Miniștrii de finanțe din țările zonei euro au discutat luni, în sistem videoconferință, despre evoluțiile macroeconomice și perspectivele politice din zona euro, informează Consiliul UE într-un comunicat.
Discuția s-a bazat pe prognoza economică a Comisiei Europene pentru iarna 2021 și pe cele mai recente informații privind evoluțiile din domeniul sănătății prezentate de Michael Ryan, directorul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru programul de urgențe în sănătate și Bruce Aylward, consilier principal responsabil pentru misiunea comună OMS-China privind COVID-19.
Președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, a declarat: „Având în vedere incertitudinea și provocarea, există în continuare o mare nevoie de a ne coordona eforturile monetare și bugetare. Din perspectiva Eurogrupului, este important să abordăm pregătirile bugetare naționale într-o manieră coordonată pentru a contribui la formarea deciziilor politice, în special pe măsură ce procesul de vaccinare crește, iar recuperarea noastră începe treptat”.
De asemenea, Paschal Donohoe, a adăugat: „Când vom începe să ieșim din criza sănătății, răspunsul politic va trebui să se adapteze treptat – despre asta vom vorbi în mod regulat în lunile următoare, deoarece toți avem un interes pentru o revenire reușită și unită”.
În plus, miniștrii au discutat despre rolul internațional al euro. Discuția a urmat îndrumările Summitului euro din decembrie 2020 și comunicarea Comisiei Europene din 19 ianuarie 2021 „Sistemul economic și financiar european: încurajarea rezistenței și rezilienței”. În acest sens, în baza unei prezentări a președintelui Eurogrupului, liderii UE au remarcat că “progresele realizate în Uniunea Economică și Monetară și în Uniunea Bancară în ultimul deceniu au contribuit la stabilitatea financiară și au contribuit la menținerea finanțării economice pe tot parcursul crizei COVID-19”.
„Scopul este de a reduce dependența noastră de alte valute și de a ne consolida autonomia în diferite situații. În același timp, o utilizare internațională crescută a monedei noastre implică potențiale compromisuri, pe care le vom monitoriza în continuare. În timpul discuției, miniștrii au subliniat, de asemenea, potențialul emiterii de obligațiuni ecologice pentru a spori utilizarea monedei euro de către piețe, contribuind în același timp la atingerea obiectivului nostru de tranziție climatică”, a declarat președintele Eurogrupului.
Eurogrupul a discutat această problemă de mai multe ori în ultimii ani de când Summit-ul euro din decembrie 2018 a solicitat continuarea lucrărilor.
Comisarul Paolo Gentiloni a făcut câteva observații cu privire la videoconferința Eurogrupului de luni. Acesta a declarat: „O vaccinare reușită este esențială pentru redresarea economică. Așa cum am explicat Eurogrupului astăzi, prognoza iernii pe care am prezentat-o săptămâna trecută presupune că va exista o relaxare a măsurilor de izolare – mai întâi treptat, spre sfârșitul celui de-al doilea trimestru, apoi semnificativ în a doua jumătate a acestui an. Acest lucru presupune că, până atunci, cei vulnerabili și o mare parte din populația adultă se vor vaccina”.
Gentiloni a subliniat faptul că se va face tot posibilul pentru îndeplinirea acestui lucru și că ceea ce se întâmplă cu economia depinde de deciziile privind vaccinarea.
„La începutul lunii martie, Comisia va oferi orientări cu privire la modul în care intenționează să abordeze pachetul de politici economice din primăvara acestui an. Trebuie să evităm creșterea insolvențelor în viitor. Aceasta înseamnă, mai întâi, trecerea treptată de la o abordare generală la acțiuni mai bine direcționate, cu distincția între companiile pe care le considerăm neviabile și companiile pe care le considerăm viabile. Acest lucru nu va fi ușor”, a adăugat acesta.
Paolo Gentiloni a menționat câteva cuvinte și despre consolidarea rolului internațional al monedei euro. „Nu este vorba despre concurența valutară. Este o contribuție la un sistem valutar global stabil și diversificat și ar contribui, de asemenea, la protejarea economiei noastre de șocurile valutare”.
Comisarul a amintit câteva măsuri discutate în comunicatul Comisiei Europene din 19 ianuarie, subliniind importanța emiterii unor obligațiuni exprimate în euro destinate finanțării NextGenerationEU. Una dintre măsurile importante este consolidarea sistemelor de plăți transfrontaliere, colaborarea cu ECB în materie de finanțare digitală, fiind esențială.
„În cele din urmă, dar poate cea mai importantă măsură este continuarea activității privind finanțarea durabilă. În acest caz, UE este deja un centru global. Ne putem consolida rolul. Acest rol va fi consolidat prin angajamentul de a avea 30% din NextGenerationEU privind obligațiunile ecologice”, a conchis Paolo Gentiloni.