Connect with us

Cristian Bușoi

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE): Criza imunoglobulinei poate reapărea oricând; este necesară organizarea unei licitații naționale pentru a garanta continuitatea livrărilor

Published

on

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) atenția Ministerului Sănătății că, „fără măsuri rapide, criza imunoglobulinei poate reapărea în orice moment.” „Doar prin suspendarea pentru 2 ani a taxei claw-back și prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă nu se va rezolva nicicum această criză”, transmite acesta, într-un comunicat oficial al Partidului Național Liberal.

Liderul PNL București punctează că este necesară organizarea unei licitații transparente naționale de către Ministerul Sănătății, la prețul pieței.

FOTO: CaleaEuropeana.ro

„Un preț corect pentru imunoglobulină poate fi stabilit numai după organizarea unei licitații naționale transparente prin care să fie selectați, în ordinea prețului oferit, 3 producători care să asigure cantitățile de imunoglobulină necesare pacienților români, în limita bugetului alocat. Doar așa se va putea garanta continuitatea livrărilor. Astfel, dacă cel care a oferit prețul cel mai mic are probleme de producție, ceilalți doi pot prelua comenzile și asigura accesul pacienților la tratamentele esențiale, care nu pot fi întrerupte. Prețul de decontare prin programele naționale va fi egal cu prețul oferit la licitație de către producătorii care au câștigat licitația”, argumentează eurodeputatul.

Pe lângă o licitație transparentă, „România trebuie să renunțe la criteriul populist al celui mai mic preț, introdus în mod iresponsabil de Guvernul PSD, care a dus la dispariția medicamentelor de pe piață”, notează eurodeputatul.

Bușoi argumentează și că este necesară modificarea legislației și construirea de centre de plasmă. „Din păcate, astăzi aruncăm la gunoi poate zeci de milioane de euro, doar pentru că Guvernul nu are viziunea să facă ce alte țări au făcut deja. În Ungaria există 36 de centre private de plasmă, care colectează, anual, aproape 800.000 litri de plasmă. Tot Ungaria are pe teritoriul ei o fabrică privată de prelucrare a plasmei, cu o capacitate de 200.000 de litri pe an, și un al doilea producător și-a anunțat deja intenția de a investi într-o a doua fabrică. România este alături de Portugalia și Grecia una dintre ultimele trei țări din UE care nu stimulează donatorii, nu colectează și prelucrează plasma de la donatorii proprii. Tocmai de aceea România a ajuns la mâna producătorilor care își vând produsele doar dacă prețul este competitiv”.

Plasma umană poate fi colectată atât de către centrele de transfuzii ale statului, cât și în centrele de colectare deținute de ONG-uri sau companii private, cum se întâmplă în Cehia, Slovenia, Germania, Austria, Italia, Spania, Belgia, Suedia sau Polonia. Iar donarea de plasmă trebuie să rămână voluntară, exact în aceleași condiții prevăzute, în prezent, pentru donarea de sânge.

Potrivit eurodeputatului, se poate menține interzicerea exportului paralel de plasma cu două excepții:

a) este permis exportul temporar de plasmă umană exclusiv pentru prelucrarea (fracționarea) acesteia, cu obligația de a returna întreaga cantitate de plasmă, sub forma de produse finite: imunoglobulină, factor de coagulare, albumină, fibrinogen.

b) după satisfacerea completă a cererii interne de produse derivate din plasmă (conform necesarului stabilit de MS la începutul fiecarui an) MS să poată autoriza exportul unor cantități, iar pentru a stimula competiția între acești producători de plasmă, cantitățile aprobate pentru export să fie direct proporționale cu cantitățile de plasmă livrate către piața interna sub forma produselor finite.

„Toate centrele de colectare a plasmei prin afereză să poată fi autorizate de statul român prin procedura simplificată de recunoaștere a autorizărilor valabile în UE, doar dacă au contract de fracționare cu o fabrică de prelucrare de pe teritoriul UE (fiind autorizate ca sursă de plasmă de autoritatea din țara respectivă) sau dacă sunt autorizate Plasma Master File (prin Agenția Europeană a Medicamentului). Doar așa România va avea un dublu beneficiu: va valorifica în beneficiul pacienților săi interesul producătorilor și va încuraja producătorii să investească în capacități de prelucrare pe teritoriul României”, explică eurodeputatul.

Bușoi atrage atenția Ministerului Sănătății „să nu facă din criza imunoglobulinelor un motiv de speculă, prin achiziționarea medicamentelor peste prețul pieței, chiar dacă vorbim de imunoglobulina identificată prin activarea mecanismului de urgență. Prețul imunoglobulinei achiziționat astfel cu siguranță este mai mare decât prețul maximal din România, dar nu poate fi mai mare decât prețul maximal din țările din care se achiziționează, de exemplu cel din Austria.”

 

 

.

Cristian Bușoi

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, în contextul dosarului Stocării Gazelor,  asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie, astfel încât cetățenii și companiile europene vor avea suficient gaz pentru iarna care urmează în contextul războiului din Ucraina și al eforturilor UE de a reduce dependența energetică de Rusia.

„La începutul lunii aprilie, Parlamentul European ne-a încredințat mie și Comisiei ITRE, pe care o conduc, sarcina să negociem un Act Legislativ crucial pentru siguranța energetică a UE. Este vorba despre Dosarul Stocării Gazelor (Gas Storage).
După ore întregi de negocieri cu Consiliul și Comisia, iată că avem astăzi un acord care ne oferă garanția că toți cetățenii și toate companiile europene vor avea suficient gaz pentru a trece cu bine peste iarna viitoare. Legislația pe care am convenit-o și care va intra în vigoare luna viitoare, ne asigură că depozitele de gaze vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie, țintind spre 85% și de anul viitor vom avea în depozite gaz la o capacitate de minimum 90%”, a afirmat Cristian Bușoi, miercuri, în plenul Parlamentului European, înaintea votului instituției asupra acordului. 

Citiți și Colegiuitorii de la Bruxelles au convenit ca depozitele subterane de gaze din statele UE să fie umplute la cel puțin 80% din capacitate înainte de iarna viitoare și la 90% înainte de iernile următoare

De asemenea, înțelegând gravitatea situației generate de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, președintele ITRE a precizat că a introdus o „procedură de certificare” prin care „fiecare operator de înmagazinare va trebui să demonstreze că nu reprezintă un pericol pentru securitatea noastră de aprovizionare sau pentru securitatea noastră națională dacă dorește să-și păstreze dreptul de proprietate asupra depozitării menționate”.

În opinia sa,  dezbaterea de astăzi pe “Gas Storage” și votul care urmează „reconfirmă angajamentul puternic al tuturor colegilor din Parlamentul European de a-i proteja pe cetățenii europeni și industria noastră, de șantajul Rusiei”. 

„Am arătat că suntem dispuși să lucrăm împreună și să luăm decizii bune în timp record. Cu Acorduri de solidaritate între statele membre, cu ajutorul mecanismului de achiziții comune de gaze vom ocroti cetățenii”, a adăugat Cristian Bușoi. 

Mai mult de atât, acordul, mai spune eurodeputatul român, „demonstrează voința instituțiilor UE și a statelor membre de a acționa împreună, solidar, pentru a consolida reziliența și pregătirea UE împotriva amenințărilor externe”.

În context, președintele Comisiei ITRE, Cristian Bușoi, și-a exprimat recunoștința față de echipa sa și față de Comisia Europeană pentru colaborarea pe acest dosar „esențial pentru securitatea energetică a UE”,  în special pentru susținerea primită din partea prim-vicepreședintelui Frans Timmermans și munca comună desfășurată împreună cu comisarul pentru energie, Kadri Simson, „cu care am lucrat foarte bine”. Totodată, acesta a mulțumit și statelor membre din Consiliul UE și Consiliului European „pentru atitudinea foarte constructivă” în cadrul negocierilor. 

 

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Portugalia poate fi un exemplu pentru România în ceea ce privește energia regenerabilă

Published

on

Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, a condus delegația Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, în prima zi a misiunii oficiale în Portugalia.

„Portugalia este prima țară, care s-a angajat încă din 2016 să atingă neutralitatea climatică și care a adoptat, în 2020, Strategia națională pentru hidrogen verde. Experiența Portugaliei este extrem de importantă și va fi de real folos în drumul pe care îl vom creiona în viitorul apropiat. Portugalia are și una dintre cele mai eficiente legislații pentru investițiile în sursele de energie regenerabilă, în special eoliene, iar România se poate inspira din aceasta”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Folosirea pe scară largă a energiei regenerabile și exporturile de hidrogen din Portugalia spre centrele de consum din Europa au fost subiecte pe agenda discuțiilor cu oficialii portughezi: „Am fost bucuros să constat cât de rapid acționează Portugalia pentru rezolvarea problemelor de mediu, atingerea obiectivelor privind neutralitatea climatică și, foarte important, pentru independența energetică a UE.”

„Cercetare și inovarea sunt domenii în care Portugalia investește constant datorită Programelor europene care susțin aceste domenii. Am discutat pe larg cu fostul comisar pentru Cercetare și Inovare, Carlos Moedas, despre nevoia continuă de finanțare a cercetării în special în domeniile cheie: energie, sănătate, transporturi, infrastructură și despre nevoia susținerii ferme a colaborării dintre cercetătorii și oamenii de știință, pentru a răspunde provocărilor momentului”, a conchis acesta.

 

Continue Reading

Cristian Bușoi

Președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi: Obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, până în 2030, poate fi atins doar prin extinderea masivă a utilizării energiilor regenerabile

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Obiectivul foarte ambițios de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, până în 2030, poate fi atins doar printr-o extindere masivă a utilizării energiilor regenerabile, în toate domeniile, și investiții susținute în tehnologii inovatoare, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European. 

„Conferința RESinvest 2022, la care am participat în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, și la care au fost prezenți premierul României, Nicolae Ciucă, lideri și decidenți la nivel european și național, a atras atenția asupra acestui subiect esențial pentru securitatea energetică a României și a Uniunii, în ansamblul ei”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Potrivit acestuia, 45% din consumul final brut de energie din surse regenerabile, până în 2030 este un angajament ferm pe care cel mai probabil Comisia ITRE îl va vota în săptămânile următoare, 40% fiind propunerea inițială a Comisiei Europene. 

„Realizarea acestui obiectiv ne va ajuta să oprim dependența de gazul din Rusia, care este folosit ca armă geopolitică și să implementăm cu succes Pachetul Fit for 55”, a adăugat Cristian Bușoi.

Mai mult, europarlamentarul a precizat că Uniunea Europeană pregătește noi orientări privind autorizarea folosirii energiilor regenerabile și o propunere legislativă care să ofere siguranță și predictibilitate celor care vor să investească în proiecte generatoare de energie verde.

„Chiar mâine așteptăm propuneri din partea Comisiei, pe care Comisia ITRE din Parlamentul European, pe care o conduc, le va analiza cu prioritate și maximă seriozitate. Am încredere că în scurt timp pe agenda discuțiilor vom aborda și subiectul stocării energiei, care are, de asemenea, nevoie de un cadru de reglementare în acord cu noul context”, a conchis Cristian Bușoi.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL4 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA5 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.7 days ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending