Connect with us

GENERAL

Europarlamentar olandez: intrarea Romaniei in Schengen s-ar putea amana cinci ani. Argumentele Presedintelui si Premierului nu schimba situatia

Published

on

Interviu realizat pentru caleaeuropeana.ro de Alexandru Padure

20130306-185511.jpg
Europarlamentarul olandez Wim Van de Camp – foto stanga-, crede ca Romania ar mai putea astepta inca cinci ani sa intre in Schengen, din cauza problemelor ramase nerezolvate in aceasta zona a Europei. El a acordat un interviu pentru caleaeuropeana.ro, in care recomanda ca Romania sa nu se descurajeze, pentru ca cerintele care ii sunt adresate sunt in avantajul ei.

Teama occidentalilor de invazia romanilor din Moldova

Wim van de Camp a explicat cum Moldova ar putea impiedica aderarea Romaniei la spatiul Schengen. “Tinand cont ca multi dintre cetatenii Republicii Moldova au pasapoarte romanesti, prin aderarea Romaniei la Schengen, s-ar deschide in mod gratuit frontierele si pentru moldoveni”, a declarat europarlamentarul olandez. Putem spune ca frontiera de est ramane una dintre cauzele neaderarii a Romaniei si a Bulgariei la Schengen si, in mod special, frontiera Bulgariei cu Ucraina unde coruptia a atins cote alarmante. Van de Camp a continuat spunand ca sistuatia actuala, criza economica si tensiunile interne ale tarilor membre cu siguranta nu ajuta procesul de aderare, dar asta nu inseamna neaparat ca nu ne-am facut treaba. Coruptia ramane principalul motiv de ingrijorare pentru oficialii europeni, dar progresele facute in ultimii ani au aratat ca suntem in stare sa raspundem in mod pozitiv cerintelor de la Bruxelles.

Marea majoritate a reprezentantilor de la Bruxelles, favorabili Romaniei

„Majoritatea colegilor din PE sunt favorabili intrarii Romaniei in Schengen dar, ultima vreme, dezacordul vine din partea opiniei publice, din partea cetatenilor. Problemele economice ce ne-au lovit la nivel global, au creat tensiuni importante pe plan european. Lipsa locurilor de munca si problemele sociale nu v-au ajutat in acest proces.”, a mai spus Wim van de Camp.

Investitorii olandezi au nevoie de forta de munca din Romania

Membrul Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne a marturisit ca investitorii olandezi sunt interesati de forta de munca din Romania, dar, din pacate, cetatenii nu sunt de aceasi parere. Multi dintre ei vad intrarea unor altor tari in Schengen ca pe o amenintare pentru piata de munca.

Romania sa-si faca treaba in continuare

Europarlamentarul Wim van de Camp a declarat pentru Caleaeuropeana ca trebuie sa ne facem treaba in continuare si neaderarea la spatiul Schengen nu trebuie sa ne demoralizeze.

„In primul rand, trebuie sa fiti constienti ca eforturile facute au adus plusuri tarii dumneavoastra si, cea mai buna solutie, este sa continuati pe acest drum. Nu trebuie sa cereti zilnic Uniunii Europene sa faceti parte din Schengen. Trebuie sa va faceti treaba acasa, sa dati valoare resurselor si sa nu pierdeti ocazia de a va dezvolta din punct de vedere economic si social. Din punctul meu de vedere, aderarea s-ar putea amana chiar si cu 5 ani dar asta nu trebuie sa impiedice progresul Romaniei”.

Domnul Wim van de Camp a concluzionat spunand ca argumentele prezentate de premierul Victor Ponta si de Presedintele Traian Basescu nu vor schimba situatia.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Rareș Bogdan, apel către Ursula von der Leyen și țările UE: Populiștii români se folosesc de respingerea aderării la Schengen pentru a ataca Uniunea Europeană

Published

on

© Rareș Bogdan/Facebook

Eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE, a solicitat miercuri, în plenul Parlamentului European, implicarea președinției finlandeze a Consiliului UE și a președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru acceptarea României în interiorul spațiului Schengen.

”Noi, românii, am dovedit pe 26 mai că suntem hotărâți să apărăm valorile statului de drept, dar așteptăm o dovadă clară a Parlamentului că nu am fost mințiți. Am făcut investiții costisitoare, am securizat frontiera de est a Europei, suntem santinela civilizației europene și ni s-a promis clar aderarea la spațiul Schengen, dar am fost amăgiți. România îndeplinește din 2011 condițiile de aderare și cere ferm ceea ce i se cuvine. Euro-sistemul nu își permite creșterea sentimentelor eurosceptice în România. Țineți cont de asta. Populiștii români care mimează valorile statului de drept se folosesc de respingerea aderării la Schengen pentru a ataca Uniunea Europeană. Una spun aici, alta spun la București”, a afirmat Bogdan, în timpul unei dezbateri cu prim-ministrul Antti Rinne pe marginea președinției finlandeze a Consiliului UE, cea care a succedat de la 1 iulie președinția română.

”Din fericire, intervențiile președintelui României și protestele societății civile au blocat atacurile împotriva justiției. Cer președinției finlandeze, dar și doamnei Ursula von der Leyen, să se implice în rezolvarea acestei probleme. Nu perpetuați nedreptatea făcută poporului român. Românii au avut a treia prezență la vot la euro-alegeri. România merită să fie în Schengen. Este în interesul securității tuturor”, a completat Rareș Bogdan.

Afirmațiile sale apar în contextul în care președinția finlandeză a Consiliului UE și-a făcut un obiectiv din respectarea statului de drept în UE, dar și în condițiile în care președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns la îngrijorările formulate de mai mulți eurodeputați privind inexistența unui echilibru geografic și geopolitic între cei numiți să conducă instituțiile UE, dar și a așteptărilor țărilor din Europa Centrală și de Est de a deveni parte a spațiului Schengen și a zonei euro.

Răspunzând unei remarci din partea lui Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE, privind aderarea Bulgariei și a României la spațiul Schengen în condițiile în care cele două țări respectă criteriile tehnice încă din 2011, Ursula von der Leyen a precizat:Cu foarte mare respect mă gândesc la efortul făcut de Europa Centrală și de Est pentru a adera la Uniunea Europeană, pentru a adera la spațiul Schengen, la zona euro. Și cred că atunci când respectă criteriile, acest lucru trebuie răsplătit”.

Ulterior, vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic a salutat, în plenul Parlamentului European, rezultatele președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în cadrul unei dezbateri cu premierul Viorica Dăncilă, reafirmând totodată sprijinul executivului european pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Continue Reading

GENERAL

David Sassoli, președintele Parlamentului European, omagiu adus victimelor terorismului în capitala Europei

Published

on

© President of the European Parliament/Facebook

Președintele Parlamentului Europan, David Sassoli, nou ales în funcție săptămâna aceasta, a adus un omagiu victimelor terorismului din Bruxelles, într-o vizită la stația de metrou Maalbeek, locul unui atac teorist în martie 2016. 

Vizita lui David Sassoli la locul tragicului eveniment a fost una dintre primele acțiuni întreprinse în calitate de președinte al Parlamentului European.

,,În primele mele zile în calitate de președinte al Parlamentului European, am dorit să aduc un omagiu victimelor terorismului din capitala Europei și, desigur, tuturor victimelor terorismului. Acesta este un gest simbolic în numele tuturor membrilor Parlamentului. Europa trebuie să fie un pământ al păcii, trebuie să fim fermi în lupta împotriva terorismului și a violenței “, a declarat președintele nou ales, David Sassoli, potrivit unei postări pe Facebook. 

Stația de metrou Maalbeek, vizitată ieri de președinte, a fost scena unui atac sinucigaș cu bombă la 22 martie 2016, la câteva minute după ce alți atentatori sinucigași au efectuat atacuri pe aeroportul din Bruxelles.

În acea zi, în atacurile cu bombă au murit în total 32 de civili.

Continue Reading

GALA PREMIILOR MARII LOJI

MLNR organizează, vineri, 21 iunie, a IX-a ediție a Galei Premiilor MLNR

Published

on

Marea Loja Naţională din România (MLNR) organizează, vineri, 21 iunie a.c., în parteneriat cu Academia Română, la Ateneul Român, cea de-a IX-a ediţie a Galei Premiilor MLNR. Calea Europeană este partener media al Galei și va transmite  LIVE evenimentul pe platforma caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană, începând cu ora 19.00.

La eveniment vor participa reprezentanţi din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic şi politic din România.

Partea I

Partea a II a

 

Marea Loja Nationala din România va decerna in cadrul festivității organizate la Ateneul Român, 7 premii a câte 5.000 Euro fiecare, pentru urmatoarele domenii de referință:

  • Premiul GRIGORE MOISIL pentru Științe Exacte;
  • Premiul HENRI COAND` pentru Științe Aplicate;
  • Premiul CAROL DAVILA pentru Medicină;
  • Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie;
  • Premiul NICOLAE TITULESCU pentru Diplomație și Politologie;
  • Premiul SPIRU HARET pentru Educație, Mediu, IT;
  • Premiul CONSTANTIN BRÂNCUȘI pentru Artă și Cultură.

Premiile poartă numele unor personalități reprezentative pentru domeniul de referință și care au aparținut celei mai respectabile confrerii din lume – masoneria.
Gala Premiilor M.L.N.R., aflată la a noua editie, își propune să promoveze și să recompenseze spiritul creator, inovator și inventiv al poporului român în domenii vitale pentru destinul nostru colectiv.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending