Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor, întâlnire cu ambasadorul Kazahstanului la Bruxelles privind extinderea legăturilor politico-economice cu UE

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Eurodeputatul Vlad Nistor, raportor alternativ al grupului PPE pentru Kazahstan, l-a felicitat pe ambasadorul kazah la Bruxelles pentru reformele din ultimele două decenii făcute de țara sa și a transmis îndemnul grupului politic pentru continuarea parcursului care va apropia Nursultan de UE, potrivit unei postări pe Facebook.

Vlad Nistor, la solicitarea părții kazahe, a avut zilele trecute o întâlnire de lucru cu E.S.Domnul Margulan Baimukhan, ambasador al Kazahstanului la Bruxelles, pentru Belgia, Luxembourg, Uniunea Europeana și NATO, pentru a discuta despre legăturile politico-economice existente între cele doua părți și despre potențialul de a extinde și mai mult această cooperare.

„Am felicitat Kazahstanul pentru reformele din ultimii 20 ani și a îndemnat partea kazahă să continue pe această cale, ce va apropia și mai mult Nursultan-ul de Bruxelles si de statele membre”, scrie Vlad Nistor.

De asemenea, provocările geopolitice actuale din zonele Mării Negre, Mării Caspice si a Asiei Centrale, se află pe agenda comună a Kazahstanului și a Uniunii Europene, părțile încercând „să găsească împreună soluții la aceste realități”.

De asemenea, în calitate de eurodeputat român, Vlad Nistor a subliniat relațiile foarte bune dintre Kazahstan si România, cât și moștenirea comuna, în mare măsură negativă, a anilor petrecuți sub comunism de către ambele popoare, subliniind totodată realizările impresionante din ultimele trei decenii ale ambelor părți.
 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Vlad Nistor

Vlad Nistor recunoaște „limitele autorității” PE în sprijinirea concretă a opoziției democratice din Belarus, reprimată cu cruzime de regimul Lukashenko

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) recunoaște „limitele autorității” Parlamentului European în sprijinirea concretă a opoziției democratice din Belarus, reprimată cu cruzime de regimul Lukashenko, în contextul unei noi înfățișări a liderului disidenților din această țară, Svetlana Tikhanovskaia, în plenul de la Strasbourg, pentru a cere implicarea mai mare a liderilor europeni. 

„Doamna Țihanouskaia devine, pe zi ce trece, tot mai politician. Doamna Țihanouskaia a înțeles că discursul domniei sale din Parlamentul European de anul acesta trebuie să aducă și rezultate concrete, nu numai solidaritatea deputaților, exprimată prin aplauze prelungite. Doamna Țihanouskaia a început prin a enumera ororile comise în 2021 de către guvernul impostorului Lukașenka (așa cum l-a denumit vorbitoarea, atâta timp cât acesta a uzurpat calitatea prezidențială cu peste un an în urmă). În 2020, Parlamentul European acordase Premiul Saharov unui grup reprezentativ de lideri ai opoziției din Belarus. Realitatea actuală este însă cu mult mai cruntă decât acum un an; rata arestărilor, brutalitatea și crimele comise de regim sunt cu mult mai mari și mai bine organizate. Proaspătul politician belarus nu se oprește aici. Cu eleganță și aparentă considerație, atrage atenția (destul de apăsat) asupra felului în care, în ultimul an, Europa a abandonat sprijinirea opoziției din statul vecin în lupta sa pentru democrație. Revenind la sentimente mai prietenoase, Sviatlana Țihanouskaia mulțumește Uniunii și încheie prin deja tradiționalul ) Trăiască Europa, trăiască Belarus!Sala aplaudă îndelung”, a comentat eurodeputatul Vlad Nistor cu privire la discursul Câteva comentarii cu privire la discursul liderului opoziției din Belarus, din plenul Parlamentului European,de miercuri, 24 noiembrie.

În context, eurodeputatul liberal subliniază că PE este solidar cu suferințele societății belaruse, însă recunoaște că autoritatea sa pentru protecția mai mare a disidenților și a poporului belarus în fața abuzurilor comise de regimul Lukashenko este limitată. 

„Acest exercițiu, după părerea mea, exprimă solidaritatea umană și democratică a unei Europe a valorilor cu suferințele majorității societății belaruse, sub cizma dictatorului Lukașenka. Dar este mai mult decât atât; Parlamentul European recunoaște limitele autorității sale, chiar dacă el este depozitarul voinței liber exprimate a celor 450 milioane de cetățeni europeni”, a punctat Vlad Nistor. 

Tikhanovskaia s-a adresat PE la câteva zile după ce UE a avansat noi sancțiuni împotriva regimului belarus pentru atragerea migranților din Orientul Mijlociu și din alte părți în Belarus înainte de a-i trimite la granița țării cu UE.

În fața eurodeputaților de la Strasbourg, Tikhanovskaia a declarat că „atât migranții, cât și bielorușii sunt ostatici ai regimului, iar aceste două probleme nu pot fi rezolvate separat”. Ea a adăugat: „Amintiți-vă că pentru a vindeca virusul trebuie să tratăm problema la rădăcină”.

Tactica, descrisă de liderii UE drept un „atac hibrid”, a dus la blocarea la graniță a mai multor mii de migranți, privați de acces consistent la hrană și apă, după ce Polonia le-a refuzat intrarea.

Aceasta a fost a doua oară când Tikhanovskaia a venit în Parlament pentru a cere ajutorul UE. Anul trecut, ea a acceptat Premiul Saharov 2020 pentru libertatea de gândire din partea Parlamentului European și i-a îndemnat pe liderii europeni „să fie mai curajoși” în susținerea protestatarilor pro-democrație.

În discursul său de miercuri în fața legislatorilor, Tikhanovskaya a declarat că UE trebuie să „se exprime clar și răspicat” cu privire la Belarus și a spus că concentrarea asupra crizei migrației nu trebuie să distragă atenția de la represiunea lui Lukașenko asupra dizidenților, oferind o listă lungă de critici ai regimului care au fost reținuți pe nedrept în acest an.

Continue Reading

Vlad Nistor

Vlad Nistor, despre situația migranților de la granița dintre Belarus și Polonia: O inițiativă europeană ar fi cea mai potrivită soluție. Refugiații ar putea dobândi condiții minime de trai

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

O inițiativă europeană, finanțată prin fondurile UE, ar fi cea mai potrivită soluție în ceea ce privește criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia, inițiativă care ar putea asigura construirea, într-o zonă neutră, a unei tabere pentru refugiați, unde oamenii ar putea dobândi, chiar și provizoriu, condiții minime de trai, la standarde demne, a transmis joi eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru în Subcomisia pentru securitate și apărare (SEDE) din Parlamentul European.

„Consider că așa ar trebui să acționeze o uniune formată din state cu populații preponderent creștine, mai ales atât de aproape de sărbătoarea Crăciunului. Eforturile nu ar fi deloc mari, mai ales daca alternativa pe care o putem considera este beneficiul de imagine pentru Lukașenko, ce se erijează, mai nou, într-un protector al drepturilor omului. Mai trist este că dictatorul de la Minsk poate să apare, pentru unii, mult mai empatic în această chestiune, decât guvernul Republicii Polonia. Este regretabil și de menționat că guvernul de la Varșovia nu a acceptat prezența Frontex pe teritoriul său, fapt ce ar fi transparentizat enorm procesele și ar fi reprezentat un punct pozitiv pentru Polonia”, a explicat deputatul european, printr-un mesaj pe Facebook.

 

Mai mult, acesta a amintit că, în urmă cu un an și jumătate, a făcut parte din delegația Subcomisiei DROI a Parlamentului European care s-a deplasat in Statele Unite ale Americii pentru a observa eventualele încălcări ale drepturilor omului la frontiera dintre statul american Texas si Mexic.

„Am fost la El Paso (Texas) și la Ciudad Juarez (Mexic) și am văzut atât faimosul zid al lui Donald Trump (mai degrabă un gard, la care lucrările au fost inițiate sub administrația Obama), cât și condițiile în care trăiesc, dincolo de granița SUA, refugiați din statele Americii Centrale (Guatemala, El Salvador, Nicaragua). Lăsând la o parte eforturile guvernului mexican de a prezenta o realitate cosmetizată, situația din teren era una tragică. Singurii responsabili implicați într-un mod constructiv erau reprezentanții societății civile și în special preoții”, a precizat eurodeputatul.

Făcând trimitere la situația migranților de la frontiera dintre Belarus și Polonia, Vlad Nistor a transmis că, un număr foarte mare de persoane se află  în câmp deschis, în frigul debutului de iarnă, fiind atacate cu tunuri de apă de către forțele de ordine poloneze. „Sunt ființe umane care, deși instrumentalizate de către forțe agresoare externe UE într-un război hibrid, nu își doresc nimic altceva decât o viață mai bună”, a spus el.

„Nefiind naivi, ne este foarte clar faptul că atât Lukașenko cât și Putin se folosesc de aceste persoane pentru a provoca mari probleme la granița estică a UE. Nici Turcia nu este inocentă, atâta vreme cât numeroși refugiați ajung în Belarus la bordul unor avioane ale companiei aeriene a Turciei”, a mai punctat Vlad Nistor.

Continue Reading

Vlad Nistor

Vlad Nistor: Problema vizelor pentru SUA este una tehnică. Politic, România a rezolvat toate impedimentele posibile

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Acordarea vizelor pentru SUA este o problemă tehnică pentru România, și nu una politică, țara noastră rezvolvând toate impedimentele posibile, a declarat pentru caleaeuropeana.ro eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), în contextul vizitei la New York și Washington a Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din Parlamentul European.

„Mai sunt și alte țări care au această problemă, de exemplu Cipru. Este o problemă tehnică și nu neapărat una politică pentru că din punct de vedere politic este situația inversă de la Schengen. Din punct de vedere politic România a rezolvat toate impedimentele posibile, doar că din punct de vedere tehnic ei analizează după numărul de vize respinse. Din nefericire, mulți dintre aplicanții din România  nu respectă regulile impuse de către Departamentul de Stat, de către cei care urmează să acorde sau nu viza. Oamenii vor să se ducă în America fără niciun fel de justificare și fără niciun fel de explicație. Probabil că lucrul ăsta nu se întâmplă în Croația. Acesta este și explicația faptului că Croația are un alt tratament decât noi”, a explicat eurodeputatul Vlad Nistor. 

Începând cu 1 noiembrie 2021, în calitate de membru al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din Parlamentul European, eurodeputatul Vlad Nistor a întreprins o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Delegația formată din șase membri ai Subcomisiei SEDE, condusă de către președintele Nathalie Loiseau (grupul Renew), a efectuat vizite în Washington și New York. Din delegație au mai făcut parte deputații europeni Demetris Papadikis (Cipru), și Evin Incir (Suedia), ambii menbrii ai grupului S&D, Javier Nart din Spania (grupul Renew) și Witold WaszczykowskiI din Polonia, fost ministru al Afacerilor Externe (grupul ECR).

Eurodeputatul român a precizat că membrii delegației Parlamentului European au fost cei care au condus discuțiile cu interlocutorii americani, pe care i-au provocat să răspundă dincolo de o poziționare diplomatică.

În acest sens, Vlad Nistor a remarcat o resetare într-o direcție pozitivă a relațiilor militare și politice între Europa și SUA în mandatul președintelui Joe Biden, evoluție prielnic în care este angrenată și România în calitate de stat membru al UE și în NATO, precum și datorită parteneriatului strategic cu SUA.

„Este un lucru cert, pe care nu doar noi europenii l-am spus, ci l-au spus și toți americanii cu care ne-am întâlnit și l-au spus și reprezentanții altor națiuni la ONU, atunci când au vorbit despre noul climat favorabil cooperării pe care Administrația Biden l-a adus. Aproape în fiecare întâlnire, în mai multe rânduri a fost menționată schimbarea esențială produsă cu noua instalare la Casa Albă, lucru pe care îl vedem și noi.  România este o țară membră a UE și nu are cum să nu facă parte din acest trend, iar în ceea ce privește Organizația Atlanticului de Nord, România a fost unul dintre contributorii esențiali la toate eforturile militare pe care această organizație le-a propus și a fost unul dintre importanții aliați al SUA în războiul din Afganistan”, a menționat eurodeputatul PPE.

Eurodeputatul Vlad Nistor a fost singurul reprezentant al grupului PPE în misiunea din SUA a Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din Parlamentul European.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
MAREA BRITANIE4 mins ago

Antibiotice Iași a câștigat licitația de 11 milioane de euro organizată de autoritățile din Regatul Unit pentru 5 medicamente antiinfecțioase injectabile: Și în România se poate face performanță

INTERNAȚIONAL37 mins ago

Șefa delegației UE la Geneva anunță decizia istorică a liderilor mondiali de a lansa procesul de negociere pentru un tratat internațional privind pandemiile

CONSILIUL UE1 hour ago

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord cu privire la Legea privind guvernanța datelor la nivel european ce va facilita schimbul de date într-un mediu sigur

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Bogdan Aurescu, mesaj de 1 decembrie: România a făcut pași însemnați privind eficientizarea și modernizarea acțiunii sale diplomatice

Dacian Cioloș1 hour ago

Dacian Cioloș, mesaj de Ziua Națională: România a fost unită de oameni care au văzut mai departe de ei înșiși și de momentul prezent

NATO1 hour ago

Parada de Ziua Națională: Militarii români au defilat în premieră cu sistemul de rachete HIMARS, sistemul anti-rachetă Patriot și transportoare Piranha V

ROMÂNIA1 hour ago

Președintele Senatului, Florin Cîțu, de Ziua Națională: Să ne amintim că există o singură Românie unită sub valori și principii democratice!

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Drapelul României, arborat la Petra, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Iordania

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava, mesaj de Ziua Națională a României: Să avem parte de solidaritatea care să ne ajute să ne înțelegem, dând exemplu generațiilor viitoare

Cristian Bușoi3 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, mesaj de Ziua Națională a României: Să privim cu optimism în față și să avem încredere în forța noastră, a tuturor

MAREA BRITANIE4 hours ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ6 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.2 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA3 days ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța6 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

Team2Share

Trending