Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor, despre viitorul CFM al UE: Cu o diminuare semnificativă a bugetului pentru securitate, Europa ar ajunge la mâna ”partenerilor” din scena internațională, respectiv China sau Rusia

Published

on

© vladnistor.ro

În contextul în care în viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene se prevede o diminuare a bugetului pentru securitate și apărare, europarlmanetarul Vlad Nistor, membru în Comisia AFET a Parlamentului European speră că ”până la urmă să nu fie în atât de măsură diminuat încât Europa să ajungă la mâna oricărora din ”partenerii” din scena internațională, fie că este vorba de China sau de Rusia.”

Potrivit deputatului european, această diminuare a fost provocată de pandemia de COVID-19, care a demonstrat că, la nivel global, omenirea nu este pregătită pentru așa ceva: ”Global, omenirea nu era pregătită pentru așa ceva, ar fi trebuit să fie în continaure pentru alte provocări de acest tip, pentru că ele pot să apară oricând. Acesta este motivul pentru care bugetul pentru securitate si aparare este diminuat”, a explicat Vlad Nistor într-un interviu pentru Caleaeuropeană.ro.

Comisia Europeană susține că noile priorități stabilite de liderii UE, cum ar fi mediul, inovarea, securitatea, apărarea, migrația, trebuie să fie tratate mai eficient la nivelul UE. 

Retragerea Regatului Unit din UE, care contribuie anual cu 13 miliarde de euro al bugetul european, lasă în urmă o gaură financiară care trebuie completată prin contribuțiile bugetare ale celorlalte state membre, în acest sens, Austria, Germania, Olanda și Suedia fiind vizate să ofere mai mulți bani.


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

PPE

Vlad Nistor: Nominalizarea lui Mark Gitenstein ca reprezentant al SUA la UE, necesară pentru relația transatlantică

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), istoric și profesor al Universității București, a declarat, pentru caleaeuropeana.ro, că este de părere că nominalizarea de către SUA, pe lângă instituțiile Uniunii Europene, a fostului amabasador în România, Mark Gitenstein, este „un lucru necesar pentru relația transatlantică”.

Vlad Nistor a punctat că diplomatul american nu este doar un fin cunoscător al spațiului românesc, ci și un foarte bun cunoscător al Europei, iar dacă zvonurile privind nominalizarea sa de către Casa Albă se confirmă, atunci aceasta ar fi una „fericită” pentru UE, într-o perioadă în care Bruxelles-ul și Washington-ul încearcă refacerea relațiilor tensionate în timpul administrației Donald Trump.

Cu toate dezbaterile și disputele pe care Gitenstein le-a creat în mediul public și politic românesc, este cu siguranță un foarte bun cunoscător al României și un foarte bun cunoscător al Europei. Și acest lucru este necesar astăzi pentru relația transatlantică. Cred că ar fi o nominalizare fericită pentru UE”, a declarat eurodeputatul român, întrebat despre impactul unei astfel de numiri la nivel european, dar și asupra României. 

Săptămâna trecută, două surse de la Casa Albă apropiate de procesul de selectare a ambasadorilor au declarat pentru New York Times că fostul ambasador în România Mark Gitenstein este avut în vedere pentru a reprezenta SUA la Uniunea Europeană.

Mark H. Gitenstein a fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România din 2009 până în data de 14 decembrie 2012. A fost nominalizat de președintele Barack Obama pe 11 iunie 2009 și a fost confirmat de Senatul SUA pe 8 iulie 2009. Și-a încheiat mandatul în decembrie 2012. În perioada mandatului său, Joe Biden a efectuat o vizită la București în calitate de vicepreședinte al SUA, în anul 2009.

Mark Gitenstein are origini românești. Bunicii săi au emigrat din Botoșani, România, în secolul al XIX-lea. În perioada mandatului său de ambasador, el și-a concentrat eforturile asupra consolidării relațiilor SUA cu România în mai multe domenii, îndeosebi în lupta împotriva corupției, creșterea transparenței și consolidarea statului de drept.

Anul trecut, după ce Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale în SUA, Mark Gitenstein a afirmat că noul președinte al SUA are o legătură strânsă cu România și că relațiile SUA-România se vor consolida în mandatul său la Casa Albă.

Aceste informații privind eventuala numire a lui Gitenstein vin după ce Uniunea Europeană și SUA au organizat miercuri, 27 mai, la Bruxelles, prima reuniune la nivel înalt a dialogului dintre SUA și UE privind China și au anunțat că primul summit dintre președintele american Joe Biden și liderii UE va avea loc pe 15 iunie, în continuarea summiturilor G7 și NATO și înaintea primei reuniuni dintre Biden și omologul rus Vladimir Putin.

Numirea lui Gitenstein ar pune capăt unei perioade în care Reprezentanța SUA la Uniunea Europeană este condusă de însărcinatul cu afaceri Mark Libby, care și-a asumat conducerea după ce ambasadorul Gordon Sondland, numit de Donald Trump, a fost demis de fostul lider de la Casa Albă la începutul lui 2020

 

 

Continue Reading

PPE

Vlad Nistor: Dacă noul coronavirus a scăpat dintr-un laborator chinez, putem asista la o nouă tensionare a relațiilor internaționale cu efecte năucitoare

Published

on

© captură de ecran/EbS

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) atenționează că dacă ipoteza privind scăparea noului coronavirus dintr-un laborator al Institutului de Virologie din Wuhan, care a provocat o pandemie globală, se confirmă și, mai ales, dacă autoritățile chineze nu au notificat întreaga planetă asupra riscurilor la momentul producerii incidentului, atunci riscăm o nouă tensionare a relațiilor internaționale la nivel mondial, potrivit unei declarații într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro.

Dacă este adevărat că virusul a scăpat dintr-un laborator al Institutului de Virologie din Wuhan, dacă este adevărat că în momentul în care a scăpat întreaga planetă nu a fost pusă în gardă, dacă este adevărat că OMS ar fi intrat în acest joc, în tabăra chineză, atunci lucrurile sunt cu adevărat extrem de grave. Am văzut și eu ancheta din Senatul american și precizia întrebărilor pe care șeful luptei împotriva virușilor din SUA, Anthony Fauci, le avea de suportat, inclusiv întrebarea năucitoare dacă banii proveniți de la statul american către acest laborator ar fi fost folosiți și la acest experiment. Lucrurile pot deveni foarte interesante; toți cei afectați de aceste erori se pot îndrepta în instanță împotriva responsabililor și dacă se dovedește că aceștia sunt cu adevărat chinezii, lucrurile devin năucitoare”, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), elaborat împreună cu China la începutul acestui an, a calificat drept „extrem de improbabilă” posibilitatea unei scurgeri de laborator, deoarece niciun virus de acest tip nu a fost studiat acolo înainte de epidemie, iar protocoalele de securitate nu par să fi fost încălcate. Raportul, întocmit împreună cu cercetători locali după ce Beijingul a permis în cele din urmă unui grup de experți ai OMS să intre în Wuhan, a declarat că cel mai probabil scenariu de origine a fost că virusul s-a răspândit la oameni de la lilieci printr-un animal intermediar nespecificat.

Cu toate acestea, Casa Albă a criticat raportul ca fiind incomplet, în timp ce directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că acesta nu a fost „suficient de amănunțit” și că teoria scurgerilor din laboratoare necesită mai multe investigații. Alți oameni de știință occidentali proeminenți au îndemnat ca ipotezele privind scurgerile naturale și de laborator să fie luate în serios până când vor exista suficiente date care să spună contrariul.

În context, președintele american Joe Biden a afirmat că majoritatea comunității de informații americane este „reunită” în jurul a două scenarii probabile: virusul a fost transmis la oameni prin contactul cu un animal infectat sau a apărut în urma unui accident de laborator.

Biden a declarat că laboratoarele naționale americane ar trebui să poată sprijini ancheta și a cerut Chinei să coopereze în cadrul cercetărilor internaționale. De asemenea, Biden se așteaptă ca serviciile americane de informații să obțină rezultate în termen de 90 de zile.

OMS a anunțat, vinerea trecută, că experții săi pregătesc o propunere referitoare la investigații mai amănunțite asupra originilor noului coronavirus, care s-a propagat din China la nivel global în februarie 2020. 

Prin urmare, Vlad Nistor a precizat că „un astfel de incident să nu ducă la o nouă tensionare suplimentară a relațiilor internaționale, posibilitate în raport cu care „Republica Populară Chineză este astăzi foarte vigilientă”.

Diplomații chinezi și înalții funcționari de la laboratorul Wuhan au negat în mod repetat că unitatea a fost sursa coronavirusului. Răspunzând la ancheta lui Biden, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a subliniat săptămâna trecută concluziile OMS, chestionând în același timp motivul pentru care agențiile de informații americane se implică, precum și legitimitatea acestora într-o astfel de investigație, relatează Bloomberg.

Continue Reading

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor consideră că participarea președintelui SUA, Joe Biden, la summitul NATO va marca ”o importantă schimbare în bine în relația transatlantică”

Published

on

©️ Vlad Nistor/ Facebook

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru afaceri europene (AFET) consideră că summitul NATO, care va avea loc în iunie, fiind primul la care va participa președintele american Joe Biden, va marca ”o importantă schimbare în bine în relația transatlantică”.

Într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro, europarlamentarul român a argumentat că ”în perioada administrației Trump lucrurile au evoluat în relația transatlantică din rău în mai rău”, dând drept exemplu în acest caz conflictele pe care Washingtonul le-a avut cu Berlinul cu privire la contribuția Germaniei la bugetul Alianței.

”În ultimii ani ai administrației Trump, după cum știți, lucrurile erau destul de nefericite în această alianță transatlantică în așa măsură încât existau și voci europene care erau mai degrabă ezitate în relația cu Washingtonul”, a completat Nistor.

Din punctul său de vedere, ”axa Bruxelles, cu toate capitalele europene în spate, Washington este singura axă democratică din lume, cu adevărat democratică, nu mimat”.

Președintele american, Joe Biden, va participa pe 14 iunie la primul său summit al NATO, moment ce reprezintă ”o oportunitate unică de a consolida NATO ca întruchipare durabilă a legăturii dintre Europa și America de Nord”.

Cu prilejul primei sale vizite în Europa în calitate de președinte al SUA pentru a participa la această reuniune a liderilor țărilor membre NATO și la summitul G7, Joe Biden va avea o întrevedere și cu liderii UE, programată pe data de 15 iunie, moment proprice pentru a asculta opiniile aliaților SUA înainte de a se vedea cu Vladimir Putin.

”Îl voi întâlni pe preşedintele Putin peste două săptămâni, la Geneva, şi îi voi spune clar că nu vom sta cu braţele încrucişate în timp ce ei încalcă drepturile” omului, a spus Biden în discursul susţinut cu o zi înaintea Memorial Day, sărbătoare naţională în SUA dedicată omagierii militarilor căzuţi la datorie.

Citiți și:
Avion deturnat la Minsk. SUA întăresc sancțiunile împotriva Belarusului și pregătesc unele noi în coordonare cu ”UE și alți aliați”: Sunt vizați ”membrii cheie ai regimului Lukașenko”
Atacul cibernetic SolarWinds: SUA anunță sancțiuni financiare și expulzează zece diplomați ruși. NATO și UE își exprimă solidaritatea cu Statele Unite

Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, pe agenda întrevederii Biden-Putin se află ”o largă gamă de chestiuni presante”, în contextul în care Washingtonul încearcă ”să restabilească predictibilitatea și stabilitatea” relațiilor cu Moscova.

Comentariile oficialului american par a fi ecoul poziției enunțate de secretarul de stat american, Antony Blinken în timpul unei întâlniri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în Islanda.

Oficialul american a subliniat că a fost destul de explicit în numele președintelui SUA, Joe Biden, că Statele Unite doresc să colaboreze cu guvernul de la Moscova în chestiuni precum situația din Afganistan.

”O relație mai stabilă și mai predictibilă cu ei cred că ar fi bună pentru noi, pentru ei și aș spune chiar bună pentru lume”, a explicat Blinken.

Şeful diplomaţiei americane a atenţionat atunci că administraţia de la Washington nu are ezitări în a apăra interesele americane dacă Rusia continuă ”acţiunile agresive şi nechibzuite” care destabilizează lumea, dând asigurări că președintele Biden este ”foarte hotărât în această privință”.

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, și-a manifestat la mijlocul lunii aprilie intenția de a face demersurile necesare în vederea  dezescaladării relațiilor cu Rusia, arătându-și speranța că va exista o întrevedere față în față cu omologul rus, Vladimir Putin.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Cristian Bușoi7 mins ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Relațiile dintre România, SUA și NATO sunt, fără doar și poate, la cel mai înalt nivel

EVENIMENTE8 mins ago

Europuls și UiPath organizează dezbaterea „Rolul tehnologiei ca motor al inovației în redresarea economică” (LIVE, 17 iunie, ora 17:00)

Cristian Bușoi12 mins ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE subliniază nevoia investițiilor în cercetare și dezvoltare pentru reducerea emisiilor de metan: Trebuie să ținem cont de nevoile industriei din statele UE

ENGLISH14 mins ago

VirtualCall – m-Training for Inactive Women Aiming their Employment as Call Center Agents at their Homes

Alin Mituța38 mins ago

Eurodeputatul Alin Mituța: Am cerut ca BEI să sprijine o tranziție verde echitabilă, precum și o dezvoltare socială și teritorială echilibrată în întreaga UE

CHINA41 mins ago

Emmanuel Macron îndeamnă la prudență în poziția NATO față de China: NATO este o organizație nord-atlantică, China nu are nimic de-a face cu Atlanticul de Nord

Dan Motreanu48 mins ago

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din PE: Agricultura viitorului se va baza pe utilizarea inteligenței artificiale

Corina Crețu52 mins ago

Corina Crețu salută nivelul de reprezentare a femeilor în noul Guvern israelian și face apel la autoritățile din România să utilizeze fondurile europene pentru consolidarea drepturilor femeilor

NATO59 mins ago

Angela Merkel a pledat pentru coordonare politică transatlantică la ultimul său summit NATO: Vedem o cooperare foarte bună între Rusia și China

Gheorghe Falcă1 hour ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Summitul NATO confirmă că securitatea României și a românilor este mai bine asigurată

NATO16 hours ago

Klaus Iohannis anunță că România și-a îndeplinit obiectivele la Summitul NATO: Prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată

NATO1 day ago

Începe summitul NATO: Ce decizii majore vor lua astăzi Joe Biden, Klaus Iohannis și ceilalți 28 de lideri aliați la un summit crucial pentru viitorul Alianței și securitatea celor 30 de națiuni aliate

Marian-Jean Marinescu4 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Certificatul UE COVID-19, un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate

MAREA BRITANIE5 days ago

Pacta sunt servanda. Ursula von der Leyen și Charles Michel îi cer lui Boris Johnson să respecte protocolul privind Irlanda de Nord: Vom folosi toate instrumentele pentru a proteja integritatea pieței unice

MAREA BRITANIE2 weeks ago

Ambasadorul României la Londra le amintește cetățenilor români din Regatul Unit că se apropie termenul limită de 30 iunie până la care pot solicita statut de rezident

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Bicicletei: Trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Strategia noastră fiscal-bugetară, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală de Comisia Europeană

U.E.2 weeks ago

Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al UE, evocă un moment istoric prin lansarea EPPO: Avem o responsabilitate enormă. Primul caz înregistrat este din Germania

NATO2 weeks ago

Jens Stoltenberg: Din 2014, NATO și-a intensificat prezența militară pe flancul estic. Am făcut multe, dar continuăm să ne adaptăm

NATO2 weeks ago

NATO restrânge accesul în sediul său diplomaților din Belarus, sancționând astfel Minskul pentru deturnarea unui avion de linie

Advertisement
Advertisement

Trending