Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din R. Moldova trebuie să fie consolidată politic și în Parlament

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova trebuie să fie consolidată din punct de vedere politic și în Parlament pentru ca forțele democrate și pro-europene să poată influența parcursul de dezvoltare al țării, a declarat pentru caleaeuropeana.ro eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), profesor emerit al Universității București și membru în Comisia pentru Afaceri Externe și în Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova din Parlamentul European.

 

Alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte reprezintă „alegerea fermă și clară a cetățenilor Republicii Moldova de a schimba ceva esențial în societatea din care fac parte” și este „un pas înainte pentru frații noștri din Basarabia”, a apreciat Vlad Nistor care a atras, însă, atenția că susținătorii președintelui ales și ai forțelor democratice care o sprijină nu trebuie „să se relaxeze” pentru că „cea mai mare parte a puterii, din perspectiva Constitiției din Republia Moldova, se află în Parlament”. În acest sens, eurodeputatul a punctat că „următoarele alegeri parlamentare sunt cele care trebuie să consolideze această victorie la nivelul senzației și imaginii publice deocamdată, însă trebuie să urmeze și victoria politică”. 

De asemenea, Vlad Nistor a explicat că, spre diferență de România, unde funcția de președinte a fost consolidată încă după Revoluție, în Republica Moldova președintele ar trebui să se bucure de sprijinul unei majorități parlamentare pentru a-și putea exercita influența dincolo de limitele constituționale care îl constrâng și care îl pot slăbi în raport cu puterea de decizie a Parlamentului.

„Dacă nu ar fi un stat în care corupția este endemică și în care există încălcări flagrante ale legii, cum ar fi faimoasa poveste a miliardului, Republica Moldova ar trebui să fie o republică parlamentară sau cel puțin așa este din punctul de vedere al descrierii pe care Constituția o dă. Din această, perspectivă, între limitele Constituției, Maia Sandu și partidele care o susțin, care sunt mai mult de două, vor trebui să se mobilizeze foarte repede pentru ca entuziasmul popular să sprijine evoluția politică. Cred că doar aceasta este șansa, pentru că altminteri Parlamentul nu-i va da Maiei Sandu mai multă autoritate decât dorește și aici vedem episodul scurt al guvernării sale, din păcate”, a explicat eurodeputatul PNL. 

Amintim că guvernul Maia Sandu a picat, pe 12 noiembrie 2019, după cinci luni de la învestire, în urma moțiunii de cenzură depuse de partenerii de coaliție, socialiștii președintelui pro-rus în exercițiu, Igor Dodon.

Vlad Nistor se așteaptă ca procesul de consolidare la nivel național a puterii Maiei Sandu să fie unul complicat în perioada următoare, însă a reamintit că de pe celălalt mal al Prutului, „România are astăzi o fereastră istorică pe care nu are voie să o rateze și are obligația să ofere sprijin consistent Republicii Moldova” pentru „eforturile sale reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, așa cum susținea și președintele Klaus Iohannis după victoria Maiei Sandu în alegeri. 

Citiți și Klaus Iohannis a sunat-o pe președinta aleasă a Republicii Moldova. Șeful statului va efectua o vizită la Chișinău după preluarea mandatului de către Maia Sandu

„Lucrurile vor fi foarte complicate. sunt perspective și opinii diferite și competitori politici importanți în tabăra pro-europeană care nu consideră că acum nu ar fi momentul potrivit pentru organizarea unor alegeri anticipate, însă există și ideea care susține exact contrariul și anume că organizarea de alegeri anticipate i-ar putea da Maiei Sandu și forțelor democrate din Republica Moldova forță consistentă în Parlament și în Guvern. Dar România are astăzi o fereastră istorică pe care nu are voie să o rateze și are obligația să ofere sprijin consistent Republicii Moldova, iar Partidul Național Liberal, care a susținut forțele democratice de peste Prut va face acest lucru în perioada următoare”, a precizat eurodeputatul. 

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Republica Moldova, învingându-l pe președintele în exercițiu, socialistul pro-rus Igor Dodon, devenind deopotrivă al șaselea președinte din istoria țării și prima femeie în această funcție la capătul unui scrutin considerat decisiv pentru viitoarea orientare strategică a Chișinăului.

După centralizarea a 99,86% din voturi, Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, a obținut 57,63%, reprezentând 938.390 din sufragii, în timp ce Dodon a fost votat de 689.980 de cetățeni, reprezentând 42,37%, informează Comisia Electorală Centrală.

Maia Sandu a câștigat scrutinul și în capitala Chișinău, obținând peste 200.000 de voturi. De asemenea, după numărarea a 97,98% din voturile exprimate în diaspora, candidata pro-europeană a obținut aproape 240.000 de voturi, reprezentând peste 92,86%.

Conform Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, s-au prezentat la urne peste 52% dintre cetățeni. De asemenea, din totalul celor 1,64 milioane de voturi, peste 260.000 au fost înregistrate în diaspora, în ceea ce reprezintă o prezență record în afara țării.

Victoria de la aceste alegeri reprezintă și o revanșă politică, după ce Maia Sandu a pierdut alegerile prezidențiale din 2016 în fața lui Igor Dodon la o diferență de 67.500 de voturi.

Fost prim-ministru, Maia Sandu, care a lucrat pentru Banca Mondială, a creat o surpriză conducând primul tur al alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie cu 36% din voturi faţă de circa 33% pentru Igor Dodon, datorită unui sprijin fără precedent al alegătorilor care votează în străinătate, comentează AFP.

De asemenea, Maia Sandu a primit sprijin și din partea Bucureştiului, care are legături istorice puternice cu Chişinăul, și mesaje de sprijin din partea președintelui Klaus Iohannis și prim-ministrului Ludovic Orban. Totodată, Sandu a primit mesaje de sprijin din partea ministrului german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, şi a fostului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PPE

Eurodeputatul Vlad Nistor: Uniunea Europeană a căzut la Ankara într-un joc politic care nu a făcut decât să-i consolideze poziția de slăbiciune

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Uniunea Europeană a căzut la Ankara într-un joc politic care nu a făcut decât să-i consolideze poziția de slăbiciune, a afirmat eurodeputatul Vlad Nistor, negociator din partea grupului PPE pe raportul privind bilanțul relațiilor UE-Turcia, pregătit de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

 

„Dincolo de faptul că știm cu toții cât de grave sunt încălcările drepturilor omului în Turcia, cât de grave sunt agresiunile din Mediterana de Est, trebuie să ne concentrăm asupra episodului întâlnirii celor trei (întâlnirea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și a președintelui Consiliului European, Charles Michel, cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara pe 6 aprilie, n.r.). Este un joc în care noi, Uniunea Europeană am căzut, un joc cu consecințe politice grave, pentru că în politică simbolurile sunt esențiale; un joc care nu a făcut decât să consolideze poziția de slăbiciune a UE pe care deja vizita Înaltului Reprezentant la Moscova a reprezentat-o. Cred că aici trebuie noi toți, UE în ansamblul său, să lucrăm”, a declarat Vlad Nistor, într-o intervenție în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, de luni, 26 aprilie.

Citiți și Eurodeputatul Vlad Nistor, negociatorul PPE pentru raportul privind relațiile UE-Turcia: Nu există loc în UE pentru agresori

Incidentul, denumit de presă Sofagate, s-a petrecut pe 6 aprilie în palatul prezidențial al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, unde Michel și Ursula von der Leyen se aflau în vizită oficială pentru revitalizarea relațiilor dintre Bruxelles și Ankara. Însă, când cei doi înalți demnitari ai UE au fost introduși în sala de recepție, au găsit doar două fotolii amenajate, dintre care unul era destinat lui Erdoğan, iar președinta Comisiei Europene a rămas preț de câteva secunde în picioare, vădit încurcată, neștiind unde să se așeze. În cele din urmă, von der Leyen a ocupat un loc pe una dintre canapelele din încăpere, vizavi de ministrul de externe turc Mevlüt Çavuşoğlu.

Gafa de protocol a fost comentată și de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, care a declarat că „este absolut evident că în timpul unei vizite comune într-o țară străină, unde participă ambii președinți, aceștia ar trebui tratați în același mod”, a spus el – menționând, de asemenea, că departamentul de protocol al Comisiei a lipsit de la eveniment din cauza restricțiilor Covid.

Tratatul privind UE enumeră instituțiile europene în ordine, plasând Comisia Europeană sub Consiliul European, însă Mamer a precizat că președinții celor două instituții ale UE au același rang protocolar. Purtătorul de cuvânt a subliniat, de asemenea, că Executivului European i s-a oferit o direcție politică în vizita sa în Turcia, subliniind o declarație făcută de liderii naționali ai statelor membre ale UE la sfârșitul lunii martie.

Ulterior, Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și l-a avertizat că nu va permite ca situația de la Ankara să se repete. Astfel, aceasta a cerut serviciilor sale care se ocupă de protocol să-şi contacteze omologii din cadrul Consiliului pentru a „găsi un ‘modus vivendi’ cu scopul de a evita astfel de situaţii în viitor”.

Astfel, Charles Michel a înaintat Comisiei un document de protocol care stabilește egalitatea de rang cu președinta instituției în cadrul vizitelor externe.

Angajamentul înscris în text este acela de a „acorda o atenție deosebită aranjamentelor privind locurile pe scaune pentru a asigura un tratament demn al ambilor președinți și pentru a respecta ordinea protocolară”.

Este, de asemeenea, promovată „diviziunea muncii în ce privește spațiile de discurs coordonate și stabilite de comun acord înainte” – departamentele care se ocupă de protocol ale ambelor președinții trebuie să fie implicate în pregătirea întâlnirilor.

Continue Reading

PPE

Eurodeputatul Vlad Nistor, negociatorul PPE pentru raportul privind relațiile UE-Turcia: Nu există loc în UE pentru agresori

Published

on

© vladnistor.ro

Nu se poate vorbi de o apropiere a relațiilor UE-Turcia atâta timp cât președintele Erdogan continuă să provoace UE și statele sale membre și îndepărtează Turcia de standardele europene. Acesta este mesajul pe care Grupul PPE îl va transmite atunci când va vota astăzi, 22 aprilie, în Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului, un raport care face bilanțul relațiilor dintre Ankara și UE, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor, cel care a negociat raportul în numele PPE.

„Nu există nicio îndoială, relațiile UE-Turcia se află la un nivel minim istoric. Pentru a le reconstrui va fi nevoie de restabilirea încrederii și de reevaluarea cadrului relațiilor. Este clar că negocierile de aderare sunt în mare pericol atâta timp cât Turcia refuză să realizeze reforme, subminează principiile statului de drept și drepturile fundamentale și încalcă integritatea teritorială a Greciei și a Ciprului, două state membre ale UE. Nu există loc în UE pentru agresori”, a subliniat eurodeputatul Vlad Nistor, care a negociat Raportul în numele Grupului PPE.

„Același lucru este valabil și pentru modernizarea Uniunii Vamale. Aceasta ar putea fi o modalitate foarte bună pentru Turcia de a-și alinia standardele la cele europene în domenii precum serviciile, achizițiile publice sau dezvoltarea. Dar modernizarea trebuie să fie legată de progresul democratic, drepturile omului și libertățile fundamentale. Văzând lipsa de voință politică din partea guvernului turc, nu vom face niciun progres”, a declarat Nistor.

„Grupul PPE va organiza o dezbatere internă în viitorul apropiat pentru a redefini modul în care vede viitoarele relații cu această țară vecină”, a conchis el.

Continue Reading

PPE

Eurodeputatul Vlad Nistor salută reangajarea SUA în relația transatlantică: Statele Unite au reprezentat întotdeauna principalul actor în NATO

Published

on

© vladnistor.ro

În contextul reangajării Statelor Unite în relația transatlantică, eurodeputatul Vlad Nistor (PPE, PNL), istoric și profesor al Universității București, a declarat că este esențială noua prezență reală a SUA în Tratatul Atlanticului de Nord (NATO). „Statele Unite au reprezentat întotdeauna principalul actor în Alianța Nord Atlantică și cu siguranță vor reprezenta și în continuare, pentru că altminteri nu se poate”, a punctat acesta într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Acesta a subliniat că reangajarea Statelor Unite în relația transatlantică favorizează conștientizarea necesității implicării tuturor statelor membre în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. 

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a declarat că Statele Unite vor să revitalizeze Alianța Nord-Atlantică și să își reconstruiască parteneriatele îndeosebi cu aliații NATO. Cooperarea între aliaţi este mai importantă în prezent decât în orice alt moment din istoria recentă, a subliniat Antony Blinken, spunând că relaţiile cu NATO şi Uniunea Europeană vor fi cruciale pentru depăşirea provocărilor.

Blinken a avut și o reuniune multilaterală cu șefii diplomațiilor de la Londra, Paris și Berlin, alături de care a reafirmat angajamentul față de NATO, relația transatlantică și aprofundarea cooperării UE-SUA, înaintea reuniunii prin videoconferință a Consiliului European pentru relansarea alianței transatlantice.

Citiți și Vlad Nistor: Prezența lui Antony Blinken la Bruxelles și a lui Joe Biden în videoconferința liderilor UE a avut o valoare simbolică esențială pentru reașezarea relațiilor transatlantice

Vlad Nistor a ținut să reamintească că lucrurile au devenit complicate odată cu „relativa răceală” față de Marea Britanie în ceea ce privește Brexitul, la care se adaugă și problemele legate de Republica Turcia. Amândouă, atât Regatul Unit, cât și Turcia fiind jucători principali în NATO. 

„Cu siguranță toate aceste lucruri se vor ameliora prin reapariția Statelor Unite, prin reconstruirea strategiilor și înțelegerea faptului că războiul de azi nu mai poate să fie unul tradițional. Orice formă de conflict va lua forme noi, iar atenția specială pe care Alianța o acordă războiului cibernetic și posibilității acestor mijloace de a fi utilizate, ca și formele războiului hibrid, ne vor da puțin mai multă siguranță tuturor”, a conchis eurodeputatul român. 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

COMISIA EUROPEANA51 mins ago

Ursula von der Leyen, după cina de lucru cu Florin Cîțu: Lucrăm împreună cu România pentru a finaliza un plan solid de redresare și reziliență, cât mai curând posibil

S&D5 hours ago

PES Women și Partidul Socialiștilor Europeni fac presiuni pentru ratificarea integrală a Convenției de la Istanbul și punerea în aplicare a acesteia de către toate statele membre ale UE

ROMÂNIA5 hours ago

MAE anunță că Rusia l-a declarat persona non grata pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei României la Moscova, ca răspuns la mișcarea Bucureștiului

Mircea Hava6 hours ago

Mircea Hava regretă lipsa consultărilor cu eurodeputații români pe tema PNRR: Dacă nu ne ducem foarte bine pregătiți la sfârșitul lui mai, nu ne vom întoarce cu 29,2 mld. de euro

Corina Crețu7 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu: Comunicarea cu cetățenii trebuie să devină, tot mai mult, o prioritate a Uniunii Europene

Cristian Bușoi7 hours ago

Cristian Bușoi pledează pentru implicarea medicilor de familie în procesul de vaccinare: Joacă un rol important în campania de informare corectă a populației

NATO8 hours ago

VIDEO Klaus Iohannis și Andrzej Duda, la exercițiul militar “Justice Sword 21”: Ne pregătim pentru apărare pe flancul estic al NATO

NATO8 hours ago

VIDEO Opt convoaie militare ale Forței de Reacție Rapidă a NATO au intrat în România pentru exercițiul Noble Jump 2021

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Șeful diplomației UE, Josep Borrell: Următoarea rundă a dialogului Belgrad-Pristina va avea loc la finalul lunii iunie

ROMÂNIA9 hours ago

Florin Cîțu: Merg la Bruxelles să mă asigur că vom avea un PNRR aprobat cu prioritățile noastre. Este nevoie să accelerăm ritmul economiei

Mircea Hava6 hours ago

Mircea Hava regretă lipsa consultărilor cu eurodeputații români pe tema PNRR: Dacă nu ne ducem foarte bine pregătiți la sfârșitul lui mai, nu ne vom întoarce cu 29,2 mld. de euro

NATO1 day ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

NATO1 day ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

NATO1 day ago

Klaus Iohannis: Prezența lui Joe Biden și a lui Jens Stoltenberg la summitul B9 arată că am reușit să creștem reziliența și postura de descurajare a NATO pe flancul estic

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Moment istoric la Strasbourg. Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE au lansat Conferința privind viitorul Europei: Să ne scriem noi înșine noile noastre legende

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Conferința privind viitorul Europei reprezintă oportunitatea de a construi un nou scop comun

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Președintele PE, la lansarea Conferinței privind Viitorul Europei: Dacă reflecțiile cetățenilor implică o actualizare a Tratatelor, să fim curajoși! Nu ar trebui să existe niciun tabu legat de modul în care funcționează UE

Dragoș Pîslaru2 days ago

Dragoș Pîslaru: Prima idee pentru viitorul Europei este legătura dintre economic și social. Europa nu este doar despre milioane de euro, ci despre milioane de cetățeni

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

Advertisement
Advertisement

Trending