MAREA BRITANIE
Europa trebuie să treacă de la înghețarea activelor rusești la confiscarea lor, reclamă ministrul britanic de externe: Trebuie să acționăm împreună cu aliații europeni
Published
2 months agoon
By
Teodora Ion
Europa ar trebui să treacă de la înghețarea activelor rusești la confiscarea lor, a afirmat marți ministrul britanic de externe David Lammy, o declarație ce relevă consolidarea poziției Londrei față de modul în care Occidentul ar trebui să folosească obligațiunilor și alte titluri de valoare înghețate de la începerea invaziei ruse în Ucraina, anunță Reuters, citat de Agerpres.
”Europa trebuie să acționeze rapid și cred că ar trebui să trecem de la înghețarea activelor la confiscarea lor. Aceasta nu este o chestiune asupra căreia vreun guvern poate acționa singur. Trebuie să acționăm împreună cu aliații europeni”, a declarat Lammy în parlamentul de la Londra. El fusese întrebat dacă ar sprijini o legislație de urgență pentru confiscarea activelor rusești blocate și utilizarea lor pentru a susține Ucraina.
Aproximativ 210 de miliarde de euro în active sunt deținute în UE și blocate în temeiul sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din februarie 2022.
Țările membre G7 au convenit deja să ofere Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari. Mecanismul de cooperare în materie de împrumuturi pentru Ucraina va fi cel care va asigura accesul Ucrainei la veniturile viitoare generate din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, deținute în UE.
Aceste fonduri vor fi utilizate pentru rambursarea împrumuturilor oferite atât de UE, cât și de partenerii din G7. În timp ce aceste fonduri vor fi folosite pentru deservirea și rambursarea împrumuturilor, Ucraina va avea libertatea de a aloca aceste resurse conform nevoilor sale.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra
Armistițiul de Paști decretat de Moscova a fost „o operațiune de marketing, menită să evite ca Trump să-și piardă răbdarea”, consideră ministrul francez de Externe
După o discuție cu Keir Starmer, Zelenski anunță că reprezentanți ai Ucrainei se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o „încetare necondiționată a focului”
Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina
Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța
Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda
INTERNAȚIONAL
După o discuție cu Keir Starmer, Zelenski anunță că reprezentanți ai Ucrainei se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o „încetare necondiționată a focului”
Published
1 day agoon
April 22, 2025By
Andreea Radu
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, în urma unei convorbiri telefonice cu premierul britanic Keir Starmer, că reprezentanți ai Ucrainei se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o „încetare necondiționată a focului” cu Rusia și, ulterior, o „pace reală și durabilă”.
„Chiar de miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit, Franța și Statele Unite — suntem pregătiți să mergem mai departe într-un mod cât mai constructiv, așa cum am procedat și în trecut, pentru a obține o încetare necondiționată a focului, urmată de instaurarea unei păci reale și durabile”, a scris Zelenski, pe X.
I spoke with UK Prime Minister @Keir_Starmer — a good and detailed conversation.
Already this Wednesday, our representatives will be working in London. Ukraine, the United Kingdom, France, and the United States — we are ready to move forward as constructively as possible, just… pic.twitter.com/cLHexIi5UY
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 21, 2025
Volodimir Zelenski le-a mulțumit tuturor partenerilor internaționali care continuă să ofere sprijin Ucrainei în eforturile sale de a obține pacea.
„O încetare necondiționată a focului trebuie să fie primul pas către pace, iar acest Paște a arătat clar că acțiunile Rusiei sunt cele care prelungesc războiul”, a adăugat acesta.
De asemenea, Zelenski a discutat cu Starmer și despre cooperarea dintre Ucraina și Regatul Unit în cadrul formatelor europene de securitate.
În contextul intensificării agresiunii ruse asupra Ucrainei, săptămâna trecută, o delegație oficială ucraineană — formată din ministrul afacerilor externe, Andrii Sybiha, ministrul apărării, Rustem Umerov, și șeful cabinetului președintelui, Andriy Yermak — a efectuat o vizită de lucru în Franța.
În cadrul vizitei, delegația ucraineană a participat la o serie de reuniuni bilaterale și multilaterale cu reprezentanți ai statelor din coaliția celor dispuși și capabili să garanteze securitatea Ucrainei, în special Franța, Germania și Regatul Unit.
MAREA BRITANIE
“Mobilizare diplomatică” sub auspiciile lui Macron: SUA, Franța, UK, Germania și Ucraina s-au reunit în premieră la Élysée pentru a susține planul de pace al lui Trump. Urmează noi discuții la Londra
Published
5 days agoon
April 18, 2025
Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat joi sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce a reunit la Palatul Élysée delegații din SUA, Franța, Germania, Marea Britanie și Ucraina s-au întâlnit la Paris pentru a discuta despre eforturile de a pune capăt conflictului din Ucraina.
“Suntem cu toții clar uniți în dorința noastră de pace”, a declarat Emmanuel Macron pe X după discuții, pe care le-a numit “zi de mobilizare diplomatică“.
În timp ce președintele american Donald Trump se întâlnea la Washington cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni, Macron i-a primit la Paris pe secretarul de stat american Marco Rubio, pe emisarii Keith Kellogg și Steve Witkoff, pe ministrul de externe britanic David Lammy, pe consilierul pentru securitate națională al premierului britanic, Jonathan Powell, pe consilierul pentru securitate națională al cancelarului german, Jens Plötner, și pe delegația ucrainean formată din șeful biroului prezidențial ucrainean Andriy Yermak, ministrul de externe Andrii Sybiha și pe ministrul apărării Rustem.
A day of diplomatic mobilisation.
I would like to thank the American delegation, @SecRubio, @SE_MiddleEast, and @SPE_Kellogg; the Ukrainian delegation, @AndriyYermak, @Andrii_Sybiha, and @Rustem_Umerov; as well as the representatives from the United Kingdom… pic.twitter.com/edshgli8HY
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 17, 2025
Calificând discuțiile ca fiind “productive”, liderul francez a precizat că delegațiile au susținut “de la bun început” propunerea lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina “cât mai rapid posibil”.
“Acest lucru demonstrează un angajament european puternic și o dorință de a lucra îndeaproape cu Statele Unite”, a precizat el.
Spunând că s-au angajat într-o “discuție pozitivă și constructivă” cu privire la modul de a obține atât o încetare a focului, cât și o pace cuprinzătoare și durabilă, Macron a adăugat că a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte și după întâlniri pentru a asigura coordonarea.
“Discuțiile vor continua săptămâna viitoare la Londra”, a adăugat el.
Ulterior dialogului de la Paris, secretarul de stat american Marco Rubio a avut o convorbire telefonică cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, căruia i-a transmis același mesaj pe care echipa americană l-a comunicat delegației ucrainene și aliaților noștri europeni la Paris: “președintele Trump și Statele Unite doresc ca acest război să înceteze și au prezentat acum tuturor părților liniile mari ale unei păci durabile”.
Întâlnirea lui Macron cu delegațiile SUA, Marii Britanii, Germaniei și Ucrainei a avut loc la doar câteva zile după ce emisarul special Steve Witkoff s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre o posibilă încetare a focului în Ucraina, după ce discuțiile dintre Rusia și SUA au stagnat în ultimele săptămâni, iar Ucraina și Europa acuză Moscova că nu își dorește pacea, armata rusă lansând atacuri masive în orașele Krivoi Rog și Sumî.
Președintele francez, împreună cu premierul britanic Keir Starmer, conduce eforturile europene de a oferi Kievului garanții de securitate, inclusiv desfășurarea unei așa-numite forțe de reasigurare în Ucraina, în cazul unui armistițiu.
MAREA BRITANIE
Există o ”șansă mare” ca Marea Britanie și SUA să ajungă la un acord comercial ”extraordinar”, subliniază vicepreședintele JD Vance
Published
1 week agoon
April 15, 2025By
Teodora Ion
Vicepreședintele american JD Vance consideră că există o ”șansă mare” ca Marea Britanie și America să ajungă la un acord comercial ”extraordinar”, ceea ce reprezintă un impuls pentru oficialii britanici care se străduiesc să obțină un acord, informează Politico Europe.
Vance a lăudat ”afinitatea culturală” dintre cele două țări și a subliniat legătura personală a președintelui Donald Trump cu Regatul Unit, vorbind despre perspectiva unui acord.
”Cu siguranță lucrăm din greu cu guvernul lui Keir Starmer” la un acord comercial, a declarat Vance într-un interviu acordat UnHerd. ”Președintele iubește cu adevărat Regatul Unit. El a iubit-o pe regină. Îl admiră și îl iubește pe rege. Este o relație foarte importantă”, a continuat acesta.
Vance a spus despre Trump că ”este un om de afaceri și are o serie de relații de afaceri importante în (Marea Britanie)”, dar ”cred că este mult mai profund decât atât”.
”Există o afinitate culturală reală. Și, desigur, în mod fundamental, America este o țară anglo-saxonă”, a continuat vicepreședintele american.
El crede că ”există o șansă bună ca, da, să ajungem la un mare acord care să fie în interesul ambelor țări”.
Guvernul britanic a încercat să încheie un acord economic cu SUA, urmărind să reducă tarifele de 25% impuse de Trump pentru metale și mașini, precum și taxa minimă de 10 % pe care Trump a impus-o pentru toate produsele importate în SUA.
”Cu Regatul Unit avem o relație mult mai reciprocă decât avem cu, să zicem, Germania. Deși îi iubim pe germani, aceștia sunt foarte dependenți de exporturile către Statele Unite, dar sunt destul de duri cu multe întreprinderi americane care ar dori să exporte în Germania”, a spus Vance.
Regatul Unit și Australia se numără printre țările cărora secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, le acordă în prezent prioritate în vederea încheierii unui acord comercial. O persoană apropiată Casei Albe a declarat pentru POLITICO că Australia ”este un pic mai puțin complexă din punct de vedere al politicii interne” decât Regatul Unit.
Ministrul britanic al industriei, Sarah Jones, a salutat marți comentariile lui Vance, dar nu a dorit să vorbească despre negocieri specifice.
”Știm că suntem într-o poziție bună. Avem conversații bune. Există o înțelegere care trebuie încheiată, dar nu aș putea să vă spun când va fi încheiată, dar este pozitiv faptul că vicepreședintele este optimist cu privire la negocierile noastre”, a declarat ea pentru LBC.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație

FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- NATO6 days ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN