Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor, despre guvernul de la Beijing care a impus o lege de securitate națională în Hong Kong: ”Este abominabil”

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu în exlusivitate pentru Caleaeuropeana.ro a comentat situația actuală din Hong Kong și consideră că ce se întâmplă în regiunea autonomă de pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze este ”abominabil”.

Guvernul de la Beijing a decis să impună o lege de securitate națională în Hong Kong, ceea ce înseamnă că impunerea directă a legislației de securitate națională asupra Hong Kong-ului de către autoritățile de la Beijing, mai degrabă decât prin instituțiile proprii din Hong Kong, astfel cum este prevăzut la articolul 23 din Legea fundamentală, ar reduce libertățile oamenilor din Hong Kong și, în acest sens, ar eroda dramatic autonomia Hong Kong-ului.

Potrivit deputatului european, China nu respectă tratatele internaționale la care e parte. Acest lucru fiind semnalat și într-o declarație comună a Statelor Unite ale Americii și a altor trei state (Australia, Canada și Regatul Unit) prin care solicită guvernului de la Beijing să colaboreze cu guvernul și cetățenii din Hong Kong pentru a găsi un compromis acceptabil pentru ambele părți, care să onoreze obligațiile internaționale ale Chinei în cadrul ONU. 


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor, despre rescrierea istoriei: Supralicitarea unor momente reprobabile nu face decât să amplifice stări de tensiune și să dăuneze stabilității globale

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Supralicitarea unor momente reprobabile din istoria întunecată a lumii nu face decât să amplifice stări de tensiune și să dăuneze stabilității globale, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), istoric și fost director al Institutului Diplomatic Român, pentru caleaeuropeana.ro, în contextul unei discuții despre tendințele de revizionism istoric venite din Rusia în legătură cu circumstanțele izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial și implicarea Poloniei, precum și din SUA, cu propagare în Marea Britanie și Europa continentală, în contextul morții americanului de culoare George Floyd în timpul arestării. 

În ceea ce privește Federația Rusă, eurodeputatul PNL punctează că trimiterea la sacrificiile săvârșite de eroii ruși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu mai au aceeași utilitate electorală  în discursul public al lui Vladimir Putin, care caută să obțină acceptul poporului pentru amendarea Constituției care să-i permită să rămână la conducerea țării pe toată durata vieții sale.

„Este clar că acolo există o criză sau un început de criză de popularitate și de credibilitate a lui Vladimir Putin care încearcă să mizeze și să supraliciteze argumente de imagine tradiționale în Rusia, numai că Marele Război pentru apărarea patriei nu mai înseamnă același lucru pentru cetățenii ruși contemporani ca pentru conaționalii lor în urmă cu 30-40 ani, iar astfel de argumente nu mai sunt atât de utile electoral”, spune Vlad Nistor.

Legat de distrugerea statuilor unor personaje istorice din perioada colonială, în care supremația monarhiilor europene era impusă adesea cu forța asupra unor popoare indigene din întreaga lume, politicianul român consideră că „istoria nu poate fi rescrisă oricât ar dori unii sau alții”, iar acest lucru nu folosește oricum nimănui în prezent. 

„Sigur că există momente criminale nenumărate în istoria întunecată a planetei, însă supralicitarea nu folosește nimănui și nu face decât să amplifice stări de tensiune și să dăuneze stabilității globale. Este greu, astăzi, după sute de ani uneori, să mai blamezi un om politic pentru acțiunile lui politice la un moment dat, chiar dacă acele acțiuni politice au fost reprobabile și nu cred că aceasta este soluția pentru ca lumea să se așeze într-un context mai bun”, explică Vlad Nistor, care adaugă: „Am văzut cu ochii mei la Bruxelles statuia dărâmată a regelui Leopold al II-lea, un personaj despre care, personal, nu știam prea multe, și care, într-o parte a vieții sale, a fost administrator al Congoului, perioadă în care a fost vinovat de niște fapte reprobabile (masacrarea a 10 milioane de congolezi, n.r.), însă care, în a doua parte a existenței sale a devenit un foarte activ militant pentru drepturile acelor persoane. Ori cei care vandalizaseră statuia uitaseră cu siguranță acest lucru”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vlad Nistor, despre viitorul parteneriat al UE cu Marea Britanie: Negocierile nu se îndreaptă către un ”rezultat extrem de fericit”

Published

on

© vladnistor.ro

În contextul în care negocierile pentru viitoarea relație dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie nu s-au finalizat și nu au ajuns nici la un compromis până în prezent, eurodeputatul Vlad Nistor, membru în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, menționează că este foarte prababil ca liderii UE să ajungă la un ”no deal”.

Într-un interviu pentru Caleaeuropeana.ro, Vlad Nistor a explicat că toate aceste negocieri sunt dificile și greoaie: Este foarte clar că există posibilitatea unui no deal, oricât de mari ar fi eforturile depuse de Michel Barnier și de întreaga echipă de negociatori pentru ca Uniunea Europeana și Regatul Unit să ajungă la o soluție finală negociată.”

Grupul popularilor europeni din Parlamentul European, din care este membru și deputatul român Vlad Nistor, atenționează că timpul rămas la dispoziție negocierilor pentru viitoarea relație dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană se scurtează din ce în ce mai mult: ”Avem la dispoziție doar vara aceasta să găsim un acord cu privire la viitorul parteneriat UE-Marea Britanie”.

”Lucrurile vor fi foarte complicate și din nefericire nu se îndreaptă către un rezultat extrem de fericit”, a mai adăugat Vlad Nistor.

Săptămâna viitoare, negociatorii UE și Marea Britanie vor începe o serie de noi runde pentru a discuta viitorul parteneriat dintre UE și Marea Britanie. Aceste runde urmează să dureze pe tot parcursul lunii iulie și august. 

Reamintim că Regatul Unit și Uniunea Europeană au convenit că este nevoie de un nou impuls în discuțiile privind relația post-Brexit dintre cele două părți, sprijinind astfel planurile de intensificare a negocierilor care întâmpină dificultăți și care au nevoie de efort intens ”pentru a stabili o relație”.

Potrivit declarației comune a premierului britanic Boris Johnson, președintelui Consiliului European, Charles Michel, președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintelui Parlamentului European, David Sassoli, ”părțile au convenit cu toate acestea că este nevoie de un nou impuls. Acestea sprijină planurile convenite de negociatori în vederea intensificării discuțiilor din iulie și crearea celor mai favorabile condiții pentru încheierea și ratificarea unui acord înainte de sfârșitul anului 2020”, care să fie în interesul cetățenilor ambelor părți.  

Cele două părți au convenit ca ritmul negocierilor să se intensifice, cu runde de negocieri săptămânale în lunile iulie și august, fiind de așteptat ca unele dintre ele să se desfășoare în format fizic, și nu via videoconferință, cum s-a întâmplat în trecut, măsură instituită din rațiuni de siguranță în contextul pandemiei de 

Citiți și: UE și Regatul Unit au convenit că este nevoie de un nou impuls în negocierile privind relația post-Brexit: Este nevoie de crearea celor mai favorabile condiții pentru încheierea și ratificarea unui acord înainte de sfârșitul anului 2020

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor: Schimbările fundamentale propuse de Germania în timpul președinției sale la Consiliul UE, semnificative pentru viitorul Europei

Published

on

© vladnistor.ro

 

Într-un interviu oferit pentru Caleaeuropeana.ro, europarlamentarul Vlad Nistor (PNL, PPE) a subliniat că Uniunea Europeană este ”norocoasă” că președinția Consiliului Uniunii Europene va fi preluată de Germania în aceste momente dificile pentru întreaga lume.

”În primul rând cred că UE are norocul ca într-un moment extrem de dificil ca cel pe care întreaga lume îl străbate să aibă parte de președinția germană”, a menționat Vlad Nistor. 

Potrivit europarlamentarului, acest noroc este posibil prin deciziile eficiente ale cancelarului german Angela Merkel, dar și ale echipei de guvernanți germani, care la rândul lor vor fi ”semnfificative pentru viitorul Germaniei și al Europei”.

”Eu cred că eficiența decizilor politice ale cancelarului Merkel și ale guvernanților germani în ansamblul lor, va fi vizibilă pentru Europa, pentru că provocările care stau în fața Europei și în fața a întregii lumi sunt extrem de speciale. Germania este în acest moment, acea țară din lume care și-a propus o revigorare și o reconstrucție economică majoră, beneficiind și de pretextul pandemiei, iar schimbările fundamentale pe care Germania și le propune, de la digitalizare, la ecologizare vor fi cât se poate de semnificative pentru viitorul Germaniei și viitorul Europei”, a mai explicat acesta.

În ceea ce privește ”ultima strălucire” a cancelarului Merkel, Vlad Nistor a precizat că nu se grăbește: ”Eu nu m-as grăbi deloc, pentru că mă uit la felul în care electoratul din Germania o percepe pe Angela Merkel și la schimbarea de poziținionare destul de importană a cancelarului din ultimele luni, mai ales în contextul pandemiei.”

De asemenea, Vlad Nistor a făcut referire și la rolul Germaniei în noua așezare a Europei și poziția acesteia în relație cu Statele Unite ale Americii: În noua așezare a Europei, Germania, alături de Franța sunt principalii jucători. Germania a avut întotdeauna o poziție extrem de corectă în relația transatlantică, poziție care nu a fost mereu împărtășită de către toți liderii Europei. Indiferent de conducerea conjuncturală a unei țări de-o parte și de alta a Atlanticului, întotdeauna această relație s-a dovedit a fi fundamentală. Fără o poziționare corectă a Europei față de SUA mai nimic din arhitectura globală nu poate fi înțeles.”

Președinția germană a Consiliului UE debutează la 1 iulie 2020 sub motto-ul “Împreună pentru relansarea Europei”, iar Angela Merkel și guvernul german și-au asumat că mandatul semestrial al Germaniei la cârma Consiliului va fi influențat de măsurile și acțiunile necesare combaterii crizei coronavirusului.

Programul și prioritățile președinției germane a Consiliului UE, care au fost prezentate atât în Bundestag, cât și statelor membre ale UE în cadrul Consiliului Afaceri Generale, își propun, în principal, depășirea durabilă a crizei COVID-19 și redresarea economică și socială a Europei. De asemenea, programul de lucru al președinției germane pledează pentru mai multe principii ce vizează “o Europă mai puternică și mai inovatoare, o Europă echitabilă, o Europă durabilă, o Europa a securității și a valorilor comune, o Europă puternică în lume”.

Cele trei priorități ale președinției germane vizează protecția climatică și tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, digitalizarea economiei și a societății, cu accent independență, suveranitate și reducere a dependenței exagerate de părți terțe, și o responsabilitate globală mai mare pentru Europa


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending