Connect with us

Andi Cristea

Europarlamentarul Andi Cristea: Combaterea corupției este tema care trebuie tratată cu prioritate absolută

Published

on

În cadrul unui interviu acordat portalului Tribuna, Președintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare Uniunea Europeană – Republica Moldova, Andi Cristea a vorbit despre prima reuniune a CPA UE-RM, principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova, domeniile care necesită atenție deosebită la etapa actuală, acțiunile de protest în desfășurare, riscuri în cazul alegerilor anticipate, dar și alte aspecte ale relației RM –UE.

Foto: Parliament Magazine

Foto: Parliament Magazine

T.: Domnule Cristea, recent s-a încheiat prima reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova (CPA UE-RM). Care sunt concluziile acestei reuniuni?

A.C.: Parlamentul European continuă să susțină drumul european al Republicii Moldova și continuăm să oferim sprijin și asistență la nivel parlamentar pentru perfecționarea activității și adoptarea cu celeritate a reformelor la nivelul legislativului de la Chișinău.

Prima ședință a reprezentat un prilej de trecere în revistă și un proces de analiză asupra progreselor consemnate, dar și asupra lucrurilor mai puțin pozitive înregistrate de la data semnării Acordului de Asociere. Republica Moldova progresează în termeni de PIB, de la 5,4 miliarde euro în 2009 la aproape 8 miliarde de euro anul trecut.

Anul acesta va merge în jos, este drept. Cea mai mare parte a schimburilor comerciale se realizează cu vestul, ceea ce constituie un element de succes, acordul de liber schimb dă roade, iar piața europeană este fără „toane” geopolitice, este stabilă și sigură, 500 de milioane de locuitori. Eliminarea vizelor este o poveste de succes, vă amintesc că Ucraina și Georgia se luptă pentru același lucru pe care Republica Moldova l-a realizat de anul trecut – cetățenii săi nu mai au constrângerea vizei pe pașaport. Am subliniat că semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova de către Parlamentul European nu înseamnă sfârșitul drumului european, conform articolului 49 din Tratatul UE, Republica Moldova poate depune cerere pentru aderare la UE în momentul în care este pregătită și îndeplinește condiționalitățile.

De asemenea, am făcut un apel către țări precum Grecia și Italia să grăbească procesul de ratificare în parlamentele naționale a Acordului de Asociere UE – Republica Moldova.

Totodată, au fost discutate și lucruri mai puțin bune, le cunoaștem cu toți, este o îngrijorare serioasă la nivelul Bruxelles-ului cu privire la situația din sistemul financiar-bancar, care constituie și un impediment pentru implementarea Acordului de Asociere, pe lângă riscurile legate de stabilitatea economică a țării. Autoritățile de la Chișinău au datoria să investigheze, să tragă la răspundere vinovații și să recupereze prejudiciul. Reforma sistemului este obligatorie și iminentă. Pentru prima dată la o asemenea întâlnire a fost reprezentată și societatea civilă. Ea are un rol cheie în monitorizarea implementării reformelor din agenda de asociere, acțiunile guvernului și ale parlamentului, și este esențial ca ONG-urile să aibă acele pârghii care să le permită îndeplinirea acestei funcții.

La întâlnire au fost prezenți și au prezentat starea, de fapt, actuală nu mai puțin de nouă directori generali și directori din departamentele Comisiei Europene și ale Serviciului European de Acțiune Externă. Au fost și discuții politice, sunt convins că delegația Parlamentului de la Chișinău a recepționat corect mesajele oficialilor europeni.

Nu în ultimul rând, am salutat formarea noului guvern de la Chișinău și formarea noii coaliții pro-europene, am discutat despre lista de priorități propusă de Guvernul Streleț pentru 2015 – 2016. Sunt pași importanți pe care Republica Moldova trebuia să îi facă pentru a păstra coeziunea și bunul mers al țării, din toate punctele de vedere: politic, economic și social. În plus, mă bucur să văd dorința de continuare a reformelor țării. Republica Moldova este un partener cheie pentru stabilitatea geopolitică a zonei, iar preluarea legislației europene în legislația națională ajută la apropierea țării de destinația sa europeană.

T.: La Bruxelles și la Chișinău, oficialii europeni afirmă că, corupția a fost și rămâne cea mai mare problemă a Republicii Moldova. Fiind la Bruxelles, Dvs. ce schimbări ați sesizat în ultima perioadă? Care ar fi pașii imediați pe care ar trebui să îi facă actuala guvernare pentru a lupta eficient cu fenomenul corupției?

A.C.: Sunt câteva puncte roșii care apar de fiecare dată când este adusă în discuție situația Republicii Moldova. Acestea țin, în principal, de stabilitatea financiară și problema corupției. Vizita recentă a procurorului DNA peste Prut demonstrează că lucrurile încep să se pună pe un făgaș normal, deși cu o floare nu se face primăvară. Oamenii au așteptări legitime de condamnare a marilor corupți, tocmai pentru a redeveni încrezători în clasa politică, în șansele prosperității și în ziua de mâine. Combaterea corupției este tema care trebuie tratată cu prioritate absolută. Guvernul are datoria morală de a reda speranța cetățenilor săi, iar acest lucru se poate face doar cu o justiție exemplară, alături de egalitate în fața legii. Practic, daca ai greșit, plătești, indiferent ce funcție ai.

Interviul integral poate fi citit AICI.

 

.

.

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), la 15 ani de la aderarea României la NATO: Forțele de apărare române au devenit un element central al strategiei NATO

Published

on

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența României la NATO sunt esențiale pentru asigurarea securității noastre naționale, a afirmat eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

”România sărbătorește astăzi 15 ani de la aderarea la Alianța Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Forțele de apărare române au devenit, în acest timp, un element central al strategiei NATO, contribuind indispensabil la întărirea Alianței. PSD a alocat un buget anual fără precedent pentru Armată – 2% din PIB! Plasăm Armata în centrul preocupărilor noastre și considerăm că acest lucru este absolut natural pentru un partener de încredere în NATO, dar și în UE”, a scris Cristea, pe pagina sa de Facebook.

”Considerăm, așadar, că politica națională de apărare susținută de PSD depășește cadrul NATO, întrucât soldații noștri și tehnica de care aceștia dispun sunt puse și în slujba Uniunii Europene. Pentru contribuția României la siguranța UE, România și patrioții săi în uniformă merită mai mult respect, iar noi avem datoria sa ne asiguram ca primesc atentia cuvenita. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența la NATO sunt esențiale pentru asigurarea securității noastre naționale”, a mai spus acesta.

Membru al Parlamentului European din 2014, Andi Cristea candideză pentru un nou mandat de eurodeputat pe listele PSD pentru legislatura 2019-2024.

În actuala legislatură, Cristea deține poziția de președinte al Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova, iar în 2017 a fost ales vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. 

El este, prin urmare, membru al Conferinței președinților de delegație și al Comisiei pentru afaceri externe. De asemenea, face parte din Subcomisia pentru drepturile omului și din Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest. este membru supleant în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia

 

Continue Reading

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D): “Planul Juncker, investiții supraestimate pentru un grup de state privilegiate doar din vestul Uniunii Europene”

Published

on

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, critică Fondul European de Investiții Strategice, denumit preponderent în media drept ”planul Juncker”, în condițiile în care investițiile generate de acest program sunt supraestimate și au drept principali beneficiari state din vestul Uniunii Europene

“Planul Juncker – investiții supraestimate pentru un grup de state privilegiate, doar din Vestul UE”, scrie Cristea, pe Facebook, citând un raport publicat de Curtea de Conturi Europeană.

Potrivit lui Cristea, instituția ”avertizează că investițiile mobilizate prin Fondul european pentru investiții strategice – sau “Planul Juncker” – sunt supraestimate și că majoritatea banilor s-au dus către așa-numitele state UE-15, un grup de state mari, integrate în UE înainte de valul de extindere din 2004”.

”Dintre cele 15 state, beneficiarele principale ale Planului Juncker au fost Franța, Italia, Spania și, bineînțeles, Germania”, a completat acesta.

Curtea de Conturi Europeană arată că finanțările prin Planul Juncker au înlocuit pur și simplu alte scheme de finanțare ale Uniunii Europene sau ale Băncii Europene pentru Investiții, în special pe domeniile energie și transporturi. O parte din banii din Planul Juncker au mers către proiecte care ar fi putut fi finanțate și altfel, însă nu în condiții la fel de convenabile sau ieftine.

”Problema de substanță este că cea mai mare parte din fondurile Planului Juncker, 82% conform unor studii, au mers, fără rezerve, în vestul Europei, atât ca sume totale, cât și raportate la numărul de locuitori. O parte din acești bani au ajuns în Italia, Spania, Grecia și Portugalia, sub argumentul etern că aceste state au fost cândva lovite puternic de criza economică (criza a lovit în 2008, Planul Juncker a fost lansat în 2015). Vedem la finalul zilei că Planul Juncker nu a fost gândit pentru a crește coeziunea în UE. În același timp, faptul că banii au rămas preponderent în vestul bogat al Europei, nu arată decât că trenul acesta oricum nu oprea în stația noastră. Standardele duble la nivelul Uniunii Europene reprezintă o problemă serioasă, pentru că le întâlnim peste tot”, mai spune Andi Cristea.

Andi Cristea este, din 2014, membru al Parlamentului European din partea Partidului Social Democrat, și vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET).

Raportul la care se face referire este intitulat “Fondul european pentru investiții strategice (FEIS): este nevoie să se acționeze pentru ca FEIS să devină un succes deplin” și este disponibil pe site-ul Curții de Conturi Europene: www.eca.europa.eu.

Continue Reading

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea, după decizia Comisiei Europene pe tema indexării alocațiilor în Austria: Guvernul de la Viena să dea dovadă de mai mult respect față de restul Europei

Published

on

Problema alocațiilor ajustate pentru copiii lucrătorilor străini din Austria demonstrează, încă o dată, dublul standard de care se lovesc România și alte state estice la nivel european, afirmă eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), ca urmare a deciziei luate de Comisia Europeană joi, prin care executivul european a trimis Austriei o scrisoare de punere în întârziere a deciziei de indexare a prestațiilor familiale

”O politică discriminatoare, ce lovește în oamenii care și-au câștigat dreptul la alocații pentru copii muncind departe de casă. Dincolo de cinismul acestei măsuri, Austria încalcă egalității de tratament. Costurile de trai mai mici în România sau Bulgaria nu justifică faptul că Guvernul de la Viena hotărăște să plătească mai puțin în cazul unor părinți de altă naționalitate decât cea austriacă, dar care contribuie la bugetul Austriei. Suntem egali în responsabilități, dar nu chiar egali în drepturi. Poziția României față de această problemă a fost luată în calcul la nivelul Comisiei Europene, prin implicarea masivă a colegilor din Partidul Social Democrat. Este rândul Guvernului din Austria să dea dovadă de mai mult respect față de restul Europei”, a scris Cristea pe Facebook.

Comisia Europeană a decis joi să trimită Austriei o scrisoare de punere în întârziere a deciziei de indexare a prestațiilor familiale, executivul european deschizând împotriva guvernului de la Viena o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Scrisoarea de punere în întârziere se referă ”la noi reglementări legislative în temeiul cărora prestațiile familiale și facilitățile fiscale familiale de care beneficiază cetățenii UE vor fi indexate în situația în care copiii lor au reședința în străinătate”.

Prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Austriei, Comisia Europeană a lansat oficial procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Austria are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde aspectelor semnalate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

 

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.13 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO15 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu16 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE16 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA19 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.19 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending