Connect with us

Andi Cristea

Europarlamentarul Andi Cristea, scrisoare către premierul Republicii Moldova: “Sunt esențiale negocierea și semnarea unui acord cu FMI. Doar atunci liniile de finanțare europene destinate Chișinăului vor fi reluate”

Published

on

Europarlamentarul român Andi Cristea, Președintele Delegatiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, împreună cu Elmar Brok, Președintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, i-au prezentat noului prim ministru de la Chișinău, Pavel Filip, într-o scrisoare oficială, așteptările de la noul executiv al Republicii Moldova, existente la nivelul diplomației parlamentare europene.

Foto: Parliament Magazine

Foto: Parliament Magazine

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro, cei doi oficiali europeni i-au adresat totodată noului premier al Republicii Moldova invitația de a participa la un schimb de opinii în cadrul Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European. 

“Mesajele Bruxelles-ului sunt fără echivoc și se regăsesc în textul scrisorii. Republica Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii, atâta vreme cât noul executiv dovedește prin fapte seriozitate și nivelul necesar de ambiție politică pentru realizarea reformelor cuprinse în Acordului de Asociere. Noul Guvern are obligația să acționeze pentru modernizarea societății, recâștigarea încrederii oamenilor, și să refacă stabilitatea macro-economică. Sunt esențiale negocierea și semnarea unui acord cu FMI. Doar atunci liniile de finanțare europene destinate Chișinăului vor fi reluate. O atenție deosebită trebuie acordate combaterii corupției, eficientizării justiției independente, în special în ceea ce privește investigarea fraudelor comise în sistemul bancar.” a declarat eurodeputatul PSD.

Cei doi oficiali europeni au dat asigurări Republicii Moldova în legătură cu faptul că poate conta pe sprijinul Uniunii Europene pe calea reformării, subliniând importanța Comisiei Parlamentare de Asociere UE-Moldova în realizarea și monitorizarea acestora.

Scrisoarea de față vine în contextul în care, în urma învestirii Guvernului Pavel Filip la Chișinău pe 20 ianuarie 2016, nevoia de reformare a statului devine fundamentală, regăsindu-se în termenii formulați de România pentru acordarea primei tranșe a unui împrumut de 150 de milioane de euro.  Acest ajutor financiar, atent monitorizat de Comisia Europeană și de Fondul Monetar Internațional,  a generat o serie de termeni și condiții, printre care se numără întărirea sistemului de justiție și a sistemului bancar, reluarea relațiilor cu Uniunea Europeană, îmbunătățirea condițiilor legislative pentru mediul de afaceri și înlesnirea cooperării cu societatea civilă, încheie comunicatul citat.

Citiți și Premierul Cioloș: Suntem pregătiți să oferim un sprijin financiar, dar înainte așteptăm măsuri concrete de reformă

În timpul vizitei de la București a premierul Pavel Filip, premierul Dacian Cioloș i-a transmis acestuia că ”suntem pregătiți să oferim un sprijin financiar din acel credit rambursabil, dar înainte așteptăm măsuri concrete ale guvernului Filip privind dorința de reformă”. 60 de milioane de euro ar fi prima tranșă din creditul rambursabil oferit de România, dar cu pre-condiții stabilitate, precum un acord cu FMI.

Citiți și Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, vine în România pentru o întrevedere cu Klaus Iohannis

Totodată, președintele Republicii Moldova,Nicolae Timofti, va efectua o vizită de stat în România la începutul săptămânii viitoare, urmând a avea o întrevedere oficială cu președintele Klaus Iohannis.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), la 15 ani de la aderarea României la NATO: Forțele de apărare române au devenit un element central al strategiei NATO

Published

on

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența României la NATO sunt esențiale pentru asigurarea securității noastre naționale, a afirmat eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

”România sărbătorește astăzi 15 ani de la aderarea la Alianța Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Forțele de apărare române au devenit, în acest timp, un element central al strategiei NATO, contribuind indispensabil la întărirea Alianței. PSD a alocat un buget anual fără precedent pentru Armată – 2% din PIB! Plasăm Armata în centrul preocupărilor noastre și considerăm că acest lucru este absolut natural pentru un partener de încredere în NATO, dar și în UE”, a scris Cristea, pe pagina sa de Facebook.

”Considerăm, așadar, că politica națională de apărare susținută de PSD depășește cadrul NATO, întrucât soldații noștri și tehnica de care aceștia dispun sunt puse și în slujba Uniunii Europene. Pentru contribuția României la siguranța UE, România și patrioții săi în uniformă merită mai mult respect, iar noi avem datoria sa ne asiguram ca primesc atentia cuvenita. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența la NATO sunt esențiale pentru asigurarea securității noastre naționale”, a mai spus acesta.

Membru al Parlamentului European din 2014, Andi Cristea candideză pentru un nou mandat de eurodeputat pe listele PSD pentru legislatura 2019-2024.

În actuala legislatură, Cristea deține poziția de președinte al Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova, iar în 2017 a fost ales vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. 

El este, prin urmare, membru al Conferinței președinților de delegație și al Comisiei pentru afaceri externe. De asemenea, face parte din Subcomisia pentru drepturile omului și din Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest. este membru supleant în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia

 

Continue Reading

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D): “Planul Juncker, investiții supraestimate pentru un grup de state privilegiate doar din vestul Uniunii Europene”

Published

on

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, critică Fondul European de Investiții Strategice, denumit preponderent în media drept ”planul Juncker”, în condițiile în care investițiile generate de acest program sunt supraestimate și au drept principali beneficiari state din vestul Uniunii Europene

“Planul Juncker – investiții supraestimate pentru un grup de state privilegiate, doar din Vestul UE”, scrie Cristea, pe Facebook, citând un raport publicat de Curtea de Conturi Europeană.

Potrivit lui Cristea, instituția ”avertizează că investițiile mobilizate prin Fondul european pentru investiții strategice – sau “Planul Juncker” – sunt supraestimate și că majoritatea banilor s-au dus către așa-numitele state UE-15, un grup de state mari, integrate în UE înainte de valul de extindere din 2004”.

”Dintre cele 15 state, beneficiarele principale ale Planului Juncker au fost Franța, Italia, Spania și, bineînțeles, Germania”, a completat acesta.

Curtea de Conturi Europeană arată că finanțările prin Planul Juncker au înlocuit pur și simplu alte scheme de finanțare ale Uniunii Europene sau ale Băncii Europene pentru Investiții, în special pe domeniile energie și transporturi. O parte din banii din Planul Juncker au mers către proiecte care ar fi putut fi finanțate și altfel, însă nu în condiții la fel de convenabile sau ieftine.

”Problema de substanță este că cea mai mare parte din fondurile Planului Juncker, 82% conform unor studii, au mers, fără rezerve, în vestul Europei, atât ca sume totale, cât și raportate la numărul de locuitori. O parte din acești bani au ajuns în Italia, Spania, Grecia și Portugalia, sub argumentul etern că aceste state au fost cândva lovite puternic de criza economică (criza a lovit în 2008, Planul Juncker a fost lansat în 2015). Vedem la finalul zilei că Planul Juncker nu a fost gândit pentru a crește coeziunea în UE. În același timp, faptul că banii au rămas preponderent în vestul bogat al Europei, nu arată decât că trenul acesta oricum nu oprea în stația noastră. Standardele duble la nivelul Uniunii Europene reprezintă o problemă serioasă, pentru că le întâlnim peste tot”, mai spune Andi Cristea.

Andi Cristea este, din 2014, membru al Parlamentului European din partea Partidului Social Democrat, și vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET).

Raportul la care se face referire este intitulat “Fondul european pentru investiții strategice (FEIS): este nevoie să se acționeze pentru ca FEIS să devină un succes deplin” și este disponibil pe site-ul Curții de Conturi Europene: www.eca.europa.eu.

Continue Reading

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea, după decizia Comisiei Europene pe tema indexării alocațiilor în Austria: Guvernul de la Viena să dea dovadă de mai mult respect față de restul Europei

Published

on

Problema alocațiilor ajustate pentru copiii lucrătorilor străini din Austria demonstrează, încă o dată, dublul standard de care se lovesc România și alte state estice la nivel european, afirmă eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), ca urmare a deciziei luate de Comisia Europeană joi, prin care executivul european a trimis Austriei o scrisoare de punere în întârziere a deciziei de indexare a prestațiilor familiale

”O politică discriminatoare, ce lovește în oamenii care și-au câștigat dreptul la alocații pentru copii muncind departe de casă. Dincolo de cinismul acestei măsuri, Austria încalcă egalității de tratament. Costurile de trai mai mici în România sau Bulgaria nu justifică faptul că Guvernul de la Viena hotărăște să plătească mai puțin în cazul unor părinți de altă naționalitate decât cea austriacă, dar care contribuie la bugetul Austriei. Suntem egali în responsabilități, dar nu chiar egali în drepturi. Poziția României față de această problemă a fost luată în calcul la nivelul Comisiei Europene, prin implicarea masivă a colegilor din Partidul Social Democrat. Este rândul Guvernului din Austria să dea dovadă de mai mult respect față de restul Europei”, a scris Cristea pe Facebook.

Comisia Europeană a decis joi să trimită Austriei o scrisoare de punere în întârziere a deciziei de indexare a prestațiilor familiale, executivul european deschizând împotriva guvernului de la Viena o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Scrisoarea de punere în întârziere se referă ”la noi reglementări legislative în temeiul cărora prestațiile familiale și facilitățile fiscale familiale de care beneficiază cetățenii UE vor fi indexate în situația în care copiii lor au reședința în străinătate”.

Prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Austriei, Comisia Europeană a lansat oficial procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Austria are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde aspectelor semnalate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

 

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA7 hours ago

MApN demontează noi dezinformări care vizează frontierele României și tehnică militară în Portul Constanța: Sunt informații false pentru a induce panica

SIRIA8 hours ago

“Cruda dictatură Assad s-a prăbușit”: Reacțiile la căderea regimului sirian, de la apelul la stabilitate din partea Europei la emoții contradictorii în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Fostul dictator sirian Bashar al-Assad a ajuns la Moscova, primind azil în Rusia din partea regimului Putin

NATO17 hours ago

Trump, după întâlnirea tripartită cu Zelenski și Macron la Paris: Ucraina ar dori să încheie un acord de pace. Este timpul ca Vladimir să acționeze, China poate ajuta

POLITICĂ17 hours ago

Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice

ROMÂNIA17 hours ago

Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic

NATO17 hours ago

Cehia, Portugalia și Spania condamnă ingerințele străine maligne în România: Doar românii își vot decide viitorul/ Încredere deplină în procesele democratice din România

PARLAMENTUL EUROPEAN18 hours ago

Siegfried Mureșan: Cea mai mare alianţă de centru-dreapta din lume condamnă interferenţa Rusiei în alegerile din România

SECURITATE18 hours ago

Trilaterală Macron-Trump-Zelenski la Elysee: Pacea trebuie să conțină garanții puternice de securitate pentru Ucraina, afirmă liderul ucrainean

ROMÂNIA19 hours ago

MApN: Afirmațiile că România pregătește trimiterea de efective ale Armatei în Ucraina sunt “false” şi “manipulatoare”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII5 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ1 week ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending