Connect with us

Daciana Sârbu

Europarlamentarul Daciana Sârbu (PSD, S&D): E nevoie de o strategie integrată pentru combaterea HIV, a tuberculozei și a hepatitei virale la nivelul UE

Published

on

Epidemiile de HIV, tuberculoza și hepatita virală sunt amenințări majore la adresa sănătății publice în Uniunea Europeană, iar eforturile de prevenție și combatere a acestora ar avea rezultate mai bune dacă ar fi reunite într-o strategie integrată, a susținut eurodeputatul Daciana Sârbu (PSD, S&D) în cadrul unei dezbateri ce a avut loc luni la Strasbourg, în sesiunea plenară a Parlamentului European.

„Toate cele trei tipuri de afecțiuni lovesc, de cele mai multe ori, aceleași grupuri vulnerabile. Este logica, deci, gestionarea lor comună, printr-o strategie integrată. O astfel de abordare va aduce rezultate mai bune și mai rapide„, a transmis europarlamentarul român, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate publică din Parlamentul European, potrivit unui comunicat remis presei. 

Daciana Sârbu a subliniat că, deși căile de transmitere sunt diferite, nevoia de prevenție, diagnosticare timpurie și tratament cât mai prompt este aceeași în cazul tuturor celor trei boli, fapt evidențiat și de rezoluția dezbătută de forul legislativ european pe această temă.

Atât eforturile de prevenire, cât și cele de tratare pot beneficia major de pe urma unei strategii integrate la nivelul Uniunii Europene, a arătat în mesajul său aceasta.

Deși tratamentele sunt tot mai eficiente, nu toți bolnavii au acces la ele, a atras atenția Daciana Sârbu: ‘S-au înregistrat progrese semnificative în ce privește prevenția și tratarea acestor boli. Însă nu toate tratamentele disponibile au avut impactul dorit, din cauza faptului că medicamentele au prețuri mari și stocurile sunt fluctuante’.

Susținătoare ferma a programelor de prevenție în domeniul sănătății, deputata europeană a subliniat că ‘acțiunile preventive, inclusiv programele educaționale, sunt, în mod clar, cele mai bune opțiuni pentru pacienți, pe lângă faptul că sunt și soluțiile cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor’.

În opinia sa, o strategie integrată la nivelul UE poate oferi răspunsuri la câteva dintre dificultățile actuale în combaterea acestor epidemii și poate ajuta la obținerea de rezultate mai bune în lupta împotriva acestor amenințări la adresa sănătății publice.

În 2015 au fost raportate aproape 30 000 de noi cazuri de infecții cu HIV diagnosticate în cele 31 de tari din UE/ SEE, aproximativ 120 000 de persoane din regiunea Europei au dezvoltat tuberculoza multirezistentă, iar hepatita virală (HCV) reprezintă una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial, se precizează în textul întrebării orale dezbătute luni la Strasbourg; toate cele trei boli necesita programe susținute și pe termen lung, vizând adesea grupuri de populație care se suprapun, arată inițiatorii rezoluției.

 

 

.

Daciana Sârbu

Europarlamentarul Daciana Sârbu (S&D): Viitorul agriculturii bio și promovarea practicilor agricole sustenabile trebuie să reprezinte priorități pentru Președinția română a Consiliului UE

Published

on

Viitorul agriculturii bio și promovarea practicilor agricole sustenabile trebuie să reprezinte priorități pentru Președinția română la Consiliului UE, consideră eurodeputata Daciana Sârbu (S&D), care a abordat acest subiect în Comisia de Mediu a Parlamentului European, unde ministrul român al Agriculturii a prezentat prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

Foto: EuroparlamentariiSD.ro

”Cifrele arată că state precum Austria alocă până la două treimi din fondurile agricole pentru agricultura sustenabilă sau agricultura bio, însă majoritatea țărilor alocă sume infime pentru astfel de practici. Puteți să ne asigurați că în Consiliu veți avea în vedere viitorul agriculturii bio și promovarea practicilor sustenabile?”, a a subliniat eurodeputatul, potrivit unui comunicat postat pe pagina sa.

Daciana Sârbu și-a exprimat și temerile referitoare la gradul de ambiție al statelor membre în ce privește tranziția către o agricultură mai sustenabilă.

Eurodeputatul i-a solicitat reprezentantului Președinției române a Consiliului UE asigurări că, în această calitate, nu va susține ”renaționalizarea Politicii Agricole Comune”, care ar permite ca unele state membre să se îndrepte spre agricultura cu un caracter industrial și mai pronunțat, pe când altele fac eforturi spre reconversie către agricultura bio sau o agricultură mai verde.

Europarlamentarul Daciana Sârbu, care este și vicepreședinte al Comisiei de Mediu, i-a urat ministrului român succes în perioada în care va deține Președinția Consiliului Agricultură-Pescuit, mandat care va include o sarcină extrem de dificilă și importantă – negocierea noii Politici Agricole Comune.

Continue Reading

Daciana Sârbu

Eurodeputatul Daciana Sârbu (S&D) – co-autoare a rezoluției prin care Parlamentul European cere măsuri mai bune pentru tratarea și diagnosticarea bolii Lyme

Published

on

Combaterea bolii Lyme, care afectează aproape un milion de europeni, trebuie să devină o preocupare pentru Comisia Europeană și statele membre, inclusiv prin măsuri precum elaborarea unui plan european de luptă împotriva acestei maladii, standardizarea testelor de diagnosticare și a tratamentelor, formarea profesională a medicilor generaliști pentru depistarea bolii, precum și campanii de informare publică, subliniază rezoluția adoptată astăzi de Parlamentul European, a cărei co-autoare este eurodeputata Daciana Sârbu (S&D).

Foto: Daciana Sarbu/ dacianasarbu.wordpress.com

„Boala Lyme face victime și în România, în plus provocând panică în rândul oamenilor care nu știu cum se pot apăra sau cum să procedeze atunci când se tem că ar putea fi infectați. Diagnosticarea este adesea foarte dificilă. De altfel, nu există un consens la nivelul Uniunii Europene în privința tratamentelor adecvate și nici a metodelor de depistare, motiv pentru care practicile naționale variază. Tocmai de aceea, am cerut prin rezoluția noastră un plan european pentru combaterea bolii, precum și măsuri concrete, precum pregătirea medicilor generaliști pentru o mai ușoară diagnosticare a acestei maladii”, afirmă Daciana Sârbu. ”E inadmisibil ca medicii și bolnavii să fie nevoiți să se lupte aproape în necunoscut cu această boală – e nevoie de informație, de fonduri pentru cercetare și de protejarea posibilelor victime prin măsuri bine gândite”, consideră eurodeputata.

Boala Lyme ar trebui recunoscută drept boală profesională pentru cei care lucrează în domeniul agriculturii și al silviculturii la nivelul UE, iar cercetarea dedicată metodelor de diagnosticare și tratare ar trebui să beneficieze de fonduri suplimentare, solicită eurodeputații prin textul adoptat astăzi de plenul de la Strasbourg.

Conform rezoluției, borelioza Lyme este cea mai comună boală zoonotică în Europa, cu o incidență mai mare în Europa Centrală, însă în unele cazuri simptomele pot fi absente sau neobservate în primă fază, ceea ce poate duce la complicații serioase ulterioare pentru cei afectați.

În urma solicitărilor eurodeputaților, Comisia a inclus neuroborelioza Lyme pe lista bolilor transmisibile, iar introducerea bolii Lyme în rețeaua europeană de supraveghere epidemiologică va aduce o mai bună coordonare între sistemele de sănătate naționale, precum și asistență reciprocă pentru colectarea de date și oprirea răspândirii bolii.

 

 

.

Continue Reading

Daciana Sârbu

Protejarea micilor producători agricoli de practicile comerciale neloiale. Eurodeputatul Daciana Sârbu (S&D): Producătorii sunt adesea expuși abuzurilor și excluși de pe piață

Published

on

Organizațiile micilor producători agricoli, cooperativele formate de aceștia, precum și procesatorii vor putea beneficia de protecție în relația cu rețelele comerciale, prin contracte scrise obligatorii, în urma unui adoptării unui aviz de Comisia de Mediu din Parlamentul European, luni.

Foto: Daciana Sarbu/ dacianasarbu.wordpress.com

Eurodeputatul a depus în total un număr de 17 amendamente la avizul comisiei de Mediu privind practicile comerciale neloiale în lanțul alimentar, având și rolul de raportor din umbră al Grupului Socialist în acest dosar.

E nevoie de o consolidare a legislației menite să-i apere pe producătorii mici și mijlocii pe o piață agricolă care nu le acordă suficiente șanse. În special pentru România e necesară protejarea mai fermă a acestor producători, adesea expuși abuzurilor și excluși astfel de pe piață. Apar foarte multe situații în care aceștia – deși produc marfă de calitate înaltă, apreciată de consumatori, și dovedesc bună credință – sunt defavorizați de rețelele comerciale.

Prin amendamentele pe care le-am formulat, am urmărit o definire detaliată a practicilor neloiale cu care se confruntă aceștia și o extindere a acestei liste – incluzând, de exemplu, situații inacceptabile precum schimbarea unilaterală a conditiilor de plată din partea cumpărătorului sau obligarea furnizorului să transporte marfa spre retailer (fără ca acest lucru să fi fost prevăzut în contract); astfel de practici sunt des întâlnite, pun în dificultate producătorii și ei nu trebuie să se mai confrunte cu probleme de acest tip”, arată Daciana Sârbu.

Avizul votat luni de Comisia de Mediu definește clar o serie de practici neloiale, precum nerespectarea condițiilor contractuale sau întârzierea plăților către furnizori. Printre prevederile incluse se mai află și posibilitatea ca plângerile producătorilor să fie confidențiale (pentru a evita ca ulterior aceștia să fie sancționați de retaileri), obligativitatea creării unui centru de monitorizare a practicilor neloiale la nivelul statelor membre (care să asigure punerea în aplicare a legislației), precum și definirea de sancțiuni.

 

 

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ45 mins ago

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament privind pachetul fiscal-bugetar: Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat Guvern – mediul de afaceri

INTERNAȚIONAL49 mins ago

OSCE: Ministrul Odobescu a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României

ROMÂNIA57 mins ago

Klaus Iohannis i-a primit pe noii ambasadori ai Belgiei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Olandei și Sloveniei, cu care a discutat despre coordonarea în cadrul NATO și UE

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții Commit Global, o inițiativă internațională demarată de Code for Romania: Este o oportunitate de a profila România ca actor important

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

Premierul R. Moldova, vizită la Berlin. Dorin Recean va participa la Forumul de Afaceri Germania – România alături de premierul Marcel Ciolacu

U.E.15 hours ago

Comisia Europeană propune o sumă suplimentară de 15 miliarde de euro pentru țările care primesc un număr mare de refugiați, inclusiv ucraineni

U.E.16 hours ago

Prin Declarația de la Cáceres, miniștrii culturii din UE se angajează să depună eforturi pentru recunoașterea culturii ca nou obiectiv de dezvoltare durabilă

U.E.16 hours ago

Emmanuel Macron introduce un nou plan de stimulente pentru combaterea schimbărilor climatice: Politica ecologică a Franței nu ar trebui să fie punitivă

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană pune la dispoziție 7 miliarde de euro pentru proiecte de transport, inclusiv cele care facilitează exporturile și importurile Ucrainei și R. Moldova. În premieră, Kievul și Chișinăul pot cere direct finanțare din partea UE

NATO17 hours ago

Ministrul Odobescu: Reacția rapidă a NATO, la solicitarea României, la incidentele cu drone demonstrează capacitatea de a apăra fiecare centimetru al teritoriului aliat

U.E.19 hours ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA5 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU5 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE6 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending