Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: În UE este absolut necesară o politică înțeleaptă față de China, Rusia și Turcia

Published

on

© captură de ecran/EP TV

Corespondență din Strasbourg. Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Alexandra Loy

În UE este absolut necesară o politică înțeleaptă față de China, Rusia și Turcia, însemnând că primele două ar trebui tratate ca niște competitori, iar cea din urmă precum un partener și aliat în cadrul NATO, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu pentru caleaeuropeană. ro. 

„La începutul pandemiei, a existat o reacție destul de furioasă a multor lideri politici față de China. Cu toate că instinctul era acesta, cred că nu aceasta este și soluția. China ar trebui percepută de SUA și de către UE,  ca un competitor și atât, nu ca pe un inamic sau adversar, un competitor în relație cu care să foloseșți metode coerente și să joci fair play, cerându-i și lui să joace la fel”, a afirmat eurodeputatul PPE. 

În ceea ce privește Federația Rusă, cu care au existat tensiuni, Vlad Nistor este de părere că provocarea este aceeași. Rusia este în fața unor alegeri, vom vedea cum va arăta după acele alegeri. Chiar și acolo, cred că măsura corectă este de a-i privi ca pe niște competitori și, la limită, ca pe niște parteneri”, a mai spus acesta. 

Citiți și Eurodeputatul Vlad Nistor: Relațiile UE cu Rusia rămân complicate. Soluția nu este la Bruxelles, ci la Moscova

De asemenea, Vlad Nistor consideră că UE trebuie să fie conștientă că Turcia „este un jucător important pentru UE, nu numai în contextul celor 4 milioane de posibili migranți asupra Europei, ci și pentru că este un lider regional, pentru că este o țară mare și pentru că este aliat NATO”. 

Citiți și

Deputatul european Vlad Nistor: Într-o lume reală, cu mize reale, Turcia nu poate fi ignorată

Eurodeputatul Vlad Nistor, privind viitorul relațiilor UE-Turcia: Este un vecin vital pentru UE și un partener strategic, în ciuda depășirii limitelor democratice

Astfel, eurodeputatul s-a declarat în favoarea unei „politici înțelepte, absolut necesare”, dar care să nu însemne ca UE să cedeze la principiile sale constitutive sau să accepte să fie supusă unei „forme de umilire, cum s-a mai întâmplat în ultimii ani”. „Sper să nu mai avem niciun fel de Sofagate și niciun fel de expulzare a unor diplomați europeni în timpul conferinței șefului diplomației UE, de la Moscova”, a subliniat Vlad Nistor. 

Citiți și

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Vlad Nistor: UE trebuie să facă pași esențiali la nivel intern pentru a-și reafirma viziunea politică în raport cu Rusia, după erori precum vizita la Moscova a lui Josep Borrell

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vlad Nistor a discutat cu ambasadorul Tunisiei în România despre ”situația politică extrem de complicată de la Tunis”: Prelungirea acesteia va avea ”efecte nefaste asupra relației” cu UE

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European, a avut joi o întrevedere cu ambasadorul Tunisiei în România, Raja Jhinaoui Ben Ali, la propunerea părții tunisiene, pentru a discuta despre situația politică extrem de complicată de la Tunis.

Situația actuală a debutat pe 25 iulie anul curent, când președintele Tunisiei, Kais Saied, a demis guvernul și a dizolvat parlamentul, invocând dreptul său constituțional de a face acest gest excepțional.

Motivele principale din spatele acestui demers, in viziunea conducerii actuale de la Tunis, sunt corupția galopantă și spirala descendentă a nivelului de trai al tunisienilor, cauzate și alimentate de principalele partide politice din Tunisia.

Vlad Nistor apreciază că ”pretextul oferit de președintele Saied nu este, însă, unul pe deplin credibil pentru un număr de state, multe dintre ele membre ale Uniunii Europene”, acestea insistând pe ”revenirea imediată (sau cât mai rapidă) la statul de dept și la democrația reprezentativă.”

Ambasadorul Tunisiei în România i-a detaliat eurodeputatului că ”această stare de fapt este una temporară, de tranziție, iar în cel mai scurt timp se va instala un sistem complet democratic și responsabil”, măsurile excepționale ale președintelui fiind extinse doar ”pentru câteva luni”, urmând ca ”situația politică” să între în normal după ”adoptarea unei noi constituții a Republicii Tunisia.”

”Domnia sa a adăugat că acțiunile președintelui Saied sunt sprijinite în mod copleșitor de marea parte a populației, profund afectată de corupția endemică, de situația economică dezastruoasă și de gestionarea defectuoasă a țării de către partidele politice actuale, mai ales în timpul pandemiei Covid-19”, a completat Nistor, care i-a transmis mulțumirile sale ambasadorului pentru toate informațiile oferite.

”Actuala criză, dacă este prelungită prea mult, va avea cu siguranță efecte nefaste asupra relației Tunisiei cu Uniunea Europeană și cu statele membre și, în special, asupra democrația tunisiene, unul din foarte puținele succese ale Primăverii Arabe din 2011. În final, tot populația tunisiană va avea de suferit cel mai mult”, apreciază eurodeputatul român.

Parlamentul European urmează să se reunească săptămâna viitoare în sesiune plenară, pe agendă aflându-se și criza socio-economică și de guvernare existentă în Tunisia.

Continue Reading

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor reafirmă necesitatea continuării și înăspririi sancțiunilor UE împotriva regimului din Belarus

Published

on

© captură de ecran/EP TV

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) reafirmă necesitatea continuării și înăspririi sancțiunilor UE împotriva regimului din Belarus, oglindind, astfel, poziția majoritară din Parlamentul European privind adoptarea unui al cincilea pachet de sancțiuni împotriva persoanelor și entităților implicate în represiunea împotriva poporului belarus. 

„La mai mult de un an după alegerile frauduloase din Belarus și de la brutala înăbușire a protestelor opoziției de către regimul autoritar al lui Lukashenko, relațiile UE cu Guvernul ilegitim de la Minsk se înrăutățesc de la lună la lună. Opinia mea este următoarea: deși poate părea că sancțiunile administrate de Uniunea noastră nu produc rezultate, acestea trebuie continuate, extinse si înăsprite, îndreptate împotriva tuturor celor responsabili. Este o situație ce necesită răbdare și consecvență”, afirmă eurodeputatul Vlad Nistor, într-o postare pe Facebook. „În timp ce Minsk-ul nu acordă nicio importanță drepturilor și libertăților fundamentale ale propriilor cetățeni, darămite celor ale migranților, Uniunea Europeană trebuie să aibă în vedere toate aceste lucruri esențiale”, adaugă politicianul român.

Acesta este de părere că „provocările lui Lukashenko la frontierele Uniunii, pe granița Poloniei, Lituaniei și Letoniei, unde sute și mii de migranți se află – în ingrata situație de pioni – reprezintă un joc deosebit de periculos pentru toate părțile implicate”.

În același timp, Vlad Nistor spune că integritatea frontierelor Uniunii și solidaritatea cu statele afectate direct de crizele generate de acest regim trebuie afirmate cu tărie, atât de către statele membre, cât și de instituțiile UE.

„Insist pe menținerea actualelor decizii și pe sprijinirea, prin toate metodele legale la îndemână, a valorilor Uniunii Europene”, mai subliniază eurodeputatul Vlad Nistor. 

Într-o rezoluție adoptată joi, Parlamentul își exprimă solidaritatea puternică cu Lituania, Polonia și Letonia, precum și cu alte țări UE vizate recent de încercările regimului belarus de a direcționa un număr substanțial de migranți și refugiați către frontierele externe ale UE – având ca rezultat reținerea a sute de persoane după ce au trecut ilegal în UE și chiar moartea unor persoane.

Citiți și Belarus: Parlamentul European cere ca regimul Lukashenko să fie adus în fața Curții Internaționale de Justiție

Deputații europeni subliniază că actualele treceri ilegale ale migranților în UE, sponsorizate de statul belarus, împreună cu o campanie de dezinformare, reprezintă o formă de război hibrid menit să intimideze și să destabilizeze Uniunea Europeană.

Prin urmare, rezoluția îndeamnă țările UE să consolideze în continuare sancțiunile economice specifice, concentrându-se asupra sectoarelor cheie din Belarus, și să avanseze urgent cu un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva persoanelor și entităților belaruse implicate în represiunea fără sfârșit.

În rezoluție, Parlamentul subliniază, de asemenea, necesitatea de a lua în considerare posibilitatea de a aduce cazul Belarusului la Curtea Internațională de Justiție pentru crimele comise pe scară largă împotriva cetățenilor țării de către regimul dictatorului ilegitim Aleksandr Lukashenko.

Textul a fost adoptat cu 506 voturi pentru, 29 împotrivă și 139 de abțineri.

Continue Reading

Vlad Nistor

Vlad Nistor: Relația transatlantică va rămâne principalul parteneriat al UE și trebuie păstrată o linie rațională care să ia în considerare atât interesele noastre, cât și ale Washington-ului

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Relația transatlantică va rămâne principalul parteneriat al UE, drept pentru care trebuie păstrată o linie rațională care să ia în considerare atât interesele noastre, cât și ale Washington-ului, este de părere eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE).

„Relația Transatlantică a fost, este, și va rămâne principalul parteneriat al Uniunii Europene, pe numeroase paliere fundamentale ale intereselor noastre globale; acesta este o realitate ce nu poate fi chestionată. Într-adevăr, în ultimii ani a fost supusă unor presiuni pe care le cunoaștem prea bine. Realitățile scenei internaționale ne-au arătat însă că, indiferent de interesele de conjunctură, principalele provocări ne mențin în aceeași echipă, iar această situație nu se va modifica nici pe viitor. Din aceste cauze, trebuie să păstrăm o linie rațională și coerentă, care să ia în considerare atât interesele noastre, cât și pe cele mai largi, globale, ale partenerilor noștri de la Washington”, scrie eurodeputatul Vlad Nistor, într-o postare pe Facebook. 

Acesta precizează că este „încrezător în soliditatea și absoluta necesitate a parteneriatului UE-SUA”.

Vlad Nistor este de părere că pozițiile comune în relație cu multilateralismul, cu susținerea unor agende pozitive pe comerțul internațional și drepturile omului, printre altele, „sunt direcții absolut necesare în situația complexă a lumii de azi”.

Totodată, el precizează că abordările diferite „nu înseamnă neapărat competiție sau absența unui parteneriat între egali, ci din contră, dovada că suntem complementari”. În acest sens, eurodeputatul consideră că disensiunile, indiferent de amploarea lor, pot fi rezolvate prin stabilirea unui mecanism coerent și constant de dialog și cooperare, permanentizat în structuri bilaterale la nivel înalt. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Dan Motreanu8 hours ago

Ziua mondială a alimentației. Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE: FAO cheamă toate guvernele să adopte politici noi care să încurajeze producția durabilă de alimente

POLITICĂ8 hours ago

Președintele PMP: Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s nu laudă Guvernul, iar ratingul stabil nu se datorează unor politici deștepte

U.E.10 hours ago

Armin Laschet își asumă ”responsabilitatea” pentru ”rezultatul amar” obținut de conservatori în alegerile federale: Trebuie să ne pregătim să intrăm în opoziție

ROMÂNIA11 hours ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

Corina Crețu13 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu face apel la ”o guvernare coerentă, îndreptată către cetățean”: ”România pierde zilnic 20 de milioane de euro, bani europeni”

SUA14 hours ago

UE dorește să întoarcă pagina în criza submarinelor. Josep Borrell: Nu o să fim masochişti. Să depăşim problemele şi să privim spre viitor

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI15 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Europa are nevoie, mai mult ca niciodată, să se poată baza pe propria industria farmaceutică

U.E.15 hours ago

Angela Merkel consideră că UE trebuie să-și rezolve problemele cu Polonia și Ungaria prin discuții, nu la tribunal: Trebuie să încercăm întotdeauna să găsim un compromis

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI15 hours ago

Eurodeputatul Vlad Nistor a discutat cu ambasadorul Tunisiei în România despre ”situația politică extrem de complicată de la Tunis”: Prelungirea acesteia va avea ”efecte nefaste asupra relației” cu UE

Eugen Tomac16 hours ago

Eugen Tomac lansează un concurs pentru tinerii din România și Republica Moldova, invitându-i să își exprime viziunea privind viitorul Europei

ROMÂNIA11 hours ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA1 day ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA2 days ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA2 days ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 days ago

Guvernul a aprobat memorandumul privind contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro de la BEI pentru construirea Spitalului Regional Cluj

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită Comisiei Europene ca statele UE să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile neutilizate din exercițiul 2014-2020

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Comisarul european pentru energie, interpelat de Marian-Jean Marinescu în Comisia ITRE din PE: Care va fi necesarul de energie în 2030 dacă prevederile pachetului ”Fit for 55%” rămân neschimbate

ROMÂNIA3 days ago

Asociația Română a Magazinelor Online organizează vineri a doua ediție a Zilei Naționale a Comerțului Electronic (LIVE, 15 octombrie, ora 10:15)

Dragoș Pîslaru3 days ago

Dragoș Pîslaru: Tinerii și copiii pot beneficia de investiții pentru viitorul lor în valoare de 40 miliarde de euro prin intermediul celor 25 de PNRR-uri

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru, apel către Autoritatea Europeană a Muncii: Muncitorii nu trebuie să mai fie supuși practicilor de sclavie modernă!

Team2Share

Trending