Connect with us

U.E.

”Europa, cel mai mare proiect politic din istorie, rămâne o ancoră de stabilitate într-o lume în schimbare”, au declarat președinții principalelor instituții europene

Published

on

© European Union 2024

”Europa, cel mai mare proiect politic din istorie, rămâne o ancoră de stabilitate într-o lume în schimbare”, au declarat președinții principalelor instituții europene de Ziua Europei. 

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: Astăzi, chiar și în vremuri de incertitudine globală, Europa rămâne o ancoră de stabilitate într-o lume în schimbare

„În urmă cu exact 75 de ani, un lider vizionar și-a propus să unească Europa. Declarația Schuman a fost primul pas către Uniunea Europeană și începutul celei mai lungi ere de pace și prosperitate din istoria noastră. Astăzi, chiar și în vremuri de incertitudine globală, Europa rămâne o ancoră de stabilitate într-o lume în schimbare. Suntem o democrație unică formată din 27 de țări și 450 de milioane de oameni. Avem o economie solidă și dinamică, dar și aer curat, școli libere și libertate de exprimare pentru toți. Trăim o viață mai lungă și mai sănătoasă decât oriunde altundeva în lume. Și suntem atât de atractivi încât 12 țări sunt pe lista de așteptare pentru a se alătura uniunii noastre. La 75 de ani de la Declarația Schuman, Europa este mai mult decât o uniune. Este casa noastră și putem fi mândri de ea. Deci, trăiască Europa și la mulți ani de Ziua Europei”, a transmis Ursula von der Leyen în mesajul său.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: Europa rămâne cel mai mare proiect politic din istorie

„Europa noastră este o idee. Nu este perfectă. Ziua de astăzi este o ocazie de a reflecta nu doar asupra a ceea ce facem bine, ci și asupra domeniilor în care este posibil să fi mers prea departe și prea repede, în care este posibil să fi lăsat oameni în urmă și în care putem face mai bine. Europa rămâne cel mai mare proiect politic din istorie. Este cel mai bun loc din lume pentru a trăi, pentru a deschide o afacere și pentru a-ți întemeia o familie. Astăzi, mai mulți oameni decât oricând recunosc beneficiile și oportunitățile de a face parte din uniunea noastră. Aceasta este frumusețea uniunii noastre. Este o muncă constantă în progres și de aceea Parlamentul European lucrează în fiecare zi pentru a pune democrația în acțiune, elaborând legislație care aduce Europa mai aproape de europeni și care contribuie la o viață mai echitabilă, mai prosperă și mai sigură pentru oameni. Deoarece Europa se bazează pe fiecare dintre noi. Așadar, să continuăm să lucrăm împreună pentru a modela o Europă care oferă, apără și îndrăznește să viseze mai mare”, a scris președinta Roberta Metsola. 

Antonio Costa, președintele Consiliului European: Uniunea Europeană este un proiect de care putem și trebuie să fim mândri

„Astăzi sărbătorim o idee care ne-a adus împreună, ideea unei Europe unite. Totul a început cu Declarația Schuman, un document succint, dar cu o idee mare, aceea că, lucrând împreună, am putea face războiul nu doar de neconceput, ci imposibil. Această idee simplă, dar revoluționară, a devenit fundamentul a ceea ce numim acum Uniunea Europeană. Uniunea Europeană este în primul rând despre oameni. De aceea, ne străduim să creăm o Europă care lucrează pentru cetățenii săi, o Europă care îi protejează și le poartă de grijă. Uniunea Europeană este un proiect de care putem și trebuie să fim mândri.
Mai mult decât o uniune economică, este un spațiu de pace, democrație, libertate și solidaritate. O comunitate de națiuni și popoare, care lucrează împreună, unite de ceva mai mare decât ele însele. Așadar, în această Zi a Europei, să fim mândri de ceea ce am realizat. Aceasta este ziua noastră și viitorul nostru comun. La mulți ani de Ziua Europei! Fliches d’Europe! La mulți ani de Ziua Europei!”, a transmis președintele Cosiliului European. 

Ziua Europei: 75 de ani de la Declarația Schuman. Ce propunea documentul de la 9 mai 1950, piatra de temelie a Uniunii Europene de astăzi

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

U.E.

Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă

Published

on

© European Union, 2017

Cetățenii Uniunii Europene sărbătoresc astăzi 8 ani de la intrarea în vigoare a regulamentului european „Roaming la tarife naționale”, o inițiativă esențială care a transformat modul în care cetățenii europeni comunică și călătoresc. Începând cu 15 iunie 2017, utilizatorii de servicii mobile din toate statele membre UE beneficiază de eliminarea tarifelor suplimentare pentru roaming, ceea ce înseamnă că pot suna, trimite mesaje și utiliza date mobile în orice țară din Uniune la aceleași costuri ca acasă.

Românii pot astăzi, datorită apartenenței la UE, la fel ca toți ceilalți cetățeni europeni, să rămână conectați cu cei dragi și cu activitățile profesionale oriunde în UE, fără grija taxelor suplimentare. Regulamentul rămâne un pilon central al strategiei UE pentru o piață digitală deschisă și accesibilă tuturor europenilor, indiferent de statul membru în care se află. 

Ce înseamnă roaming?

Vorbim despre roaming atunci când utilizați telefonul mobil pe durata călătoriilor ocazionale efectuate în afara țării în care aveți un abonament de telefonie mobilă, adică țara în care locuiți, lucrați, studiați sau în care aveți alt tip de legături stabile.

Dacă petreceți mai mult timp acasă decât în străinătate sau vă folosiți telefonul mobil mai mult acasă decât în străinătate, se consideră că sunteți în roaming. Prin urmare, atunci când vă aflați în UE și efectuați apeluri, trimiteți mesaje sau utilizați servicii de date, vi se vor aplica tarifele naționale. Aceasta este considerată o „utilizare rezonabilă a serviciilor de roaming”.

Când treceți o frontieră în interiorul UE, ar trebui să primiți un mesaj din partea operatorului de telefonie mobilă prin care să vă informeze că sunteți în roaming și să vă aducă la cunoștință prevederile politicii sale privind „utilizarea rezonabilă”. Mesajul ar trebui să vă ofere informații despre stabilirea prețului personalizat pe baza abonamentului dumneavoastră, eventuale servicii care pot genera taxe suplimentare și numerele de contact de urgență pentru țara respectivă.

Istoria eliminării tarifelor 

Reamintim că eurodeputatul român, Adina Vălean, a fost raportorul Legislativului European pentru dosarul Roaming II, cel care a stabilit scăderea graduală, până la eliminare, a tarifelor speciale de roaming.

Parlamentul European a aprobat, în primă lectură, a 3 aprilie 2014, reforma pieţei telecomunicaţiilor, propusă de Comisia Europeană în 2013, care prevedea, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015.

Potrivit propunerii iniţiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate încă de la 1 iulie 2014.

După votul din PE, era necesară ajungerea la un acord cu ministerele telecomunicaţiilor din cele 28 de state membre privind eliminarea tarifelor de roaming.

În 4 martie 2015, statele membrele au decis să amâne eliminarea tarifelor.

Prin urmare, Consiliul şi Parlamentul European au iniţiat negocieri în vederea obţinerii unui acord în a doua lectură.

Negocierile s-au fost încheiat pe 30 iunie 2015, iar pe 8 iulie 2015, Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi a confirmat textul de compromis al propunerii privind piaţa unică a telecomunicaţiilor, astfel cum fusese convenit de către cele două instituţii.

Consiliul Competitivitate şi-a dat acordul asupra textului la 1 octombrie 2015.

Consiliul de Miniştri al UE şi Parlamentul European, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, au hotărât introducerea pentru prima dată a unor plafoane tarifare pentru serviciile în roaming în 2007 pentru a se asigura că abonaţii la serviciile de telefonie mobilă plătesc tarife de roaming similare în întreaga UE.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

Published

on

© European Union, 2025/Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană va avea nevoie de investiții de aproximativ 241 miliarde de euro până în 2050 pentru a extinde durata de viață a reactoarelor nucleare existente și pentru a construi noi reactoare de mari dimensiuni, potrivit celui de-al optulea Program Ilustrativ pentru Energie Nucleară (PINC), publicat de Comisia Europeană. Investiții suplimentare vor fi necesare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR), reactoarelor modulare avansate (AMR), microreactoarelor și fuziunii nucleare pe termen lung.

Comisia subliniază că, pentru unele state membre, energia nucleară este o componentă esențială în strategiile de decarbonizare, competitivitate industrială și securitate energetică. Se estimează că, până în 2040, peste 90% din energia electrică produsă în Uniunea Europeană va proveni din surse decarbonizate – în principal energie regenerabilă, completată de energia nucleară.

Capacitatea instalată de energie nucleară în UE este preconizată să crească de la 98 GWe în 2025 la aproximativ 109 GWe în 2050.

„Pentru a realiza cu adevărat tranziția către energie curată, avem nevoie de toate soluțiile energetice cu emisii zero și scăzute de carbon. Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat. Asigurarea condițiilor-cadru necesare va permite UE să își mențină leadershipul industrial în acest sector, păstrând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță și o gestionare responsabilă a deșeurilor radioactive”, a declarat Dan Jørgensen, comisar european pentru Energie și Locuințe.

Comisia atrage atenția că păstrarea standardelor ridicate de siguranță nucleară, securitate și garanții, precum și gestionarea responsabilă a deșeurilor radioactive, rămân priorități esențiale. Sunt necesare progrese în dezvoltarea infrastructurii pentru depozitarea deșeurilor și combustibilului nuclear uzat, dar și în eficientizarea proceselor de dezafectare.

Programul PINC mai evidențiază nevoia de cooperare între autoritățile naționale de reglementare pentru accelerarea proceselor de licențiere, precum și colaborarea internațională cu parteneri de încredere pentru diversificarea surselor de combustibil nuclear.

Totodată, Comisia susține formarea profesională a forței de muncă, atragerea de talente noi și sprijinirea startup-urilor inovatoare din domeniul nuclear, în paralel cu promovarea și comercializarea noilor tehnologii de vârf – precum SMR-urile, AMR-urile și fuziunea nucleară.

Prin acest program, UE urmărește să consolideze poziția industriei nucleare europene într-un sector strategic, care să contribuie decisiv la atingerea obiectivelor climatice ale continentului.

Continue Reading

G7

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a plătit cea de-a cincea tranșă din împrumutul excepțional de asistență macrofinanciară (AMF) acordat Ucrainei, în valoare de 1 miliard de euro.

Gestul, care vine înainte de summitul G7 din Canada, consolidează și mai mult rolul UE de cel mai mare donator al Ucrainei de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, cu un sprijin total care se apropie de 150 de miliarde de euro.

Asistența macrofinanciară (AMF) în valoare de 18,1 miliarde de euro acordată de UE face parte din inițiativa privind accelerarea veniturilor extraordinare (ERA) condusă de G7, care urmărește să ofere Ucrainei sprijin în valoare de aproximativ 45 de miliarde de euro.

Aceste împrumuturi urmează să fie rambursate folosind veniturile provenite din inghețaea activelor statului rus deținute în UE, arată Comisia Europeană într-un comunicat

Cu această ultimă plată, totalul împrumuturilor acordate de Comisie Ucrainei în cadrul mecanismului mai sus menționat ajunge la 7 miliarde de euro de la începutul anului 2025.

După cum au convenit liderii europeni în cadrul Consiliului European extraordinar de la începutul lunii martie și după cum a reiterat președinta Ursula von der Leyen, Comisia este pregătită să suplimenteze contribuția UE la inițiativa împrumuturilor ERA, dacă este necesar. Comisia rămâne în contact strâns cu autoritățile ucrainene în ceea ce privește plățile viitoare.

În cazul în care Ucraina prezintă o cerere, Comisia este pregătită să răspundă rapid.

Acest lucru ar permite UE să sprijine orice creștere esențială a cheltuielilor militare în săptămânile și lunile următoare, contribuind la asigurarea unei poziții puternice a Ucrainei înaintea oricăror potențiale negocieri de pace.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL28 minutes ago

”Vladimir Putin este războiul însuși”, susține Zelenski, în urma unor noi atacuri ale armatei ruse

EDITORIALE1 hour ago

Iulian Chifu: Război în Orientul Mijlociu. Israel și distrugerea sistematică a programului nuclear iranian

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

G72 hours ago

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

INTERNAȚIONAL21 hours ago

România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Președintele Donald Trump neagă implicarea SUA în atacul asupra Iranului și propune un acord de pace Iran-Israel

ROMÂNIA1 day ago

Participarea României la reconstrucția Ucrainei va defini poziția țării noastre în Europa următorilor 20 de ani, subliniază ministrul Marcel Boloș

U.E.1 day ago

Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și-a desemnat noua echipă de conducere pentru 2025–2026. Gilles Ballot, CEO Carrefour România, ales Președinte

INTERNAȚIONAL1 day ago

Papa Leon al XIV-lea pledează pentru o lume ”liberă de amenințarea nucleară” și îndeamnă Israelul și Iranul la ”responsabilitate și rațiune”

INTERNAȚIONAL3 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA4 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending