Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: Armenia și Uniunea Europeană sunt perdanții conflictului din Nagorno-Karabah

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European (AFET), a prezentat în cadrul unui interviu realizat de Calea Europeană,  o analiză a situației recente din zona de conflict Nagorno-Karabah. 

Potrivit deputatului european, situația încă este ”foarte complicată”, însă este cert că perdanții acestui conflict sunt Armenia și Uniunea Europeană: „Situația este foarte complicată, zvonurile sunt foarte ciudate. Dincolo de faptul că Federația Rusă a reușit să își impună controlul, controlul ei fiind și mai consistent astăzi, nu sunt deloc sigur că Republica Turcia nu are și ea avantaje la capătul acestei confruntări, oricum ar fi, Armenia a pierdut, și cu siguranță Uniunea Europeană care nu este pe nicăieri astăzi acolo, a pierdut și ea. Uniunea Europeană face un singur lucru, la capătul unor asemenea exerciții plătește o parte din costuri”, a explicat europarlamentarul PNL pentru Calea Europeană.

În urmă cu o lună, Armenia și Azerbaidjan au ajuns la un acord de încetare a focului începând cu amiaza zilei de 10 octombrie, după aproape două săptămâni de lupte acerbe pe teritoriul disputat.

Citiți și: Eurodeputatul Vlad Nistor, despre conflictul din regiunea Nagorno-Karabakh: Soluțiile nu sunt la Bruxelles

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Vlad Nistor

INTERVIU Eurodeputatul Vlad Nistor: După 16 ani de guvernare neîntreruptă, Angela Merkel a mărturisit că se aștepta la o diminuare a alianței CDU-CSU în Germania

Published

on

© captură de ecran/EbS

Corespondență din Strasbourg. Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Andreea Radu

După 16 ani de guvernare neîntreruptă, Angela Merkel a mărturisit că se aștepta la o diminuare a poziției partidului, a alianței CDU-CSU în Germania, a transmis eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru Afaceri Externe și membru în Subcomisia pentru Securitate și Apărare din Parlamentul European, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Vlad Nistor a explicat contextul european cu privire la poziționarea familiei popularilor europeni la nivel european, formațiune politică ce începe să își piardă din influență: „Din acest motiv, mai ales din contextul în care popularii europeni își cam pierd pozițiile dominante, vom vedea ce se va mai întâmpla cu ocazia alegerilor din Germania. Dar plecarea Angelei Merkel este un semnal extrem de prost pentru întreaga Europă populară”. 

În cadrul interviului, Vlad Nistor a amintit că a fost prezent la întâlnirea Grupului PPE de la Berlin, unde Angela Merkel a ținut un discurs din care „reieșea că nu ar fi vorba de o schimbare de raporturi între cele două partide ale unei mari coaliții, ci, de fapt, s-ar putea pregăti o alianță a partidului Social Democrat German cu Verzii și cu Die Linke, foștii comuniști din Germania de Est”.

„Acest lucru ar fi foarte rău pentru Europa, pentru că una ar fi prima soluție și alta ar fi cea de-a doua soluție”, a punctat deputatul european. 

În final, Vlad Nistor a subliniat că toate țările nordice au guverne socialiste în acest moment.

„Totuși, stânga a crescut în părțile cele mai echilibrate și cele mai funcționale, inclusiv politic ale Europei. Realitatea politică ne ia de foarte multe ori înainte”, a conchis europarlamentarul liberal.

Reamintim că Angela Merkel, cancelarul german aflat la final de mandat și lider longeviv al Partidului Popular European, a fost aclamată de membrii celui mai mare grup politic din Parlamentul European în cadrul unei întâlniri pe care șefa guvernului federal a avut-o, la Berlin, cu reprezentanții celei mai vechi familii politice din Europa.

Candidatul social-democrat la funcţia de cancelar, Olaf Scholz, a anunţat săptămâna trecută că este pregătit să conducă guvernul într-o coaliţie cu Verzii. 

Cu toate acestea, Angela Merkel, a lansat  un atatac la adresa lui Olaf Scholz,  căruia i-a reproșat că nu exclude o eventuală coaliţie cu partidul Die Linke (stânga radicală) după scrutinul de pe 26 septembrie.

Germanii sunt chemaţi la urne pe 26 septembrie, când Angela Merkel se va retrage din funcţia de cancelar federal după 16 ani şi după patru victorii în alegeri naţionale.

Favoriți în cursa pentru viitorul Bundestag par a fi social-democrații germani conduși de vice-cancelarul Olaf Scholz, care este preferat de cetățeni pentru funcția de cancelar federal în detrimentul aliatului lui Merkel, creștin-democratul Armin Laschet. Mai mult, Olaf Scholz s-a arătat înclinat să formeze o coaliție guvernamentală fără CDU.

Plecarea iminentă a Angelei Merkel a slăbit sprijinul pentru alianţa sa conservatoare, fapt ce ar putea însemna revendicarea poziției de cancelar al Germaniei de către social-democrați după 16 ani, când Merkel l-a înlocuit pe social-democratul Gerhard Schröder.

Citiți și: Vlad Nistor: Rezoluția privind drepturile persoanelor LGBTIQ amintește României că hotărârile Curții de Justiție a UE nu sunt discutabile, ci că trebuie recunoscute

Continue Reading

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: În UE este absolut necesară o politică înțeleaptă față de China, Rusia și Turcia

Published

on

© captură de ecran/EP TV

Corespondență din Strasbourg. Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Alexandra Loy

În UE este absolut necesară o politică înțeleaptă față de China, Rusia și Turcia, însemnând că primele două ar trebui tratate ca niște competitori, iar cea din urmă precum un partener și aliat în cadrul NATO, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu pentru caleaeuropeană. ro. 

„La începutul pandemiei, a existat o reacție destul de furioasă a multor lideri politici față de China. Cu toate că instinctul era acesta, cred că nu aceasta este și soluția. China ar trebui percepută de SUA și de către UE,  ca un competitor și atât, nu ca pe un inamic sau adversar, un competitor în relație cu care să foloseșți metode coerente și să joci fair play, cerându-i și lui să joace la fel”, a afirmat eurodeputatul PPE. 

În ceea ce privește Federația Rusă, cu care au existat tensiuni, Vlad Nistor este de părere că provocarea este aceeași. Rusia este în fața unor alegeri, vom vedea cum va arăta după acele alegeri. Chiar și acolo, cred că măsura corectă este de a-i privi ca pe niște competitori și, la limită, ca pe niște parteneri”, a mai spus acesta. 

Citiți și Eurodeputatul Vlad Nistor: Relațiile UE cu Rusia rămân complicate. Soluția nu este la Bruxelles, ci la Moscova

De asemenea, Vlad Nistor consideră că UE trebuie să fie conștientă că Turcia „este un jucător important pentru UE, nu numai în contextul celor 4 milioane de posibili migranți asupra Europei, ci și pentru că este un lider regional, pentru că este o țară mare și pentru că este aliat NATO”. 

Citiți și

Deputatul european Vlad Nistor: Într-o lume reală, cu mize reale, Turcia nu poate fi ignorată

Eurodeputatul Vlad Nistor, privind viitorul relațiilor UE-Turcia: Este un vecin vital pentru UE și un partener strategic, în ciuda depășirii limitelor democratice

Astfel, eurodeputatul s-a declarat în favoarea unei „politici înțelepte, absolut necesare”, dar care să nu însemne ca UE să cedeze la principiile sale constitutive sau să accepte să fie supusă unei „forme de umilire, cum s-a mai întâmplat în ultimii ani”. „Sper să nu mai avem niciun fel de Sofagate și niciun fel de expulzare a unor diplomați europeni în timpul conferinței șefului diplomației UE, de la Moscova”, a subliniat Vlad Nistor. 

Citiți și

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Vlad Nistor: UE trebuie să facă pași esențiali la nivel intern pentru a-și reafirma viziunea politică în raport cu Rusia, după erori precum vizita la Moscova a lui Josep Borrell

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

INTERVIU Eurodeputatul Vlad Nistor: Ursula von der Leyen nu are o viață ușoară, iar discursul ei din plenul PE va reflecta această realitate

Published

on

 

Corespondență din Strasbourg. Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Zaim Diana

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) a precizat într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro principalele provocări pe care continuă să le confrunte președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și importanța discursului anual pe care aceasta îl va susține pentru a doua oară în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.

„Ursula von der Leyen este într-o situație foarte bizară. A coordonat Comisia probabil în cel mai dificil moment de după Război, în perioada cu cele mai crunte, dramatice chiar tragice provocări și acesta este un lucru pe care nu trebuie să îl scăpăm din vedere. Pe de altă parte i s-a mai întâmplat ceva foarte bizar și asta e de reținut, de asemenea. Ursula von der Leyen se află în situația de a nu avea majoritate în Comisie. Familiile politice europene, membre ale Parlamentului, sunt reprezentate și în Comisie. Nu întotdeauna, înțelegerea și dragostea și respectul reciproc sunt elementele fundamentale”, a menționat deputatul european, care este membru în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European. 


 

De asemenea, europarlamentarul liberal subliniază că pe președinta Comisiei Europene nu o așteaptă o „viață ușoară”: „Dacă peste pandemie și criza economica inerentă se adaugă și problemele de gestionare a deciziei, Ursula von der Leyen nu are o viață ușoară, iar discursul ei de mâine, va reflecta această realitate. Problemele fundamentale la care se va referi vor fi criza sanitară, care nu s-a terminat deloc, ba din contră, datorită relaxărilor riscă să ia o turnură dramatică și criza economică. UE se află în fața unor provocări esențiale, nu la fel de mari ca ale celor care au ieșit din UE. Pentru că provocări cu adevărat dure sunt provocările cu care are Boris Johnson a se confrunta.”

Vlad Nistor a explicat și contextul european cu privire la poziționarea familiei popularilor europeni la nivel european, formațiune politică ce începe să își piardă din influență: „Din acest motiv, mai ales din contextul în care popularii europeni își cam pierd pozițiile dominante, vom vedea ce se va mai întâmpla cu ocazia alegerilor din Germania. Dar plecarea Angelei Merkel este un semnal extrem de prost pentru întreaga Europă populară. În acest context, sarcina Ursulei von der Leyen, e încă și mai complicată decât a fost până acum. Pentru că deciziile CE au în spate și deciziile familiilor politice reprezentate acolo.”

Miercuri, 15 septembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen va susține discursul său anual în plenul Parlamentului European.

Image edited. © European Union, 2021
Source: EC – Audiovisual Service & Zaim Diana-CaleaEuropeană

În mod tradițional, discursul privind Starea Uniunii Europene, inaugurat în 2010 și consemnat în colaborarea instituțională Comisie – Parlament – Consiliu după Tratatul de la Lisabona, este momentul în care șeful executivului european prezintă bilanțul precedentului an de mandat și prefațează prioritățile strategice pentru anul următor. Cea de-a doua astfel de cuvântare din partea Ursulei von der Leyen va fi prima pe care șefa Comisiei o va rosti în hemiciclul de la Strasbourg. Organizat, conform cutumei, la Strasbourg, primul discurs SOTEU al lui von der Leyen a fost găzduit de sediul Parlamentului European de la Bruxelles, din cauza pandemiei.

Citiți și: #SOTEU2021: Ursula von der Leyen susține săptămâna viitoare discursul privind Starea Uniunii Europene – moment de bilanț și ce urmează pentru Europa unită

Continue Reading

Facebook

Advertisement
NATO14 hours ago

Ambasada SUA la București: România este în siguranță și dispusă să facă afaceri pentru că se bucură de asigurările care reies din Alianța NATO

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Uniunea Europeană pregătește ”un set de instrumente” pentru a ajuta statele membre să gestioneze creșterile mari de prețuri la energie

COMUNICATE DE PRESĂ14 hours ago

“Descoperă Bucuria Culturii Urbane pe Strada de C`Arte”: Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” organizează în perioada 23-26 septembrie ediția a X-a a Festivalului Strada de C`Arte

NATO15 hours ago

Ministrul apărării Nicolae Ciucă: Nu există nicio îndoială că regiunea Mării Negre are o importanță strategică atât pentru NATO, cât și pentru Uniunea Europeană

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu, întrevedere cu ambasadorul Spaniei la București: Creșterea prețurilor la energie necesită măsuri clare. Spania a plafonat prețurile și a sprijinit IMM-urile

Dan Motreanu16 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat președintei Comisiei Europene să soluționeze cât mai urgent problema aderării României la Spațiul Schengen

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană face un pas important privind impunerea unui încărcător comun pentru toate telefoanele mobile în vederea reducerii deșeurilor electronice

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a discutat cu omologul american despre cooperarea în domeniul energiei ”pentru a ne promova securitatea energetică și climatică”

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

România și Polonia, atenționate de Comisia Europeană că nu au transpus corect Directiva privind siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore

SĂNĂTATE17 hours ago

Eurobarometru: Românii consideră că cercetarea și inovarea aduc cele mai pozitive schimbări în medicină și asistența medicală 

ONU1 day ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

Dragoș Pîslaru2 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

ONU2 days ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Președinta Fondului de Investiții al celor Trei Mări: Înființarea fondului, posibilă prin cooperarea cu România. Este esențial să prezentăm investitorilor întreaga regiune prin fiecare țară în parte

ONU2 days ago

Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Valorile democratice și ordinea bazată pe reguli, fundamente ale unui viitor mai bun. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei

INTERNAȚIONAL3 days ago

Joe Biden invocă, în primul său discurs la ONU, “alianța sacră NATO” și “parteneriatul fundamental cu UE”: Suntem în zorii unui deceniu decisiv. Începem o nouă eră de diplomaţie neobosită

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Ministrul adjunct de externe al Poloniei: România și Polonia sunt liderii principali ai Inițiativei celor Trei Mări. Trebuie să fim o parte mai puternică a UE

INTERVIURI6 days ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

Team2Share

Trending