Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) face analiza implicațiilor votului din Irlanda asupra relației cu Irlanda de Nord și procesului de negociere post-Brexit

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Implicațiile votului din Irlanda, care a generat complicații pentru politicienii de la Dublin, vor fi resimțite și la Bruxelles, atenționează eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un mesaj de analiză publicat pe pagina sa de Facebook. 

„Alegerile de sâmbăta trecută din Irlanda au creat o situație deosebit de complicată pentru mediul politic de la Dublin, dar nu numai. Implicațiile acestui vot vor fi resimțite și la Belfast, Londra dar și la Bruxelles. Spun situație complicată deoarece niciunul dintre partidele principale (Fine Gael, centru-dreapta și Fianna Fáil, centru) nu a obținut un scor decisiv care să le permită să formeze individual un guvern stabil”, precizează Vlad Nistor. 

Acesta descrie că marea surpriză a acestui scrutin a fost scorul excepțional și neașteptat obținut de Sinn Féin, principalul partid naționalist-republican din Irlanda, care are o „istorie controversată și cu scoruri electorale anterioare modeste” și care rămâne „conectat, cel puțin la nivel de imagine publică, de IRA (Armata Republicană Irlandeză) și de trecutul sângeros din perioada dintre 1960 și 2000 (Times of Trouble sau, mai simplu, the Troubles)”.

Reinventându-se treptat începând din 2002 (când a avut un scor electoral de numai 6%), Sinn Féin a adoptat un program de stânga, orientat către clasele sociale mai defavorizate și axat pe crearea de locuri de muncă și dezvoltarea sectorului imobiliar pentru populația largă. Actualul lider al Sinn Féin, Mary Lou McDonald, a preluat conducerea partidului de la Gerry Adams în 2018. Acesta din urmă a condus formațiunea începând cu 1983 și a fost atât o figura controversată, apropiata de IRA cât și un jucător esențial în procesul de pace ce a dus la semnarea Good Friday Agreement în 1998 și la crearea unui cadru stabil de cooperare (sau mai degrabă un modus vivendi stabil) între republicanii și unioniștii din Irlanda de Nord.

Făcând referire la sistemul electoral din Irlanda și la datele recent publicate de autoritatea electorală din Irlanda, eurodeputatul PNL explică că Sinn Féin ar fi primit un mandat mult mai consistent din partea electoratului dacă ar fi introdus mai mulți deputați pe listele de la alegeri, ceea ce ar fi ajutat formațiunea să formeze un guvern minoritar și să evite negocierile cu Fine Gael și Fianna Fáil. Prim ministrul în funcție, Leo Varadkar, liderul Fine Gael, a exclus din start o coaliție cu Sinn Féin, însă Micheál Martin, liderul Fianna Fáil, a lăsat deschisă ușa unei posibile înțelegeri cu partidul lui McDonald.

„În ceea ce privește sistemul electoral din Irlanda, votanții nu aleg un singur nume de pe lista, ci plasează toți candidații din colegiu într-un clasament al preferințelor lor. Deputații sunt astfel aleși în ordine descrescătoare a preferințelor până când este atins numărul de locuri disponibile în acel colegiu. Este evident din datele recente că dacă Sinn Féin ar fi introdus mai mulți candidați în cursa electorală și ar fi acoperit un număr mai mare de circumscripții, ar fi primit un mandat mult mai consistent din partea electoratului. Aceasta s-ar fi concretizat în realizarea unui guvern minoritar fară a mai fi nevoie de negocieri cu cei doi mari rivali”, explică Vlad Nistor. 

Participarea Sinn Féin în guvernul de la Dublin ar avea un impact puternic atât în Irlanda de Nord cât și asupra procesului de negociere post-Brexit, mai spune Vlad Nistor, care explică că formațiunea politică ar putea avea „un rol stabilizator pentru insulă”, dar și un rol în „redeschiderea tensiunilor și chiar a conflictelor din deceniile trecute”.

„Multe voci din Sinn Féin – dar nu numai – vehiculează ideea reunificării Irlandei de Nord cu republica Irlandeză. Consimțământul legal pentru un referendum care să ducă la separarea Belfastului de Regatul Unit poate fi dat însă numai de Secretarul de Stat pentru Irlanda de Nord din cabinetul de la Londra. La Belfast, Sinn Féin face deja parte din coaliția de guvernare alături de Partidul Unionist Democratic, condusa de Alrene Foster. Prezența Sinn Féin în ambele cabinete ar reprezenta pentru unii un rol stabilizator pentru insulă, însă alții consideră acest lucru ca fiind periculos și putând să ducă la redeschiderea tensiunilor și chiar a conflictelor din deceniile trecute”, atenționează eurodeputatul român.

În plus, scorul pozitiv obținut de Sinn Féin la urne a fost influențat doar în mică măsură de Brexit, potrivit lui Vlad Nistor.

„Deși Leo Varadkar a dus o negociere fructoasă cu Boris Johnson pentru interesele Irlandei (principalul exemplu fiind frontiera care se va afla în Marea Irlandei și nu între Irlanda de Nord și Republică), numai 1% dintre votanți au declarat că Brexitul și negocierile sale prelungite au avut un rol în alegerea făcută la urne”, a precizat acesta.

În orice caz, eurodeputatul speră că negocierile între principalele forțe politice din Irlanda, din următoarele săptămâni, vor clarifica „situația deosebit de fluidă la acest moment” și vor fi benefice pentru păstrarea stabilității Insulei.

„Situația este deosebit de fluidă la acest moment deoarece rezultatele alegerilor nu au primit validarea finală. Vor mai urma și săptămâni de negocieri intense în care toate părțile interesate (atât partidele irlandeze, dar și alte forțe din societate cât și din țări învecinate) vor exacerba mesajele din campanie iar efectele acestui vot din Irlanda de pe 8 februarie 2020 se vor vedea în timp. Să speram totuși că va fi o așezare ce va duce la armonie și cooperare și nu la revenirea la atitudini și acțiuni de tristă amintire”,  este nota optimistă în care eurodeputatul Vlad Nistor își încheie scurta analiză.


Vlad Nistor a înlocuit-o, la începutul lunii decembrie, pe Adina Vălean în calitate de membru al Parlamentului European, după ce aceasta a devenit membru al Comisiei Europene, instalată în funcție la 1 decembrie 2019.

Acesta este membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și în Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia, precum și în Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Vlad Nistor a candidat la alegerile europene din 26 mai 2019 pe listele PNL, regăsindu-se pe poziția a 11-a.

Vlad Nistor este profesor universitar, la Facultatea de Istorie a Universității din București. A fost Decan al Facultății de Istorie între 2004 și 2012 și președinte al Senatului Universității din București (2011-2015). A fost deputat între anii 2012 și 2016. Este Vicepreședinte al PNL pentru politică externă, apărare și securitate națională. 

Totodată, Vlad Nistor a fost director general al Institutului Diplomatic Român, din 2005. În perioada 1998-2000, în mandatul lui Emil Constantinescu, a fost consilier de stat la Președinția României. Este membru în Consiliul Științific al asociației New Strategy Center.

Delegația română din grupul PPE din Parlamentul European, formată din zece eurodeputați PNL, doi de la PMP și doi de la UDMR, este a treia cea mai mare delegație națională din cadrul grupului popularilor europeni.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Vlad Nistor, membru în Comisia de Afaceri Externe din PE: Europa trebuie să preîntâmpine prin toate mijloacele o nouă criză de migranți

Published

on

© vladnistor.ro

Membru în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, deputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), a delcarat pentru Calea Europeană că Europa trebuie să reușească, prin toate mijloacele, să preîntâmpine politic, economic și umanitar o nouă criză de migranți.

„Dincolo de dimensiunea umanitară enormă, Europa prin toate mijloace trebuie să reușească să preîntâmpine politic, economic și umanitar o nouă criză de migranți”, a menționat Vlad Nistor în interviul acordat pentru Calea Europeană.

De asemenea, europarlamentarul liberal subliniază că un nou val de migranți este o problemă suplimentară pentru Europa și există această posibilitate să se confrunte cu așa ceva.

Cu toate acestea, Vlad Nistor a explicat că acest nou val de migranți în Europa ține și de evoluția, care nu este tocmai agreabilă, cu Republica Turcia și de felul în care guvernanții de la Ankara controlează eventualitatea unor valuri de migrație.

Reamintim că Italia deja se confruntă cu un flux ”excepțional de migranți economici” generat de criza sanitară și economică în contextul pandemic actual.

Mulți dintre aceștia debarcă pe insula Lampedusa, sub ochii turiștilor.

”Debarcările autonome pe coastele italiene au crescut într-un timp foarte scurt”, notează ministerul, referindu-se la ambarcaţiunile mici care traversează Mediterana de pe coastele Africii de Nord fără a fi interceptate.

Jumătate dintre cei aproximativ 11.000 de migranți care au debarcat în Italia săptămâna trecută plecaseră din Tunisia, iar cei mai mulți dintre aceștia erau cetățeni tunisieni, conform cifrelor oficiale. Ceilalţi se îmbarcaseră, în majoritate, din Libia.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor: Cele 80 de miliarde de euro obținute prin efortul diplomatic al președintelui Iohannis, un ajutor fundamental pentru România

Published

on

©️ Vlad Nistor/ Facebook

 

Potrivit europarlamentarului Vlad Nistor, cele 80 de miliarde de euro pe care România le-a obținut prin efortul diplomatic depus de președintele Klaus Iohannis, înseamnă pentru țara noastră un ajutor fundamental.

Într-un interviu pentru Calea Europeană, Vlad Nistor, a declarat că adoptarea cât mai rapidă din partea Parlamentului European a unui plan de reconstrucție economică, sanitară și umanitară este esențială pentru toți cei 500 de milioane de europeni: „Amânarea aplicării cât mai repede a unui plan de reconstrucție globală a Europei este nefolositoare pentru orice european.”

Cu toate acestea, Parlamentul European, reunit în ultima sesiune plenară din luna iulie, înainte de vacanță, a votat cu o largă majoritate rezoluția care stă la baza negocierilor viitoare cu cele 27 de state membre pentru adoptarea unui nou Cadru Financiar Multianual, dar care refuză în același timp propunerea Consiliului European pentru viitorul buget al UE. 

În acest context, deputatul Vlad Nistor consideră că aceste discuții între instituții nu ar trebui să se poarte în condiții de criză cum sunt cele pe care le trăim noi astăzi, și din acest motiv a menționat că nu a votat pentru această rezoluție: „Amânarea aplicării cât mai repede a unui plan de reconstrucție globală a Europei este nefolositoare pentru orice european. Acesta este motivul pentru care am votat împotriva rezoluției.”

Citiți și: Viitorul buget al UE: Parlamentul European a votat rezoluția care va servi drept mandat pentru viitoarele negocieri cu statele membre

Consiliul își va finaliza acum mandatul pentru a porni negocierile cu Parlamentul cu privire la viitorul CFM pentru perioada 2021-2027, la reforma resurselor proprii și la planul de redresare. Parlamentul European va avea ultimul cuvânt cu privire la CFM înainte ca acesta să intre în vigoare. Actualul buget multianual se încheie la 31 decembrie 2020.

Deputații în Parlamentul European își vor prezenta condițiile în rezoluția din sesiunea plenară de joi. Echipa de negociere a PE va iniția negocieri cu Președinția germană a Consiliului UE cât mai curând posibil.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vlad Nistor: O eventuală relocare a militarilor americani în România va reprezenta un grad superior de protecție

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru în Comisia de Afaceri Externe  (AFET) a Parlamentului European, consideră că o eventuală relocare a militarilor americani în România va însemna pentru țara noastră un grad ”superior de protecție”, dar în același timp și un ”oarecare grad de expunere”.

„Cu cât mai multă prezență militară în România se atrage de desigur un oarecare grad de expunere, dar pe de altă parte atragem un grad superior de protecție”, a declarat europarlamentarul român într-un interviu în exclusivitate pentru Calea Europeană.

De asemenea, Vlad Nistor a explicat cum ar trebui să gestioneze România această decizi„ a SUA de a retrage aproximativ 11.900 de militari americani din Germania: „România ar trebui să se poziționeze cât mai bine cu putință, pentru că interesul strategic al României este să fie cât mai bine apărată într-o lume atât de tulbure în care trăim cu toții astăzi.”

Potrivit deputatului liberal, retragererea treptată din Germania a soldaților americani are o explicație logică: „Realitatea geopolitică este cu totul alta față de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar Germania este o țară capabilă să se apere și singură, fiind cu mult mai puțin expusă față de alte țări din fosta parte de Est a Europei printre care se află și România.”

„Astfel, cu cât efortul diplomatic al României este mai consistent, cu atât interesele majore ale națiunii române sunt respectate”, a mai menționat acesta în interviu.

Reamintim că Statele Unite vor retrage aproximativ 11.900 de militari americani staționați în Germania, iar o mare parte dintre aceștia vor fi relocați în regiunea Mării Negre, în Polonia, în țările baltice, în Belgia și Italia, a anunțat miercuri secretarul american al Apărării, Mark Esper. Acesta a indicat că din cei 34.500 de militari desfăşuraţi în prezent în Germania, aproximativ 6.400 vor fi repatriaţi în SUA, în timp ce alţi 5.600 vor fi repoziţionaţi în alte ţări ale NATO.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending