Europa, o batranica senila, lipsita de viziune

Dan Carbunaru

de Dan Carbunaru

Sleita de puteri dupa criza economico-financiara, complexata de lipsa unui brat armat real la dispozitie, bulversata de o politica externa comuna doar cu numele, Uniunea Europeana s-a trezit fata in fata cu ursul rusesc. Intalnirea cu Euromaidan-ul a umplut de sange piata insetata de valori europene si de confuzie in reactii batrana doamna.

Interesele economice germane, lipsa de interes a ultimilor ani de administratie Obama, agendele nationale diferite, ignoranta si comoditatea au transformat soft-power-ul european intr-un balon de sapun usor de spart sub bocancii estici.

Vulturul american trimite avioane de lupta la Baltica si o nava de razboi in Marea Neagra. Zecile de mii de soldati americani care se intorc din Afganistan vor face escala la Constanta. NATO anunta pregatiri in Romania si Polonia. Obama vine peste cateva zile in Europa.

Brusc, foarte multa miscare.

Romania a intrat in aceeasi logica. Free Gica si Ponta 3 au tinut agenda nationala, intr-o perioada in care Ucraina a fost utilizata de politicieni pentru a-si calibra mai bine tirul asupra adversarilor politici. Pe canale diferite, Presedintele si ministrul de Externe incearca sa emita mesaje nationale. Nu stim foarte bine ce parere are Premierul, prins cu alte lucruri-update de la 2.0 la 3.0, poate.

La o suta de ani de la Primul Razboi Mondial, coltul de lume in care traim este zguduit din temelii, iar partea vizibila a conflictului ar trebui sa fie suficienta ca sa ne dea fiori. Cine realizeaza cu adevarat mizele? Cine ar trebui sa reactioneze?

“Viteza bate forta, surpriza bate viteza, strategia bate surpriza”, spune pe facebook un citat atribuit lui Sun Tzu. Ce atuuri are azi UE? Viteza? Forta? Strategie? Politicienii se vor inghesui pentru a prinde unul dintre cele 751 de locuri puse la bataie, pe bani frumosi, in Parlaentul European. Vor condamna absenteismul, extremismul, populismul, vor face apel la responsabilitatea civica si vor aminti de avantajele Europei Unite. Costuri reduse la roaming, spre exemplu. ASTA E SIMBOLUL UE? Ce vor cu adevarat cei 400 de milioane de europeni cu drept de vot?

Care este strategia Europei? Eseul de patru pagini lansat la Berlin in engleza si germana sub privirile autosuficiente ale dnei Merkel si dlui Barroso, care ar trebui sa tina loc de viziune pentru viitorul Europei ne arata imaginea momentului: o doamna in varsta, care in curand nu va avea de unde sa isi mai ridice pensia, se uita pe sub ochelari la baietii care i-au furat budinca de pe aragaz. Lipsa de viziune si nu lipsa fortei ii va fi fatala Europei Unite. Asta cred.

PS – asta scriam acum doi ani despre Europa Unita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.