Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: ”O Europă care se îndreaptă rapid spre o apropiere excesivă de Asia nu poate decât să eșueze”

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) consideră că declarațiile Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate privind ”opțiunea personală în favoarea Chinei” pe fondul schimbărilor geopolitice, a stârnit multe controverse.

Într-un interviu oferit în exlusivitiate pentru Caleaeuropeană.ro, deputatul european Vlad Nistor a precizat că aceste declarații ale înalutului oficial Josep Borrell sunt ”ciudate” și îl critică pentru lipsa de obicetivitate: ”Un înalt demnitar trebuie, obligat, să isi controleze pozițiile. Borrell în numele cui vorbea, făcea o predicție, o analiză personală sau avea autoritatea Comisiei Europene în spatele său și pe cale de consecință un accent strategic al Consiliului și al celor 27 de state membre? Eu cred că nu.” 

În acest context, Vlad Nistor a apreciat reacția Germaniei: ”Cea mai intersantă a fost a cancelarului Angela Merkel, care a declarat cu maximă claritate obligativitatea supraviețuirii alianței tradiționale firești dintre Europa și Statele Unite ale Americii”.

Reamintim faptul că Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat la începutul săptămânii că Europa ar putea fi nevoită să aleagă între China și Statele Unite ca principal aliat pe scena mondială pe fondul schimbărilor geopolitice.

De asemenea, Vlad Nistor speră ca Europa să nu cadă în ”brațele Chinei” și reiterează importanța ca diplomații, Comisia Europeană, liderii statelor membre, politica de ansamblu a politicii Uniunii Europene să înțeleagă că lumea asiatică este ”fundamental diferită de a noastră, că valorile Asiei nu sunt valori occidentale ale Uniunii Europene și ale SUA si pe cale de consecință, o Europă care se îndreaptă atât de repede spre o apropiere excesivă de Asia, nu poate decât să eșueze.”

Potrivit europarlamentarului, doctor universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București, subliniază că prin deicizia Occidentului, China se folosește de avantajele manufacturiere: ”Totul se fabrică în China datorită unei decizii a Occidentului. Occidentul nu a înțeles viziunile strategice ulterioare. Centrul de greutate al Europei trebuie mutat către alte state asiatice, dar timpul e prea lung și nu în favoarea noastră, ci tot în favoarea Chinei.”

Referitor la viitoarele relații cu Republica Populară chineză, Vlad Nistor consideră că în ciuda consecințelor dezagreabile provocate de globalizare, ”asta nu înseamnă că pe termen mediu și lung nu trebuie reconstruită o relație cu Republica Populară chineză, dar trebuie văzut cum se reconstruiește această relație.”


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Vlad Nistor, membru în Comisia de Afaceri Externe din PE: Europa trebuie să preîntâmpine prin toate mijloacele o nouă criză de migranți

Published

on

© vladnistor.ro

Membru în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, deputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), a delcarat pentru Calea Europeană că Europa trebuie să reușească, prin toate mijloacele, să preîntâmpine politic, economic și umanitar o nouă criză de migranți.

„Dincolo de dimensiunea umanitară enormă, Europa prin toate mijloace trebuie să reușească să preîntâmpine politic, economic și umanitar o nouă criză de migranți”, a menționat Vlad Nistor în interviul acordat pentru Calea Europeană.

De asemenea, europarlamentarul liberal subliniază că un nou val de migranți este o problemă suplimentară pentru Europa și există această posibilitate să se confrunte cu așa ceva.

Cu toate acestea, Vlad Nistor a explicat că acest nou val de migranți în Europa ține și de evoluția, care nu este tocmai agreabilă, cu Republica Turcia și de felul în care guvernanții de la Ankara controlează eventualitatea unor valuri de migrație.

Reamintim că Italia deja se confruntă cu un flux ”excepțional de migranți economici” generat de criza sanitară și economică în contextul pandemic actual.

Mulți dintre aceștia debarcă pe insula Lampedusa, sub ochii turiștilor.

”Debarcările autonome pe coastele italiene au crescut într-un timp foarte scurt”, notează ministerul, referindu-se la ambarcaţiunile mici care traversează Mediterana de pe coastele Africii de Nord fără a fi interceptate.

Jumătate dintre cei aproximativ 11.000 de migranți care au debarcat în Italia săptămâna trecută plecaseră din Tunisia, iar cei mai mulți dintre aceștia erau cetățeni tunisieni, conform cifrelor oficiale. Ceilalţi se îmbarcaseră, în majoritate, din Libia.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor: Cele 80 de miliarde de euro obținute prin efortul diplomatic al președintelui Iohannis, un ajutor fundamental pentru România

Published

on

©️ Vlad Nistor/ Facebook

 

Potrivit europarlamentarului Vlad Nistor, cele 80 de miliarde de euro pe care România le-a obținut prin efortul diplomatic depus de președintele Klaus Iohannis, înseamnă pentru țara noastră un ajutor fundamental.

Într-un interviu pentru Calea Europeană, Vlad Nistor, a declarat că adoptarea cât mai rapidă din partea Parlamentului European a unui plan de reconstrucție economică, sanitară și umanitară este esențială pentru toți cei 500 de milioane de europeni: „Amânarea aplicării cât mai repede a unui plan de reconstrucție globală a Europei este nefolositoare pentru orice european.”

Cu toate acestea, Parlamentul European, reunit în ultima sesiune plenară din luna iulie, înainte de vacanță, a votat cu o largă majoritate rezoluția care stă la baza negocierilor viitoare cu cele 27 de state membre pentru adoptarea unui nou Cadru Financiar Multianual, dar care refuză în același timp propunerea Consiliului European pentru viitorul buget al UE. 

În acest context, deputatul Vlad Nistor consideră că aceste discuții între instituții nu ar trebui să se poarte în condiții de criză cum sunt cele pe care le trăim noi astăzi, și din acest motiv a menționat că nu a votat pentru această rezoluție: „Amânarea aplicării cât mai repede a unui plan de reconstrucție globală a Europei este nefolositoare pentru orice european. Acesta este motivul pentru care am votat împotriva rezoluției.”

Citiți și: Viitorul buget al UE: Parlamentul European a votat rezoluția care va servi drept mandat pentru viitoarele negocieri cu statele membre

Consiliul își va finaliza acum mandatul pentru a porni negocierile cu Parlamentul cu privire la viitorul CFM pentru perioada 2021-2027, la reforma resurselor proprii și la planul de redresare. Parlamentul European va avea ultimul cuvânt cu privire la CFM înainte ca acesta să intre în vigoare. Actualul buget multianual se încheie la 31 decembrie 2020.

Deputații în Parlamentul European își vor prezenta condițiile în rezoluția din sesiunea plenară de joi. Echipa de negociere a PE va iniția negocieri cu Președinția germană a Consiliului UE cât mai curând posibil.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vlad Nistor: O eventuală relocare a militarilor americani în România va reprezenta un grad superior de protecție

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru în Comisia de Afaceri Externe  (AFET) a Parlamentului European, consideră că o eventuală relocare a militarilor americani în România va însemna pentru țara noastră un grad ”superior de protecție”, dar în același timp și un ”oarecare grad de expunere”.

„Cu cât mai multă prezență militară în România se atrage de desigur un oarecare grad de expunere, dar pe de altă parte atragem un grad superior de protecție”, a declarat europarlamentarul român într-un interviu în exclusivitate pentru Calea Europeană.

De asemenea, Vlad Nistor a explicat cum ar trebui să gestioneze România această decizi„ a SUA de a retrage aproximativ 11.900 de militari americani din Germania: „România ar trebui să se poziționeze cât mai bine cu putință, pentru că interesul strategic al României este să fie cât mai bine apărată într-o lume atât de tulbure în care trăim cu toții astăzi.”

Potrivit deputatului liberal, retragererea treptată din Germania a soldaților americani are o explicație logică: „Realitatea geopolitică este cu totul alta față de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar Germania este o țară capabilă să se apere și singură, fiind cu mult mai puțin expusă față de alte țări din fosta parte de Est a Europei printre care se află și România.”

„Astfel, cu cât efortul diplomatic al României este mai consistent, cu atât interesele majore ale națiunii române sunt respectate”, a mai menționat acesta în interviu.

Reamintim că Statele Unite vor retrage aproximativ 11.900 de militari americani staționați în Germania, iar o mare parte dintre aceștia vor fi relocați în regiunea Mării Negre, în Polonia, în țările baltice, în Belgia și Italia, a anunțat miercuri secretarul american al Apărării, Mark Esper. Acesta a indicat că din cei 34.500 de militari desfăşuraţi în prezent în Germania, aproximativ 6.400 vor fi repatriaţi în SUA, în timp ce alţi 5.600 vor fi repoziţionaţi în alte ţări ale NATO.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending