Europarlamentarul Adina Vălean, despre lobby: Dialogul şi expertiza de calitate sunt esențiale în construirea legilor

adina valeanEuroparlamentarul PNL Adina Vălean a declarat marţi, la conferinţa “Mediafax Talks about Lobby”, că în procesul legislativ este esenţial şi legitim dialogul cu toate sectoarele de activitate vizate de un act normativ, dar şi folosirea expertizei externe instituţiilor publice şi Parlamentului.

“A discuta despre activitatea unui parlamentar în relaţia cu reprezentanţii grupurilor de interese, nu întotdeauna lobby-işti, este un lucru foarte important pentru România în primul rând. La noi această chestiune este departe de a fi aşezată şi chiar de a fi înţeleasă, care este rolul reprezentantului unui grup de interese în relaţia cu procesul legislativ. Pentru că noi dacă vom da o lege a lobby-ului, asta nu va putea reglementa relaţia necesară şi reală între societate şi factorul legislativ (…) În opinia mea, procesul legislativ decizional nu se poate desfăşura într-un laborator, adică nu este un laborator unde au acces numai politicienii şi decidenţii din societate, care ştiu ei mai bine ce lege trebuie dată şi cum să reglementeze un anume sector de activitate”, a susţinut Vălean.

Europarlamentarul PNL a susţinut că este “absolut esenţial” ca forma finală a unei legi să fie rezultatul unui “dialog permanent şi aplicat cu cei pe care legea respectivă îi vizează”, situaţie în care prevederile legale ar avea o calitate mai mare.

Ea a susţinut că pentru o expertiză de calitate este nevoie de resurse.

“Raţional să ne gândim că Parlamentul României ar trebui să angajeze o întreagă armată de experţi pentru toate domeniile în care este chemat să legifereze. Este normal ca aceştia să fie angajaţii din afara instituţiei publice”, a mai declarat Vălean.

Europarlamentarul PNL a precizat că impactul unui act normativ care nu este realizat în baza unei expertize adecvate riscă să ducă la prejudicii foarte mari.

“Dialogul atunci când o virgulă sau o prevedere într-o frază poate să însemne în spate, pentru industrie, milioane de euro este esenţial. Pentru că, şi dacă nu vrei, o greşeală sau o necunoaştere într-o prevedere legislativă poate avea un impact devastator asupra unui sector”, a mai spus Vălean.

Sursa: Realitatea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.