Connect with us

ZONA EURO

Eurogrup: Miniștrii europeni de finanțe au discutat despre evoluțiile macroeconomice și perspectivele politice din zona euro

Published

on

© European Union, 2021

Miniștrii de finanțe din țările zonei euro au discutat luni, în sistem videoconferință, despre evoluțiile macroeconomice și perspectivele politice din zona euro, informează Consiliul UE într-un comunicat

Discuția s-a bazat pe prognoza economică a Comisiei Europene pentru iarna 2021 și pe cele mai recente informații privind evoluțiile din domeniul sănătății prezentate de Michael Ryan, directorul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru programul de urgențe în sănătate și Bruce Aylward, consilier principal responsabil pentru misiunea comună OMS-China privind COVID-19.

Președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, a declarat: „Având în vedere incertitudinea și provocarea, există în continuare o mare nevoie de a ne coordona eforturile monetare și bugetare. Din perspectiva Eurogrupului, este important să abordăm pregătirile bugetare naționale într-o manieră coordonată pentru a contribui la formarea deciziilor politice, în special pe măsură ce procesul de vaccinare crește, iar recuperarea noastră începe treptat”.

De asemenea, Paschal Donohoe, a adăugat: „Când vom începe să ieșim din criza sănătății, răspunsul politic va trebui să se adapteze treptat – despre asta vom vorbi în mod regulat în lunile următoare, deoarece toți avem un interes pentru o revenire reușită și unită”.

În plus, miniștrii au discutat despre rolul internațional al euro. Discuția a urmat îndrumările Summitului euro din decembrie 2020 și comunicarea Comisiei Europene din 19 ianuarie 2021 „Sistemul economic și financiar european: încurajarea rezistenței și rezilienței”. În acest sens, în baza unei prezentări a președintelui Eurogrupului, liderii UE au remarcat că “progresele realizate în Uniunea Economică și Monetară și în Uniunea Bancară în ultimul deceniu au contribuit la stabilitatea financiară și au contribuit la menținerea finanțării economice pe tot parcursul crizei COVID-19”.

„Scopul este de a reduce dependența noastră de alte valute și de a ne consolida autonomia în diferite situații. În același timp, o utilizare internațională crescută a monedei noastre implică potențiale compromisuri, pe care le vom monitoriza în continuare. În timpul discuției, miniștrii au subliniat, de asemenea, potențialul emiterii de obligațiuni ecologice pentru a spori utilizarea monedei euro de către piețe, contribuind în același timp la atingerea obiectivului nostru de tranziție climatică”, a declarat președintele Eurogrupului. 

Eurogrupul a discutat această problemă de mai multe ori în ultimii ani de când Summit-ul euro din decembrie 2018 a solicitat continuarea lucrărilor.

Comisarul Paolo Gentiloni a făcut câteva observații cu privire la videoconferința Eurogrupului de luni. Acesta a declarat: „O vaccinare reușită este esențială pentru redresarea economică. Așa cum am explicat Eurogrupului astăzi, prognoza iernii pe care am prezentat-o săptămâna trecută presupune că va exista o relaxare a măsurilor de izolare  – mai întâi treptat, spre sfârșitul celui de-al doilea trimestru, apoi semnificativ în a doua jumătate a acestui an. Acest lucru presupune că, până atunci, cei vulnerabili și o mare parte din populația adultă se vor vaccina”.

Gentiloni a subliniat faptul că se va face tot posibilul pentru îndeplinirea acestui lucru și că ceea ce se întâmplă cu economia depinde de deciziile privind vaccinarea. 

„La începutul lunii martie, Comisia va oferi orientări cu privire la modul în care intenționează să abordeze pachetul de politici economice din primăvara acestui an. Trebuie să evităm creșterea insolvențelor în viitor. Aceasta înseamnă, mai întâi, trecerea treptată de la o abordare generală la acțiuni mai bine direcționate, cu distincția între companiile pe care le considerăm neviabile și companiile pe care le considerăm viabile. Acest lucru nu va fi ușor”, a adăugat acesta. 
Paolo Gentiloni a menționat câteva cuvinte și despre consolidarea rolului internațional al monedei euro. „Nu este vorba despre concurența valutară. Este o contribuție la un sistem valutar global stabil și diversificat și ar contribui, de asemenea, la protejarea economiei noastre de șocurile valutare”.
Comisarul a amintit câteva măsuri discutate în comunicatul Comisiei Europene din 19 ianuarie, subliniind  importanța emiterii unor obligațiuni exprimate în euro destinate finanțării NextGenerationEU. Una dintre măsurile importante este consolidarea sistemelor de plăți transfrontaliere, colaborarea cu ECB în materie de finanțare digitală, fiind esențială.
„În cele din urmă, dar poate cea mai importantă măsură este continuarea activității privind finanțarea durabilă. În acest caz, UE este deja un centru global. Ne putem consolida rolul. Acest rol va fi consolidat prin angajamentul de a avea 30% din NextGenerationEU privind obligațiunile ecologice”, a conchis Paolo Gentiloni. 

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Președinta BCE, Christine Lagarde, despre economia zonei euro: Un pacient care a depăşit faza cea mai gravă a crizei, dar stă în continuare în două cârje

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Economia zonei euro stă în continuare în cele două cârje ale stimulentelor monetare şi fiscale, iar aceste cârje nu pot fi înlăturate până când economia nu îşi revine pe deplin, a declarat miercuri președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, informează Agerpres.

„Trebuie să vă gândiţi la situaţia unui pacient care a depăşit faza cea mai gravă a crizei, dar stă în continuare în două cârje. Nu aţi vrea să eliminaţi niciuna dintre cârje, nici cea fiscală şi nici cea monetară, până când pacientul nu poate merge de unul singur, iar asta înseamnă prelungirea sprijinului şi după ce va începe revenirea”, a punctat Christine Lagarde.

Declarația acesteia vine după ce o parte dintre guvernatorii băncilor centrale din zona euro au declarat săptămâna trecută că BCE ar putea începe să îşi reducă, încă din luna iulie, achiziţiile de obligaţiuni.

BCE și-a ratat deja obiectivul de aproape 2% timp de opt ani și prognozele arată că va continua să o facă în anii următori, în timp ce blocul încearcă să absoarbă șocul lăsată în urma unei recesiuni induse de pandemie.

Gardienii euro urmează să se întâlnească din nou săptămâna următoare şi, deşi analiştii nu se aşteaptă la o modificare a politicii monetare, este posibil ca guvernatorii băncilor centrale din zona euro să înceapă să discute viitorul programului PEPP.

Programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (PEPP) are o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro, iar în 11 martie Banca Centrală Europeană a anunţat că în următorul trimestru va accelera ritmul achiziţionării de obligaţiuni, într-o încercare de a menţine scăzute costurile de finanţare ale economiei zonei euro, care încă este afectată de efectele pandemiei

Săptămâna trecută, Christine Lagarde a atras atenția că guvernele nu-și pot permite să renunțe la eforturile de sprijinire a economiei în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Într-o reuniune a Comitetului financiar și monetar internațional, aceasta a declarat că „o orientare ambițioasă și coordonată rămâne crucială, deoarece retragerea prematură a sprijinului fiscal riscă o întârziere a redresării și amplifică efectele negative o perioadă mai îndelungată”.

Preşedinta BCE a menţionat, printre altele, îndoielile care există în rândul autorităţilor sanitare cu privire la vaccinurile COVID-19 produse de companiile farmaceutice AstraZeneca şi Johnson & Johnson. „Suntem în continuare înconjuraţi de incertitudine”, a spus Lagarde.

Campania de vaccinare din Europa se lovește de noi obstacole, după ce compania americană Johnson & Johnson a anunțat că amână livrările de vaccin anti-COVID în Europa pe fondul îngrijorărilor legate de cazurile de tromboză apărute în SUA, iar Danemarca a decis să renunţe complet la vaccinul AstraZeneca din cauza riscului producerii de cheaguri de sânge.

Continue Reading

U.E.

Eurogrupul a convenit asupra necesității de a menține sprijinul fiscal în 2021 și în 2022 pentru a facilita calea spre redresarea post-pandemie

Published

on

© European Union, 2018/Source: EC - Audiovisual Service

Eurogrupul a convenit asupra necesității de a menține sprijinul fiscal în 2021 și în 2022 pentru a facilita calea spre redresarea post-pandemie, potrivit unei declarații a președintelui reuniunii miniștrilor de finanțe din zona euro, Paschal Donohoe. 

La un an de la debutul pandemiei de COVID-19, miniștrii continuă să se concentreze pe abordarea consecințelor sale economice și sociale. În acest sens, UE a instituit noi instrumente comune de o amploare fără precedent, în special Mecanismul de Redresare și Reziliență, ce sprijină economia, cetățenii și întreprinderile în aceste vremuri cu probleme economice și de sănătate extraordinare, atenuând impactul crizei, a afirmat luni Eurogrupul în declarația privind răspunsul politicii fiscale din zona euro la criza COVID-19. 

Activarea clauzei derogatorii generale din Pactul de Stabilitate și Creștere și a cadrului temporar pentru ajutoarele de stat a permis guvernelor naționale să instituie un nivel de sprijin fiscal de amploare în 2020, estimat la aproximativ 8% din PIB, pe lângă schemele de lichiditate de aproximativ 19% din PIB în zona euro. Acest lucru depășește cu mult răspunsul la marea criză financiară. Cele trei măsuri europene de siguranță: -atenuarea riscurilor de șomaj, fondul paneuropean de garantare al Băncii Europene de Investiții (BEI) și sprijinul Mecanismului European de Stabilitate(ESM) în caz de criză pandemică, convenite în aprilie 2020 – completează răspunsurile naționale.

Deciziile de politică monetară și orientarea din partea Băncii Centrale Europene, care au păstrat condițiile favorabile pentru toate sectoarele economiei și acțiunile autorităților de supraveghere, au fost, de asemenea, indispensabile. Împreună, măsurile europene au sprijinit încrederea, au protejat milioane de locuri de muncă și mijloacele de subzistență și au atenuat impactul crizei pandemice asupra întreprinderilor, protejând astfel veniturile și capacitatea de producție de efectele cele mai grave ale pandemiei.

Progresele înregistrate în dezvoltarea vaccinurilor eficiente și o rată ridicată de vaccinare sunt esențiale pentru depășirea pandemiei. Acest lucru va permite o mai mare deschidere a economiilor. Cu toate acestea, perspectivele sunt în continuare umbrite de incertitudine și se preconizează că redresarea va fi inegală între țări, regiuni și sectoare.

„Coordonarea strânsă a sprijinului bugetar în cadrul Eurogrupului a fost o parte esențială a răspunsului nostru comun la politica economică până în prezent. Coordonarea continuă și puternică a politicii fiscale de susținere în zona euro rămâne esențială pentru a asigura trecerea economiilor noastre într-o fază de redresare susținută”, au menționat miniștrii. 

„Salutăm Comunicarea Comisiei din 3 martie 2021 intitulată „Un an de la izbucnirea COVID-19: Răspunsul la politica fiscală”, care oferă îndrumări politice pentru coordonarea orientării noastre fiscale favorabile. În lumina evaluării Comisiei, suținem în continuare strategia de politică fiscală prevăzută în declarația noastră din decembrie 2020 privind proiectele de planuri bugetare pentru 2021”, a adăugat Eurogrupul.

În declarația lor, miniștrii au subliniat faptul că sprijinirea activității economice și atenuarea efectelor prin măsuri oportune, temporare și specifice este esențială pentru sustenabilitatea fiscală pe termen mai lung. Retragerea prematură a sprijinului fiscal ar trebui evitată. Eurogrupul se angajează să adopte o poziție de sprijin în zona euro în 2021 și în 2022, luând în considerare și stimulul fiscal care rezultă din MRR. Eurogrupul ia în considerare indicația preliminară a Comisiei conform căreia clauza derogatorie generală va continua să se aplice anul viitor.

Citiți și Comisia Europeană: Clauza derogatorie generală din cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere ar trebui să rămână activă în 2022 pentru o redresare sustenabilă post-pandemie

Deocamdată, atâta vreme cât urgența acută în materie de sănătate prevalează, rămân necesare măsuri fiscale ample pentru a proteja cetățenii și întreprinderile. Politica fiscală trebuie să rămână flexibilă și să se adapteze în mod eficace pe măsură ce situația economică și de sănătata evoluează.  Într-o a doua etapă, odată cu îmbunătățirea situației de sănătate și cu reducerea restricțiilor, măsurile fiscale ar trebui să se orienteze treptat către acțiuni mai bine orientate pentru a promova o redresare durabilă și rezistentă.

Întreprinderile viabile, dar încă vulnerabile ar trebui ajutate să evite problemele de solvabilitate, să se redeschidă și să își adapteze modelele de afaceri. Politicile ar trebui să protejeze în continuare relațiile dintre angajați și întreprinderi, facilitând în același timp tranzițiile profesionale și crearea de oportunități de angajare pentru șomeri și persoanele inactive. Măsurile ar trebui să fie adaptate la ritmul și la forța redresării în fiecare stat membru și să se bazeze pe un angajament continuu în favoarea sustenabilității fiscale.

Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) și celelalte componente ale noii generații de instrumente europene vor facilita o orientare fiscală favorabilă în întreaga zonă euro. Prin urmare, este important ca MRR să se integreze în strategiile bugetare pe termen mediu. Stimulul fiscal suplimentar al MRR va fi deosebit de important pentru statele membre din zona euro în care finanțarea ofertă de Mecanism este considerabilă în raport cu PIB-ul lor sau cu investițiile publice totale. În acest sens, punerea în aplicare la timp a MRR rămâne o prioritate absolută.
„Eurogrupul a convenit asupra necesității de a menține o poziție bugetară în 2021 și în 2022, care va fi favorabilă și care va deschide calea pentru redresare. Acest lucru va fi, de asemenea, facilitat de sprijinul oferit de Mecanismul de Redresare și Reziliență. Suntem uniți și suntem hotărâți în eforturile noastre de a proteja locurile de muncă, de a proteja întreprinderile și de a ne proteja cetățenii în această fază foarte acută a unei crize de sănătate continue. Împărtășim cu toții opinia că aceasta este cea mai bună contribuție pe care o putem aduce la sustenabilitatea fiscală pe termen lung în acest moment”, a declarat Paschal Donohoe.
În plus, acesta a menționat că pe măsură ce situația din sănătate se îmbunătățește, măsurile se vor concentra treptat asupra promovării unei redresări rezistente și durabile, iar odată ce redresarea va fi în curs, va fi important să se abordeze provocările pe care le ridică nivelul crescut al datoriilor. 
„Trebuie să rămânem flexibili și trebuie să ne ajustăm răspunsul pe măsură ce situația economică și de sănătate evoluează.  Elementul central al acestui efort este munca imensă și intensă condusă de Paolo (Gentiloni, comisarul european pentru economie, n.r.), de Comisie, ca răspuns la planurile de redresare și reziliență. Ne coordonăm punctele forte și interdependențele în cadrul declarației noastră de astăzi, ceea ce demonstrează, din nou, angajamentul nostru de a acționa împreună în perioade dificile”.
În încheierea mesajului său, șeful Eurogrupului a făcut trimitere la Summitul Euro și la rolul pe care îl are moneda unică pe scena globală. „Doresc să subliniez foarte clar faptul că obiectivul nostru nu este de a rivaliza cu alte monede, ci mai degrabă de a profita de beneficiile unei monede internaționale valoroase pe care le regăsim în euro. În acest context, am subliniat importanța unei economii puternice, a piețelor financiare integrate și a sistemelor de plată, precum și în activitatea de dezvoltare și de finanțare ecologică și digitală”, a conchis Paschal Donohoe.
Având în vedere incertitudinea persistentă, Eurogrupul va continua să monitorizeze situația economică și să reflecteze asupra orientării fiscale a zonei euro pe termen mediu în lunile următoare și își va coordona acțiunile pentru a asigura un răspuns politic favorabil și flexibil. 

Continue Reading

U.E.

Banca Centrală Europeană avertizează: Economia zonei euro va avea nevoie de mai mult timp pentru a își reveni, cel puțin până în toamnă

Published

on

Banca Centrală Europeană avertizează că economia zonei euro va avea nevoie de mai mult timp pentru a își reveni, cel puțin până în toamnă, deoarece aceasta încă se luptă cu cel de-al treilea val al pandemiei de COVID-19, informează Reuters.

„Punctul de cotitură ar fi atunci când vom vedea clar cum creșterea revine și economia respiră pe cont propriu”, a declarat Vitas Vasiliauskas, membru al Consiliului guvernatorilor BCE. „Este dificil să vedem asta înainte de toamnă”, a adăugat acesta. 

Tot în contextul pandemiei de COVID-19, în luna ianuarie 2021, rata șomajului  în zona euro a fost de 8.1%, stabilită în comparație cu ianuarie 2020 când s-a înregistrat un procent de 7.4%. Totodată, rata șomajului în UE a fost de 7.3% în ianuarie 2021 și de 6.6% în ianuarie 2020, potrivit datelor Eurostat

Pandemia și măsurile aplicate pentru combaterea acesteia au dus la o creștere puternică a numărului de cereri pentru ajutorul de șomaj în întreaga UE. 

De asemenea, în al patrulea trimestru al anului 2020, PIB-ul a scăzut cu 0,7% în zona euro și cu 0,5% în UE comparativ cu trimestrul anterior, potrivit unei estimări publicate de Eurostat. România (4.8%) și Malta (3.8%) au înregistrat cele mai mari creșteri ale PIB-ului față de trimestrul precedent, fiind urmate de Croația și Grecia (ambele 2.7%). Cele mai puternice scăderi au fost observate în Irlanda (-5.1%) și Austria (-2.7%), urmată de Italia (-1.9%) și Franța (-1.4%).

La nivel mondial, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi-a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei mondiale în acest an, de la 4,2% la finele anului trecut până la 5,6% în primul trimestru din 2021, mizând pe accelerarea campaniei de vaccinare şi masivul plan de relansare lansat în SUA.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

RUSIA11 hours ago

Cancelarul austriac Sebastian Kurz se oferă să găzduiască la Viena summitul SUA-Rusia între președinții Joe Biden și Vladimir Putin

Corina Crețu11 hours ago

Corina Crețu: România, singura țară care subfinanțează sistemul de sănătate. Guvernul putea de acum un an să redirecționeze fondurile UE necheltuite spre sănătate

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

România donează Republicii Moldova cea mai mare tranșă de vaccin anti-COVID: 132.000 de doze au plecat sâmbătă spre Chișinău

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Angela Merkel, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski cer Rusiei să își retragă trupele de la frontiera cu Ucraina

ROMÂNIA16 hours ago

Reprezentantul Jandarmeriei Române la Consiliul Europei, ales președinte al Comitetului pentru siguranță și securitate al Convenției Consiliului Europei

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Joe Biden și Yoshihide Suga au lansat un nou parteneriat global SUA-Japonia pentru a depăși provocările din partea Chinei: Democraţiile pot câştiga competiţiile din secolul al XXI-lea

Alin Mituța17 hours ago

Comisia CONT din PE a aprobat programul UE de luptă antifraudă coordonat de Alin Mituța în numele Renew Europe în scopul protejării intereselor financiare al UE

Marian-Jean Marinescu17 hours ago

Marian-Jean Marinescu: Comisia Europeană începe să implementeze proiectul meu privind managementul traficului spațial, un pas în stabilirea unei noi direcții în politica spațială a UE

POLITICĂ18 hours ago

Ministrul finanțelor: Germania și-a exprimat susținerea pentru aderarea României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică

POLITICĂ18 hours ago

Florin Cîțu: Agenția de rating S&P a îmbunătățit perspectiva de rating a României de la negativ la stabil; Este prima modificare în sens pozitiv pentru România din 2013 încoace

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending