Connect with us

ROMÂNIA

EUROPAfest, festivalul patronat de Casa Regală a României, va transforma Bucureștiul pentru 10 zile în capitala mondială a jazz-ului

Published

on

 Pentru câteva zile, Bucureștiul va deveni capitala jazz-ului mondial, oferind iubitorilor de muzică seri memorabile cu ritmuri originale, idei indrăznete și combinații surprinzătoare. Timp de zece zile, în perioada 9-18 mai, EUROPAfest 2019 va revitaliza scena muzicală a României, reunind la București și Sibiu peste 300 de muzicieni din 31 de țări-Europa, dar și invitați speciali de pe alte continente.

Festivalul Internațional EUROPAfest, o tradiție culturală de 26 ani, este singurul din Europa care prezintă 4 genuri muzicale într-un singur eveniment: jazz, pop, blues, clasic. Acesta are ca obiectiv prezentarea diversitătii culturale a Europei, reunind artiști, culturi și mentalităti de pe întreg continentul. Dincolo de prestigiul său profesional, festivalul apropie publicul larg din România de muzică bună, de calitate, aducând în București nume ale momentului din toate colțurile Europei și invitați speciali de pe alte continente.

EUROPAfest se desfășoară, de 14 ani, sub Înaltul Patronaj al Altețelor Lor Regale, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, și Principele Radu, iar în 2015 a fost premiat de Comisia Europeană.

De altfel, Festivalul a fost primul eveniment din România care a primit în 2005 Înaltul Patronaj al Casei Regale.

@europafest.ro

,,Au trecut paisprezece ani de când am acordat Patronajul nostru Festivalului Internațional de Muzică EUROPAfest.  Ne bucurăm că Bucureștiul devine, an de an, grație EUROPAfest, capitala europeană a muzicii de toate vârstele și genurile, de la clasic la jazz, blues și pop. Ne gândim cu încredere în viitor și suntem mândri că EUROPAfest onorează, neîntrerupt, de douăzeci și cinci de ani încoace, talentul, creativitatea și diversitatea tinerilor muzicieni de pe toate meridianele globului. Adresăm felicitările noastre pentru toți acești ani, plini de realizări, Festivalului”, este mesajul transmis de către Altețele lor regale.

Evenimentul se va desfăsura sub sloganul ,,It’s all about live quality music!”

Gala de deschidere va avea loc pe 9 mai, pe scena Teatrului Odeon, din București, de la ora 19,00,  printr-un concert de jazz susținut de Dan Papirany Trio, cu muzicieni din Australia, Israel și Noua Zeelandă, și Gabriele Agosta din Italia. În paralel, deschiderea festivalului se va face la Sibiu printr-un concert al orchestrei Filarmonicii de Stat. 

Programul festivalului în capitală și la Sibiu

În perioada 11 – 18 mai, în Capitală va avea loc Bucharest International Jazz Competition.

Sala Dalles va găzdui zilnic, începând cu 13 mai şi până pe 17 mai, de la ora 19,00, un concert de jazz care va aduce ultimele tendinţe de pe scenele internaţionale – SUA, Canada, Europa, America de Sud şi Asia. Spectatorii vor avea posibilitatea să asculte 16 trupe din 13 ţări. Intrarea la un concert este 49 lei şi biletele se pot achiziţiona de pe iabilet.ro.

În aceeaşi perioadă mai are loc cea de-a 25-a ediţie a Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti. Peste 60 de violonişti din 24 de ţări vor concerta în faţa unui juriu de specialişti internaţionali pentru premii de 10.000 euro. La acest eveniment, elevii şi studenţii au accesul liber în limita locurilor disponibile.

Între 10 şi 17 sunt programate concertele after-hours. În fiecare seară, de la 20,00, cafeneaua Hotelului Ibis Gara de Nord va găzdui muzicieni ai noului val de jazz. Intrarea la un concert este 49 lei şi biletele se pot achiziţiona de pe iabilet.ro.

La Sibiu vor avea loc concerte simfonice pe scena Sălii Thalia, în perioada 9 – 18 mai. Evenimentul de vârf este Best World Violinists în care vor evolua cei mai buni violonişti din concurs alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu.

Între 14 şi 18 mai sunt organizate workshopuri pentru vioară şi jazz, cel mai aşteptat fiind cel condus de artista Doroteya Lyutskanova din Bulgaria.

Festivalul se încheie pe 18 mai cu Gala EUROPAfest. Vor evolua cele mai bune trupe şi cei mai buni violonişti şi vor fi premiaţi câştigătorii concursurilor din cadrul festivalului. Cu aceeaşi ocazie va fi decernată Diploma de Excelenţă din partea Casei Regale. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

IT&C

Facebook își lansează propria criptomonedă. Se numește Libra și va putea fi folosită începând cu 2020

Published

on

© Facebook

Facebook, rețeaua cu peste două miliarde de utilizatori, a anunțat intrarea în domeniul criptomonedelor prin intermediul Libra, o monedă care va putea fi folosită din 2020 în aplicații precum Messenger și WhatsApp, dar și ca aplicație de sine stătătoare, informează Hotnews.ro.

Compania spune că Libra va putea fi folosită pentru a cumpăra diverse lucruri, dar și pentru a trimite bani la fel de ușor precum trimiterea unui mesaj. 

Libra ar trebui să ofere din primul trimestru al loui 2020 un nou mijloc de plată ce va fi o alternativă la circuitele bancare tradiționale și se vrea a fi ”piatra de temelie” a unui nou sistem financiar care să nu fie îngreunat de diverse monede naționale.

Utilizatorii vor avea pe smartphone-uri un ”portofel electronic” numit Calibra care va fi integrat direct în aplicțiile Messenger și WhatsApp pentru a putea face diverse cumpărături și a putea trimite sau primi bani.

© Facebook

Facebook spune că în timp oamenii ar putea folosi Calibra pentru a plăti facturi, pentru a cumpăra o cafea sau pentru a scana un cod și a folosi apoi transportul în comun fără a avea nevoie de cartela de la operatorul de transport.

Facebook promite că moneda va fi cât se poate de sigură fiindcă va fi sub aceleași criterii de verificare și anti-fraudă folosite de bănci și de emitenții de carduri.

Compania spune că vor fi utilizate sisteme automatizate ce vor depista activitățile dubioase, dar că va exista și suport tehnic, în caz că cineva își pierde telefonul sau își uită parola.

Facebook promite că dacă cineva va pierde Libra din cauza unui acces fraudulos pe contul unui user, aceea persoană va fi despăgubită.

Libra se vrea a fi un sistem open-source și codul sursă este deci pus la dispoziția dezvoltatorilor sau instituțiilor care vor să-l integreze.

Continue Reading

JUSTIȚIE

Președintele Klaus Iohannis, întâlnire cu procurorul general al SUA. Oficialul american subliniază ca România să rămână un aliat predictibil care respectă statul de drept

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit marţi, la Palatul Cotroceni, pe procurorul general al SUA, William Barr, context în care oficialul american a subliniat importanţa ca România să rămână un aliat predictibil, stabil şi responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice şi statul de drept.

“Oficialul american a exprimat aprecierea deosebită pentru soliditatea Parteneriatului Strategic cu România, care este cel mai de încredere aliat al SUA din regiune, relaţiile bilaterale fiind foarte apropiate, nu numai în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul apărării şi securităţii, ci şi al aplicării legii, inclusiv în domeniul cibernetic. Procurorul general al SUA a evidenţiat importanţa ca România să rămână un aliat predictibil, stabil şi responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice şi statul de drept. În acest context, procurorul general William Barr a exprimat aprecierea şi sprijinul puternic ale Statelor Unite ale Americii pentru poziţia fermă şi eforturile puternice ale preşedintelui Klaus Iohannis în susţinerea statului de drept, combaterea corupţiei şi consolidarea unui sistem judiciar independent, corect şi transparent, în beneficiul cetăţenilor”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, preşedintele Iohannis şi-a exprimat aprecierea pentru substanţa şi dinamica Parteneriatului Strategic dintre ţara noastră şi Statele Unite ale Americii, ”care a devenit tot mai puternic în ultimii ani”, reiterând angajamentul consecvent al României şi al său personal pentru aprofundarea acestuia pe toate dimensiunile: politică, de apărare şi securitate, dar şi în domeniul cooperării juridice şi al statului de drept.

Şeful statului a subliniat şi necesitatea ca şi cooperarea în domeniul economic să ajungă la acelaşi nivel de excelenţă.

“Preşedintele României a evocat recentul vot pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul pe teme legate de justiţie, care a demonstrat că cetăţenii români sunt profund ataşaţi de valorile democratice şi înţeleg importanţa unui sistem de justiţie independent şi eficient, fără de care nu poate exista o democraţie funcţională”, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Cei doi înalţi oficiali au avut şi un schimb de opinii asupra rezultatelor, apreciate ca foarte bune, ale Preşedinţiei României a Consiliului UE, respectiv asupra perspectivelor negocierilor comerciale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

Între cei care au făcut parte din delegaţia procurorului general al Statelor Unite ale Americii s-a numărat şi ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

Din delegaţia preşedintelui Iohannis au făcut parte consilierii prezidenţiali Bogdan Aurescu, Ion Oprişor şi Mihaela Ciochină şi consilierii de stat Mădălina Dobrovolschi şi Daniela Bârsan.

William Barr efectuează o vizită în România, în contextul participării la reuniunea ministerială UE-SUA în domeniul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), organizată de Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Vreaulafacultate.ro este platforma online europeană creată de 3 tineri români pentru înscriere la facultate. Ofertele de la 17 facultăţi din România, disponibile începând cu 24 iunie

Published

on

Trei tineri programatori români au realizat o platformă online europeană, prin care tinerii se pot înscrie la facultate de oriunde s-ar afla, relatează Digi24. Platforma găzduiește în prezent 39 de universități din România și din străinătate.

Potrivit lui Andrei Niculae, fondatorul start-upului, ideea de a construi platforma Vreaulafacultate.ro le-a venit instant celor trei studenți români care studiau în străinătate şi căutau un program de master în România.

Acesta a mai spus că promovarea unversităților românești pe platforma lor se datorează competitivității de care dau dovadă acestea în comparație cu cele europene. 

,,După ce m-am plimbat la mai multe universități din România am ajuns să-mi dau seama că nu sunt așa de proaste în comparație cu cele de afară, ci doar sunt slab marketizate și studentul nu știe care sunt beneficiile. Încercăm să le oferim viitorilor studenți un serviciu complet. Îi ghidăm pe parcursul aplicaţiei”, a spus Andrei Niculae. 

Alexandru Toader, unul dintre cei trei creatori ai platformei, a vorbit despre munca depusă pentru realizarea acesteia, dar și despre reticența universităților de a utiliza noua tehnologie, cu toate că este gratuită.:

,,Prima versiune a platformei am creat-o după 3 luni de muncă continuă. Am lucrat 3 programatori la dezvoltarea acesteia. Cu multă pasiune şi dedicare. Am lucrat foarte multe nopţi, foarte multe weekend-uri la acest proiect. Chiar dacă aplicația este gratuită pentru universități, am întâmpinat multe dificultăți și nu neapărat frica, cât o reticența față de noua tehnologie”, a povestit acesta.

În primul an, platforma a fost folosită de 5.000 de tineri. Unul dintre ei este Vlad, student la facultatea de Construcţii din Capitală. A aflat de aplicaţie de la un prieten.

,,Știu că americanii au platforme de genul acesta și la ei toată lumea aplică online. Mi se pare că era și timpul să apară și în România”, a declarat Vlad Stoenică, student. 

La rândul său, Andrei Niculae, fondatorul start-upului s-a declarat foarte bucuros pentru că un prim student a utilizat platforma, confirmând ,,nevoia unei astfel de platforme” pentru că nu știa ,,dacă o să meargă sau nu”.

Ofertele de la 17 facultăţi din România şi 22 din străinătate vor putea fi studiate direct pe platformă începând de luni, 24 iunie, atunci când se va da startul înscrierilor.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending