Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE): Pierderea EMA este urmarea unui lobby prost și a unui dosar superficial. România nu este privită bine în UE, deși are atuuri

Vicepreședintele PNL, europarlamentarul Cristian Bușoi critică guvernul după ce Bucureștiul a pierdut cursa pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), aceasta fiind efectul unei ”imagini proaste a partidului aflat la guvernare”.

În opinia fostului președinte al CNAS, dosarul României a fost unul ”superficial”, iar ”România avea șanse să ia EMA dacă ar fi avut un lobby politic decent”.

Declarația europarlamentarului remisă Calea Europeană:

”România avea șanse să ia EMA dacă ar fi avut un lobby politic decent. Nici măcar nu era nevoie de cine știe ce activitate, ci de o informare clară și pozitivă asupra a ceea ce poate oferi România ca stat important în Europa de est și la granița UE, care nu găzduiește încă nicio agenție. Deci existau argumente politice favorabile, dar cu un guvern superficial și cu o imagine proastă a conducerii partidului de la guvernare, acesta este efectul.

Pierderea Agenției Europene pentru Medicamente nu este deloc cum spun marii lideri ai PSD de la guvernare o consecință a faptului că politicienii europeni au nedreptățit România. România are un lobby politic din ce în mai prost la nivel european din cauza renumelui îndoielnic al Guvernului PSD și al lui Liviu Dragnea, în mod direct.

În primul rând, Guvernul nu a crezut din start în reușita câștigării EMA și a avut un dosar întocmit superficial, pe colț de masă. Dosarul a avut și subiecte care evident că dacă nu au fost lămurite clar – de exemplu situația facilităților de transport sau a clarificării faptului că sediul propus de autorităţile române poate îndeplini cerinţele specifice ale EMA – au permis altor state cu mai multă preocupare pentru detalii să câștige puncte.

Dar când un europarlamentar cunoscut la Bruxelles pleacă din PSD cu acuzații grave la adresa liderului PSD, când apare raportul MCV care critică pașii înapoi făcuți de România în guvernarea PSD, când oamenii ies în stradă împotriva guvernului și acuză acțiunea abuzivă a guvernanților, toate acestea au consecințe asupra percepției României în UE și toate acestea contează în competiția politică dintre statele Uniunii. Deci, nu politica europeană a nedreptățit România, ci politica românească de prost renume, promovată de PSD; asta se acumulează și se decontează.

România avea șanse să ia EMA dacă ar fi avut un lobby politic decent. Nici măcar nu era nevoie de cine știe ce activitate, ci de o informare clară și pozitivă asupra a ceea ce poate oferi România ca stat important în Europa de est și la granița UE, care nu găzduiește încă nicio agenție. Deci existau argumente politice favorabile, dar cu un guvern superficial și cu o imagine proastă a conducerii partidului de la guvernare, acesta este efectul.

Trebuie înțeles un lucru clar: PSD, ca partid de guvernare, nu are oameni în conducerea partidului care să fie credibili și să facă un lobby politic bun pentru România în politica europeană. Cei câțiva oameni care știu politică europeană fie nu-și asumă și nu au cum să-și asume credibil lobby pentru un partid condus de Liviu Dragnea, iar alții, care cunosc exigențele, aleg să plece, după cum s-a văzut recent.

În condițiile acestea și cu un lobby mult mai bun al altor state, evident că România pierde competiții politice în UE, deși argumente are.”

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.