la fel de prost. Din nou, începem să ne uităm cu oarecare admirație la Frederica Mogherini”, a explicat eurodeputatul român. 

Vlad Nistor a continuat să puncteze câteva dintre greșelile diplomatice ale lui Josep Borrell din momentul în care a preluat mandatului de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și, în special, modul în care i-a permis omologului rus sa-i submineze poziția în timpul vizitei la Moscova:

„Am sesizat deja și in discuțiile pe care le-am purtat cu dumneavoastră în mai multe rânduri, am atras atenția și eu și dumneavoastră asupra unor alunecări ale domnului Borrell, dar ceea ce s-a întâmplat acum la Moscova depășește orice fel de închipuire. Vă aduceți aminte că la un moment dat, domnul Borrell a declarat, și despre asta am mai discutat destul de multă vreme în urmă, a declarat chiar că între China și Statele Unite ale Americii, Republica Populară Chineză e de preferat în calitate de partener. A fost nevoie de intervenția cancelarului Merkel pentru a i se atrage atenția că Statele Unite ale Americii, oricine le-ar conduce,și în acel moment președinte era Donald Trump, oricine și în orice context le-ar conduce, Statele Unite ale Americii reprezintă principalul partener aliat al Europei. De aici până la pasul următor, spuneam într-o postare pe Facebook, că domnul Borrell, în pofida vârstei venerabile a domniei sale, avea imaginea unui școlar asupra unui întreg șir de observații pe care prea experimentatul ministru de externe al Federației Ruse, domnul Serghei Lavrov,  i le făcea”, a mai spus Vlad Nistor. 

În opinia eurodeputatului român, Rusia și-a propus să umilească Uniunea Europeană și a făcut acest lucru chiar în timpul discuțiilor bilaterale cu Înaltul Reprezentant Borrell, expulzând diplomați din trei state membre, dar fără a-i comunica decizia șefului diplomației europene. 

Potrivit declarațiilor ulterioare, Josep Borrell a aflat despre incident de pe rețelele sociale și nu a reușit să aibă o reacție. De altfel, în scrisoarea inițiată de Riho Terras și semnată de eurodeputați din diferite grupui politice ale Parlamentului European, aceștia își exprimă stupoarea că Înaltul Reprezentant nu a încheiat vizita la Moscova de îndată ce Uniunea a primit acea palmă din partea Rusiei, prin expulzarea unor diplomați. 

„Pentru mine jignirea absolută pe care Uniunea Europeană a avut-o de suportat a fost aceea a expulzării diplomaților din trei țări membre ale Uniunii Europene exact în momentul în care domnii Borrell și Lavrov se aflau în discuții bilaterale. Mai mult decât atât nu se putea întâmpla, după părerea mea”, a subliniat Vlad Nistor. 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vlad Nistor, scrisoare către ambasadorul Mexicului în România în care solicită ”clarificări” în legătură cu ”abuzurile la care au fost supuși” numeroși cetățeni români pe teritoriul Mexicului

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) i-a adresat o scrisoare ambasadorului Mexicului în România, José Guillermo Ordorica Robles, ”pentru a primi lămuriri și a cunoaște în detaliu” poziția acestuia din urmă în legătură cu cazul românilor din Mexic.

”Vă adresez această scrisoare cu deosebită îngrijorare, în calitatea mea de membru al Parlamentului European – în comisiile de afaceri externe (AFET), drepturile omului (DROI) și comerț internațional (INTA) – în relație cu abuzurile la care au fost supuși numeroși cetățeni ai României și, în același timp, ai Uniunii Europene, pe teritoriul Mexicului în ultimele zile. Consider atitudinea respectivă drept inacceptabilă, iar tratamentul la care au fost supuși co-naționalii mei a fost complet ne-necesar, în contravenție flagrantă cu drepturile omului și în detrimentul relațiilor româno-mexicane”, a scris eurodeputatul român.

În acest sens, acesta i-a solicitat lămuriri ambasadorului Mexicului în România în legătură cu ”acest incident complet nefericit” înainte de a iniția demersuri în cadrul Parlamentului European și de a se adresa Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

”Doresc să vă asigur de întreaga mea apreciere; mă consider un prieten al Statelor Unite Mexicane și un mare admirator al culturii națiunii pe care o reprezentați. Vă scriu aceste rânduri și în calitate de membru al Înaltului Ordin Mexican ”Águila Azteca”, rang ”Banda”, pe care îl consider o deosebită onoare și o dovadă clară a relației speciale pe care o am cu statul dumneavoastră. Mai mult, în urmă cu un an, la sfârșitul lunii februarie 2020, am întreprins o vizită oficială în calitate de europarlamentar, în Statele unite Mexicane (mai precis în Ciudad Juarez) și în Statele Unite ale Americii. În cadrul vizitei de lucru, am inspectat, împreună cu colegii mei din comisiile AFET ȘI DROI, taberele de refugiați și migranți de la granița Mexic-SUA. În urma acestei deplasări a rezultat un raport extrem de detaliat asupra situației dificile și complexe de acolo”, a mai spus Vlad Nistor.

În încheiere, acesta s-a arătat ”deosebit de întristat și ultragiat de situația recentă”, transmițându-i ambasadorului Mexicului în România că așteaptă cu mare nerăbdare ”clarificările dumneavoastră pe această temă”.

Zeci de turiști români au fost blocați pe aeroportul din Cancun din 30 ianuarie, autorităţile de frontieră mexicane reţinându-le paşapoartele şi telefoanele mobile, fără a li se oferi vreo explicaţie.

După o criză de cinci zile și eforturi diplomatice din partea ministrului de externe, Bogdan Aurescu, acestora li s-a permit accesul de a intra în Mexic, cu excepția a 5 cetățeni români, pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, din cauza existenței unei alerte de securitate individuale, aceștia întorcându-se în țară.

Șeful diplomației române a menționat zilele trecute că negocierile dintre cele două țări au reprezentat „o perioadă complicată” și că alerta de securitate era legată de combaterea criminalității transfrontaliere.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Surse europene: Statele UE au adoptat o declarație comună prin care lansează Conferința privind viitorul Europei; Portugalia vrea ca debutul Conferinței să fie pe 9 mai, de Ziua Europei

S&D13 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Propunerea mea de a aloca minim 10% sau 3 mld. euro pentru educație din PNRR, susținută de Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților

U.E.14 hours ago

PES salută anunțul Comisiei Europene de a menține activă clauza derogatorie generală din cadrul cadrul Pactului de stabilitate și creștere până în 2023: Continuarea sprijinului bugetar, decizia corectă în vederea redresării

U.E.14 hours ago

Polonia va produce vaccinul anti-COVID dezvoltat de americanii de la Novavax, din care Comisia Europeană ar urma să cumpere 200 milioane de doze

Dragoș Pîslaru15 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru salută noua strategie a Comisiei Europene privind drepturile persoanelor cu dizabilități: Nu avem nicio scuză să întârziem garantarea acestor drepturi

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Surse europene: Parlamentul European se va adresa Curții de Justiție a UE privind eliminarea obligativității vizelor SUA pentru România, Bulgaria, Croația și Cipru

ROMÂNIA15 hours ago

Eurostat: Creșterea prețurilor producției industriale în România, peste media UE în luna ianuarie

NATO15 hours ago

Nicolae Ciucă, după aprobarea bugetului de 2,04% din PIB pentru apărare: Vom sprijini industria națională de apărare în vederea creșterii relevanței strategice a României în NATO și UE

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

O Uniune a egalității: Comisia Europeană prezintă Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030)

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Comisarul european Elisa Ferreira răspunde la interpelarea eurodeputatului Mircea Hava privind finanțarea eficienței energetice a clădirilor: Sprijinul pentru renovarea clădirilor, esențial pentru redresare

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană: Clauza derogatorie generală din cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere ar trebui să rămână activă în 2022 pentru o redresare sustenabilă post-pandemie

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Florin Cîțu consideră că digitalizarea administrației publice reprezintă ”un mod natural de a îmbunătăți comportamentul statului față de cetățeni”: Va fi finanțată din fonduri europene

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu are convingerea că premierul României va acorda prioritate proiectelor de infrastructură din Oltenia și Nordul Moldovei în vederea recuperării decalajului de dezvoltare între regiuni

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE6 days ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE6 days ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache6 days ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

Advertisement
Advertisement

Trending