Connect with us

Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu, scrisoare către Comisia Europeană prin care solicită ca fondurile europene pentru redresarea economiei rurale să fie disponibile începând cu anul viitor

Published

on

Europarlamentarul Dan Motreanu, vicepreședintele Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European a transmis o scrisoare, alături de eurodeputații din delegația României din PPE și din alte state membre, către comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, și către comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, prin care solicită ca fondurile europene pentru redresarea economiei rurale să fie disponibile începând cu anul viitor.

Recent, Parlamentul European a încheiat un acord cu miniștrii agriculturii pentru aplicarea planurilor strategice începând cu anul 2023.

”În această situație, fermierii și întreprinderle din mediul rural nu mai pot aștepta încă doi ani deoarece economia rurală afectată de criză are nevoie de sprijin urgent pentru relansare”, a transmis Dan Motreanu printr-un mesaj pe Facebook.

Amintim că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat la finalul lunii mai în plenul Parlamentului European, planul economic de 1.850 de miliarde de euro, format dintr-un buget multianual de 1.100 de miliarde de euro și un plan de redresare economică post-pandemie care se ridică la 750 de miliarde de euro ce vizează pe trei piloni: sprijin pentru statele membre cu investiții și reforme, pornirea inițială a economiei UE prin stimularea de investiții private, abordarea lecțiilor crizei. Instrumentul Next Generation EU prevede să distribuie cei 750 de miliarde de euro după următoarea schemă: 500 de miliarde sub formă de subvenţii şi 250 de miliarde sub formă de împrumuturi.

Din această sumă, Comisia Europeană alocă suma de 15 miliarde de euro măsurilor de dezvoltare rurală destinate protecției mediului, prin noile planuri strategice.

Potrivit eurodeputatul român, România ar urma să beneficieze din această sumă de circa 1,42 de miliarde de euro, raportat la prețurile curente.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Dan Motreanu

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate publică din PE: Primele doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns în Europa. Acest vaccin poate reprezenta șansa noastră să revenim la viața normală

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Vaccinul împotriva COVID-19 poate reprezenta șansa noastră, a tuturor, să revenim la viața normală, a transmis eurodeputatul Dan Motreanu (PNL,PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European.

”Primele doze de vaccin anti- COVID-19 au ajuns vineri în Europa! Acest vaccin poate reprezenta șansa noastră, a tuturor, să revenim la viața normală”, a precizat eurodeputatul român într-un mesaj pe Facebook.

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de societatea BioNTech-Pfizer a început să fie adus din Statele Unite în Europa, avioanele companiei aeriene United Airlines începând să opereze încă de vineri primele astfel de zboruri din istorie, cu destinația Bruxelles.

Dozele de vaccin au fost transportate în lăzi frigorifice şi sunt gata pentru a fi rapid distribuite în cazul în care sunt aprobate şi omologate.

Aceste zboruri reprezintă doar una dintre verigile lanţului global de aprovizionare pus la punct pentru a face faţă provocărilor logistice pe care le presupune distribuirea vaccinului anti-COVID-19.

Planul de distribuţie include stocarea dozelor de vaccin în depozitele frigorifice deja existente în centrele companiei Pfizer din Kalamazoo, Michigan şi Puurs, Belgia, precum şi dezvoltarea facilităţilor similare din Pleasant Prairie, Wisconsin, respectiv Karlsruhe, Germania.

Lanţul logistic presupune, de asemenea, zeci de zboruri cargo şi sute de transporturi rutiere în fiecare zi.

Pfizer plănuieşte să distribuie până la 1,3 miliarde de doze de vaccin anul viitor. Acestea vor necesita volume mari de gheaţă carbonică (dioxid carbon în formă solidă la -78 de grade celsius) şi lăzi izotermice. Lăzile au o capacitate de aproximativ 975 de flacoane de vaccin (4.875 doze).

Amintim că vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania americană Pfizer în colaborare cu compania germană BioNTech relevă o eficacitate de 95%.

Zilele trecute, Ageția Europeană pentru Medicamente (EMA) s-a arătat foarte încrezătoare că va putea da o opinie științifică pozitivă asupra unor vaccinuri împotriva COVID-19 înante de Crăciun.

”Dacă totul merge bine, putem fi foarte încrezători că am putea avea o opinie pozitivă înainte de Crăciun”, a menționat directorul executiv al acestei instituții, Emer Cooke.

EMA, instituţia însărcinată cu autorizarea şi controlul medicamentelor în Uniunea Europeană, a demarat o procedură accelerată de autorizare, care permite examinarea datelor privind siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor pe măsura sosirii acestora, chiar înainte ca producătorul să depună o cerere formală de autorizare.

Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre UE, a încheiat șase contracte pentru livrarea de vaccinuri împotriva coronavirusului, cel mai recent dintre acestea fiind stabilit cu compania farmaceutică Moderna, de unde Executivul european va achiziționa 160 de milioane de doze.

Acestuia i se adaugă contractele încheiate cu grupul suedezo-britanic AstraZeneca şi cel american Johnson&Johnson (până la 400 de milioane de doze fiecare), cu asocierea franco-britanică Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), cu cea americano-germană Pfizer-BioNTech (până la 300 de milioane de doze) şi cu laboratorul german CureVac (până la 405 milioane de doze).

Potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cantităţi semnificative din vaccinurile împotriva COVID-19 sunt aşteptate din luna aprilie 2021, ea estimând că, în cel mai fericit scenariu, companiile farmaceutice ar putea livra lunar Uniunii Europene până la 50 de milioane de doze, care vor fi repartizate proporţional în funcţie de populaţia fiecărei ţări membre.

România a plătit deja un avans de peste 12 milioane de euro pentru vaccinul împotriva COVID-19.

Potrivit declarațiilor președintelui Klaus Iohannis de la începutul acestei luni, România ar urma să primească peste 10 milioane de doze de vaccin în prima tranșă, iar primii care vor fi vaccinați vor fi cei care lucrează în domeniul sănătății și persoanele aflate în categoriile de risc, urmând ca întreaga populație să fie imunizată în primăvara anului viitor.

Continue Reading

Dan Motreanu

Raportul privind Noua strategie industrială a UE, pentru care Dan Motreanu a fost responsabil al Grupului PPE, votat cu largă majoritate în Parlamentul European

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Raportul privind Noua strategie industrială a UE, pentru care eurodeputatul Dan Motreanu a fost responsabilul Grupului PPE, a fost votat cu o largă majoritate ieri, 25 noiembrie, în plenul Parlamentului European.

„Nouă strategie industrială UE urmărește să stabilească un cadru european ambițios de reglementare pentru a valorifica pe deplin potențialul industriei europene în vederea realizării tranziției ecologice și digitale a UE, promovând totodată competitivitatea sa pe plan internațional”, a transmis deputatul european în urma votului din plen.

Raportul a fost votat cu 486 de voturi pentru, 109 împotrivă și 102 de abțineri.

Reamintim faptul că în cadrul acestui raport, europarlamentarul PNL Dan Motreanu a propus o serie de măsuri care au fost susținute de marea majoritate a colegilor eurodeputați, printre care:

  • am invitat Comisia să elimine barierele normative și de altă natură de pe piața internă a serviciilor implementate nejustificat de anumite state membre și să asigure o piață UE a serviciilor pe deplin funcțională;
  • am solicitat Comisiei să ofere sprijin pentru startup-uri și IMM-uri prin angajamente financiare suplimentare la Programul privind piața unică și Centrele de inovare digitală, pentru a le permite să își valorifice pe deplin potențialul de creștere și creare de locuri de muncă în Europa;
  • am invitat Comisia sa implementeze măsuri prin care să asigure reziliența și autonomia sectoarelor strategice ale industriei europene, pentru a asigura faptul că UE nu mai depinde de importurile de produse esențiale din țări terțe în cazul unei noi crize;
  • promovarea economiei circulare și a încurajării producției sustenabile prin oferirea de stimulente pentru inovare;
  • am solicitat măsuri mult mai ferme pentru a obține transformări industriale și am îndemânat Comisia să adopte un model care să ofere flexibilitate și sprijin în cadrul noii strategii industriale, pentru a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă;

„Majoritatea sectoarelor publice și private se vor confrunta cu constrângeri financiare semnificative în urma pandemiei COVID-19, iar pentru atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European avem nevoie de instrumente, stimulente și investiții adecvate pentru a asigura o tranziție justă ținând seama de circumstanțele naționale și punctele de pornire diferite între statele membre”, mai transmite Dan Motreanu,

Potrivit deputatului european, „industria reprezintă un factor important pentru stabilitatea și progresul economic al Uniunii Europene. Reprezintă peste 20 % din economia UE și oferă locuri de muncă pentru aproximativ 35 milioane de persoane.”

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: Parlamentul European va vota o rezoluție pentru a asigura accesul la o locuință pentru cetățenii europeni fără adăpost

Published

on

© Dan Motreanu

Uniunea Europeană trebuie să joace un rol ferm în ajutorarea celor peste 4 milioane de cetățeni europeni fără adăpost, este de părere eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), care avertizează că numărul persoanelor fără adăpost a crescut cu peste 70 % în ultimii 10 ani în Europa, generând stigmatizare socială și numeroase dificultăți în exercitarea drepturilor fundamentale, precum accesul la serviciile de sănătate.

“Accesul la o locuință decentă și oferirea posibilității acestor oameni să facă parte din societate sunt aspecte care trebuie garantate în UE. (…) Acest lucru trebuie îndreptat de urgență”, atrage atenția Motreanu, într-o postare pe Facebook.

El a informat, astfel, că în cadrul sesiuni plenare de la distanță a Parlamentului European va vota luni pentru un proiect de rezoluție referitor la combaterea fenomenului persoanelor fără adăpost în Uniunea Europeană.

“Accesul la locuințe este un drept fundamental pentru toți cetățenii și împreună cu colegii mei solicităm Comisiei Europene să ia măsuri mai ambițioase pentru sprijinirea statelor membre în reducerea și eradicarea lipsei de adăpost până în 2030, ca un nou obiectiv stabilit la nivelul UE”, a explicat acesta.

 

Dan Motreanu a mai subliniat că, prin acest demers, eurodeputații invită Comisia Europeană să propună și un cadru UE pentru strategiile naționale privind persoanele fără adăpost și să stimuleze schimbul de bune practici între statele membre în vederea reducerii substanțiale a ratei lipsei de adăpost.

În plus, prin această rezoluție, eurodeputații vor solicita statelor UE să ofere un rol proactiv serviciilor regionale și locale de protecție socială pentru a ajuta persoanele fără adăpost să se reintegreze în societate și să revină pe piața muncii prin acordarea de sprijin specializat și instruire profesională.

“În timpul crizei provocate de COVID-19, Parlamentul European a oferit adăpost la 100 de femei fără adăpost în clădirile sale”, a conchis Motreanu.

 

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Cristian Bușoi1 hour ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE: Tranziția către economia verde trebuie să fie echilibrată, adaptată nevoilor fiecărui stat membru

ENGLISH2 hours ago

MEP Vasile Blaga: Commission’s centralised approach on procuring COVID-19 vaccines shows us the advantage of Romania’s membership of the European Union

NATO3 hours ago

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de externe din NATO: Aliații vor avea o discuție strategică despre ascensiunea Chinei cu partenerii din Asia-Pacific și UE

U.E.3 hours ago

Oficial european: Statele membre salută planul UE privind nevoia de a revigora parteneriatul transatlantic pe cinci direcții de acțiune

NATO3 hours ago

Jens Stoltenberg l-a invitat pe Joe Biden la summitul NATO de la Bruxelles din 2021, unde va prezenta propunerile sale privind viitorul Alianței: A venit timpul să reînnoim Conceptul Strategic

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: Coeziunea europeană în privința achiziționării centralizate a vaccinurilor anti-COVID-19 ne arată avantajul apartenenței României la UE

NATO4 hours ago

Secretarul general al NATO: Trebuie să ne consolidăm prezența în regiunea Mării Negre, care este de importanță strategică pentru Alianță și pentru toți aliații

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Dezvoltarea spațiului Schengen trebuie realizată pe trei direcții de lucru, susține președinta Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Bloomberg: SUA şi Taiwanul pregătesc o alternativă la proiectul de infrastructură chinez ”O centură, un drum”

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Raport: Emisiile de gaze cu efect de seră din UE au înregistrat în 2019 cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA2 days ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE5 days ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș5 days ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.1 week ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu1 week ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu1 week ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Gheorghe Falcă1 week ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană

Advertisement
Advertisement

Trending