Europa strânge cureaua

În timp ce europenii încă se luptă cu efectele măsurilor de austeritate impuse în ultimii doi ani, mai multe guverne din UE anunţă noi tăieri bugetare şi majorări de taxe. Era austerităţii este departe de a se fi încheiat în Europa, notează adevarul.ro.

 

Speriaţi de prognozele care, în cel mai fericit caz, anunţă un avans economic anemic pentru 2012, tot mai mulţi guvernanţi strâng iar cureaua pentru a evita reintrarea în recesiune, un scenariu amintit tot mai des în contextul crizei datoriilor de stat din zona euro.

Guvernul francez a prezentat ieri un nou pachet de măsuri de austeritate, în încercarea de a-şi reduce deficitul bugetar şi de a-şi păstra ratingul „AAA” (cel mai bun posibil), care îi permite să se împrumute la costuri reduse. Printre altele, rata redusă a TVA, aplicată sectorului restaurantelor, a fost majorată de la 5,5% la 7%.

Este al doilea set de măsuri de austeritate anunţat de Paris în ultimele două luni. Decizia vine după ce, în ultima lună, agenţiile de rating au atras atenţia asupra riscului ca statul să-şi piardă „nota” perfectă. Atunci când au prezentat pachetul, oficialii francezi nu au folosit cuvântul „austeritate”, însă au declarat că bugetul pentru 2012 va fi cel mai „riguros” după cel de-al Doilea Război Mondial.

Tot fără a folosi cuvântul „austeritate”, Simeon Djankov, ministrul bulgar al Finanţelor, a declarat ieri că ia în calcul majorarea vârstei de pensionare a bulgarilor. „Este foarte probabil să facem primii paşi în acest sens chiar din următorul an, din moment ce bugetul pentru 2012 încă nu a fost aprobat de Parlament”, a declarat Simeon Djankov, citat de agenţia de ştiri Novinite.

Cu toate acestea, potrivit legislaţiei în vigoare, aprobată la sfârşitul lui 2010, vârsta de pensionare nu poate fi majorată înainte de 2021. Atunci, aceasta va începe să crească treptat, cu câte 12 luni, până când va ajunge, în 2026, de la 63 la 65 de ani pentru bărbaţi şi de la 60 la 63 de ani pentru femei.

Similar, Irlanda continuă să facă eforturi pentru a se distanţa de criza datoriilor de stat şi pentru a scăpa de stigmatul asociat ţărilor care au fost salvate de urgenţă cu împrumuturi de la UE şi FMI. „Nu există o cale uşoară”, a avertizat Michael Noonan, ministrul de Finanţe de la Dublin, care plănuieşte să aducă alte 12,4 miliarde de euro în vistieria statului în următorii patru ani prin aceste măsuri. Din 2008, de când economia irlandeză a început să deraieze, statul a câştigat 20 de miliarde de euro prin reducerea cheltuielilor bugetare şi prin majorarea impozitelor. Cu toate acestea, irlandezii au refuzat să majoreze impozitul pe profit  de numai 12,5% (unul dintre cele mai reduse din UE), care a ajutat statul să atragă companii mari precum Apple, Cisco, Dell, Microsoft şi Glencore. Refuzul i-a costat însă pe irlandezi: nu li s-a permis renegocierea împrumutului de urgenţă acordat de UE şi FMI în noiembrie 2010.

Măsuri adiţionale de austeritate au fost anunţate şi în Spania şi Italia, însă nu au fost încă aprobate de parlamente. Eşecul Guvernului Berlusconi de a implementa un pachet de austeritate (care cuprinde majorarea impozitului pe profit de la 12,5% la 20% şi eliminarea unor zile libere pentru sărbători naţionale) a trimis pe roşu bursele europene. Astăzi, măsurile vor fi trimise iar Parlamentului, însă votul în ceea ce priveşte adoptarea pachetului s-a transformat într-un test extrem de important pentru premierul Silvio Berlusconi.

Mai multe detalii despre principalele măsuri de austeritate aplicate în întreaga lume, sau care este vârsta de pensionare în statele UE, accesați adevarul.ro.

Sursa foto: lideruldeopinie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.