Europarlamentarul Cristian Bușoi ( PNL, PPE) militează pentru susținerea în continuare a fondurilor de coeziune în viitorul CFM post-2020: Reprezintă un liant fundamental al construcției europene

Europarlamentarul Cristian Bușoi ( PNL, PPE) pledează pentru susținerea în continuare ”a fondurilor de coeziune, pentru că atât politicile de coeziune, cât și politicile agricole reprezintă un liant fundamental al construcției europene și de ele beneficiază un număr extrem de important de cetățeni europeni”, potrivit poziției sale din plenul reunit al Parlamentului European, la Strasbourg.

Afirmațiile eurodeputatului român vin în contextul în care Comisia Europeană va prezenta pe data de 2 mai propunerea sa privind bugetul pentru viitorul cadru financial multianual post-2020.

”Ne aflăm în prezent într-un moment în care propaganda externă, alături de curentul populist, atacă în mod constant atât competențele, cât și credibilitatea instituțiilor europene, iar o soluție eficace și eficientă este aceea de a ne apropia de cetățenii europeni”, a atras atenția Cristian Bușoi.

”Atunci când dezbatem cadrul financiar multianual, este esențial să stabilim prioritățile bugetare într-un mod direct proporțional cu așteptările cetățenilor europeni și, dincolo de migrație și terorism, tema economică este o temă prioritară pentru cetățenii noștri. Susțin continuarea și întărirea unor programe esențiale: programul de cercetare, COSME, Erasmus +”, a mai spus acesta, completând că sunt necesare ”resurse suplimentare, pe lângă eventualele resurse proprii noi, de creșterea contribuțiilor statelor membre, dar și de o mai mare flexibilitate”, având în vedere că Marea Britanie, unul dintre principalii contributori la bugetul european, va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie 2019.

La Consiliul European informal din 23 februarie, când liderii europeni au avut o primă discuție asupra viitorului buget european, țări precum Germania și Franța au evidențiat posibilitatea ca următoarea perioadă de programare financiară să permită finanțarea adecvată a noilor priorități europene, între care apărarea, securitatea și migrația.

Pe de altă parte, guvernul olandez a solicitat ca bugetul Uniunii Europene, ce va fi redus după Brexit, să fie completat din diminuarea fondurilor acordate în prezent pentru programe de coeziune şi agricultură.

Printre prioritățile pe care Comisia Europeană include în propunerea sa de viitor CFM, ce urmează a fi lansată în luna mai 2018, se numără apărarea, securitatea, agenda digitală, migrația, locurile de muncă, dar și politica de coeziune și politica agricolă comună cu scopul modernizării lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.