Europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D) participă la cea de-a 24-a reuniune a Comisiei Parlamentare Mixte UE-Mexic

Europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D) participă în această săptămână la cea de-a 24-a reuniune a Comisiei Parlamentare Mixte UE-Mexic, prilej cu eurodeputatul român va prezenta care poziția Uniunii Europene cu privire la extinderea domeniilor de cooperare cu statul nord-american.

„Săptămâna aceasta mă aflu în Mexic într-o delegație oficială a Parlamentului European cu ocazia celei de a 24-a reuniuni a Comisiei Parlamentare Mixte UE-Mexic, în cadrul căreia abordăm teme de interes comun pentru cele două părți, de la comerț, investiții și transport, până la dezvoltare sustenabilă, drepturile omului și egalitatea de gen. În acest context, am fost extrem de onorată să prezint din partea legislativului poziția Uniunii Europene cu privire la extinderea domeniilor de cooperare cu statul nord-american și să punctez câteva inițiative europene de succes în domeniile transportului și turismului”, a scris europarlamentul Claudia Țapardel pe pagina sa de Facebook.

”În calitate de membru în Comisia de Transport și Turism a Parlamentului European, consider că atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Mexic, mobilitatea este un drept social fundamental, motiv pentru care am reiterat necesitatea ca guvernele locale să asigure accesul tuturor cetățenilor la un transport sigur și eficient. Am menționat astfel numeroase inițiative care vizează modernizarea sectorului transporturilor din Europa, pornind de la Programul Horizon2020, prin intermediul căruia s-au realizat progrese remarcabile în elaborarea de materiale care vizează economisirea de energie și reducerea emisiilor. Am precizat, de asemenea, că Uniunea Europeană a lansat în 2014 un program pentru infrastructură de transport – rețeaua transeuropeană (TEN-T) – menit să îmbunătățească conectivitatea pe întreg continentul. Acesta este un instrument esențial pentru consolidarea pieței interne pornind de la transporturi, dar și pentru reducerea disparităților economice dintre estul și vestul Europei.”

”Totodată, am dorit astfel să scot în evidență eforturile Uniunii Europene și a statului Mexic de a întări cooperarea urbană în ceea ce privește mobilitatea și dezvoltarea regională. Exemple de bune practici în acest sens sunt inițiativa „Cooperare Urbană Internațională” și „World Cities”, două proiecte europene care promovează și încurajează schimbul de experiență și de bune practici între statele UE și cele terțe.

În ceea ce privește turismul, am precizat partenerilor noștri din Mexic faptul că Uniunea Europeană dorește dezvoltarea unui turism sustenabil, iar instituțiile sale au creat deja instrumente prin care sprijină aspecte ce țin de digitalizare sau protejarea patrimoniului cultural. În acest sens, am precizat că inițiativa WIFI4EU, pentru care am fost raportor în PE, va oferi cetățenilor europeni internet gratuit în spații publice, iar eliminarea taxelor de roaming este o reușită pe lista obiectivelor de consolidare a pieței unice digitale.

Un alt aspect foarte important al acestei reuniuni a fost propunerea pe care am lansat-o de a dezvolta un parteneriat strategic în domeniul turismului între Uniunea Europeană și America Latină, în care statul Mexic să aibă un rol central ca promotor al regiunii. În calitate de Co-Președinte al Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului, consider că acest tip de colaborare ar atrage milioane de turiști și ar favoriza un schimb cultural, social și economic semnificativ, aportând beneficii pentru ambele părți.

În încheierea conferinței, mi-am exprimat convingerea că dialogul interparlamentar este un instrument fundamental pentru consolidarea relațiilor diplomatice și de colaborare între Uniunea Europeană și Mexic și mi-am reiterat angajamentul de a construi parteneriate în domeniile transportului și turismului din poziția de membru al Parlamentului European”, a mai scris eurodeputatul român.

 

 

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.