Europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D), scrisoare deschisă către Jean-Claude Juncker: Impunerea unor condiționalități suplimentare pentru accesarea fondurilor europene încurajează discursul anti-european

În urma Comunicării publicate de către Comisia Europeană “Un nou cadru financiar multianual, modern și capabil să asigure îndeplinirea obiectivelor prioritare ale Uniunii după anul 2020” prin care se propun noi condiționalitiăți pentru accesarea fondurilor europene din următorul exercițiu financiar, europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D) sanționează demersul executivului într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și solicită renunțarea la criteriile prin care se îngreunează accesul României la fondurile comunitare.

Vorbind din perspectiva de membru în Comisiile pentru Buget, dar și pentru Afaceri Constituționale, principalul for de dezbatere în ceea ce privește reforma Uniunii Europene după Brexit, eurodeuptatul român explică importanța fondurilor europene pentru eliminarea disparităților dintre statele membre.

„Ca europarlamentar, dar și ca simplu cetățean, convingerea mea este că Uniunea Europeană înseamnă mai mult decât o piață de desfacere, iar Politica de Coeziune – unul dintre cele mai de succes instrumente ale UE în reducerea disparităților economice – a jucat un rol hotărâtor în realizarea unității economice, sociale și teritoriale. Încă de la crearea sa, aceasta a ajutat țări precum România sau Bulgaria să ajungă din urmă statele mai dezvoltate din vestul continentului, de exemplu, în ceea ce privește infrastructura sau întărirea capacității administrative. De aceea, consider că propunerea Comisiei de a corela alocarea fondurilor structurale de chestiuni de țin de justiție și de statul de drept este un abuz și încă o nedreptate față de statele din estul Europei, după menținerea MCV și amânarea intrării în Schengen”, i-a transmis Țapardel președintelui Comisiei Europene, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

La nivel politic acest lucru va alimenta discursul populist anti-european, lăsând impresia că Europa este împărțită în țări de prim rang și țări de mâna a doua, iar din perspectivă economică va încetini progresul incontestabil făcut de țările mai puțin dezvoltate. Nu în ultimul rând, singurii cu adevărat pedepsiți vor fi cetățenii europeni, care nu se vor mai putea bucura de proiectele și infrastructura care ar putea fi finanțate cu ajutorul UE”, a completat eurodeputatul român.

Brexit, o oportunitate istorică de a reforma proiectul european din prisma priorităților sale

„În contextul plecării Marii Britanii din UE – ceea ce se va traduce în reducerea bugetului comunitar – consider că executivul ar trebui să privească noul cadru financiar multianual ca pe o oportunitate de redefinire a proiectului european. Miza trebuie să fie convergența intereselor celor 27 de state membre rămase și nu pedepsirea unora dintre acestea în baza unor motive ce derivă din interpretarea unor chestiuni de politică internă. Totodată, în centrul acestei viziuni trebuie să se regăsească principiul solidarității, lucru care începe cu un tratament egal al tuturor statelor membre și investiții în reducerea decalajelor dintre vestul și estul continentului prin continuarea Politicii de Coeziune. ” a conchis Țapardel.

Potrivit estimărilor publice, ieșirea Marii Brianii din UE ar putea produce o ”gaură” de 12-13 miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene.

Comisia Europeană a publicat la data de 14 februarie o serie de propuneri cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene, care includ tăieri de fonduri în anumite domenii și surse noi de finanțare care să acopere golurile rezultate în urma ieșirii Marii Britanii din UE, completând că fondurile europene ar trebui condiționate de respecarea statului de drept de către statele membre ale blocului comunitar.

Textul complet al scrisorii deschise îl puteți găsi pe pagina oficială a europarlamentarului Claudia Țapardel.

2 Responses to Europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D), scrisoare deschisă către Jean-Claude Juncker: Impunerea unor condiționalități suplimentare pentru accesarea fondurilor europene încurajează discursul anti-european

  1. mouse miky 06/03/2018 at 14:17

    Ba trebuie sanctionata dur Romania, taiate finantarile nerambursabile sa-si aduca aminte romanii ca au cersit intrarea in UE cu capul plecat pana Ori in pamant si si-au luat angajamente. Pai, ori mergi cu UE, ori cu rusii. Vrei fonduri pentru a face furaciuni. Dar vrei sa-ti aperi hatii cu sprijinul rusilor ! Ori mergi pe calea buna, cu dreptate si sanse egale pentru toti, ori autodesfiintativa ca stat.

    Reply
  2. Barbu 07/03/2018 at 07:28

    Mă bucur că încurajează discursul anti-european. la urma urmelor comuniștii sunt anti-europeni prin definiție. Dacă nu pot fura banii europeni atunci nici nu le trebuiesc acești bani.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.