Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din R. Moldova trebuie să fie consolidată politic și în Parlament

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova trebuie să fie consolidată din punct de vedere politic și în Parlament pentru ca forțele democrate și pro-europene să poată influența parcursul de dezvoltare al țării, a declarat pentru caleaeuropeana.ro eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), profesor emerit al Universității București și membru în Comisia pentru Afaceri Externe și în Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova din Parlamentul European.

 

Alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte reprezintă „alegerea fermă și clară a cetățenilor Republicii Moldova de a schimba ceva esențial în societatea din care fac parte” și este „un pas înainte pentru frații noștri din Basarabia”, a apreciat Vlad Nistor care a atras, însă, atenția că susținătorii președintelui ales și ai forțelor democratice care o sprijină nu trebuie „să se relaxeze” pentru că „cea mai mare parte a puterii, din perspectiva Constitiției din Republia Moldova, se află în Parlament”. În acest sens, eurodeputatul a punctat că „următoarele alegeri parlamentare sunt cele care trebuie să consolideze această victorie la nivelul senzației și imaginii publice deocamdată, însă trebuie să urmeze și victoria politică”. 

De asemenea, Vlad Nistor a explicat că, spre diferență de România, unde funcția de președinte a fost consolidată încă după Revoluție, în Republica Moldova președintele ar trebui să se bucure de sprijinul unei majorități parlamentare pentru a-și putea exercita influența dincolo de limitele constituționale care îl constrâng și care îl pot slăbi în raport cu puterea de decizie a Parlamentului.

„Dacă nu ar fi un stat în care corupția este endemică și în care există încălcări flagrante ale legii, cum ar fi faimoasa poveste a miliardului, Republica Moldova ar trebui să fie o republică parlamentară sau cel puțin așa este din punctul de vedere al descrierii pe care Constituția o dă. Din această, perspectivă, între limitele Constituției, Maia Sandu și partidele care o susțin, care sunt mai mult de două, vor trebui să se mobilizeze foarte repede pentru ca entuziasmul popular să sprijine evoluția politică. Cred că doar aceasta este șansa, pentru că altminteri Parlamentul nu-i va da Maiei Sandu mai multă autoritate decât dorește și aici vedem episodul scurt al guvernării sale, din păcate”, a explicat eurodeputatul PNL. 

Amintim că guvernul Maia Sandu a picat, pe 12 noiembrie 2019, după cinci luni de la învestire, în urma moțiunii de cenzură depuse de partenerii de coaliție, socialiștii președintelui pro-rus în exercițiu, Igor Dodon.

Vlad Nistor se așteaptă ca procesul de consolidare la nivel național a puterii Maiei Sandu să fie unul complicat în perioada următoare, însă a reamintit că de pe celălalt mal al Prutului, „România are astăzi o fereastră istorică pe care nu are voie să o rateze și are obligația să ofere sprijin consistent Republicii Moldova” pentru „eforturile sale reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, așa cum susținea și președintele Klaus Iohannis după victoria Maiei Sandu în alegeri. 

Citiți și Klaus Iohannis a sunat-o pe președinta aleasă a Republicii Moldova. Șeful statului va efectua o vizită la Chișinău după preluarea mandatului de către Maia Sandu

„Lucrurile vor fi foarte complicate. sunt perspective și opinii diferite și competitori politici importanți în tabăra pro-europeană care nu consideră că acum nu ar fi momentul potrivit pentru organizarea unor alegeri anticipate, însă există și ideea care susține exact contrariul și anume că organizarea de alegeri anticipate i-ar putea da Maiei Sandu și forțelor democrate din Republica Moldova forță consistentă în Parlament și în Guvern. Dar România are astăzi o fereastră istorică pe care nu are voie să o rateze și are obligația să ofere sprijin consistent Republicii Moldova, iar Partidul Național Liberal, care a susținut forțele democratice de peste Prut va face acest lucru în perioada următoare”, a precizat eurodeputatul. 

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Republica Moldova, învingându-l pe președintele în exercițiu, socialistul pro-rus Igor Dodon, devenind deopotrivă al șaselea președinte din istoria țării și prima femeie în această funcție la capătul unui scrutin considerat decisiv pentru viitoarea orientare strategică a Chișinăului.

După centralizarea a 99,86% din voturi, Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, a obținut 57,63%, reprezentând 938.390 din sufragii, în timp ce Dodon a fost votat de 689.980 de cetățeni, reprezentând 42,37%, informează Comisia Electorală Centrală.

Maia Sandu a câștigat scrutinul și în capitala Chișinău, obținând peste 200.000 de voturi. De asemenea, după numărarea a 97,98% din voturile exprimate în diaspora, candidata pro-europeană a obținut aproape 240.000 de voturi, reprezentând peste 92,86%.

Conform Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, s-au prezentat la urne peste 52% dintre cetățeni. De asemenea, din totalul celor 1,64 milioane de voturi, peste 260.000 au fost înregistrate în diaspora, în ceea ce reprezintă o prezență record în afara țării.

Victoria de la aceste alegeri reprezintă și o revanșă politică, după ce Maia Sandu a pierdut alegerile prezidențiale din 2016 în fața lui Igor Dodon la o diferență de 67.500 de voturi.

Fost prim-ministru, Maia Sandu, care a lucrat pentru Banca Mondială, a creat o surpriză conducând primul tur al alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie cu 36% din voturi faţă de circa 33% pentru Igor Dodon, datorită unui sprijin fără precedent al alegătorilor care votează în străinătate, comentează AFP.

De asemenea, Maia Sandu a primit sprijin și din partea Bucureştiului, care are legături istorice puternice cu Chişinăul, și mesaje de sprijin din partea președintelui Klaus Iohannis și prim-ministrului Ludovic Orban. Totodată, Sandu a primit mesaje de sprijin din partea ministrului german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, şi a fostului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Vlad Nistor

Vlad Nistor critică Comisia Europeană pentru atitudinea tacită legată de acuzațiile privind lipsa de imparțialitate din activitatea comisarului european pentru extindere

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) critică Comisia Europeană pentru atitudinea tacită privind acuzațiile de lipsă de imparțialitate a comisarului european pentru extindere Oliver Varhelyi în gestionarea proceselor de asociere și aderare a țărilor candidat din Balcanii de Vest, se arată într-o postare pe blogul personal.

În data de 14 februarie, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, a avut loc o dezbatere pe tema situației din Balcanii de Vest și despre cum abordează Uniunea Europeană, în ansamblul ei, extinderea în această regiune. Invitat pentru o interpelare pe acest subiect a fost comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi.

Eurodeputatul român Vlad Nistor, membru al grupului parlamentar al Partidului Popular European (PPE) , care a condus între 20 și 24 Februarie o misiune a subcomisiei pentru securitate și apărare (SEDE) a Parlamentului European (PE) în Bosnia și Herzegovina, a declarat că situația din regiune este una stabilă, dar delicată, iar comisarul Varhelyi, prin poziția esențială pe care o ocupă în gestionarea proceselor de asociere și aderare a țărilor candidat, are o obligație imensă întru buna gestionare a relațiilor UE cu statele din această parte a Europei.

În ultima vreme, însă, numeroase acuzații la adresa lui Varhelyi au apărut atât în presa de pe continent, cât și în cadrul Parlamentului European, unde un număr însemnat de membri au cerut Comisiei Europene investigarea acestor presupuse derapaje ale comisarului maghiar.

„Acuzele menționate sunt unele foarte serioase. Spre exemplu, site-uri precum EUObserver și Politico diseminează informația cum că Varhelyi ar gestiona relațiile UE cu statele candidate în consonanță cu liniile guvernului de la Budapesta și ar favoriza o abordare privilegiată față de anumite personaje controversate precum Aleksandar Vucic și Milorad Dodik. Mai mult, comisarul s-ar fi folosit de poziția sa pentru a diminua critici fundamentate din anumite rapoarte întocmite la adresa unor state-candidat, precum Serbia sau Turcia. De asemenea, ar fi trecut constant cu vederea numeroase violări ale drepturilor omului comise de guvernele acestor țări și ar fi direcționat preferențial fonduri europene de pre-aderare unor regimuri non-UE, aliate lui Viktor Orbán. Dacă se vor dovedi adevărate, se va constata imediat o incompatibilitate crasă a acestuia cu funcția pe care o ocupă în Colegiul Comisarilor”, a explicat eurodeputatul Vlad Nistor.

De asemenea, acesta a amintit că cea mai recentă gafă a lui Varhelyi a fost comisă chiar în timpul interpelării din plenul parlamentului de la Strasbourg.

„Acesta, agasat de tirul de întrebări al europarlamentarilor asupra legăturilor sale cu Serbia și alte state ce nu se aliniază pe deplin pozițiilor și valorilor UE, i-a numit pe aleșii europeni <<idioți>> , într-un schimb de replici cu un consilier, surprins de microfoanele lăsate deschise. Comisarul a rostit aceste cuvinte insultătoare imediat după interpelarea eurodeputatului croat Tomislav Sokol (PPE) asupra relațiilor prea strânse ale lui Varhelyi cu conducerea de la Belgrad, fapt ce l-a iritat vizibil pe comisar”.

Europarlamentarul Nistor a declarat, în urma acestui eveniment, că rechizitoriul împotriva lui Oliver Varhelyi continuă să crească, iar acesta din urmă, cu aroganță, evită să își asume măcar regrete pentru limbajul său ofensator la adresa aleșilor europeni.  Mai mult, eurodeputatul român a spus că atitudinea Comisiei Europene pe subiectul Varhelyi lasă mult de dorit, în special după ce purtătorul de cuvânt al instituției, Eric Mamer,  a declarat că nu există niciun plan de investigare a acțiunilor și a declarațiilor comisarului maghiar.

Continue Reading

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: Atât eu personal, cât și grupul PPE, suntem susținători permanenți ai drepturilor opozantului rus Alexei Navalnî

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul român Vlad Nistor, deputat din partea PNL și membru al grupului Partidului Popular European, a declarat că, de la începutul persecuției împotriva lui Navalnîi de către regimul de la Moscova, atât el personal, cât și grupul PPE, au fost susținători permanenți ai drepturilor opozantului rus și observatori atenți ai condițiilor în care se regăsește dizidentul în detenția din Rusia, se arată într-o postare pe blogul personal.

Parlamentul European a adoptat pe 16 februarie o rezoluție privind respectarea drepturilor omului în Rusia, în special cu privire la recenta deteriorare a condițiilor și așa inumane de detenție ale lui Alexei Navalnîi. Rezoluția a fost adoptată cu 497 de voturi pentru, 17 împotrivă și 33 de abțineri. 

Deputații europeni au cerut eliberarea laureatului Premiului Saharov pentru anul 2021, Alexei Navalnîi, și a tuturor celorlalți prizonieri politici curajoși din Rusia care luptă pentru democrație și drepturile omului.

Până la eliberarea lor, condițiile de detenție a deținuților politici precum Navalnîi, care a fost supus unor rele tratamente, inclusiv torturi și riscă o nouă pedeapsă cu închisoarea de până la 25 de ani, trebuie să respecte obligațiile internaționale ale Rusiei. În special, Navalnîi are nevoie de acces la medicii la alegerea sa și la avocații săi și de permiterea comunicării cu familia sa.

Deputații au subliniat că UE și comunitatea democratică au nevoie de o strategie clară pentru a sprijini atât Ucraina, cât și democrația din Rusia, care ar însemna, de asemenea, și o victorie pentru Navalnîi. Ei au îndemnat statele membre UE să asiste apărătorii drepturilor omului ruși, activiștii pro-democrație și jurnaliștii independenți din Rusia și din afara acesteia.

Parlamentul European susține, de asemenea, că Putin trebuie să fie judecat și pentru crime îndreptate împotriva propriei populații și îndeamnă Consiliul UE să adopte măsuri restrictive împotriva celor responsabili de urmăriri arbitrare și torturarea protestatarilor anti-război.

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Delegație a Subcomisiei pentru securitate și apărare din PE condusă de Vlad Nistor, vizită în Bosnia și Herțegovina: Aleșii BiH trebuie să implementeze reformele necesare procesului de aderare la UE

Published

on

© vladnistor.ro

O delegație a Subcomisiei pentru securitate și apărare (SEDE) din Parlamentul European, condusă de eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), a efectuat o deplasare în Bosnia și Herțegovina (BiH) în contextul turbulențelor geopolitice cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Potrivit unei informări, din delegație au mai făcut parte: Leopoldo López Gil (PPE, Spania), Dietmar Köster (S&D, Germania), Thijs Reuten (S&D, Olanda), Klemen Grošelj (Renew Europe, Slovenia), Viola Von Cramon-Taubadel (Verzi/ALE, Germania).

” Vizita noastră a permis membrilor Parlamentului European să evalueze gradul fragil de securitate existent într-o ţară care are în vedere aderarea la UE şi care a fost, de asemenea, afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.  În urma acordării statutului de țară-candidat, aleșii BiH trebuie să-și asume pe deplin responsabilitatea pentru implementarea reformelor necesare procesului de aderare. Statele membre ar trebui își intensifică sprijinul pentru EUFOR Althea, asigurându-se ca această forță să continue contribuția sa esențială la realizarea unui mediu sigur pentru cetățenii din întreaga țară”, a precizat Vlad Nistor.

La Saraievo, cei șase membri ai subcomisiei SEDE a Parlamentului European au avut întâlniri cu conducerea politică de vârf a țării, inclusiv cu membri ai Președinției Tripartite – președintele Željka Cvijanović și vicepreședinții Željko Komšić și Denis Bećirović – membri proeminenți ai guvernului și ai Adunării Parlamentare, inclusiv noile Colegii ale Casei de Reprezentanților și ale Camerei Popoarelor, precum și reprezentanți ai comunității internaționale, cum ar fi Înaltul Reprezentant pentru Bosnia și Ambasadorul SUA.

De asemenea, a fost efectuată o vizită pe teren în tabăra Butmir pentru a-i întâlni pe comandanții EUFOR Althea și pentru a vizita Cartierul General al NATO din Saraievo; aleșii europeni au observat și un exercițiu de deminare condus de Forțele Armate ale Bosniei și Herțegovinei.

Europarlamentarii au subliniat că statutul de țară-candidat este o oportunitate și o obligație pentru ca reprezentanții aleși ai BiH să îndeplinească așteptările cetățenilor săi.

Aceștia au evidențiat că drumul către un parteneriat mai strâns cu UE necesită ca Bosnia și Herțegovina să facă progrese tangibile în ceea ce privește cele 14 priorități cheie enumerate în Avizul Comisiei și să crească în continuare alinierea la măsurile restrictive ale UE împotriva Rusiei și să pună în aplicare eficient aceste convenții și sancțiuni. Eurodeputații au condamnat retorica inflamatorie și secesionistă care contribuie şi mai mult la vulnerabilizarea ţării.

Membrii Parlamentului European u constatat că forțele armate ale BiH sunt bine pregătite și profesioniste, dar angajamentul lor față de BiH trebuie să fie susținut de un buget care să reflecte nevoile unei armate moderne în ceea ce privește salariul și dotările.

Vestea înființării unui grup de infanterie ușoară ce va reuni batalioane multietnice a fost primită extrem de pozitiv de delegația SEDE. Acesta ar putea deveni un model pentru realizarea unei forțe armate multietnice funcționale în BiH.

Europarlamentarii au primit feedback pozitiv din partea autorităților BiH cu privire la rolul important al EUFOR Althea în asigurarea unui mediu sigur pentru cetățenii din acest stat.

Delegația SEDE a concluzionat că EUFOR Althea ar putea fi și mai eficientă în implementarea mandatului său dacă ar fi sporite atât dimensiunea contingentului cât și dotarea materială, cu capacități suplimentare foarte necesare pentru a asigura protecția cetățenilor din întreaga ţară.

Eurodeputații și-au exprimat, pe această cale, și recunoștința pentru bărbații și femeile care servesc pe teren în numele Uniunii Europene.

În contextul geopolitic actual și prin continua creștere a interferențelor externe maligne, în special din partea Rusiei, precum și a Chinei, este necesară o atenție sporită în monitorizarea și abordarea amenințărilor hibride, inclusiv dezinformarea și securitatea cibernetică.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA41 mins ago

Gabriela Firea: 6 din 10 români sunt interesați de alegerile europarlamentare. Românii au înțeles care sunt beneficiile că suntem membrii cu drepturi egale în UE

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Emmanuel Macron l-a asigurat pe premierul libanez că Franța va face „tot ce îi stă în putere” pentru a preveni creșterea violențelor între Liban și Israel

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu. Facem apel la toate părțile să dea dovadă de reținere

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară centrată pe combaterea violenței împotriva femeilor, revizuirea politicii agricole a UE și combaterea spălării banilor

NATO17 hours ago

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

NATO17 hours ago

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

U.E.24 hours ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

G724 hours ago

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Charles Michel răspunde la atacurile lui Trump cu cifre: Sprijinul UE pentru Ucraina, 150 de miliarde de dolari. Nu vă lăsați intimidat de Putin, că noi nu suntem

ROMÂNIA2 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA3 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA3 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending