EUROPARLAMENTARE 2014. SONDAJ CSOP: Care sunt partidele aflate în topul preferințelor electorale. Câți români vor veni la vot

EUROPARLAMENTARE 2014. Alianța PSD-UNPR-PC, ar obține 38% la alegerile europarlamentare, arată un sondaj CSOP, realizat la cererea PDL, în perioada 25 aprilie-2 mai, în timp ce PDL ar fi votat de 16% dintre participanții la vot, iar PNL de 15%.

Potrivit datelor transmise de către biroul de presă al PDL, pe următoarele locuri se situează, conform sondajului: PMP-9%, UDMR—6%, PP-DD-5%, PRM-4%, FC-2-%, iar 6% dintre votanți ar opta pentru alte partide.

Dintre cei intervievați, 29% și-au exprimat intenția de a participa la vot.

intentie vot

 

Mugur Isărescu, personalitatea politică în care românii au cea mai mare încredere

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu este personalitatea politică în care românii au cea mai mare încredere, acesta fiind cotat cu 26%, potrivit sondajului.

Isărescu este urmat de Victor Ponta — 24%, Sorin Oprescu — 19% și Klaus Iohannis — 19%. Traian Băsescu beneficiază de încrederea a 18% dintre români, Călin Popescu Tăriceanu — 14%. La nivelul de 13% încredere a populației se află mai mulți politicieni: Crin Antonescu, Cătălin Predoiu, Mircea Geoană și Mihai Răzvan Ungureanu. Vasile Blaga și Elena Udrea sunt cotați la capitolul încredere cu 11%.

incredere politicieni

70% dintre români cred că lucrurile merg într-o direcție greșită

70% dintre persoanele intervievate consideră că ţara merge într-o direcţie greşită, în timp ce 18% au declarat că nu ltiu sau nu au răspuns şi doar 12% sunt de părere că România merge într-o direcţie bună. Cifra, deşi în scădere cu 4 procente faţă de luna trecută, când trei sferturi dintre români nu erau de acord cu evoluţia lucrurilor în România, este un foarte ridicată. Tendinţa este, totuşi, de scădere faţă de luna ianuarie 2014, când 75% dintre respondenţi au declarat că România se îndreaptă într-o direcţie greşită.

Mai mult de jumătate dintre români, neinteresaţi de viaţa politică

52% dintre respondenţii la studiu au declarat că sunt neinteresaţi de viaţa politică, în timp ce cu adevărat interesaţi au susţinut că sunt doar 10% dintre participanţii la studiu. Totodată, după cum era de aşteptat, un număr mare de români (63%) susţin că oferă o atenţie mică şi foarte mică evenimentelor/ştirilor politice.

interes politica

Mass-media, mai de încredere decât justiţia

Românii se încred în Biserică şi în Armată, în timp ce Parlamentul se află pe ultimul loc în topul încrederii în instituţiile publice. Potrivit sondajului, românii au multă sau foarte multă încredere în: Biserică (62%), Armată (57%), Primăria din localitate (42%), Poliţie (40%), Mass-media (31%), Justiţie (27%), Bănci(17%), Sindicate şi Preşedinţie şi Guvern (14%), orgnizaţii patronale (13%) şi Parlament (12%).incredere institutii

 

Problema de rezolvat cu prioritate: locurile de muncă

Aproape jumătate (45%) dintre cei intervievați au răspuns că problema ce trebuie rezolvată cu prioritate de către Guvern este lipsa locurilor de muncă.

locuri de munca

Raport CSOP Aprilie 2014, disponibil AICI.

Metodologie:

Eşantion: Naţional reprezentativ pentru populaţia în vârstă de 18 ani şi peste. Selecţie aleatoare a gospodăriilor şi a persoanelor intervievate. Au fost intervievate 1.055 persoane.

Eroare de reprezentativitate:±3,0% cu o probabilitate de 0,95.

Interviuri: Pe bază de chestionar standardizat, faţă în faţă, la domiciliul persoanelor intervievate. Datele au fost culese, la cererea PDL, în cadrul omnibusului CSOPîn perioada 25 aprilie – 2 mai 2014.

Ponderări: În funcţie de sex, vârstă, naţionalitate, domiciliu şi regiune.

Validare: Eşantionul a fost validat pe baza datelor INS.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.