Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor, amendament cu impact asupra minorității românești din Ucraina: Protejarea drepturilor lingvistice și etnice ale minorităților trebuie să fie un câștig și pentru Kiev pe drumul european

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) consideră că protejarea drepturilor lingvistice și educaționale ale minorităților din Ucraina aduce avantaje ambelor părți, inclusiv Kievului, în parcursul său european. Astfel, eurodeputatul a anunțat că a depus un amendament la Raportul Anual privitor la Acordul de Asociere UE-Ucraina pe 2019, prin care a îndemnat la respectarea drepturilor lingvistice și educaționale ale minorităților conlocuitoare din statul vecin, în conformitate cu tratatele internaționale la care Ucraina este parte și cu acordurile încheiate cu UE în ultimii ani.

În ultimele zile, am depus mai multe amendamente în cadrul comisiilor din care fac parte în Parlamentul European. Printre acestea, un amendament foarte important pentru mine, care se referă la respectarea drepturilor minorităților etnice și lingvistice din Ucraina. Am amendat, zilele trecute, Raportul Anual privitor la acordul de asociere UE-Ucraina pe 2019. Raportul, prezentat în Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, este unul echilibrat, ce subliniaza progresul făcut de administrația de la Kiev pe numeroase direcții. Îi mulțumesc, pe această cale, coordonatorului Michael Gahler, pentru realizarea unui dosar consistent. Amendamentele depuse de mine se regăsesc în secțiunea “Drepturile omului și libertățile fundmentale” și fac referire la drepturile legale ale minorităților etnice și lingvistice din Ucraina. Raportul subliniază datoria guvernului de la Kiev de a implementa legislația privitoare la limba oficială ucraineană în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, ce îndeamnă la respectarea drepturilor minorităților”, informează Vlad Nistor

Mai mult, acesta consideră că „textul poate merge mult mai departe, mai ales dacă ne gândim la cazul românilor din Ucraina, una dintre cele mai consistente grupuri naționale existente acolo”.

Adăugirile făcute de eurodeputatul român îndeamnă la respectarea drepturilor lingvistice și educaționale ale minorităților conlocuitoare din statul vecin, în conformitate cu tratatele internaționale la care Ucraina este parte și cu acordurile încheiate cu UE în ultimii ani.

Problemele minorității românești din Ucraina au un lung istoric, de cele mai multe ori nu foarte fericit. Acesta este un moment propice pentru a reitera, în conformitate cu valorile Uniunii Europene, nevoia de a proteja pe deplin minoritățile naționale din Ucraina, inclusiv pe cea românească. Bogăția reprezentată de diversele etnii și limbi prezente pe teritoriul ucrainean este un mare plus pentru Kiev în parcursul său european. Prin amendamentele depuse, subliniem necesitatea imperativă de a proteja aceste minorități, și nu numai, această abordare fiind în interesul tuturor părților implicate”, subliniază Vlad Nistor. 

Amintim că la începutul lunii octombrie, Ministerul Educației din Ucraina a anunțat că, din septembrie 2023, toate şcolile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învăţământ în limba ucraineană, în afară de limba şi literatura română. 

În acest context, tot mai mulţi reprezentanţi ai minorităţii române din Ucraina susţin că fără o anulare a legislaţiei respective (care poate fi realizată, luând în calcul majoritatea proprezidenţială din parlamentul ucrainean), minorităţile naţionale, în special românii din Ucraina, riscă să dispară în câţiva ani în urma aceste asimilări brutale, transmite Digi24

În opinia liderilor comunităţii române din Ucraina, este necesar ca Bucureştiul să reacţioneze prompt şi să iniţieze discuţii cu Kievul pe această temă pentru identificarea unor soluţii viabile.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Vlad Nistor

Acordurile Abraham. Eurodeputatul Vlad Nistor, intervenție în PE: UE trebuie să preia inițiativa pentru a produce rezultate tangibile, mai ales când este vizată regiunea din vecinătatea sa extinsă

Published

on

© vladnistor.ro

UE trebuie să renunțe la poziția eminamente reactivă, să acționeze strategic și asertiv în probleme geopolitice și să preia inițiativa pentru a produce rezultate tangibile, în special când este vizată regiunea din vecinătatea sa extinsă, a transmis eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European în cadrul intervenției sale în plenul reunit în format online al Legislativului european, care a organizat marți o dezbatere despre consecințele Acordurilor Abraham asupra regiunii Orientului Mijlociu.

Eurodeputatul român a salutat în acest context rolul activ pe care l-au jucat Statele Unite în acest proces și efortul acestora în vederea identificării unei soluții negociate.

”Acordurile Abraham pot reprezenta un pas util în stabilizarea Orientului Mijlociu, o etapă a unui proces cuprinzător menit să asigure cooperarea și, eventual, pacea în regiune. Statele Unite au jucat un rol esențial în acest proces și salut efortul lor constant pentru căutarea unei soluții negociate. Potențialul pozitiv pentru cooperare regională există”, a menționat Nistor.

Acesta a atras totuși atenția că ”prin limitările sale, acordul ar putea avea și efecte destabilizatoare”.

”Dezvoltarea unor tensiuni între statele arabe nu poate fi exclusă. Exisă diferențe de abordare între țările care au fost în război deschis cu Israelul și cele care nu au participat direct în conflictele trecute. Trebuie avut în vedere și conținutul Inițiativei pentru pace a Ligii arabe din 2002, reactivată în 2007. Neincluderea Autorității Palestiniene în discuție este dăunătoare, și nu doar pentru procesul de pace în ansamblu, dar și pentru echilibrul intra-palestinian, Fatah-Hamas. Negocierile viitoare trebuie deschise către toate părțile implicate în confruntare cu politica adoptată de Uniunea Europeană ce are ca deziderat soluția celor două state”, a semnalat europarlamentarul român.

Amintim că la mijlocul lunii august, Israelul și Emiratele Arabe Unite (EAU) au semnat, sub egida Statelor Unite ”un acord de pace istoric” în urma căruia și-au restabilit relațiile diplomatice, EAU fiind cea de-a treia țară arabă care au reluat astfel de legături cu Israelul după ce Egipt a făcut acest pas în 1979, urmat de Iordania, în 1994.

La distanță de o lună, Bahrein a urmat exemplul Emiratelor Arabe Unite, semnând acorduri de normalizare a relațiilor în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat tot la Washington, pe peluza Casei Albe, în prezența președintelui american Donald Trump.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a semnat la Casa Albă acorduri bilaterale cu ministrul de Externe al EAU, şeicul Abdallah bin Zayed Al-Nahyan, şi cel al Bahrein, Abdel Latif al-Zayani, potrivit Digi24

Cei trei responsabili şi liderul SUA au semnat, de asemenea, o declaraţie comună.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că acordurile de normalizare cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein ”pot pune capăt o dată pentru totdeauna conflictului arabo-israelian”.

De cealaltă parte, Donald Trump nu a exclus posibilitatea ca un acord să-i includă şi pe palestinieni. ”Palestinienii vor deveni cu siguranţă membru, nu spun asta ca să bravez, vă asigur că palestinienii vor fi parte la momentul oportun”, a menționat președintele SUA la acel moment, care a adăugat că alte ”cinci sau șase” noi țări arabe se pregătesc să încheie acorduri de normalizare a relațiilor lor cu Israelul.

Stabilirea unor relaţii diplomatice depline între Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein a marcat primul astfel de acord major între ţările arabe şi statul israelian într-un sfert de secol.

Continue Reading

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor, despre relațiile București-Washington după alegerea lui Joe Biden: România, partener important și coerent într-o parte a lumii în care SUA au nevoie de aliați

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Relațiile București-Washington după alegerea lui Joe Biden nu vor aduce mari schimbări pentru România, care va rămâne un partener important și coerent într-o parte a lumii în care SUA au nevoie de aliați, a declarat pentru caleaeuropeana.ro eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), profesor emerit al Universității București și membru în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

 

Vlad Nistor a subliniat că victoria candidatului democrat Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA este incontestabilă și recunoscută de cei mai importanți partneri ai Americii, în ciuda încercărilor lui Donald Trump de a denunța procesul electoral care nu s-a încheiat cu un rezultat în favoarea sa.

„Pentru orice om rațional este deja clar cum stau lucrurile acolo, pentru că numărătoarea este destul de evidentă și toate încălcările din procesul electoral denunțate de Donald Trump nu au fost în niciun fel probate, iar faptul că președintele în execițiu se leagă de un drept constituțional al cetățenilor americani, acela de a vota prin corespondență, mai ales în vremea pandemiei, este absolut hilar. Dincolo de asta, nu trebuie scăpat din vedere că toți partenerii SUA care contează l-au felicitat pe președintele-ales, Joe Biden, dar și ultimul președinte republican, George W. Bush, oricât de adversar politic ar fi”, a spus eurodeputatul, care mai crede și că Trump va recunoaște mai devreme sau mai târziu, în mod public, că tranziția va avea loc, în special după ce chiar consilierul pe securitatea națională al acestuia a recunoscut victoria lui Joe Biden și a declarat că este pregătit să înceapă procedurile pentru translatarea puterii între președintele în exercițiu și președintele ales. 

În acest context, Vlad Nistor a explicat că, în vreme ce relația SUA cu România va continua să urmeze aceeași parametri pozitivi de dezvoltare, relația cu Europa va necesita o relansare după mandatul lui Donald Trump. 

„În ceea ce privește relația SUA cu România, oricare dintre cei doi candidați ar fi câștigat alegerile, diferențele nu ar fi fost prea mari, deoarece România este un partener important și coerent într-o parte a lumii în care SUA au nevoie de aliați.  Situația stă, însă, diferit cu Europa în ansamblul său, administrația Joe Biden va aduce o reașezare a relațiilor în raport cu administrația Trump, care este necesară pentru că relația cu cea mai puternică democrație a lumii trebuie să fie în continuare aceea de aliați globali”, a precizat eurodeputatul PNL. 

Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA și candidatul democrat la funcția de președinte al țării va deveni cel de-al 46-lea președinte din istoria Statelor Unite și cel de-al 14-lea fost vicepreședinte care preia funcția supremă în statul american. În egală măsură, Kamara Harris, partenerul politic al lui Biden, va deveni prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.

Potrivit rezultatelor prezentate de mass-media americane, Biden, care a condus majoritatea cursei, a câștigat în state considerate cheie, precum Wisconsin, Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania, în final obținând sprijinul a 306 electori, în timp ce rivalul său republican Donald Trump a obţinut doar 232, din totalul celor 538 ai Colegiului Electoral, conform proiecţiilor media după anunţarea, vineri, a rezultatelor scrutinului în Carolina de Nord și Georgia, ultimele două state în care nu se încheiase numărătoarea voturilor. 

De asemenea, Biden a câștigat și votul popular, cu aproximativ 77,9 milioane de voturi, fața de cele 72,6 milioane ale lui Trump, devenind totodată cel mai votat candidat din istoria alegerilor prezidențiale americane.

În 2016, Trump a fost devansat la votul de popular de Clinton. Președintele republican a obținut atunci 62,9 milioane de voturi, iar candidata democratică 65,8 milioane.  În schimb, în 2016, Trump a obţinut 306 electori şi a învins-o pe Hillary Clinton.

În 2020, liderul de la Casa Albă refuză să recunoască rezultatul alegerilor din 3 noiembrie, pe care le numește “fraudate” și, pe cale de consecință, nu a demarat procesul firesc de tranziție.

Continue Reading

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: Armenia și Uniunea Europeană sunt perdanții conflictului din Nagorno-Karabah

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European (AFET), a prezentat în cadrul unui interviu realizat de Calea Europeană,  o analiză a situației recente din zona de conflict Nagorno-Karabah. 

Potrivit deputatului european, situația încă este ”foarte complicată”, însă este cert că perdanții acestui conflict sunt Armenia și Uniunea Europeană: „Situația este foarte complicată, zvonurile sunt foarte ciudate. Dincolo de faptul că Federația Rusă a reușit să își impună controlul, controlul ei fiind și mai consistent astăzi, nu sunt deloc sigur că Republica Turcia nu are și ea avantaje la capătul acestei confruntări, oricum ar fi, Armenia a pierdut, și cu siguranță Uniunea Europeană care nu este pe nicăieri astăzi acolo, a pierdut și ea. Uniunea Europeană face un singur lucru, la capătul unor asemenea exerciții plătește o parte din costuri”, a explicat europarlamentarul PNL pentru Calea Europeană.

În urmă cu o lună, Armenia și Azerbaidjan au ajuns la un acord de încetare a focului începând cu amiaza zilei de 10 octombrie, după aproape două săptămâni de lupte acerbe pe teritoriul disputat.

Citiți și: Eurodeputatul Vlad Nistor, despre conflictul din regiunea Nagorno-Karabakh: Soluțiile nu sunt la Bruxelles

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Cristian Bușoi2 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE: Tranziția către economia verde trebuie să fie echilibrată, adaptată nevoilor fiecărui stat membru

ENGLISH3 hours ago

MEP Vasile Blaga: Commission’s centralised approach on procuring COVID-19 vaccines shows us the advantage of Romania’s membership of the European Union

NATO3 hours ago

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de externe din NATO: Aliații vor avea o discuție strategică despre ascensiunea Chinei cu partenerii din Asia-Pacific și UE

U.E.4 hours ago

Oficial european: Statele membre salută planul UE privind nevoia de a revigora parteneriatul transatlantic pe cinci direcții de acțiune

NATO4 hours ago

Jens Stoltenberg l-a invitat pe Joe Biden la summitul NATO de la Bruxelles din 2021, unde va prezenta propunerile sale privind viitorul Alianței: A venit timpul să reînnoim Conceptul Strategic

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: Coeziunea europeană în privința achiziționării centralizate a vaccinurilor anti-COVID-19 ne arată avantajul apartenenței României la UE

NATO5 hours ago

Secretarul general al NATO: Trebuie să ne consolidăm prezența în regiunea Mării Negre, care este de importanță strategică pentru Alianță și pentru toți aliații

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Dezvoltarea spațiului Schengen trebuie realizată pe trei direcții de lucru, susține președinta Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Bloomberg: SUA şi Taiwanul pregătesc o alternativă la proiectul de infrastructură chinez ”O centură, un drum”

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Raport: Emisiile de gaze cu efect de seră din UE au înregistrat în 2019 cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA2 days ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE5 days ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș5 days ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.1 week ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu1 week ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu1 week ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Gheorghe Falcă1 week ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană

Advertisement
Advertisement

Trending