Connect with us

BUSINESS

Europa ar putea pierde încă 4,5 milioane de locuri de muncă din cauza crizei

Published

on

Europa ar putea pierde încă 4,5 milioane de locuri de muncă în contextul crizei, după dispariţia a 3,5 milioane de slujbe începând din 2008, a avertizat, miercuri, Organizaţia Mondială a Muncii, cerând liderilor europeni să facă o prioritate din susţinerea pieţei muncii, scrie CNBC, potrivit Mediafax.

Şomajul din zona euro se situează în prezent la nivelul de 11%, reprezentând 17,4 milioane de persoane.

În cazul în care actuala politică nu se schimbă rapid, este posibil ca şomajul să urce rapid în zona euro “alimentând tulburări sociale şi erodând încrederea cetăţenilor în guvernele naţionale, sistemul financiar şi instituţiile europene”, se arată într-un raport al organizaţiei.

Şomajul este cel mai ridicat în rândul tinerilor, 22% în zona euro, în timp ce în Slovacia, Portugalia şi Italia se situează la 30%. În Spania şi Grecia, şomajul în rândul tinerilor se află la nivelul de 50%.

Reducerile puternice ale cheltuielilor publice au condus la o scădere predictibilă a consumului, dar nu au antrenat şi o majorare a exporturilor, care să stimuleze creşterea, astfel că economiile zonei euro, cu puţine excepţii, au înregistrat recesiune, notează Organizaţia Mondială a Muncii.

În plus, 13 din cele 17 state euro au implementat reforme pentru flexibilizarea pieţei muncii, care fac mai uşoară concedierea unui angajat, fără niciun efect vizibil în privinţa înfiinţării de locuri de muncă. A crescut doar numărul concedierilor.

“Abordarea austerităţii a marginalizat reforma foarte necesară a sistemului financiar, epicentrul crizei. Progresele în această direcţie au fost foarte lente”, se arată în raport.

Raportul cere reluarea investiţiilor şi reforma sistemului financiar. O majorare a investiţiilor echivalentă cu 1% din PIB ar crea 1,4 milioane de noi locuri de muncă, afirmă organizaţia.

Dacă băncile ar relua creditarea micilor afaceri la nivelul de dinaintea crizei, ceea ce ar însemna o majorare mai mică de două puncte procentuale a raportului dintre investiţii şi PIB, ar fi recuperate două treimi din locurile de muncă pierdute începând din 2008.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  prasinomilogr.blogspot.com

BUSINESS

Alessio Menegazzo, director general al PPC România, a fost numit președinte interimar al Institutului Aspen România pentru un mandat de 12 luni

Published

on

Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager al grupului de companii PPC în România (fostul Enel România), a fost numit la începutul lui 2024 în calitate de președinte interimar al Institului Aspen România, pentru un mandat de 12 luni, a anunțat vineri organizația.

“La începutul noului an, dorim să îi mulțumim domnului Teddy C. Dumitrescu, pentru excelenta sa activitate în calitate de Președinte interimar pe parcursul anului 2023 și să anunțăm recenta alegere a domnului Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager al grupului de companii PPC în România (fostul Enel România), în calitate de Președinte interimar, pentru un mandat de 12 luni. Suntem recunoscători PPC România pentru sprijinul continuu acordat în calitate de membru corporativ, începând cu anul 2006, și în special domnului Alessio Menegazzo, a cărui implicare dedicată, atât în calitate de membru personal, cât și în numele membrului nostru corporativ, a contribuit enorm la creșterea și diversificarea activității noastre în general, și în special la dezvoltarea programului nostru de leadership dedicat sectorului public”, a transmis Institutul Aspen, într-un mesaj pe rețelele de socializare.

 

Alessio Menegazzo a fost numit de PPC, cel mai mare grup de energie din Europa de Sud-Est, în funcţia de director general şi country manager al companiilor deţinute în România în luna octombrie. Menegazzo s-a alăturat Enel România în 2009 şi a coordonat în ultimii ani echipa responsabilă de promovarea unui sistem de dezvoltare durabilă şi de integrarea sustenabilităţii în centrul culturii corporative.

Institutul Aspen România este o asociație non-profit, apolitică, ce are ca misiune promovarea unui dialog informat și critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească.

Institutul este recunoscut pentru devotamentul cu care promovează deschiderea către un model de leadership inovativ și un dialog informat între reprezentanții sectorului public, mediului de afaceri şi ai societății civile.

Continue Reading

BUSINESS

Strategia Industrială a României 2023-2027, în dezbatere publică. Documentul a fost publicat pe site-ul Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Published

on

© MEAT

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a publicat în dezbatere publică Proiectul Strategiei Industriale a României, pentru perioada 2023 – 2027, potrivit unui comunicat difuzat vineri de MEAT.

“Documentul programatic are dublu scop, respectiv definirea viziunii naţionale asupra politicii industriale, prin raportare la contextul european şi internaţional şi propunerea de intervenţii de sprijin pentru sectorul industrial, ca urmare a procesului de adaptare al acestuia la dubla tranziţie, digitală şi verde”, se menţionează în comunicat.

Totodată, planul de acţiune al strategiei propune priorităţi şi acţiuni care să răspundă schimbărilor structurale din domenii precum: tehnologii avansate, inteligenţă artificială sau industrie 4.0. Prin urmare, Strategia industrială a României reuneşte măsurile şi răspunsurile pe care autorităţile cu responsabilităţi şi atribuţii cu impact asupra industriei naţionale le pot adopta pentru a răspunde ameninţărilor sau oportunităţilor identificate în document.

Prin această strategie, MEAT trebuie să ghideze transformarea industriei României în următorii 5 ani printr-un proces de retehnologizare, adaptare la procesele de digitalizare şi de tranziţie la o economie verde şi sustenabilă.

Scopul strategiei este cel de dezvoltare a unui sistem industrial eficient, competitiv şi orientat spre viitor, prin retehnologizare şi inovaţie, contribuind astfel la dezvoltarea economică şi prosperitatea ţării.

“Trebuie subliniat faptul că pentru elaborarea prezentei Strategii, MEAT a consultat principalele organizaţii şi asociaţii de profil din ţară, dintre care amintim: Alro SA, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România – ACAROM, Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România – APMR, Asociaţia Producătorilor de Ţevi din România, Azomureş, Azur SA, Brenntag SRL, Chimcomplex SA, Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii – PATROMAT, Liberty Steel Galati, Patronatul din Industria Cimentului şi Altor Produse Minerale pentru Construcţii din România – CIROM, ROMCHIMICA – Asociaţia Companiilor Chimice din Romania, Saint Gobain, Societatea Română de Metalurgie, Tenaris Silcotub, Uniunea Producătorilor de Oţel din România – UNIROMSIDER, Uniunea Romana a Producătorilor de Cosmetice şi Detergenţi – RUCODEM. Astfel, documentul a fost îmbunătăţit graţie contribuţiilor aduse de acestea în cadrul procesului de elaborare”, se precizează în documentul citat.

Persoanele și entitățile interesate pot consulta proiectul publicat pe site-ul MEAT (https://shorturl.at/gikrZ) și pot transmite propuneri, sugestii şi opinii privind proiectul de act normativ, în termen de 10 zile de la data publicării, prin Formularul pentru colectarea de propuneri , opinii, recomandări.

Continue Reading

BUSINESS

Arizona își deschide în România prima reprezentanță economică a unui stat american în Europa Centrală și de Est, anunță deputatul PNL Cristian Băcanu. Biroul va fi amplasat în Sectorul 6

Published

on

© Cristian Băcanu/ Facebook

Statul Arizona a luat decizia de a-și deschide în România prima reprezentanță economică a unui stat american în Europa Centrală şi de Est, a anunțat joi deputatul PNL Cristian Băcanu, precizând că sediul acestui birou comercial va fi amplasat în sectorul 6 din București ca urmare a implicării primarului PNL Cristian Ciucu.

Deputații statului Arizona au votat ca Statul american să deschidă o reprezentanță economică la București, acesta fiind primul oficiu de acest tip al unui stat american în centrul şi estul Europei.

“Am depus mărturie în Congresul statal, unde am prezentat cauza României, alături de primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, pe care l-am invitat să mă însoțească în Phoenix încă din luna noiembrie. Drumul până aici a fost complicat dar plin de satisfacții. În august i-am cunoscut la Londra pe reprezentanții statului Arizona, membri ai Comisiei de Comerț Internațional. De atunci, am discutat în mod constant despre țările noastre și am încercat să găsim modalități prin care cele două state să devină și mai apropiate. Așa s-a concretizat ideea deschiderii unei reprezentanțe economice la București. În luna septembrie, am organizat pentru prietenii americani mai multe întâlniri la București şi am lucrat împreună cu deputatul David Cook, preşedintele Comisiei de Comerț Internațional din Parlamentul statal strategia de urmat. Un moment important a fost atunci când Ciprian Ciucu a venit alături de noi. Împreună cu parlamentarii din Arizona am agreat ca reprezentanța economică să fie amplasată în sectorul 6″, a detaliat Cristian Băcanu, pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că discuțiile au fost purtate la întâlniri care au avut loc la București în luna septembrie, urmate de dialog constant.

“În tot acest timp le-am prezentat importanța strategică și mai ales oportunitățile economice și de investiții din România. Le-am prezentat importanța strategică a României, opțiunile noastre ferme pro-americane dar și oportunitățile economice unice în Europa: cel mai important port UE la Marea Neagră, rute comerciale pe Dunăre, industrie de ultimă generație, resurse energetice on și off-shore și cel mai important, forță de muncă bine calificată”, a subliniat Băcanu.

Potrivit acestuia, profilul României este complementar cu cele mai importante industrii din Arizona, un stat care la nivel federal este cunoscut pentru companii de top în industria IT, auto, farmaceutică dar și în domenii ce țin de securitatea națională precum industria semiconductorilor și a bateriilor necesare în tranziția energetică.

Deși are o populație de doar 7 milioane de locuitori, Arizona deține un PIB aproape dublu față de cel al României, și numai anul trecut au fost investite 60 de miliarde de dolari în producția de chipseturi.

“Parteneriatul strategic dintre România și SUA funcționează foarte bine pe componenta diplomatică, militară și de securitate și miza noastră este ca acesta să se extindă pe componenta economică. Reprezentanța economică reprezintă o șansă uriașă pentru România de a atrage investiții majore, pentru că aceasta va oferi informații credibile investitorilor americani, le va oferi informații despre legislația din România și îi va pune în contact direct cu partenerii români din mediul de afaceri. Mai mult, gândirea noastră este ca România să devină un real hub pentru Europa Centrală şi de Est”, a mai spus deputatul PNL.

Cristian Băcanu a mai ținut să menționeze că va deschide discuții similare și cu autoritățile altor state americane pe care intenționează să le invite în România.

“Majoritatea statelor americane singure au economii mai mari decât țara noastră. De exemplu, economia statului California este a patra economie a lumii. Arizona este unul dintre statele cu cele mai liberale politici economice, fapt ce face să fie și unul dintre statele cu cea mai mare creștere economică. Investițiile americane din economia României au generat până acum zeci de mii de locuri de muncă în domenii importante, iar investițiile ce vor veni prin aceste reprezentanțe economice pot face din România una dintre cele mai puternice economii din Uniunea Europeană”, a conchis Băcanu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE38 mins ago

Ligia Deca participă la Summitul Global al Competențelor, organizat sub umbrela OCDE: Misiunea noastră comună este de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare

U.E.1 hour ago

Statele membre ale UE convin asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Ucrainei

POLITICĂ2 hours ago

Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

U.E.2 hours ago

Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi: UE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus la Bruxelles pentru a-și exprima ”indignarea”: Cerem ”Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă”

SUA2 hours ago

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei pe fondul morții lui Aleksei Navalnîi și a războiului din Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

UE a convenit asupra unor noi reguli pentru a avea un aer mai curat și o reducere la zero a poluării cel târziu până în 2050

G73 hours ago

Liderii G7 vor marca doi ani de când Rusia a invadat Ucraina printr-o reuniune prin videoconferință în urma căreia ar urma să decidă o ”înăsprire a sancțiunilor” contra Moscovei

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Mircea Fechet a discutat cu reprezentanții Google despre utilizarea celor mai performante soluții digitale pentru a răspunde nevoilor Ministerului Mediului

NATO3 hours ago

Serviciul de Informații al Letoniei: Riscul unei agresiuni militare a Rusiei împotriva NATO va crește, dacă Occidentul nu sprijină suficient Ucraina

CONSILIUL UE4 hours ago

Ungaria va fi ”cea mai pro-extindere preşedinţie a Consiliului UE”, afirmă ministrul ungar de externe: UE are nevoie de noi state membre precum țările din Balcanii de Vest, R. Moldova

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA2 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA6 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending