Connect with us

U.E.

Europa 2020: România atinge obiectivele de țară privind ocuparea forței de muncă, reducerea sărăciei sau acțiunea climatică, dar punctează negativ în privința abandonului școlar și a cheltuielilor cu cercetarea și dezvoltarea

Published

on

©️ Guy Verhofstadt/ Facebook

România punctează pozitiv în sectorul ocupării forței de muncă, al creșterii numărului de absolvenți ai nivelului de educație terțiară, precum și în privința reducerii numărului de persoane aflate în pragul sărăciei sau excluderii sociale și al reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, raportat la obiectivele de țară în contextul implementării Strategiei Europa 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat. În schimb, progresul spre țintele stabilite a fost unul încet spre foarte încet în ceea ce privește abandonul școlar sau cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea. 

Strategia Europa 2020 – agenda UE pentru o creștere inteligentă, durabilă și incluzivă – a fost adoptată de Consiliul European în iunie 2010 cu scopul de a depăși punctele slabe structurale din economia Europei, de a îmbunătăți competitivitatea și productivitatea acesteia și de a susține o economie de piață socială durabilă.

Obiectivele UE sunt stabilite în cinci domenii tematice: ocuparea forței de muncă – cercetare și dezvoltare (cercetare și dezvoltare) și inovare – schimbări climatice și energie – educație – sărăcie și excludere socială. Statele membre ale UE au tradus aceste obiective în țintele lor naționale pentru a reflecta situația și posibilitățile lor de a contribui la obiectivele comune.

Eurostat monitorizează progresul către obiectivele Europa 2020 folosind nouă indicatori de bază; analiza din cele cinci domenii tematice arată tendințele indicatorilor din ultimii ani, până în 2017 sau 2018, în funcție de disponibilitatea datelor.

Citiți și Europa 2020: Obiectivele privind ocuparea forței de muncă, educație și schimbări climatice, aproape atinse la nivelul UE. Reducerea sărăciei, Investițiile în cercetare și dezvoltare, sub țintele stabilite

Potrivit datelor Eurostat, România a redus semnificativ numărul de persoane confruntate cu riscul sărăciei sau excluderii sociale, cu 2,8 milioane între 2008 și 2018, îndeplinindu-și deja ținta națională în 2013.

Referitor la obiectivele privind amprenta de mediu a consumului de energie, în 2017, țara și-a depășit angajamentul de a atinge o pondere de 24%  energie regenerabilă brută din consumul final de energie și a rămas mult sub ținta sa națională privind consumul de energie primară. De asemenea, până în 2017, România și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră în sectoarele ESD (Effort Sharing Decisions) cu 1,7% în comparație cu nivelurile anuale de bază ESD, încadrându-se cu succes în obiectivul său Europa 2020 care limitează creșterea la 19%.

În ceea ce privește obiectivele Europa 2020 în educație, România și-a majorat rata de absolvire a învățământului terțiar, pentru categoria de vârstă 30-34 ani, cu 8,6 puncte procentuale între 2008 și 2018, dar a rămas cu 2,1 puncte procentuale sub ținta respectivă, de 26,7%.  În schimb, ponderea persoanelor cu vârste între 18 și 24 ani care abandonează orice formă de educație sau pregătire profesională a crescut la 16,4% în aceeași perioadă de timp, mărind decalajul față de ținta națională cu 5,1 puncte procentuale.

Într-o notă pozitivă, însă, datorită creșterii treptate a ratei ocupării forței de muncă între 2014 și 2018, România era anul trecut la doar 0,1 puncte procentuale distanță față de obiectivul său național, de 70%.

În ceea ce privește investițiile în cercetare și dezvoltare, România a făcut progrese nesemnficative între 2008 și 2017, rămânând mult sub ținta sa națională în acest sector, care presupune alocări de până la 2% din PIB. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, fost comisar european, a primit invitația de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Moldova

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Corina Crețu, fost comisar european, a primit invitația de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Moldova.

”Sunt deosebit de onorată să primesc invitația de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice a Moldovei, pe care o accept cu multă emoție și cu toată responsabilitatea pe care o presupune” a anunțat, într-o postare pe Facebook, eurodeputatul Corina Crețu.

Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) este cea mai mare instituție de învățământ superior cu profil economic din Republica Moldova, care a dat de-a lungul timpului mari personalități și a pregătit specialiști în domenii precum cibernetică, economie generală, business, finanțe, contabilitate, relații economice internaționale.

ASEM a marcat evoluția academică a Republicii Moldova, reprezentând un reper și un centru universitar modern care pregătește studenți atât la nivel licență, masterat, cât și doctorat.

”Le mulțumesc Domnului Rector Prof. Univ. Dr. Habil. Academician Grigore Belostecinic, Senatului Academiei de Studii Economice a Moldovei și Consiliului Facultății “Relații Economice Internaționale”, se mai arată în postarea Corinei Crețu.

Corina Crețu a fost membru al Parlamentului European din 2007, anul aderării României la UE, și până în 2014. 

Din noiembrie 2014 a fost comisar pentru politică regională din partea României în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker. De la începutul legislaturii 2014-2019 și până la preluarea mandatului de comisar european, Corina Crețu a ocupat funcția de vicepreședinte al Parlamentului European.

La 1 iulie 2019 a demisionat din funcție pentru a reveni în Parlamentul European ca urmare a alegerilor europene. În legislativul actual, Crețu este membră în Comisiile REGI și CONT, precum și membru supleant în Comisia AGRI.

Continue Reading

U.E.

Donald Tusk, despre preluarea Președinției Consililui UE de către Croația: ,,Nu am nicio îndoială, sunteți foarte bine pregătiți. Las Uniunea Europeană pe mâini bune”

Published

on

,,Nu am nicio îndoială, sunteți foarte bine pregătiți. Las Uniunea Europeană pe mâini bune”, este mesajul transmis de Donald Tusk premierului croat Andrej Plenkovic, la ultima sa vizită în străinătate, în calitate de președinte al Consiliului European, cu referire la preluarea în premieră a Președinției Consiliului Uniunii Europene de către Croația, potrivit unui comunicat

Donald Tusk se află în următoarele trei zile la Zagreb, unde va participa la Congresul Partidului Popular European (PPE), în calitate de unic candidat la președinția celei mai mari familii politice europene. 

,,Astăzi am discutat despre pregătirile pentru prima dvs. președinție a Consiliului UE, ceea ce reprezintă o provocare mare pentru orice țară. Dar nu am nicio îndoială, mai ales după conversațiile de astăzi, că sunteți foarte bine pregătiți. Atât în ​​ceea ce privește determinarea, atitudinea pozitivă, cât și activitatea practică. Cu alte cuvinte, las UE pe mâini bune”, a spus președintele Consiliului European, într-o conferință de presă ulterioară întâlnirii cu premierul croat. 

Totuși, Donald Tusk a subliniat că sarcina președinției croate ,,nu este ușoară” în condițiile în care este posibil ca Brexitul să aibă loc la începutul anului viitor și, prin urmare, Croația va fi responsabilă de lansarea negocierilor privind viitoarea relație cu Marea Britanie. De asemenea, în ceea ce privește CFM, odată încheiată o înțelegere, ,,dvs., în calitate de președinție, veți fi responsabili de negocierea legislației cu Parlamentul European. Va fi o perioadă critică pentru UE și ne vom baza pe conducerea voastră constantă”, a punctat șeful Consiliului European. 

Donald Tusk s-a referit și la un alt subiect delicat și anume, extinderea în Balcanii de Vest, care este însoțit ,,de o agendă provocatoare”. Potrivit acestuia, ,,absența unei decizii de deschidere a negocierilor cu Albania și Macedonia de Nord la summit-ul din octombrie a fost pentru mine o mare dezamăgire, însă nu voi înceta să fiu optimist”, a spus Tusk, adăugând că este convins că președinția croată va face ,,tot ce vă stă în puteri pentru a restabili unitatea UE în ceea ce privește extinderea, demonstrând totodată o implicare pozitivă a UE în regiune”. 

În acest sens, Tusk a spus că își va ține ,,degetele încrucișate pentru succesul summitului de la Zagreb”, un eveniment la care vor participa peste 2000 de politicieni din 40 de țări și care va aborda, printre altele, subiectul integrării europene a Balcanilor de Vest

,,Întrucât acestea sunt ultimele mele zile în funcția de președinte al Consiliului European și aceasta este chiar ultima mea vizită în calitate de președinte al Consiliului European, nu este o coincidență că sunt aici în Zagreb. De asemenea, a fost decizia mea privată, personală, de a alege Zagreb ca destinație finală. Vreau să-i mulțumesc lui Andrej, colegul și prietenul meu, pentru prietenia noastră, pentru loialitatea și pentru colaborarea noastră fantastică. Sunt convins că, cu un lider atât de energic, extrem de competent și pro-european, Președinția croată și UE vor fi sigure și stabile”, a încheiat înaltul oficial european. 

Continue Reading

U.E.

UE elimină barierele nejustificate privind libertatea de înființare a companiilor europene pe piața unică

Published

on

© ec.europa.eu

UE elimină barierele nejustificate privind libertatea de înființare a companiilor europene pe piața unică, printr-o directivă care facilitează conversiile, fuziunile și diviziunile transfrontaliere ale companiilor din UE, se precizează într-un comunicat.

,,Aceste noi reguli permit companiilor din UE să profite cât mai mult de piața unică, astfel încât să rămână competitive la nivel global. În același timp, directiva prevede garanții adecvate care descurajează abuzurile și protejează interesele legitime ale lucrătorilor, ale acționarilor minoritari și ale creditorilor ”, a declarat Anna-Maja Henriksson, ministrul finlandez al justiției.

Această directivă este una dintre cele două propuneri depuse de Comisie în aprilie 2018 pentru modernizarea dreptului companiilor din UE. Cealaltă, o directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei (UE) 2017/1132 în ceea ce privește utilizarea instrumentelor și proceselor digitale în dreptul companiilor, a fost adoptată în iunie 2019.

Conform cifrelor puse la dispoziție de Comisie, în UE există aproximativ 24 de milioane de companii, dintre care aproximativ 80% sunt societăți cu răspundere limitată. Aproximativ 98-99% din aceste societăți cu răspundere limitată sunt întreprinderi mici și mijlocii. Acestea din urmă vor fi principalii beneficiari ai economiilor considerabile generate de această directivă.

Noile reguli introduc proceduri complexe pentru conversiile și diviziunile transfrontaliere și prevăd reguli suplimentare privind fuziunile transfrontaliere ale companiilor cu răspundere limitată stabilite într-un stat membru al UE. De asemenea, oferă și alte simplificări care se vor aplica la toate cele trei operațiuni. Acestea includ posibilitatea accelerării procedurii prin renunțarea la rapoarte pentru membri și angajați în cazul în care acționarii sunt de acord sau dacă compania sau oricare dintre filialele sale nu au angajați.

Directiva stabilește proceduri pentru a verifica legalitatea operațiunilor transfrontaliere în raport cu legislația națională relevantă și introduce o procedură obligatorie de control anti-abuz. Procedura va permite autorităților naționale să blocheze o operațiune transfrontalieră atunci când este realizată în scopuri abuzive sau frauduloase, adică atunci când este concepută pentru a sustrage sau a eluda legislația națională sau a UE sau este destinată scopurilor penale.

Textul convenit prevede reguli similare cu privire la drepturile de participare a angajaților în conversii, fuziuni și divizii transfrontaliere. De asemenea, se asigură că angajații vor fi informați și consultați în mod adecvat cu privire la impactul preconizat al operațiunii. Drepturile acționarilor minoritari și fără vot se vor bucura de o protecție mai mare. În același timp, creditorilor companiei în cauză li se acordă garanții mai clare și mai fiabile.

În sfârșit, directiva încurajează utilizarea instrumentelor digitale pe toată durata operațiunilor transfrontaliere. Va fi posibilă completarea formalităților, cum ar fi eliberarea certificatului de preoperare, online. Toate informațiile relevante vor fi schimbate prin registrele de afaceri existente, interconectate digital.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending