Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor, despre întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin: Oportunitatea prin care vor fi clarificate câteva lucruri

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European consideră că incidentul aviatic provocat de Belarus și modul în care s-a poziționat Rusia vor influența agenda discuțiilor între președintele american, Joe Biden, și omologul rus, Vladimir Putin, în cadrul întrevederii ce urmează să aibă loc pe 16 iunie, în Elveția.

”Ea se va desfășura, numai că de data aceasta lucrurile care se vor spune vor fi puțin mai grave față de cele care urmau să se spună anterior. Atât Moscova cât și Minskul par a nu acorda nicio importanță protestelor pe care Europa, mai ales Parlamentul European, le face de câte ori are ocazia în legătură cu încălcarea drepturilor omului în Belarus. Mi se pare grav pentru că este vorba despre o țară europeană, pentru că urmările pot fi foarte importante, mai ales pentru țările vecine, membre UE cu o tradiție și cu o istorie aproape comună, adică țările baltice”, a subliniat Vlad Nistor într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro.

În viziunea sa, această primă întrevedere între liderii a ”două mari puteri” vine să ”clarifice câteva lucruri”.

Europarlamentarul român a apreciat că ” Putin are tot interesul să își apere poziția, mai ales în condițiile în care chiar și din punctul de vedere al evoluțiilor interne din Federația Rusă, nu stă la fel de bine cum stătea în urmă cu câțiva ani”.

Președintele american, Joe Biden, și omologul său rus, Vladimir Putin, vor avea prima lor întrevedere pe 16 iunie, la Geneva, în Elveția, la distanță de aproape o lună de la deturnarea avionului de pasageri de către regimul Lukașenko, gest aspru criticat de cancelariile occidentale.

Întrevederea dintre cei doi șefi de stat are loc la finalul primei călătorii a lui Biden în Europa pentru a participa la summitul G7, găzduit de Marea Britanie, și la summitul NATO, desfășurat la Bruxelles, oferindu-i astfel președintelui american suficient timp pentru a asculta opiniile aliaților SUA înainte de întâlnirea cu Putin. 

Citiți și:
Avion deturnat la Minsk. SUA întăresc sancțiunile împotriva Belarusului și pregătesc unele noi în coordonare cu ”UE și alți aliați”: Sunt vizați ”membrii cheie ai regimului Lukașenko”
Atacul cibernetic SolarWinds: SUA anunță sancțiuni financiare și expulzează zece diplomați ruși. NATO și UE își exprimă solidaritatea cu Statele Unite

Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, pe agenda întrevederii Biden-Putin se află ”o largă gamă de chestiuni presante”, în contextul în care Washingtonul încearcă ”să restabilească predictibilitatea și stabilitatea” relațiilor cu Moscova.

Comentariile oficialului american par a fi ecoul poziției enunțate de secretarul de stat american, Antony Blinken în timpul unei întâlniri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în Islanda.

Oficialul american a subliniat că a fost destul de explicit în numele președintelui SUA, Joe Biden, că Statele Unite doresc să colaboreze cu guvernul de la Moscova în chestiuni precum situația din Afganistan.

”O relație mai stabilă și mai predictibilă cu ei cred că ar fi bună pentru noi, pentru ei și aș spune chiar bună pentru lume”, a explicat Blinken.

Şeful diplomaţiei americane a atenţionat atunci că administraţia de la Washington nu are ezitări în a apăra interesele americane dacă Rusia continuă ”acţiunile agresive şi nechibzuite” care destabilizează lumea, dând asigurări că președintele Biden este ”foarte hotărât în această privință”.

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, și-a manifestat la mijlocul lunii aprilie intenția de a face demersurile necesare în vederea  dezescaladării relațiilor cu Rusia, arătându-și speranța că va exista o întrevedere față în față cu omologul rus, Vladimir Putin.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Vlad Nistor

Vlad Nistor recunoaște „limitele autorității” PE în sprijinirea concretă a opoziției democratice din Belarus, reprimată cu cruzime de regimul Lukashenko

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) recunoaște „limitele autorității” Parlamentului European în sprijinirea concretă a opoziției democratice din Belarus, reprimată cu cruzime de regimul Lukashenko, în contextul unei noi înfățișări a liderului disidenților din această țară, Svetlana Tikhanovskaia, în plenul de la Strasbourg, pentru a cere implicarea mai mare a liderilor europeni. 

„Doamna Țihanouskaia devine, pe zi ce trece, tot mai politician. Doamna Țihanouskaia a înțeles că discursul domniei sale din Parlamentul European de anul acesta trebuie să aducă și rezultate concrete, nu numai solidaritatea deputaților, exprimată prin aplauze prelungite. Doamna Țihanouskaia a început prin a enumera ororile comise în 2021 de către guvernul impostorului Lukașenka (așa cum l-a denumit vorbitoarea, atâta timp cât acesta a uzurpat calitatea prezidențială cu peste un an în urmă). În 2020, Parlamentul European acordase Premiul Saharov unui grup reprezentativ de lideri ai opoziției din Belarus. Realitatea actuală este însă cu mult mai cruntă decât acum un an; rata arestărilor, brutalitatea și crimele comise de regim sunt cu mult mai mari și mai bine organizate. Proaspătul politician belarus nu se oprește aici. Cu eleganță și aparentă considerație, atrage atenția (destul de apăsat) asupra felului în care, în ultimul an, Europa a abandonat sprijinirea opoziției din statul vecin în lupta sa pentru democrație. Revenind la sentimente mai prietenoase, Sviatlana Țihanouskaia mulțumește Uniunii și încheie prin deja tradiționalul ) Trăiască Europa, trăiască Belarus!Sala aplaudă îndelung”, a comentat eurodeputatul Vlad Nistor cu privire la discursul Câteva comentarii cu privire la discursul liderului opoziției din Belarus, din plenul Parlamentului European,de miercuri, 24 noiembrie.

În context, eurodeputatul liberal subliniază că PE este solidar cu suferințele societății belaruse, însă recunoaște că autoritatea sa pentru protecția mai mare a disidenților și a poporului belarus în fața abuzurilor comise de regimul Lukashenko este limitată. 

„Acest exercițiu, după părerea mea, exprimă solidaritatea umană și democratică a unei Europe a valorilor cu suferințele majorității societății belaruse, sub cizma dictatorului Lukașenka. Dar este mai mult decât atât; Parlamentul European recunoaște limitele autorității sale, chiar dacă el este depozitarul voinței liber exprimate a celor 450 milioane de cetățeni europeni”, a punctat Vlad Nistor. 

Tikhanovskaia s-a adresat PE la câteva zile după ce UE a avansat noi sancțiuni împotriva regimului belarus pentru atragerea migranților din Orientul Mijlociu și din alte părți în Belarus înainte de a-i trimite la granița țării cu UE.

În fața eurodeputaților de la Strasbourg, Tikhanovskaia a declarat că „atât migranții, cât și bielorușii sunt ostatici ai regimului, iar aceste două probleme nu pot fi rezolvate separat”. Ea a adăugat: „Amintiți-vă că pentru a vindeca virusul trebuie să tratăm problema la rădăcină”.

Tactica, descrisă de liderii UE drept un „atac hibrid”, a dus la blocarea la graniță a mai multor mii de migranți, privați de acces consistent la hrană și apă, după ce Polonia le-a refuzat intrarea.

Aceasta a fost a doua oară când Tikhanovskaia a venit în Parlament pentru a cere ajutorul UE. Anul trecut, ea a acceptat Premiul Saharov 2020 pentru libertatea de gândire din partea Parlamentului European și i-a îndemnat pe liderii europeni „să fie mai curajoși” în susținerea protestatarilor pro-democrație.

În discursul său de miercuri în fața legislatorilor, Tikhanovskaya a declarat că UE trebuie să „se exprime clar și răspicat” cu privire la Belarus și a spus că concentrarea asupra crizei migrației nu trebuie să distragă atenția de la represiunea lui Lukașenko asupra dizidenților, oferind o listă lungă de critici ai regimului care au fost reținuți pe nedrept în acest an.

Continue Reading

Vlad Nistor

Vlad Nistor, despre situația migranților de la granița dintre Belarus și Polonia: O inițiativă europeană ar fi cea mai potrivită soluție. Refugiații ar putea dobândi condiții minime de trai

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

O inițiativă europeană, finanțată prin fondurile UE, ar fi cea mai potrivită soluție în ceea ce privește criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia, inițiativă care ar putea asigura construirea, într-o zonă neutră, a unei tabere pentru refugiați, unde oamenii ar putea dobândi, chiar și provizoriu, condiții minime de trai, la standarde demne, a transmis joi eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru în Subcomisia pentru securitate și apărare (SEDE) din Parlamentul European.

„Consider că așa ar trebui să acționeze o uniune formată din state cu populații preponderent creștine, mai ales atât de aproape de sărbătoarea Crăciunului. Eforturile nu ar fi deloc mari, mai ales daca alternativa pe care o putem considera este beneficiul de imagine pentru Lukașenko, ce se erijează, mai nou, într-un protector al drepturilor omului. Mai trist este că dictatorul de la Minsk poate să apare, pentru unii, mult mai empatic în această chestiune, decât guvernul Republicii Polonia. Este regretabil și de menționat că guvernul de la Varșovia nu a acceptat prezența Frontex pe teritoriul său, fapt ce ar fi transparentizat enorm procesele și ar fi reprezentat un punct pozitiv pentru Polonia”, a explicat deputatul european, printr-un mesaj pe Facebook.

 

Mai mult, acesta a amintit că, în urmă cu un an și jumătate, a făcut parte din delegația Subcomisiei DROI a Parlamentului European care s-a deplasat in Statele Unite ale Americii pentru a observa eventualele încălcări ale drepturilor omului la frontiera dintre statul american Texas si Mexic.

„Am fost la El Paso (Texas) și la Ciudad Juarez (Mexic) și am văzut atât faimosul zid al lui Donald Trump (mai degrabă un gard, la care lucrările au fost inițiate sub administrația Obama), cât și condițiile în care trăiesc, dincolo de granița SUA, refugiați din statele Americii Centrale (Guatemala, El Salvador, Nicaragua). Lăsând la o parte eforturile guvernului mexican de a prezenta o realitate cosmetizată, situația din teren era una tragică. Singurii responsabili implicați într-un mod constructiv erau reprezentanții societății civile și în special preoții”, a precizat eurodeputatul.

Făcând trimitere la situația migranților de la frontiera dintre Belarus și Polonia, Vlad Nistor a transmis că, un număr foarte mare de persoane se află  în câmp deschis, în frigul debutului de iarnă, fiind atacate cu tunuri de apă de către forțele de ordine poloneze. „Sunt ființe umane care, deși instrumentalizate de către forțe agresoare externe UE într-un război hibrid, nu își doresc nimic altceva decât o viață mai bună”, a spus el.

„Nefiind naivi, ne este foarte clar faptul că atât Lukașenko cât și Putin se folosesc de aceste persoane pentru a provoca mari probleme la granița estică a UE. Nici Turcia nu este inocentă, atâta vreme cât numeroși refugiați ajung în Belarus la bordul unor avioane ale companiei aeriene a Turciei”, a mai punctat Vlad Nistor.

Continue Reading

Vlad Nistor

Vlad Nistor: Problema vizelor pentru SUA este una tehnică. Politic, România a rezolvat toate impedimentele posibile

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Acordarea vizelor pentru SUA este o problemă tehnică pentru România, și nu una politică, țara noastră rezvolvând toate impedimentele posibile, a declarat pentru caleaeuropeana.ro eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), în contextul vizitei la New York și Washington a Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din Parlamentul European.

„Mai sunt și alte țări care au această problemă, de exemplu Cipru. Este o problemă tehnică și nu neapărat una politică pentru că din punct de vedere politic este situația inversă de la Schengen. Din punct de vedere politic România a rezolvat toate impedimentele posibile, doar că din punct de vedere tehnic ei analizează după numărul de vize respinse. Din nefericire, mulți dintre aplicanții din România  nu respectă regulile impuse de către Departamentul de Stat, de către cei care urmează să acorde sau nu viza. Oamenii vor să se ducă în America fără niciun fel de justificare și fără niciun fel de explicație. Probabil că lucrul ăsta nu se întâmplă în Croația. Acesta este și explicația faptului că Croația are un alt tratament decât noi”, a explicat eurodeputatul Vlad Nistor. 

Începând cu 1 noiembrie 2021, în calitate de membru al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din Parlamentul European, eurodeputatul Vlad Nistor a întreprins o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Delegația formată din șase membri ai Subcomisiei SEDE, condusă de către președintele Nathalie Loiseau (grupul Renew), a efectuat vizite în Washington și New York. Din delegație au mai făcut parte deputații europeni Demetris Papadikis (Cipru), și Evin Incir (Suedia), ambii menbrii ai grupului S&D, Javier Nart din Spania (grupul Renew) și Witold WaszczykowskiI din Polonia, fost ministru al Afacerilor Externe (grupul ECR).

Eurodeputatul român a precizat că membrii delegației Parlamentului European au fost cei care au condus discuțiile cu interlocutorii americani, pe care i-au provocat să răspundă dincolo de o poziționare diplomatică.

În acest sens, Vlad Nistor a remarcat o resetare într-o direcție pozitivă a relațiilor militare și politice între Europa și SUA în mandatul președintelui Joe Biden, evoluție prielnic în care este angrenată și România în calitate de stat membru al UE și în NATO, precum și datorită parteneriatului strategic cu SUA.

„Este un lucru cert, pe care nu doar noi europenii l-am spus, ci l-au spus și toți americanii cu care ne-am întâlnit și l-au spus și reprezentanții altor națiuni la ONU, atunci când au vorbit despre noul climat favorabil cooperării pe care Administrația Biden l-a adus. Aproape în fiecare întâlnire, în mai multe rânduri a fost menționată schimbarea esențială produsă cu noua instalare la Casa Albă, lucru pe care îl vedem și noi.  România este o țară membră a UE și nu are cum să nu facă parte din acest trend, iar în ceea ce privește Organizația Atlanticului de Nord, România a fost unul dintre contributorii esențiali la toate eforturile militare pe care această organizație le-a propus și a fost unul dintre importanții aliați al SUA în războiul din Afganistan”, a menționat eurodeputatul PPE.

Eurodeputatul Vlad Nistor a fost singurul reprezentant al grupului PPE în misiunea din SUA a Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din Parlamentul European.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Alin Mituța5 hours ago

Eurodeputatul Alin Mituța cere Comisiei Europene să modifice legislația în privința etichetării mierii pentru a preveni frauda cu “miere” îndoită cu siropuri

Cristian Bușoi8 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Intergrupului de Luptă împotriva Cancerului din PE, pledează pentru oncologie personalizată: Suntem datori să le oferim pacienților o viață lungă și îngrijire de calitate

ENGLISH8 hours ago

MEP Vasile Blaga: The European Social Security Passport, a first step in protecting the rights of Romanian workers in the EU

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană intensifică sprijinul acordat sectorului cultural prin intermediul unui ghid online privind finanțarea UE

NATO8 hours ago

Desfășurare de forțe în spațiul aerian al României începând cu 1 decembrie: SUA trimit elicoptere de luptă la Baza Mihail Kogălniceanu pentru a proteja flancul estic al NATO

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: Pașaportul European de Securitate Socială, un prim pas în protejarea drepturilor muncitorilor români în UE

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Franța se alătură Spaniei și trimite Comisiei Europene o solicitare pentru deblocarea a 7,4 miliarde de euro din PNRR, pe lângă prefinanțarea de 5,1 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană sprijină formarea unei „redacții europene de știri” care va reuni 16 agenții de presă

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană lansează un instrument digital prin care statele UE își pot monitoriza reziliența socială, economică, ecologică, digitală și geopolitică

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.10 hours ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI13 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 day ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța4 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ4 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

Team2Share

Trending