Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: Discursul radical al lui Viktor Orban, total incompatibil cu principiile Partidului Popular European de la care se revendică

Published

on

© vladnistor.ro

Discursul radical al lui Viktor Orban este total incompatibil cu principiile și programul Partidului Popular European (PPE) de la care se revendică, arată eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), istoric și fost director al Institutului Diplomatic Român, într-un articol pe site-ul personal. 

Citând discursul programatic dur, fără precedent, la adresa statelor vecine şi a celor din vestul Europei, preluat de g4media.ro și Adevărul, pe care Viktor Orban l-a susţinut sâmbătă, în oraşul Sátoraljaújhely, politicianul român a evidențiat lipsa de „elementară eleganță” a premierului maghiar în expunerea nedreptăților istorice suferite de Ungaria și de poporul maghiar la mâna națiunilor occidentale. 

„«Vestul a violat graniţele milenare ale Europei Centrale» şi«ne-a înghesuit între frontiere care nu pot fi apărate, ne-a privat de bogăţiile naturale, ne-a izolat de resurse, făcând din această ţară o celulă a condamnaţilor la moarte»”, a transmis Orbán la două zile după marcarea Tratatului de la Trianon, potrivit agenţiei MTI, citată de g4media.ro, preluat de Adevărul.

„«Au fost mulţi care s-au oferit pentru a îngropa Ungaria cu plăcere», şi-au unit forţele ca să ne piardă, noi însă am rămas în picioare şi am rezistat. Astăzi nu mai există Cehoslovacia, nici Iugoslavia, nici Uniunea Sovietică, nu mai există Imperiul Britanic, nici cel Francez, în timp ce noi «încă vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt»”, mai citează aceeaşi publicaţie online. 

În discursul său diviziv, Viktor Orban a amintit cooperarea cu unele țări vecine, însă a omis România și Austria:

„Construim cu bucurie viitorul comun împreună cu Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, ţări mândre de caracterul lor naţional, istoria a oferit popoarelor din Europa Centrală şansa de a deschide o nouă epocă, să se ridice împreună. În ultimii zece ani s-a dovedit că dacă forţa vitală a părţilor naţiunii maghiare se reuneşte, aceasta este bine şi pentru vecinii noştri (… ) Vedem la vecinii noştri aspecte care ne despart, dar vedem şi ceea ce ne uneşte, iar noi vrem să facem mare Bazinul Carpatic împreună cu popoarele care trăiesc alături de noi”.

Astfel, Vlad Nistor punctează că „deloc subtilă și lipsită de elementară eleganță este trecerea de la un excurs cu pretenții de istoric, cel puțin discutabile, la proiectarea unei ipotetice viitoare situații a bazinului Carpatic, al cărui gardian se vede a fi prim-ministrul ungar! ”. De asemenea, eurodeputatul menționează că a încercat „în cele de mai sus, în traducere după originalul din limba maghiară” să găsească „minime puncte de convergență cu Platforma politică a Partidului Popular European”, dar „nu am găsit”.

Amintim că popularii europeni au decis la 20 martie 2019, cu largă majoritate, suspendarea calității de membru al PPE a partidului Fidesz, după mai multe apeluri ca formațiunea politică condusă de premierul ungar Viktor Orban să fie supusă unor măsuri disciplinare pentru încălcarea principiilor statului de drept, decizie care a fost prelungită la începutul acestui an pentru o perioadă nedeterminată. 

Astfel, partidului Fidesz i s-a retras dreptul de a vota în cadrul întâlnirilor organizate de popularii europeni, formațiunea în fruntea căreia se află Viktor Orban pierzând în același timp dreptul de a propune candidați pentru anumite posturi în cadrul PPE.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Vlad Nistor, membru în Comisia de Afaceri Externe din PE: Europa trebuie să preîntâmpine prin toate mijloacele o nouă criză de migranți

Published

on

© vladnistor.ro

Membru în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, deputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), a delcarat pentru Calea Europeană că Europa trebuie să reușească, prin toate mijloacele, să preîntâmpine politic, economic și umanitar o nouă criză de migranți.

„Dincolo de dimensiunea umanitară enormă, Europa prin toate mijloace trebuie să reușească să preîntâmpine politic, economic și umanitar o nouă criză de migranți”, a menționat Vlad Nistor în interviul acordat pentru Calea Europeană.

De asemenea, europarlamentarul liberal subliniază că un nou val de migranți este o problemă suplimentară pentru Europa și există această posibilitate să se confrunte cu așa ceva.

Cu toate acestea, Vlad Nistor a explicat că acest nou val de migranți în Europa ține și de evoluția, care nu este tocmai agreabilă, cu Republica Turcia și de felul în care guvernanții de la Ankara controlează eventualitatea unor valuri de migrație.

Reamintim că Italia deja se confruntă cu un flux ”excepțional de migranți economici” generat de criza sanitară și economică în contextul pandemic actual.

Mulți dintre aceștia debarcă pe insula Lampedusa, sub ochii turiștilor.

”Debarcările autonome pe coastele italiene au crescut într-un timp foarte scurt”, notează ministerul, referindu-se la ambarcaţiunile mici care traversează Mediterana de pe coastele Africii de Nord fără a fi interceptate.

Jumătate dintre cei aproximativ 11.000 de migranți care au debarcat în Italia săptămâna trecută plecaseră din Tunisia, iar cei mai mulți dintre aceștia erau cetățeni tunisieni, conform cifrelor oficiale. Ceilalţi se îmbarcaseră, în majoritate, din Libia.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor: Cele 80 de miliarde de euro obținute prin efortul diplomatic al președintelui Iohannis, un ajutor fundamental pentru România

Published

on

©️ Vlad Nistor/ Facebook

 

Potrivit europarlamentarului Vlad Nistor, cele 80 de miliarde de euro pe care România le-a obținut prin efortul diplomatic depus de președintele Klaus Iohannis, înseamnă pentru țara noastră un ajutor fundamental.

Într-un interviu pentru Calea Europeană, Vlad Nistor, a declarat că adoptarea cât mai rapidă din partea Parlamentului European a unui plan de reconstrucție economică, sanitară și umanitară este esențială pentru toți cei 500 de milioane de europeni: „Amânarea aplicării cât mai repede a unui plan de reconstrucție globală a Europei este nefolositoare pentru orice european.”

Cu toate acestea, Parlamentul European, reunit în ultima sesiune plenară din luna iulie, înainte de vacanță, a votat cu o largă majoritate rezoluția care stă la baza negocierilor viitoare cu cele 27 de state membre pentru adoptarea unui nou Cadru Financiar Multianual, dar care refuză în același timp propunerea Consiliului European pentru viitorul buget al UE. 

În acest context, deputatul Vlad Nistor consideră că aceste discuții între instituții nu ar trebui să se poarte în condiții de criză cum sunt cele pe care le trăim noi astăzi, și din acest motiv a menționat că nu a votat pentru această rezoluție: „Amânarea aplicării cât mai repede a unui plan de reconstrucție globală a Europei este nefolositoare pentru orice european. Acesta este motivul pentru care am votat împotriva rezoluției.”

Citiți și: Viitorul buget al UE: Parlamentul European a votat rezoluția care va servi drept mandat pentru viitoarele negocieri cu statele membre

Consiliul își va finaliza acum mandatul pentru a porni negocierile cu Parlamentul cu privire la viitorul CFM pentru perioada 2021-2027, la reforma resurselor proprii și la planul de redresare. Parlamentul European va avea ultimul cuvânt cu privire la CFM înainte ca acesta să intre în vigoare. Actualul buget multianual se încheie la 31 decembrie 2020.

Deputații în Parlamentul European își vor prezenta condițiile în rezoluția din sesiunea plenară de joi. Echipa de negociere a PE va iniția negocieri cu Președinția germană a Consiliului UE cât mai curând posibil.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vlad Nistor: O eventuală relocare a militarilor americani în România va reprezenta un grad superior de protecție

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru în Comisia de Afaceri Externe  (AFET) a Parlamentului European, consideră că o eventuală relocare a militarilor americani în România va însemna pentru țara noastră un grad ”superior de protecție”, dar în același timp și un ”oarecare grad de expunere”.

„Cu cât mai multă prezență militară în România se atrage de desigur un oarecare grad de expunere, dar pe de altă parte atragem un grad superior de protecție”, a declarat europarlamentarul român într-un interviu în exclusivitate pentru Calea Europeană.

De asemenea, Vlad Nistor a explicat cum ar trebui să gestioneze România această decizi„ a SUA de a retrage aproximativ 11.900 de militari americani din Germania: „România ar trebui să se poziționeze cât mai bine cu putință, pentru că interesul strategic al României este să fie cât mai bine apărată într-o lume atât de tulbure în care trăim cu toții astăzi.”

Potrivit deputatului liberal, retragererea treptată din Germania a soldaților americani are o explicație logică: „Realitatea geopolitică este cu totul alta față de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar Germania este o țară capabilă să se apere și singură, fiind cu mult mai puțin expusă față de alte țări din fosta parte de Est a Europei printre care se află și România.”

„Astfel, cu cât efortul diplomatic al României este mai consistent, cu atât interesele majore ale națiunii române sunt respectate”, a mai menționat acesta în interviu.

Reamintim că Statele Unite vor retrage aproximativ 11.900 de militari americani staționați în Germania, iar o mare parte dintre aceștia vor fi relocați în regiunea Mării Negre, în Polonia, în țările baltice, în Belgia și Italia, a anunțat miercuri secretarul american al Apărării, Mark Esper. Acesta a indicat că din cei 34.500 de militari desfăşuraţi în prezent în Germania, aproximativ 6.400 vor fi repatriaţi în SUA, în timp ce alţi 5.600 vor fi repoziţionaţi în alte ţări ale NATO.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending