Alin Mituța
Europarlamentarii USR cer Comisiei Europene activarea unui plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaz în UE în cazul escaladării conflictului Rusia – Ucraina
Published
3 years agoon

Delegația USR în Parlamentul European a trimis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care cere activarea unui plan de urgență UE cu măsuri coordonate de prevenire și răspuns în cazul unei escaladări a conflictului la granița ruso-ucraineană care poate duce la întreruperea aprovizionării cu gaze în întreaga Uniune, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
“Suntem profund îngrijorați de gradul ridicat de instabilitate actual al pieței europene de gaze și de dependența ridicată de aprovizionarea cu gaze rusești. UE se confruntă cu o creștere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a prețului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând țările din Europa de Est și de Sud-Est mai vulnerabile la potențialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este amenințată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze, inclusiv cea mai recentă din Rusia către Europa de Vest, prin conducta Yamal-Europa, ridică semnale de alarmă îngrijorătoare”, a declarat Dacian Cioloș, europarlamentar USR.
În scrisoarea comună transmisă Comisiei, delegația celor opt eurodeputați USR explică faptul că sprijină Comisia Europeană în eforturile sale de a identifica surse suplimentare de furnizori de gaze și îndeamnă oficialii UE să continue să lucreze la dezvoltarea unei rețele diversificate și pe deplin funcționale de furnizori de gaze, pentru a reduce dependența europeană de importurile rusești de energie și pentru a asigura autonomia strategică a Uniunii.
De asemenea, delegația USR în Parlamentul European cere Comisiei un răspuns clar la întrebări cu privire la măsurile luate pentru prevenirea unei întreruperi de gaz în UE și stadiul furnizării de gaz din surse alternative în cazul în care Rusia va opri distribuția. Reducerea dependenței de importurile rusești de energie va asigura autonomia strategică a UE.
Recent, președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au adoptat o declarație comună în cadrul căreia au afirmat că lucrează la un “plan de urgență” pentru aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia invadează Ucraina.
“Intenționăm să lucrăm împreună, în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, în ceea ce privește aprovizionarea cu GNL pentru securitatea aprovizionării și planificarea situațiilor de urgență”, au transmis Biden și von der Leyen.
Șefa executivului european a anunțat chiar luni că UE discută cu SUA și alți furnizori despre creșterea livrărilor de gaze, pe fondul îngrijorărilor privind aprovizionarea din Rusia.
De asemenea, constatând că Rusia, prin intermediul Gazprom, folosește livrările de gaze ca mijloc de exercitare a presiunii politice, autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au decis să examineze livrările de energie ale acestei companii.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
UE dă curs unei solicitări de multă vreme a României: Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră axată pe securitate
Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului: „Moldova nu mai este singură – suntem pe calea aderării la UE. Și vom reuși doar dacă menținem țara de partea păcii”
Donald Tusk anunță că a sosit timpul să “re-polonizăm economia, piața și capitalul”: Era globalizării naive se apropie de sfârșit
“Occidentul, așa cum îl cunoșteam, nu mai există”, constată von der Leyen: Europa rămâne un proiect al păcii. Nu avem oligarhi care fac reguli, nu ne invadăm vecinii și nu-i pedepsim
Pachetul Omnibus: Statele membre vor negocia simplificarea regulilor UE pentru a mobiliza cca. 50 mld. de euro pentru investiții în direcția consolidării competitivității europene
Sistemul „Safety Gate” al UE: Cosmeticele, jucăriile și aparatele electrice s-au aflat, în 2024, în topul produselor raportate ca prezentând riscuri pentru sănătate
Alin Mituța
Europarlamentarul Alin Mituța, mesaj de Ziua Europei: UE este proiectul cel mai de succes al continentului nostru din cel puțin ultimul secol
Published
3 years agoon
May 9, 2022By
Andreea Radu
Uniunea Europeană este proiectul cel mai de succes al continentului nostru din cel puțin ultimul secol, a transmis luni europarlamentarul Alin Mituța, cu ocazia Zilei Europei.
„Un proiect civilizațional cu o forță de atracție așa de mare încât popoare precum ucrainenii sunt dispuși să facă sacrificii uriașe pentru a apăra valorile pe care Uniunea le reprezintă și pentru a face parte din el”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Mai mult, Alin Mituța a organizat la București, pentru Ziua Europei, un flashmob în care „Odă Bucuriei”, imnul Uniunii din care și noi facem parte cu mândrie de 15 ani și un cântec al păcii, are parte de o interpretare inedită de rock-simfonic, prin participarea artiștilor de la Orchestra Simfonică București – Bucharest Symphony Orchestra și a chitaristului formației Phoenix, Cristi Gram.
„Sper să fie un moment pe care să-l primiți cu bucurie și să-l trimiteți mai departe către alți europeni, ca un cadou dinspre România. La mulți ani, Europa!”, a conchis europarlamentarul.
Alin Mituța
Eurodeputatul Alin Mituța cere reprezentarea geografică echilibrată în instituțiile europene: Am atras atenția asupra acestei probleme în 6 dosare pe care PE le-a adoptat
Published
3 years agoon
May 6, 2022By
Andreea Radu
Subreprezentarea românilor mai ales în funcții de conducere, „ne costă” în termeni de influență și afectează experiența și cunoașterea instituțiilor europene pe teme importante pentru România și pentru Uniunea Europeană, a transmis joi europarlamentarul Alin Mituța.
„De la începutul mandatului meu în Parlamentul European am luptat pentru o reprezentare corectă a românilor și a est-europenilor în instituțiile europene”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Alin Mituța a dat exemplul Serviciului European de Acțiune Externă, unde doar 4 funcții de management au fost ocupate de români în 2020, dintr-un total de 267 (deci 1.5%), „în condițiile în care România este al șaselea membru ca mărime (4.3% din populația UE)”.
„Mai mult, niciun român nu este director general în Comisia Europeană sau Parlamentul European, deși au trecut 17 ani de la aderare și există deja mulți români foarte bine pregătiți în instituții care ar putea ocupa această funcție, cea mai înaltă din punct de vedere administrativ”, a continuat europarlamentarul.
În calitate de raportor din partea Renew Europe, Alin Mituța a atras atenția asupra acestei probleme persistente în cele 6 dosare privind descărcările bugetare – „acestea sunt decizii prin care Parlamentul European verifică dacă fondurile publice și resursele umane au fost corect folosite în aceste instituții”.
„Cele șase dosare au fost adoptate ieri în plenul Parlamentului European și mă bucur că am reușit să introduc în textul lor cerințe ferme din partea Parlamentului privind reprezentarea geografică echilibrată, care va ajuta românii și est-europenii”, a explicat eurodeputatul.
Potrivit acestuia, legislația europeană prevede că proporția personalului trebuie să fie corelată cu mărimea populației statelor membre, respectând, bineînțeles, criteriul competenței. Alin Mituța a precizat că va insista în continuare ca instituțiile europene să respecte acest echilibru geografic, fără a face niciun rabat de la competență.
„Cele 6 dosare pe care le-am coordonat în numele Renew Europe fac referire la Serviciul European de Acțiune Externă, Comitetul Regiunilor, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor, Autoritatea Bancară Europeană, Fundația Europeană de Formare și Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă și au fost toate adoptate”, a conchis eurodeputatul.
Alin Mituța
Eurodeputatul Alin Mituța: Raportul cu privire la reducerea decalajelor în sănătate pe care îl coordonez a fost adoptat de REGI
Published
3 years agoon
January 26, 2022By
Andreea Radu
Raportul pe care europarlamentarul Alin Mituța (USR, Renew Europe) l-a coordonat în numele Renew privind reducerea decalajelor din sănătate folosind mai bine fondurile de coeziune a fost adoptat în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI).
„Am spus-o și în trecut, pandemia ne-a arătat că sănătatea nu mai poate fi o preocupare strict națională, ci că trebuie să fie una și europeană”, a scris deputatul european, pe Facebook.
De asemenea, Alin Mituța a propus în raport câteva lucruri în acest sens care vor trebui să fie luate în considerare de Comisia Europeană pentru a veni cu inițiative legislative concrete:
- Crearea treptată a unor standarde minime de calitate a serviciilor medicale, cel puțin pentru investițiile care vin de la nivel european, pentru ca toți europenii să aibă parte de servicii medicale adaptate timpurilor prezente. Infecțiile nosocomiale din cauza clădirilor vechi, a protocoalelor medicale nestandardizate, prescripția de antibiotice fără justificare sunt doar câteva dintre motivele din cauza cărora pacienții din țara noastră au de suferit. Cu standardizarea serviciilor la nivel european se pot face pași importanți ca aceste probleme grave ale sistemului medical românesc să fie rezolvate.
- Crearea unei rețele europene de cooperare în materie de transplant care să fie finanțată din bani europeni. În prezent, există mai multe forme de cooperare regionale în materie de transplant de organe, însă România nu face parte din niciuna din ele.
- Folosirea fondurilor de coeziune pentru programe de îmbunătățire a mediului de lucru pentru personalul medical în statele membre care se confruntă cu un exod al medicilor;
- Replicarea și în alte sectoare, precum sănătatea mintală, a modelului Planului European pentru Cancer, care pune laolaltă resurse din mai multe fonduri într-o abordare la nivel european, pentru lupta împotriva cancerului;
- Folosirea fondurilor de coeziune pentru accesul la tratamente complexe (exemplu: mari arși) și pentru boli rare prin întărirea și extinderea Rețelelor Europene de Referință.
- Lansarea de achiziții comune europene, de echipamente și tratamente, de exemplu pentru vaccinuri HPV, tratamente oncologice sau tratamente pentru boli rare.
- Comisia și statele membre să difuzeze mai bine informațiile și să ia în considerare o campanie adecvată la nivelul UE pentru a informa publicul cu privire la drepturile și modalitățile de acces la asistența medicală transfrontalieră;
„Urmează votul în plenul Parlamentului European, iar ulterior Comisia Europeană va trebui să țină cont de acest raport și de toate aceste recomandările din el în propunerile legislative care vor urma”, a conchis europarlamentarul.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm
Trending
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
INTERVIU | R. Moldova vrea să semneze tratatul de aderare la UE până în 2028, spune premierul Recean, avertizând că Rusia vrea să oprească drumul european al țării și subliniind importanța ca România să fie stabilă și pro-europeană
- ROMÂNIA5 days ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
SGG: Adoptarea Strategiei pentru Guvernare Deschisă în România reflectă angajamentul țării noastre în procesul de aderare la OCDE
- ROMÂNIA1 week ago
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian-Streinu Cercel: Lucrăm la un nou design de sănătate în România și la o nouă Lege a Sănătății
- NATO1 week ago
Oficiali ai Pentagonului au discutat cu NATO și aliații despre prezența forțelor SUA în Europa. Emil Hurezeanu: O pace în Ucraina necesită o prezență americană de lungă durată în Europa și un NATO fortificat