Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: Dacă relațiile dintre SUA și Rusia se calmează, China se individualizează în competiție, ceea ce este în favoarea Statelor Unite

Published

on

© vladnistor.ro

Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Andreea Radu 

Uniunea Europeană are în acest moment o atitudine coerentă în relațiile cu Statele Unite ale Americii, dar nu are, din nefericire, o politică foarte coerentă în relațiile globale, a transmis eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru Afaceri Externe și membru în Subcomisia pentru Securitate și Apărare din Parlamentul European, într-un interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro.

Întrebat în ce măsură este de încredere să credem că reașezarea relației transatlantice în raport cu Rusia poate echilibra creșterea ascensiunii Chinei, eurodeputatul a explicat că există două provocări în acest sens. 

„Pe de-o parte, ceea ce fac americanii și cum reacționează rușii. Pe de altă parte, a doua provocare este perspectiva chineză. Este clar că SUA au provocat o schimbare fundamentală de paradigmă. E clar că federația rusă nu își poate permite să nu reacționeze la această schimbare fundamentală. Ăsta este și motivul pentru care Kremlinul e mai puțin relaxat decât era în vremea administrației Trump. Ăsta este și motivul pentru care Kremlinul încearcă să facă tot felul de gesturi mai mici sau mai mari pentru a își exprima lipsa unei reașezări ulterioare”, a explicat Vlad Nistor. 

În ceea ce privește China, eurodeputatul român a transmis că lucrurile stau diferit. „Dacă vă uitați la ceea ce se întâmplă cu administrația chineză, la cât de atentă încearcă conducerea de la Beijing să reașeze autoritatea Partidului Populist Chinez în interiorul societății chineze, lucrurile par a avea consecințe importante”, a detaliat acesta. 

Potrivit europarlamentarului, dacă relațiile dintre SUA și Federația Rusă se calmează, China se individualizează în competiție, ceea ce este în favoarea Statelor Unite ale Americii.

Mai mult, făcând trimitere la Uniunea Europeană, Vlad Nistor a declarat că, în acest moment, UE are o atitudine coerentă în relațiile cu SUA, dar nu are, din nefericire, o politică foarte coerentă în relațiile globale.

„Au avut loc incidente umilitoare pentru Uniunea Europeană, de la vizita lui Borrell la Moscova, până la episodul Sofagate de la Ankara, care aproape au dus în derizoriu Uniunea Europeană, lucru pe care aceasta nu îl merită”, a punctat europarlamentarul liberal.

Citiți și:

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Vlad Nistor: UE trebuie să facă pași esențiali la nivel intern pentru a-și reafirma viziunea politică în raport cu Rusia, după erori precum vizita la Moscova a lui Josep Borrell

În final, Vlad Nistor a subliniat că serviciul de politică externă al Uniunii Europene și acțiunile sale trebuie în mod fundamental regândite.

„Un rol important trebuie să îl joace și Comisia Europeană în ansamblul său, cât și președinta Comisiei, deoarece continuarea unui asemenea tip de atitudine este împotriva intereselor tuturor statelor membre. O mare putere cum este Uniunea Europeană nu își poate permite un joc atât de ciudat, lipsit de relevanță, uneori degenerând în ridicol”, a mai spus el.

Vlad Nistor

INTERVIU Eurodeputatul Vlad Nistor: După 16 ani de guvernare neîntreruptă, Angela Merkel a mărturisit că se aștepta la o diminuare a alianței CDU-CSU în Germania

Published

on

© captură de ecran/EbS

Corespondență din Strasbourg. Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Andreea Radu

După 16 ani de guvernare neîntreruptă, Angela Merkel a mărturisit că se aștepta la o diminuare a poziției partidului, a alianței CDU-CSU în Germania, a transmis eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru Afaceri Externe și membru în Subcomisia pentru Securitate și Apărare din Parlamentul European, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Vlad Nistor a explicat contextul european cu privire la poziționarea familiei popularilor europeni la nivel european, formațiune politică ce începe să își piardă din influență: „Din acest motiv, mai ales din contextul în care popularii europeni își cam pierd pozițiile dominante, vom vedea ce se va mai întâmpla cu ocazia alegerilor din Germania. Dar plecarea Angelei Merkel este un semnal extrem de prost pentru întreaga Europă populară”. 

În cadrul interviului, Vlad Nistor a amintit că a fost prezent la întâlnirea Grupului PPE de la Berlin, unde Angela Merkel a ținut un discurs din care „reieșea că nu ar fi vorba de o schimbare de raporturi între cele două partide ale unei mari coaliții, ci, de fapt, s-ar putea pregăti o alianță a partidului Social Democrat German cu Verzii și cu Die Linke, foștii comuniști din Germania de Est”.

„Acest lucru ar fi foarte rău pentru Europa, pentru că una ar fi prima soluție și alta ar fi cea de-a doua soluție”, a punctat deputatul european. 

În final, Vlad Nistor a subliniat că toate țările nordice au guverne socialiste în acest moment.

„Totuși, stânga a crescut în părțile cele mai echilibrate și cele mai funcționale, inclusiv politic ale Europei. Realitatea politică ne ia de foarte multe ori înainte”, a conchis europarlamentarul liberal.

Reamintim că Angela Merkel, cancelarul german aflat la final de mandat și lider longeviv al Partidului Popular European, a fost aclamată de membrii celui mai mare grup politic din Parlamentul European în cadrul unei întâlniri pe care șefa guvernului federal a avut-o, la Berlin, cu reprezentanții celei mai vechi familii politice din Europa.

Candidatul social-democrat la funcţia de cancelar, Olaf Scholz, a anunţat săptămâna trecută că este pregătit să conducă guvernul într-o coaliţie cu Verzii. 

Cu toate acestea, Angela Merkel, a lansat  un atatac la adresa lui Olaf Scholz,  căruia i-a reproșat că nu exclude o eventuală coaliţie cu partidul Die Linke (stânga radicală) după scrutinul de pe 26 septembrie.

Germanii sunt chemaţi la urne pe 26 septembrie, când Angela Merkel se va retrage din funcţia de cancelar federal după 16 ani şi după patru victorii în alegeri naţionale.

Favoriți în cursa pentru viitorul Bundestag par a fi social-democrații germani conduși de vice-cancelarul Olaf Scholz, care este preferat de cetățeni pentru funcția de cancelar federal în detrimentul aliatului lui Merkel, creștin-democratul Armin Laschet. Mai mult, Olaf Scholz s-a arătat înclinat să formeze o coaliție guvernamentală fără CDU.

Plecarea iminentă a Angelei Merkel a slăbit sprijinul pentru alianţa sa conservatoare, fapt ce ar putea însemna revendicarea poziției de cancelar al Germaniei de către social-democrați după 16 ani, când Merkel l-a înlocuit pe social-democratul Gerhard Schröder.

Citiți și: Vlad Nistor: Rezoluția privind drepturile persoanelor LGBTIQ amintește României că hotărârile Curții de Justiție a UE nu sunt discutabile, ci că trebuie recunoscute

Continue Reading

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: În UE este absolut necesară o politică înțeleaptă față de China, Rusia și Turcia

Published

on

© captură de ecran/EP TV

Corespondență din Strasbourg. Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Alexandra Loy

În UE este absolut necesară o politică înțeleaptă față de China, Rusia și Turcia, însemnând că primele două ar trebui tratate ca niște competitori, iar cea din urmă precum un partener și aliat în cadrul NATO, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu pentru caleaeuropeană. ro. 

„La începutul pandemiei, a existat o reacție destul de furioasă a multor lideri politici față de China. Cu toate că instinctul era acesta, cred că nu aceasta este și soluția. China ar trebui percepută de SUA și de către UE,  ca un competitor și atât, nu ca pe un inamic sau adversar, un competitor în relație cu care să foloseșți metode coerente și să joci fair play, cerându-i și lui să joace la fel”, a afirmat eurodeputatul PPE. 

În ceea ce privește Federația Rusă, cu care au existat tensiuni, Vlad Nistor este de părere că provocarea este aceeași. Rusia este în fața unor alegeri, vom vedea cum va arăta după acele alegeri. Chiar și acolo, cred că măsura corectă este de a-i privi ca pe niște competitori și, la limită, ca pe niște parteneri”, a mai spus acesta. 

Citiți și Eurodeputatul Vlad Nistor: Relațiile UE cu Rusia rămân complicate. Soluția nu este la Bruxelles, ci la Moscova

De asemenea, Vlad Nistor consideră că UE trebuie să fie conștientă că Turcia „este un jucător important pentru UE, nu numai în contextul celor 4 milioane de posibili migranți asupra Europei, ci și pentru că este un lider regional, pentru că este o țară mare și pentru că este aliat NATO”. 

Citiți și

Deputatul european Vlad Nistor: Într-o lume reală, cu mize reale, Turcia nu poate fi ignorată

Eurodeputatul Vlad Nistor, privind viitorul relațiilor UE-Turcia: Este un vecin vital pentru UE și un partener strategic, în ciuda depășirii limitelor democratice

Astfel, eurodeputatul s-a declarat în favoarea unei „politici înțelepte, absolut necesare”, dar care să nu însemne ca UE să cedeze la principiile sale constitutive sau să accepte să fie supusă unei „forme de umilire, cum s-a mai întâmplat în ultimii ani”. „Sper să nu mai avem niciun fel de Sofagate și niciun fel de expulzare a unor diplomați europeni în timpul conferinței șefului diplomației UE, de la Moscova”, a subliniat Vlad Nistor. 

Citiți și

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Vlad Nistor: UE trebuie să facă pași esențiali la nivel intern pentru a-și reafirma viziunea politică în raport cu Rusia, după erori precum vizita la Moscova a lui Josep Borrell

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

INTERVIU Eurodeputatul Vlad Nistor: Ursula von der Leyen nu are o viață ușoară, iar discursul ei din plenul PE va reflecta această realitate

Published

on

 

Corespondență din Strasbourg. Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Zaim Diana

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) a precizat într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro principalele provocări pe care continuă să le confrunte președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și importanța discursului anual pe care aceasta îl va susține pentru a doua oară în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.

„Ursula von der Leyen este într-o situație foarte bizară. A coordonat Comisia probabil în cel mai dificil moment de după Război, în perioada cu cele mai crunte, dramatice chiar tragice provocări și acesta este un lucru pe care nu trebuie să îl scăpăm din vedere. Pe de altă parte i s-a mai întâmplat ceva foarte bizar și asta e de reținut, de asemenea. Ursula von der Leyen se află în situația de a nu avea majoritate în Comisie. Familiile politice europene, membre ale Parlamentului, sunt reprezentate și în Comisie. Nu întotdeauna, înțelegerea și dragostea și respectul reciproc sunt elementele fundamentale”, a menționat deputatul european, care este membru în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European. 


 

De asemenea, europarlamentarul liberal subliniază că pe președinta Comisiei Europene nu o așteaptă o „viață ușoară”: „Dacă peste pandemie și criza economica inerentă se adaugă și problemele de gestionare a deciziei, Ursula von der Leyen nu are o viață ușoară, iar discursul ei de mâine, va reflecta această realitate. Problemele fundamentale la care se va referi vor fi criza sanitară, care nu s-a terminat deloc, ba din contră, datorită relaxărilor riscă să ia o turnură dramatică și criza economică. UE se află în fața unor provocări esențiale, nu la fel de mari ca ale celor care au ieșit din UE. Pentru că provocări cu adevărat dure sunt provocările cu care are Boris Johnson a se confrunta.”

Vlad Nistor a explicat și contextul european cu privire la poziționarea familiei popularilor europeni la nivel european, formațiune politică ce începe să își piardă din influență: „Din acest motiv, mai ales din contextul în care popularii europeni își cam pierd pozițiile dominante, vom vedea ce se va mai întâmpla cu ocazia alegerilor din Germania. Dar plecarea Angelei Merkel este un semnal extrem de prost pentru întreaga Europă populară. În acest context, sarcina Ursulei von der Leyen, e încă și mai complicată decât a fost până acum. Pentru că deciziile CE au în spate și deciziile familiilor politice reprezentate acolo.”

Miercuri, 15 septembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen va susține discursul său anual în plenul Parlamentului European.

Image edited. © European Union, 2021
Source: EC – Audiovisual Service & Zaim Diana-CaleaEuropeană

În mod tradițional, discursul privind Starea Uniunii Europene, inaugurat în 2010 și consemnat în colaborarea instituțională Comisie – Parlament – Consiliu după Tratatul de la Lisabona, este momentul în care șeful executivului european prezintă bilanțul precedentului an de mandat și prefațează prioritățile strategice pentru anul următor. Cea de-a doua astfel de cuvântare din partea Ursulei von der Leyen va fi prima pe care șefa Comisiei o va rosti în hemiciclul de la Strasbourg. Organizat, conform cutumei, la Strasbourg, primul discurs SOTEU al lui von der Leyen a fost găzduit de sediul Parlamentului European de la Bruxelles, din cauza pandemiei.

Citiți și: #SOTEU2021: Ursula von der Leyen susține săptămâna viitoare discursul privind Starea Uniunii Europene – moment de bilanț și ce urmează pentru Europa unită

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA8 mins ago

Moment istoric pentru apartenența României la UE: Președinta Comisiei Europene a dat undă verde, la București, PNRR-ului de 29,2 miliarde de euro

Daniel Buda54 mins ago

Daniel Buda: Orașele trebuie să fie implicate ca parteneri-cheie în gestionarea pandemiei COVID-19 și să orienteze societatea către o redresare favorabilă incluziunii, durabilă și rezilientă

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Ursula von der Leyen, la București: PNRR-ul României este un plan foarte bun, orientat către viitor. Aștept să lucrăm împreună la implementarea sa

ROMÂNIA1 hour ago

Ministerul Inovării și Digitalizării organizează prima vizită de țară a experților externi, prin intermediul mecanismului de sprijin al politicilor (PSF)

INTERVIURI1 hour ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu | Cum va recupera România decalajul de peste jumătate de secol față de Vestul Europei în lupta cu cancerul de col uterin

NEWS2 hours ago

Premiul pentru drepturile omului ”Vaclav Havel” 2021 a fost acordat opozantei belaruse Maria Kolesnikava: A arătat că este pregătită să își riște propria siguranță pentru o cauză mai mare decât ea însăși

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Klaus Iohannis a primit-o pe Ursula von der Leyen la Palatul Cotroceni. Președinta Comisiei Europene este în România pentru a semna PNRR

ROMÂNIA3 hours ago

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu Alina Vandenberghe, co-fondatoarea ”companiei care, potrivit estimărilor de piață, va deveni al doilea unicorn” românesc din SUA

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Natalia Gavrilița, întrevedere cu Charles Michel: Mi-am exprimat încrederea că actuala vizită va pune bazele pentru impulsionarea relațiilor între Republica Moldova și UE

U.E.3 hours ago

Cum arată viziunea social-democraților la conducerea Germaniei post-Merkel. Olaf Scholz: SPD, Verzii și FDP au un mandat clar dat de cetățeni pentru formarea următorului guvern

COMISIA EUROPEANA8 mins ago

Moment istoric pentru apartenența României la UE: Președinta Comisiei Europene a dat undă verde, la București, PNRR-ului de 29,2 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Klaus Iohannis a primit-o pe Ursula von der Leyen la Palatul Cotroceni. Președinta Comisiei Europene este în România pentru a semna PNRR

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

Rareș Bogdan a fost ales prim-vicepreședinte al PNL pentru comunicare și relații internaționale: România are nevoie de reforme. Nimeni nu ne va ierta dacă nu facem investiții

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI21 hours ago

Gheorghe Falcă a fost ales vicepreședinte al PNL pentru fonduri europene și dezvoltare regională: Modernizarea României, al treilea mare proiect de țară, după aderarea la UE și NATO

POLITICĂ2 days ago

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal: Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor

ONU5 days ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

Dragoș Pîslaru5 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Președinta Fondului de Investiții al celor Trei Mări: Înființarea fondului, posibilă prin cooperarea cu România. Este esențial să prezentăm investitorilor întreaga regiune prin fiecare țară în parte

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Valorile democratice și ordinea bazată pe reguli, fundamente ale unui viitor mai bun. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei

Team2Share

Trending