Connect with us

SUA

Europa are ”o oportunitate imensă să se desprindă, odată pentru totdeauna, de dependența energetică de Rusia”, consideră Antony Blinken

Published

on

© European Union 2022 - Source : EC Audiovisual

Europa are o ”oportunitate imensă” să se desprindă de dependența sa energetică de Rusia, care folosește livrarea gazelor ca pe o armă, a afirmat vineri secretarul de stat american, Antony Blinken, înainte de a se deplasa la sediul NATO de la Bruxelles, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Există o oportunitate imensă (…) de desprindere, odată pentru totdeauna, de această dependenţă faţă de Rusia, de debarasare de această putere pe care Rusia o are asupra Europei utilizând energia ca o armă”, a spus Blinken în faţa presei, înainte de a pleca din Polonia spre Bruxelles, la o zi după vizita la Kiev.

De altfel, secretarul de stat american a avut ieri o discuție telefonică cu omologul polonez, Zbigniew Rau, despre ”consolidarea cooperării bilaterale privind generarea de energie nucleară civilă în Polonia pentru a promova obiectivele comune în materie de securitate energetică, schimbări climatice și securitate națională”.

Despre securitatea energetică a discutat ieri și președintele Joe Biden cu  iderii SUA, G7, NATO și UE, dar și cu președinții celor mai mari țări de pe flancul estic, cel al României, Klaus Iohannis, și cel al Poloniei, Andrzej Duda.

Țările UE, la nivel de miniștrii ai Energiei, urmează să discute vineri care sunt soluțiile pentru a-i proteja pe cetățeni și companiile, în contextul unor prețuri record la energie.

Pe masa măsurilor se află cele prezentate depreședinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, printre acestea aflându-se planfonare prețului la gazul rusesc sau reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NATO

Secretarul general al NATO, la Washington: Aliații sunt mai uniți ca niciodată. Am oferit Ucrainei 120 de miliarde de dolari în asistență militară, umanitară și financiară

Published

on

© NATO

Leadership-ul de neclintit din partea Statelor și sprijinul bipartizan au făcut ca aliații NATO să fie uniți ca niciodată, a declarat miercuri, la Washington, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul de stat Antony Blinken, în care i-a lăudat pe președintele Joe Biden și Statele Unite pentru conducerea fermă de care au dat dovadă în timpul celei mai grave crize de securitate din ultima generație.

Înaltul oficial aliat efectuează de marți până joi o vizită la Washington. În timpul vizitei în capitala SUA, agenda lui Stoltenberg a inclus, de asemenea, o întâlnire cu secretarul apărării Lloyd Austin, cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și cu liderii Congresului.

Secretarul general a subliniat că, de când președintele Putin a lansat războiul său ilegal de agresiune, aliații NATO au oferit Ucrainei un sprijin fără precedent, cu aproximativ 120 de miliarde de dolari în asistență militară, umanitară și financiară.

 

El a precizat că Statele Unite joacă “un rol indispensabil”, în timp ce Europa și Canada au făcut și ele un pas înainte, contribuind cu peste jumătate din asistența totală, inclusiv tancuri și sisteme avansate de apărare aeriană, primind aproape 5 milioane de refugiați din Ucraina, aplicând sancțiuni fără precedent și decuplarea de la livrările de gaze rusești.

“Putin a început acest război de agresiune. Și el poate pune capăt acestui război astăzi prin retragerea trupelor sale din Ucraina”, a declarat Stoltenberg. 

Înaltul oficial aliat a spus că “Moscova se pregătește pentru noi ofensive” și că aliații și partenerii trebuie să continue să furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie pentru a recuceri teritoriul și pentru a se impune ca națiune suverană.

El a adăugat că, dacă Putin va câștiga, ar fi o tragedie pentru Ucraina, “dar ar fi, de asemenea, periculos pentru noi toți”, deoarece ar trimite un mesaj clar altor regimuri autoritare că pot folosi forța pentru a-și atinge obiectivele.

Secretarul general a precizat că “Beijingul urmărește îndeaproape și învață lecții care ar putea influența deciziile sale viitoare”.

Secretarul general și secretarul Blinken au discutat, de asemenea, despre necesitatea “de a ne consolida apărarea și descurajarea și de a crește în continuare cheltuielile pentru apărare”, precum și despre importanța finalizării aderării Finlandei și Suediei la NATO.

Stoltenberg a declarat că toți aliații au semnat protocoalele de aderare, 28 de aliați au ratificat acordul, iar Finlanda și Suedia sunt în curs de integrare în structurile civile și militare ale NATO.

El a subliniat că este important ca procesul de aderare a acestora să se încheie cât mai curând posibil, deoarece “acest lucru va consolida securitatea tuturor aliaților”.

Continue Reading

SUA

Antony Blinken și Dmitro Kuleba au discutat despre suplimentarea ajutorului militar pentru Ucraina și despre noi sancțiuni contra Rusiei

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut marți o discuție telefonică în care au abordat chestiunea suplimentării ajutorului militar acordat Kievului și impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, anunță EFE, citat de Agerpres.

”Cei doi au discutat despre continuarea unei cooperări puternice în domeniul securității și al cooperării economice, în contextul în care invazia totală și neprovocată a Rusiei în Ucraina se apropie de împlinirea unui an. Secretarul de stat a subliniat sprijinul de neclintit al Statelor Unite pentru Ucraina, inclusiv recentele prevederi de asistență suplimentară în domeniul securității pentru a ajuta Ucraina să continue să se apere împotriva agresiunii Rusiei”, precizează Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat

În timpul discursului său în faţa camerelor reunite ale Congresului SUA, Biden s-a adresat ambasadoarei Ucrainei la Washington, Oksana Markarova, invitată din nou să asiste la discurs, alături de Prima Doamnă a SUA, Jill Biden.

Joe Biden i-a transmis Oksanei Markarova că SUA sunt ”unite” în sprijinul lor către ţara invadată de către Rusia.

Statele Unite au anunțat recent un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, a cărui valoare se ridică la aproximativ 2,2 miliarde de dolari și care cuprinde și rachete care vor putea, practic, dubla raza de acțiune a forței de lovire ucrainene împotriva rușilor.

Citiți și:
SUA vor folosi fonduri confiscate de la un oligarh rus pentru a sprijini Ucraina

În total, de la începutul administrației Biden, Statele Unite au alocat Ucrainei 30 de miliarde de dolari sub formă de asistență de securitate. Din 2014, Statele Unite au angajat peste 32 de miliarde de dolari sub formă de asistență de securitate pentru Ucraina și peste 29,3 miliarde de dolari de la începutul invaziei neprovocate și la scară largă a Rusiei.

Continue Reading

SUA

SUA: Subsecretarul de stat pentru creștere economică merge la Chișinău și la Paris cu o agendă axată pe redresarea economică favorabilă incluziunii și reconstrucția Ucrainei

Published

on

© Under Secretary Jose W. Fernandez/Twitter

Subsecretarul de stat american pentru creștere economică, energie și mediu, Jose Fernandez, se va deplasa la Chișinău, Republica Moldova, în perioada 8-10 februarie, și la Paris, Franța, în perioada 12-15 februarie, cu o agendă axată pe redresarea economică favorabilă incluziunii și reconstrucția Ucrainei, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, în timpul vizitelor sale, subsecretarul Fernandez se va întâlni cu reprezentanți ai guvernului, ai mediului de afaceri și ai societății civile, precum și cu alte părți interesate, pentru a discuta despre cooperarea cu privire la unele dintre cele mai presante provocări globale, inclusiv despre reziliența lanțului de aprovizionare, tranziția către o energie curată și schimbările climatice, precum și despre protejarea și promovarea tehnologiilor critice și emergente.

Atât la Chișinău, cât și la Paris, subsecretarul de stat va avansa cooperarea cu privire la o agendă economică pozitivă pentru regiune și va promova redresarea economică favorabilă incluziunii. La Paris, acesta se va concentra, de asemenea, asupra sprijinului pentru redresarea și reconstrucția Ucrainei.

La Chișinău, subsecretarul de stat Fernandez se va întâlni cu oficiali guvernamentali de rang înalt pentru a discuta despre gestionarea de către Moldova a crizei energetice, creșterea inflației și impactul economic negativ al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, precum și despre viitorul comerțului și al investițiilor între cele două țări, integrarea europeană a Moldovei și securitatea energetică. De asemenea, va conduce o masă rotundă pentru membrele Asociației Femeilor Întreprinzătoare din Moldova.

La Paris, subsecretarul de stat Fernandez va conduce delegația SUA la reuniunea ministerială privind comportamentul responsabil în afaceri (RBC) a Organizației pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OCDE). Acesta se va întâlni cu secretarul general al OCDE, Matthias Corman, și cu oficiali din țările membre ale OCDE și va discuta despre rolul-cheie al OCDE în stimularea progreselor pentru a face față provocărilor comune, inclusiv criza climatică și construirea unor lanțuri de aprovizionare mai sigure și mai rezistente, agravate de războiul neprovocat și nejustificat al lui Putin împotriva Ucrainei, și va avea o consultare bilaterală cu omologul său francez din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Continue Reading

Facebook

NATO5 hours ago

Secretarul general al NATO, la Washington: Aliații sunt mai uniți ca niciodată. Am oferit Ucrainei 120 de miliarde de dolari în asistență militară, umanitară și financiară

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Sunak și Zelenski au adoptat Declarația de la Londra dintre UK și Ucraina. Britanicii vor instrui forțele aeriene ucrainene la standarde NATO. Tancurile Challenger 2 vor fi operaționale luna viitoare

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Angela Merkel a primit Premiul pentru Pace al UNESCO pentru că a acționat ca “om de stat şi umanitarist de excepţie” în criza refugiaților

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană și Președinția suedeză a Consiliului vor organiza, în martie, o conferință a donatorilor pentru populația din Turcia și Siria afectată de cutremur

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Zelenski, discurs istoric în Westminster Hall: Când am stat în fotoliul lui Churchill am simțit cum curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria. Rusia va pierde și victoria noastră va schimba lumea

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Turneu diplomatic fulger al lui Zelenski în Europa: După vizita la Londra, președintele Ucrainei se întâlnește la Paris cu Macron și Scholz și la Bruxelles cu liderii UE

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE11 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Aderarea la OCDE, proiectul nostru de țară. Menținem demersurile de implementare a reformelor pentru a răspunde clarificărilor din memorandum

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Zelenski, primit la Palatul Buckingham de regele Charles al III-lea: În Marea Britanie, regele este pilot al forțelor aeriene. În Ucraina, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege

U.E.12 hours ago

UE mobilizează un nou ajutor de urgență în valoare de 6,5 milioane de euro pentru Siria și Turcia afectate de cutremure multiple

U.E.12 hours ago

Olaf Scholz critică cursa occidentală de înarmare a Ucrainei cu arme sofisticate

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Zelenski, discurs istoric în Westminster Hall: Când am stat în fotoliul lui Churchill am simțit cum curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria. Rusia va pierde și victoria noastră va schimba lumea

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE11 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Aderarea la OCDE, proiectul nostru de țară. Menținem demersurile de implementare a reformelor pentru a răspunde clarificărilor din memorandum

INTERNAȚIONAL2 days ago

Joe Biden susține marți discursul privind Starea Uniunii, pregătit să prezinte “rolul motor al Americii în lume”, răspunsul occidental unit în fața Rusiei și gestionarea rivalității strategice cu China

ROMÂNIA3 days ago

Raed Arafat: Echipa de salvare RO-USAR care va pleca în Turcia este autorizată de ONU și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă a invitat companiile egiptene să contribuie la dezvoltarea cooperării economice bilaterale avansate în sectorul digital, al infrastructurii, energiei sau agriculturii

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă și Abdel Fattah el-Sisi au convenit să dezvolte cooperarea dintre România și Egipt la nivel politic și tehnic

U.E.4 days ago

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

ENERGIE6 days ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

Team2Share

Trending