Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: Deteriorarea relațiilor UE-SUA în cazul unui nou mandat al lui Donald Trump nu este ireversibilă datorită valorilor profunde care ne unesc

Published

on

© vladnistor.ro

Interviu realizat de Dan Cărbunaru, corespondent CaleaEuropeană.ro la Bruxelles

Deteriorarea relațiilor UE-SUA în cazul unui nou mandat al lui Donald Trump nu este ireversibilă datorită valorilor profunde care ne unesc, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor, istoric și profesor universitar, într-un interviu acordat caleaeuropeana.ro.

Întrebat despre viitorul relațiilor transatlantice pe axa Bruxelles-Washington în contextul alegerilor prezidențiale din SUA și al posibilității câștigării de către Donald Trump a unui al doilea mandat la Casa Albă, Vlad Nistor a explicat că ne putem aștepta cel puțin la continuarea răcirii generată de actualul președinte:

„Cel mai recent sondaj din SUA făcuse ca decalajul dintre Joe Biden și Donald Trump să crească în favoarea primului. Oricare ar fi rezultatul alegerilor prezidențiale, lucrurile nu vor fi pentru o bună bucată de vreme detensionate, pentru că Statele Unite, poate pentru prima dată în istoria lor, se vor afla după alegeri într-o situație internă tensionată, dar sper că fără consecințe pentru americani și la nivel global. Atunci situația s-ar înrăutăți. De altfel, Donald Trump a amenințat în mai multe rânduri că nu va pierde alegerile și va face tot ce va putea pentru a demonstra că nu le-a pierdut în ciuda declarațiilor contrare. Deci, ne putem aștepta la tot ce poate fi mai rău. Au fost tot felul de situații îngrijorătoare. Black Lives Matter a fost unul dintre detonatoare prin felul în care poliția americană îi tratează pe manifestanții pașnici. Toate acestea spun ceva despre străfundurile acelei societăți care au reieșit la suprafață într-un mod care ne-a făcut să ne dăm seama că o lume pe care o percepem ca fiind model nu este în toate momentele de admirat”, a spus eurodeputatul PNL. 

Citiți și Prima confruntare Donald Trump – Joe Biden, 90 de minute haotice și de atacuri la persoană: “Nu e nimic deştept la tine, Joe”/ ”Mai taci, omule!”

De asemenea, Vlad Nistor a precizat că o deterioare mai profundă a relațiilor dintre UE și SUA în cazul unui al doilea mandat al lui Donald Trump nu ar fi ireversibilă deoarece cei doi parteneri sunt „legați de valori comune cu mult mai importante” și deoarece „chiar dacă nu a fost foarte clar în vremea mandatului lui Donald Trump, în America textura statului este cea care rezistă”. Totuși „după felul în care a reacționat în relație cu Europa și în special cu motorul european, care este Germania, probabil că lucrurile nu vor evolua în bine în ciuda așteptărilor celor care sprijină relația transatlantică”, a mai spus acesta. 

Ruptura de multilateralism a lui Trump cu privire la mari chestiuni internaționale precum Iranul, Acordul de la Paris, cuplată cu decizia SUA de a-și asuma mai puțină responsabilitate în securitatea europeană și războiul tarifar dintre Bruxelles și Washington au accelerat eforturile UE de a face un pas de distanțare de America și de a-și exercita mai bine propriul rol pe scena globală.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PPE

Eurodeputatul Vlad Nistor: Uniunea Europeană a căzut la Ankara într-un joc politic care nu a făcut decât să-i consolideze poziția de slăbiciune

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Uniunea Europeană a căzut la Ankara într-un joc politic care nu a făcut decât să-i consolideze poziția de slăbiciune, a afirmat eurodeputatul Vlad Nistor, negociator din partea grupului PPE pe raportul privind bilanțul relațiilor UE-Turcia, pregătit de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

 

„Dincolo de faptul că știm cu toții cât de grave sunt încălcările drepturilor omului în Turcia, cât de grave sunt agresiunile din Mediterana de Est, trebuie să ne concentrăm asupra episodului întâlnirii celor trei (întâlnirea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și a președintelui Consiliului European, Charles Michel, cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara pe 6 aprilie, n.r.). Este un joc în care noi, Uniunea Europeană am căzut, un joc cu consecințe politice grave, pentru că în politică simbolurile sunt esențiale; un joc care nu a făcut decât să consolideze poziția de slăbiciune a UE pe care deja vizita Înaltului Reprezentant la Moscova a reprezentat-o. Cred că aici trebuie noi toți, UE în ansamblul său, să lucrăm”, a declarat Vlad Nistor, într-o intervenție în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, de luni, 26 aprilie.

Citiți și Eurodeputatul Vlad Nistor, negociatorul PPE pentru raportul privind relațiile UE-Turcia: Nu există loc în UE pentru agresori

Incidentul, denumit de presă Sofagate, s-a petrecut pe 6 aprilie în palatul prezidențial al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, unde Michel și Ursula von der Leyen se aflau în vizită oficială pentru revitalizarea relațiilor dintre Bruxelles și Ankara. Însă, când cei doi înalți demnitari ai UE au fost introduși în sala de recepție, au găsit doar două fotolii amenajate, dintre care unul era destinat lui Erdoğan, iar președinta Comisiei Europene a rămas preț de câteva secunde în picioare, vădit încurcată, neștiind unde să se așeze. În cele din urmă, von der Leyen a ocupat un loc pe una dintre canapelele din încăpere, vizavi de ministrul de externe turc Mevlüt Çavuşoğlu.

Gafa de protocol a fost comentată și de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, care a declarat că „este absolut evident că în timpul unei vizite comune într-o țară străină, unde participă ambii președinți, aceștia ar trebui tratați în același mod”, a spus el – menționând, de asemenea, că departamentul de protocol al Comisiei a lipsit de la eveniment din cauza restricțiilor Covid.

Tratatul privind UE enumeră instituțiile europene în ordine, plasând Comisia Europeană sub Consiliul European, însă Mamer a precizat că președinții celor două instituții ale UE au același rang protocolar. Purtătorul de cuvânt a subliniat, de asemenea, că Executivului European i s-a oferit o direcție politică în vizita sa în Turcia, subliniind o declarație făcută de liderii naționali ai statelor membre ale UE la sfârșitul lunii martie.

Ulterior, Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și l-a avertizat că nu va permite ca situația de la Ankara să se repete. Astfel, aceasta a cerut serviciilor sale care se ocupă de protocol să-şi contacteze omologii din cadrul Consiliului pentru a „găsi un ‘modus vivendi’ cu scopul de a evita astfel de situaţii în viitor”.

Astfel, Charles Michel a înaintat Comisiei un document de protocol care stabilește egalitatea de rang cu președinta instituției în cadrul vizitelor externe.

Angajamentul înscris în text este acela de a „acorda o atenție deosebită aranjamentelor privind locurile pe scaune pentru a asigura un tratament demn al ambilor președinți și pentru a respecta ordinea protocolară”.

Este, de asemeenea, promovată „diviziunea muncii în ce privește spațiile de discurs coordonate și stabilite de comun acord înainte” – departamentele care se ocupă de protocol ale ambelor președinții trebuie să fie implicate în pregătirea întâlnirilor.

Continue Reading

PPE

Eurodeputatul Vlad Nistor, negociatorul PPE pentru raportul privind relațiile UE-Turcia: Nu există loc în UE pentru agresori

Published

on

© vladnistor.ro

Nu se poate vorbi de o apropiere a relațiilor UE-Turcia atâta timp cât președintele Erdogan continuă să provoace UE și statele sale membre și îndepărtează Turcia de standardele europene. Acesta este mesajul pe care Grupul PPE îl va transmite atunci când va vota astăzi, 22 aprilie, în Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului, un raport care face bilanțul relațiilor dintre Ankara și UE, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor, cel care a negociat raportul în numele PPE.

„Nu există nicio îndoială, relațiile UE-Turcia se află la un nivel minim istoric. Pentru a le reconstrui va fi nevoie de restabilirea încrederii și de reevaluarea cadrului relațiilor. Este clar că negocierile de aderare sunt în mare pericol atâta timp cât Turcia refuză să realizeze reforme, subminează principiile statului de drept și drepturile fundamentale și încalcă integritatea teritorială a Greciei și a Ciprului, două state membre ale UE. Nu există loc în UE pentru agresori”, a subliniat eurodeputatul Vlad Nistor, care a negociat Raportul în numele Grupului PPE.

„Același lucru este valabil și pentru modernizarea Uniunii Vamale. Aceasta ar putea fi o modalitate foarte bună pentru Turcia de a-și alinia standardele la cele europene în domenii precum serviciile, achizițiile publice sau dezvoltarea. Dar modernizarea trebuie să fie legată de progresul democratic, drepturile omului și libertățile fundamentale. Văzând lipsa de voință politică din partea guvernului turc, nu vom face niciun progres”, a declarat Nistor.

„Grupul PPE va organiza o dezbatere internă în viitorul apropiat pentru a redefini modul în care vede viitoarele relații cu această țară vecină”, a conchis el.

Continue Reading

PPE

Eurodeputatul Vlad Nistor salută reangajarea SUA în relația transatlantică: Statele Unite au reprezentat întotdeauna principalul actor în NATO

Published

on

© vladnistor.ro

În contextul reangajării Statelor Unite în relația transatlantică, eurodeputatul Vlad Nistor (PPE, PNL), istoric și profesor al Universității București, a declarat că este esențială noua prezență reală a SUA în Tratatul Atlanticului de Nord (NATO). „Statele Unite au reprezentat întotdeauna principalul actor în Alianța Nord Atlantică și cu siguranță vor reprezenta și în continuare, pentru că altminteri nu se poate”, a punctat acesta într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Acesta a subliniat că reangajarea Statelor Unite în relația transatlantică favorizează conștientizarea necesității implicării tuturor statelor membre în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. 

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a declarat că Statele Unite vor să revitalizeze Alianța Nord-Atlantică și să își reconstruiască parteneriatele îndeosebi cu aliații NATO. Cooperarea între aliaţi este mai importantă în prezent decât în orice alt moment din istoria recentă, a subliniat Antony Blinken, spunând că relaţiile cu NATO şi Uniunea Europeană vor fi cruciale pentru depăşirea provocărilor.

Blinken a avut și o reuniune multilaterală cu șefii diplomațiilor de la Londra, Paris și Berlin, alături de care a reafirmat angajamentul față de NATO, relația transatlantică și aprofundarea cooperării UE-SUA, înaintea reuniunii prin videoconferință a Consiliului European pentru relansarea alianței transatlantice.

Citiți și Vlad Nistor: Prezența lui Antony Blinken la Bruxelles și a lui Joe Biden în videoconferința liderilor UE a avut o valoare simbolică esențială pentru reașezarea relațiilor transatlantice

Vlad Nistor a ținut să reamintească că lucrurile au devenit complicate odată cu „relativa răceală” față de Marea Britanie în ceea ce privește Brexitul, la care se adaugă și problemele legate de Republica Turcia. Amândouă, atât Regatul Unit, cât și Turcia fiind jucători principali în NATO. 

„Cu siguranță toate aceste lucruri se vor ameliora prin reapariția Statelor Unite, prin reconstruirea strategiilor și înțelegerea faptului că războiul de azi nu mai poate să fie unul tradițional. Orice formă de conflict va lua forme noi, iar atenția specială pe care Alianța o acordă războiului cibernetic și posibilității acestor mijloace de a fi utilizate, ca și formele războiului hibrid, ne vor da puțin mai multă siguranță tuturor”, a conchis eurodeputatul român. 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Cristian Bușoi16 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, consideră că viitorul Europei depinde de inovare: Bugetul record pentru programul Orizont Europa, dovada că ne pasă de Uniunea pe care o vom lăsa moștenire

NATO16 hours ago

Bogdan Aurescu, despre prezența militară a Rusiei în regiune: România nu se simte amenințată. Marea Neagră e parţial şi un “lac” NATO

Corina Crețu16 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu cere mai multă transparență din partea Guvernului privind folosirea fondurilor europene în domeniul sănătății

NATO16 hours ago

Șeful diplomației SUA, prima vizită în Europa de Est: Președintele Ucrainei îi cere lui Antony Blinken sprijinul SUA pentru a obține planul de acțiune de aderare la NATO

ROMÂNIA17 hours ago

Ludovic Orban: Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, unul dintre pilonii de bază ai politicii externe

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR17 hours ago

CoR, mesaj către comisarul european pentru egalitate: Comunitățile locale sunt în prima linie privind promovarea egalității de șanse

EVENIMENTE17 hours ago

“Sibiul pune umărul pentru Europa”. Consiliul Județean Sibiu organizează pe 9 mai, de Ziua Europei, Summit-ul Muzical al Vaccinării, unde cetățenii se pot imuniza împotriva COVID-19

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

CE lansează o nouă Strategie privind mijloacele terapeutice pentru tratarea COVID-19: 142 de milioane de euro pentru dezvoltarea medicamentelor eficiente

INTERNAȚIONAL18 hours ago

OMS recunoaște că în primele luni ale pandemiei de COVID-19 a avut o reacție lentă cu privire la emiterea de recomandări şi adoptarea de măsuri

U.E.19 hours ago

Eurostat: România, printre statele membre UE în care au crescut vânzările cu amănuntul în luna martie

CHINA1 week ago

Josep Borrell semnalează UE să se pregătească pentru ”o perioadă lungă și dificilă” în relațiile cu Rusia, observându-se o ”tendință îngrijorătoare” de a se comporta ”ca și când am fi un adversar”

ROMÂNIA1 week ago

CNCAV: O nouă tranșă de vaccinuri Johnson&Johnson și Moderna a ajuns în România

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită ca testarea în scopul obținerii adeverinței electronice verzi să fie gratuită: Este nevoie și de testare pentru funcționarea normală a activităților

MAREA BRITANIE1 week ago

Parlamentul European a aprobat acordul comercial și de cooperare între UE și Regatul Unit, cel mai ambițios tratat încheiat vreodată de Uniune cu o țară terță

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Viitorul și prosperitatea Europei depind de cercetare și inovare, cu ajutorul cărora vom deveni mai rezilienți în fața crizelor viitoare

U.E.2 weeks ago

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, întâlnire la Paris cu omologul francez, Emmanuel Macron: Trebuie să făurim noi înșine viitorul UE dacă nu dorim să devenim jucăria politicii globale

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul ucrainean despre ”necesitatea identificării de soluții durabile” pentru drepturile minorității române din Ucraina

FONDURI EUROPENE2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: PNRR este în negociere, nu a fost refuzat de Comisia Europeană. Este vorba de a remodela ce avem noi în planul de redresare şi rezilienţă

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Summitul privind clima. Joe Biden le cere liderilor lumii să se unească în lupta împotriva schimbărilor climatice: America s-a întors. Trebuie să trecem la acţiune noi toţi, în pas accelerat

ROMÂNIA2 weeks ago

Ioana Mihăilă a anunțat care sunt prioritățile mandatului său de ministru al Sănătății: Atragerea de fonduri europene, creşterea accesului la servicii medicale de bază şi reforma managementului

Advertisement
Advertisement

Trending